Pár dotazů ohledně zvučení

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Gotcha

Pár dotazů ohledně zvučení

Příspěvek od Gotcha »

Ahoj, rad bych se zeptal na par detailu ohledne zvuceni a live hrani ktere mi stale nejsou jasne. Vzdycky jsem bral, ze v dnesni dobe plati mit kvalitni zesilovac, ale na vetsine (vsechny trochu vetsi) hudebnich akci si zvukar dozvuci vsechny do PAcka, tudiz nejaka obrovska wattaz neni toliko potreba a na nejake prtave akce, ktere jsou tak male a nemaji sve vlastni PA staci kdyz oba kytaristi maji 65 watt komba laney. Jak je to prosim s timhle v praxi?

Hrajeme death metal. Pokud plati co jsem vyse napsal plati to i pro zpev, melo by tedy dostacovat neco jako 80watt aktivni repro s mixikem (prtavej behringer xenyx), veskera tahle technika je do zkusebny okay, pokud ma misto kde je koncert vlastni PAcko, je to taky okay, ale jak casto se muze stat ze mala deathova kapela bude hrat nekde kde dnes neni PAcko? Navic mame vsichni aparaturu kolem 65 - 80 wattu, mohlo by to pokryt tak maly koncert kde neni vlastni PA?

Tudiz, vyplatilo by se koupit si maly mixak a aktivni bednu treba 300 wattu abychom to k nasemuvykonu pridali pro vsechny spolecne?

Dekuji za odpovedi
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

tak v první řadě by ses měl vyvarovat všech koncertů kde nebude PA :D

hraní v malých prostorách bez PA je vždycky oříšek - tam ti na zpěv moc 80W napostačí - to se utopí v kapele - je dobrý mít (nebo si někde půjčovat) dvě bedny - na každou stranu jednu a živit to v závisloti na prostoru ale aspoň 2x300w - jde o to, že zpěv (ve vašem případě neco na ten způsob) je hodně citlivá a kritická věc - pokud budeš mít poddimenzovanej aparát, tak to budeš tavit a ono ti to bude o to víc vazbit... na takovýhle akce doporučuju 2x RCF ART 312 A - skvěle poslouží jako menší PA a daj se použít i jako odposlechy (maj zkosenej bok). Když by nebyly prachy na RCF (jako že nejsíš nebudou), tak dělá super aktivní bedínky TAPCO... a co se mixu týče, vyměnil bych Xenyxe za Soundcraft EPM8 - do tohodle by si pro lepší pocit ze hry moh i přizvučovat zbytek - ty 65W Lejna moc nehrajou, takže by to nebylo moc od věci.....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Gotcha

Dekuji

Příspěvek od Gotcha »

Ahoj, dekuji Ti za odpoved. Nastesti asi fakt nebudeme (rozhodne ze zacatku) hrat bez PAcka. Tudiz tahle starost zustane zatim odsunuta, rozhodne ty vlastni dve bedny do budoucna budou. Ted se jedna tedy diky tomu co jsi psal jedna jen o zpev do zkusebny. Pridal jsem tedy na vykonu a hlavne jsem se vyvaroval piezo vyskam a vybral jsem http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -37218.php ja vim, je to smejd, ale jde o to to mit jen ve zkusebne. Navic 150 wattu do zkus. staci doufam(?).

Je fakt ze laney na samotne hrani nic moc, do zkusebny na "prervani" bubenika to staci ani ne na polovicni vykon (basmen ma 80w anevim na kolik to dava) a o live hrani se postara PA.

Jeste jeden dotaz bych mel prosim. Pokud je z bedny (jako treba ta linkovana bedna RHA) vystup, tak v pripade ze ten vystup nasmeruju treba do mixu, bude hrat i ta bedna nebo to pujde jen do vystupu? Ten laney to ma taky, casem bych uvazoval prikoupit k nemu nejakou 150 watt aktivku a pichnout to do toho,a le to bude lepsi si spolecne koupit to PAcko s mixem asi.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dekuji

Příspěvek od rotten77 »

Gotcha píše:... a vybral jsem http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -37218.php ja vim, je to smejd, ...
Asi takhle. Kupovali jsme do zkušebny aparát na zpěv. Napřed jsme zkoušeli aktivní 150W s 12" repro a vůbec to nestačilo (a nehrajeme metal nebo tak a ani moc nahlas), nakonec jsme koupili 300W s 15" repro a stejně budeme dokupovat další
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

rotten77 píše:
Gotcha píše:... a vybral jsem http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -37218.php ja vim, je to smejd, ...
Asi takhle. Kupovali jsme do zkušebny aparát na zpěv. Napřed jsme zkoušeli aktivní 150W s 12" repro a vůbec to nestačilo (a nehrajeme metal nebo tak a ani moc nahlas), nakonec jsme koupili 300W s 15" repro a stejně budeme dokupovat další
cože?tak to nechápu...jako buď máte hooodně velkou zkušebnu, nebo do toho bicmen mlátí a kytary to mají hodně nahlas....u nás teda krásně stačí 150W...a to to nemám ani na třičtvrtě...pak už by to možná vazbilo,ale...bohatě stačí....záleží na kapele a na spoluhráčích...
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
Gotcha

Dekuji

Příspěvek od Gotcha »

To moc nechapu, doted jsem zpival pres 40watt kytarovy kombo, netavil jsem to na max a stacilo to, ted ho vracime, nebylo to nic kvalitniho, nejaky no name sh*t, tohle je taky no name sh*t, ale 150 wattu, tak si rikam, ze sice to kytarovy je u 40ti vykonnejsi a ta 150tkova bedna bude tak srovnatelna s 80tkou kombem, ale kdyz stacilo to kombo tak snad by melo stacit i tohle do maly zkusebny, kdyz se to samozrejme da na zidli. Citlivost to ma 97dB, neni to moc ale ani malo, pouzivam SHURE SM58 mic.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

No, kytary máme 2x50W lampu, basák ma myslím 200W nebo tak nějak, kytary máme volume tak na 3.

Před tím jsme měli klávesové kombo Laney 100W. Ale ten zpěv prostě musí být slyšet dobře. S tím Laney jsme si mysleli, že slyšíme dobře, ale potom jsme zjistili, že to vůbec nestačilo.
Gotcha

lampy

Příspěvek od Gotcha »

tak ona padesatkova lampa je o necem jinym. je fakt ze my to netavime, akorat tak abysme se vyrovnali bubenikovi a byli jsme slyset, kombo toho laneyho mam taky tak na 3 a staci to, to zpevovy jsem mel tak na 8, trochu to zanikalo, to jo (ja docela rvu :)) nojo death) ale proto si rikam ze ta 150dina by mela stacit, a desim se ze ne, protoze prachy fakt nejsou a jde o to to mit jen ve zkusebne.
Gotcha

Příspěvek od Gotcha »

Tom49 píše:cože?tak to nechápu...jako buď máte hooodně velkou zkušebnu, nebo do toho bicmen mlátí a kytary to mají hodně nahlas....u nás teda krásně stačí 150W...a to to nemám ani na třičtvrtě...pak už by to možná vazbilo,ale...bohatě stačí....záleží na kapele a na spoluhráčích...

Ahoj, diky tohle jsem potreboval slyset, tak 150tka staci, spoluhraci se chovaji slusne, nerezeme do toho jak o zivot, jen jeste jeden dotaz, jak funguje na bednach (treba laney nebo na tech co chci koupit na zpev) ten vystup? Kdyz ho pouziju prestane mi hrat bedna v tom repru nebo hraje i to a navic to posila i do vystupu? Diky
Jens Ludwig
Odborník

ono mam takový neblahý podezření, že i kdybys na tom RH mě wattů 300, tak to nebude ono - má to malej 10" reprák a 1" hornu a to se bude hodně blbě prosazovat... - zkus najít alespoň něco s 12" a nebo když 10", tak RCFo

BtW: mam za to, že to TAPCO stojí něco kolem 8

http://prodance.netdirect.cz/DetailPage.asp?DPG=88872

Gotcha

dekuji

Příspěvek od Gotcha »

Jojo tady jde o akustickej tlak, ja vim 12tka bude lepsi, videl jsem nekde nejakou RHckovou, Tapco je super, ale to uz je nad rozpocet, RHcko s 12tkou je 200watt a mohlo by mit vetsi akusticky tlak, citlivost je stale 97dB
Gotcha

tohle?

Příspěvek od Gotcha »

Jens Ludwig
Odborník

asi jo - vám to stačit zatim bude - akorát počítej s tim, že se ti ta bedna časem (pár let) rozpadne....

Gotcha

dekuji

Příspěvek od Gotcha »

Jens Ludwig píše:asi jo - vám to stačit zatim bude - akorát počítej s tim, že se ti ta bedna časem (pár let) rozpadne....
diky, tak to je fajn, nedelam si nadeje na dlouhou zivotnost, ale doufam, ze tak dva roky nez se koupi neco lepsiho to vydrzi pohromade :-)

Dekuji vsem za odpovedi!
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Re: dekuji

Příspěvek od Tom49 »

Gotcha píše:
Jens Ludwig píše:asi jo - vám to stačit zatim bude - akorát počítej s tim, že se ti ta bedna časem (pár let) rozpadne....
diky, tak to je fajn, nedelam si nadeje na dlouhou zivotnost, ale doufam, ze tak dva roky nez se koupi neco lepsiho to vydrzi pohromade :-)

Dekuji vsem za odpovedi!
kdyžtak to jistí záruka :wink:
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
Gotcha

:-D

Příspěvek od Gotcha »

Nojo, to je taky fakt :-D
Jens Ludwig
Odborník

málokdo ti reklamuje odpálenou bednu - každej ti řekne, že si jí odpálil špatným používáním;)

Gotcha

Příspěvek od Gotcha »

Jens Ludwig píše:málokdo ti reklamuje odpálenou bednu - každej ti řekne, že si jí odpálil špatným používáním;)
to je mi jasny, stejne jako u compu :-), za pokus to ale vzdycky stoji
Jakub

Příspěvek od Jakub »

Kdysi davno jsme hrali s kapelou v mensim klubu, jenom pres komba, nebylo tam zadne PA. Zvucili jsme si zpevy svym vlastnim aparatem - a ted se drz, byly to dve bedny Omnitronic TMX-1230 (12" + 6" + tweeter), ziveny zesilovacem RH Sound MA2150. Coz je pri zatezi 8 Ohm na kanal 2x 100W! Je to taky hodne o bubenikovi, kterej se musi krotit, umet hrat dynamicky a ne porad ff. Pak se kytaristi daji tak nejak normalne a vse se da uhrat. Samozrejme je to na hrane s takovym vykonem, chce to vic, aby byla rezerva, aby to nejelo porad na plno, protoze pak jde zesilovac do limitace a vsechno de do haje :)
Te RH Sound bedny s 12" bych se nebal, pro normalni pouziti ok, jen se obavam ve vasem pripade toho stylu - preci jen death-metal je neco jinyho nez pop-rock. Takze tady bych rozhodne nic nepodcenoval, mohli byste bejt zklamany.
Takze souhlasim s Jensem, chce to vykon.
Gotcha

Diky

Příspěvek od Gotcha »

Ahoj, no, to me docela potesilo. Uprimne se budu ridit radou nehrat kde neni PAcko, a navic dnes je ta situace mnohem mnohem lepsi a uz jsem videl PA skoro v kazdy hospe (kdyz to prezenu) sice nic moc, ale neco to prida. Kazdopadne mi hlavne jde o to do zkusebny. Nojo death metal, to chce hlavne 12tku repro a dobrej mikrofon (mam shure sm58cku). Diky pro zacatek to postaci a casem casem si poridime nejaky dve bedny pro vsechny spolecne, do kterejch nas sound nazeneme.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“