mám možná trochu neobvyklý problém co se týče hraní na kytaru.
Jde o to, že zvládám docela dobře akordy, vybrnkávání, sólovou hru, techniku levé ruky, ale nejsem schopná zahrát kvalitní doprovod k partě zpívajících lidí. Mým cílem je, když mi někdo řekne písničku kterou znám nebo mi dá akordy a melodii k nějaké kterou neznám, abych byla schopná to z místa zahrát a nějak zajímavěji než jen nahoru dolu nahoru dolu. Mám to štěstí, že vídám lidi, který dostanou do ruky kytaru a ostatní jim už jen hážou názvy písniček. No a každá ta jejich písnička zní jinak- tedy že to není jen jeden rytmus dokola se opakující, ale že si tam dokážou najednou něco vybrnkat, měnit rytmy a tak. Nejspíš mi tedy chybí improvizace.
Takže když jsem si uvědomila, že to moje jednoduché hraní už není ono, první bylo že jsem vytáhla Já písnička a začala zkoušet rytmy podle toho. Počítat si prvá druhá a k tomu hrát nahoru, dolu nebo ztlumit je v pohodě, ale když k tomu mám začít zpívat, tak mi to vůbec nejde. Zkrátka nezvládám hrát předepsaný rytmus a k tomu zpívat (nebo jen slyšet zpěv). Většinou si tam teda hraju pravou rukou jak se mi zlíbí, ale nevím, jestli je teda chyba ve zpěvnících a přiřazení rytmů k písničkám, nebo ve mě že nejsem schopná to synchronizovat (hlavně když si hraju pravou jak se mi hodí, většinou to úplně neodpovídá na doby, což je problém když mám hrát a zpívat s více kytarama).
Abych to tedy shrnula,
jednak, máte nějaké rady jak se procvičit v improvizaci během hraní a zrychlit reakce na ostatní (zpívající nebo hrající)?
A druhak, hrajete někdo na kytaru rytmy podle zpěvníků nebo máte nějaké zkušenosti jak se s nimi vypořádat?
P.S. Vždycky mi přišlo jednoduší zahrát lidem u táboráku doprovod než hrát technicky náročné skladby, ale začínám to vidět jinak- u těch skladeb přesně vím co a jak cvičit ale u písniček pořád nevím