Péče o akustiku
Pravidla fóra
Péče o akustiku
Já jenom sleduju hodnoty na vlhkoměru v díře kytary. Když se vlhkost uvniř kytary přiblíží k 50%, jenom vyndám houbičku z kytary a dám jí na jiné místo v kufru. Když další den zjistím, že vlhkost v kytaře klesla, houbičku dám zase zpátky do díry.
Re: Péče o akustiku
Ahoj všem, vlhkost je mi jasná, ale mám dotaz ohledně teploty. Mám první pořádnou kytaru a jsem trochu paranoidní, abych jí neublížil. Jde mi o to, že mám dvě možnosti, kde kytaru skladovat. Mám ji každopádně v pevném kufru a buď ji můžu mít opřenou o stůl v obýváku, ale tam je to asi 1,5 metru od topení, které se na noc vypíná a přes den jede naplno. A druhá možnost je v ložnici, opřenou o stěnu, kde je sice chladno, ale víceméně konstantní teplota. Je tedy teoreticky lepší kytaru přechovávat v teple nebo chladu ? Nemluvím o extrémech. Předem dík.
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když nejde o extrémy, je to jedno. Aspoň dle mého názoru. 1,5m od topení je už celkem daleko, navíc je v pevném kufru. Když si stoupneš na dané místo, je ti snad od topení nepříjemně horko? Teplota má vliv na roztažnost strun, spíše by mohl vadit velký chlad, protože se struny stáhnou a vyvinou větší tenzi. Ale když běžně v zimě hrávám např. v teplotách kolem 0-5°C, kytara se smrsknutím strun nadladí o kolik? O půltón maximálně (samozřejmě si pak naladím). Chlad je v tomto ohledu horší navíc i z důvodu, že při vytažení příliš chladného nástroje z futrálu do tepla ti na něm může zkondenzovat vzdušná vlhkost, jako když se zamlží brýle v zimě při příchodu z venku do místnosti. Ale jak píšeš, nemáš tam extrém. Kolik v ložnici můžeš mít minimálně, 15°C? To nebude mít žádný zásadní vliv. Já mám takto v ložnici, kde netopím ani v zimě, mezi skříní a venkovní zdí jednu kytaru v textilním obalu a normálně to po vytažení hraje úměrně ceně nástroje (je to levný překližkový žďorb
).
No když je to topení naplno, tak na tom místě docela horko je, ale neřekl bych, že nesnesitelné. A v ložnici to asi nikdy pod 15st nejde. Praktičtější je to pro mě opřené o stůl v obýváku, protože ji mám po ruce. Takže jestli je i teplo mírně lepší, než chlad, tak ji asi bud nechávat tam. Děkuju za radu Hendreku!
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
A jestli můžu radit, mít Taylorku jenom opřenou o stůl nebo o stěnu, tak si koleduješ o to, co se stalo s moji starou Epiphonkou. Měl jsem ji opřenou o skříň, neopatrně jsem do ní strčil, kytara se převrátila na přední desku a nalomila se hlava u mechanik
. Naštěstí to kytarář bez vlivu na zvuk slepil a opravil. Stojan a nebo držák na zeď, stojí pár kaček a předejdeš problémům.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Má to v kufru.
Jak pise Hendrek, okamzite po hrani ji vracim do kufru. Ja jsem docela detailista a kdyz jdu hrat, tak se dokonce prevlikam do teplaku, abych ji nahodou neskrabnul paskem
takze ledabyle opreni o stul u me nehrozi. Koupil jsem si dnes vlhkomer a mame tady cca 46% pri 21st C. To uz za vlhceni stoji nebo kalet na to?
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To je v normě. Co je v poho pro lidi, je v poho i pro kytaru.
Anebo odbornější pojednání.článek píše:Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 60 %. Ideální stav je okolo 40 %. Pokud je vlhkost vyšší než 70 %, objevuje se plíseň na stěnách, pod koberci, na nábytku, ale i na textiliích a obuvi.
Pokud nebude v kufru, tak stojan určitě doporučuji také. Na rozdíl od místnosti, kde se střídá topení a netopení, je určitě lepší ta se stálou teplotou - mj. i kvůli vlhkosti. Mráz přece v ložnici nebude, ne ? Nejhorší totiž není jestli bude kytara v 15 nebo 21 C, ale to střídání.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Ja stojan asi nevyuziju, mam 4 letyho smradka, takze by asi ani ve stojanu nebyla v bezpeci - vzdy ji davam do kufru. On ten rozdil mezi loznici a obyvakem jsou dva stupne (konkretne 21 obyvak, 19 loznice) a vlhkost se v obou pokojich ustalila na 47%, coz je dle specifikaci Tayloru idealni. No a v pripade, ze odjedeme nekam pryc, tak se stejne ochladi cely byt a je to pak asi jedno, kde bude.
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To už by možná chtělo i vyhledat nějakého psychologa
.
-
arcilucifer
Zavolej si do te hospody taxi a hned ho zjebej, aby se neopovažoval přijet s autem vytopeným nad 21 stupňů a vlhkosti jinou než 47%.Schwifty píše: 28.11.2018 17:39 Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Zvláštní - úplně stejný názor má i moje žena
No z hospody jsem radši taxíkem jel, ale vlhkoměr v tom svým vylítaným Mercedesu neměl. Příště už s ním nepojedu.arcilucifer píše: 28.11.2018 18:33 Zavolej si do te hospody taxi a hned ho zjebej, aby se neopovažoval přijet s autem vytopeným nad 21 stupňů a vlhkosti jinou než 47%.
Chápu, že Vám to přijde ujetý, mně taky, ale já se prostě o dražší věci bojím a internet je plný katastrofických scénářů. Zítra si objednám Harley Bentona za 1500 a Taylor zůstane doma, za tyhle nervy mi to nestojí
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
Ahoj
Byl jsem minulý rok týden na dovolené v jižních čechách. Celý týden propršelo, vlhkost téměř 90%. Bydleli jsme v chatkách.
Mám furch D21SW. Každý den jsme muzicírovali a jediné co se stalo tak se tochu zvýšil dohmat.
Doma se vše v krátkém čase srovnalo. Ani jsem nic nemusel upravovat.
Kytaru mám doma v ,,super" gigbagu který jsem dostal při koupi. Přijde mi to praktičtější než kufr.
Pokud je delší dobu vlhko dám k ní silikagel v pytlíku s obrázkem tučňáka, který vždy když absorbuje vlhkost tak změní barvu.
Potom se vloží na pár minut do mikrovlnky a zase je v pohodě.
Když je delší dobu sucho dám do kytary zvlhčovač. Mám ale asi štěstí že bydlím ve starším rodinném domku, kde je vlhkost celkem ok.
Ona ta kytara není ze skla a když se k ní člověk alespoň trochu chová slušně tak se dá brát skoro všude.
Wylda
Byl jsem minulý rok týden na dovolené v jižních čechách. Celý týden propršelo, vlhkost téměř 90%. Bydleli jsme v chatkách.
Mám furch D21SW. Každý den jsme muzicírovali a jediné co se stalo tak se tochu zvýšil dohmat.
Doma se vše v krátkém čase srovnalo. Ani jsem nic nemusel upravovat.
Kytaru mám doma v ,,super" gigbagu který jsem dostal při koupi. Přijde mi to praktičtější než kufr.
Pokud je delší dobu vlhko dám k ní silikagel v pytlíku s obrázkem tučňáka, který vždy když absorbuje vlhkost tak změní barvu.
Potom se vloží na pár minut do mikrovlnky a zase je v pohodě.
Když je delší dobu sucho dám do kytary zvlhčovač. Mám ale asi štěstí že bydlím ve starším rodinném domku, kde je vlhkost celkem ok.
Ona ta kytara není ze skla a když se k ní člověk alespoň trochu chová slušně tak se dá brát skoro všude.
Wylda
Tohle je fakt na cvokaře. Pokud neskladuješ kytaru ve skleníku nebo na Sahaře tak jsou všechny obavy zbytečný. Taylor 214 jakožto polomasiv snese skoro všechno. Taky ho mám... Blbosti o vlhkosti 47% a podobně jsou akorát kecy marketérů. Asi bych to řešil u celomasivní mistrovské kytary za sto litrů, ale v případě polomasivu jsou to fakt nesmysly.Schwifty píše: 28.11.2018 17:39 Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Potkají se u Kolína kytara z mexické pouště s kytarou z indonéského deštného pralesa.... Mají to ale tady v čechách kure*vské klíma co?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
No jo, no jo, tak jste se pobavili na můj účet, chápu. Už to nebudu řešit 
Taylor 214 CF - Deluxe
Cort 250G
Cort 250G
Polomasiv i celomasiv reagují na nesprávnou vlhkost více méně stejně. Při nízké vlhkosti se především sesychá v příčném směru hmatník (na bocích začnou vylézat pražce) a propadá se přední deska, čímž se snižuje dohmat. Při vysoké vlhkosti je to naopak.
Nosím a vozím roky a roky svou nejlepší a nejdražší kytaru v tlustoprdím futrálu (takové ty z nějaké pěny a polyesteru navrch). Už byla v přehřátém autě v létě při třiceti nad nulou (v autě víc), už byla ve vymrzlém autě při dvaceti pod nulou. Už ležela celou noc ve vlhku, už byla ve starém domě, už byla v paneláku .... jen se jemně hýbe dohmat (ale jen jemně). Naprosto se nemění vzhled kytary, vůbec se nehýbe ladění (pokud je krk ve futrálu upevněn a kolíky se nepotkají s boky futrálu a jsou nové, ale usazené, nepříliš staré, struny), vůbec se nemění lak a povrch kovových dílů.Schwifty píše: 28.11.2018 17:39 Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Tvá kytara je jistě unikátní, takže bude do 14 minut zničena