Pravá ruka ...

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Remy Bonjasky

Pravá ruka ...

Příspěvek od Remy Bonjasky »

Mám kytaru jenom chvilku, už umim pár akordů, ale většinu písniček vybnkávám, protože nevim jak mám hrát tou pravou rukou. Hledal jsem různý rytmy, jak se tou pravou rukou hraje, ale nikam mi to nesedí.
Jak zjistím, na kterou písničku co sedí ?
Vim, že na to neni pravidlo, ale musí být něco podle čeho to jde poznat.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

jenom podle pocitu, je zbytečné se nějak ty rytmy šprtat, najdi si vlastní. hudba je tak flexibilní, že s naučenýma vpodstatě nemáš šanci
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Remy Bonjasky

Já jsem asi blbě řekl co vlastně chci.
Myslel jsem hraní tou pravou rukou nahoru a dolů.
Já třeba znám 2x nahoru, 2x dolů, nahoru, dolu. Ono se tomu asi rytmus říkat nebude :-)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

tak přesně tomu se rytmus řiká... a fakt je lepší řídit se pocitama. Já většinou ty rytmy hraju podle zpěvu
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

není... znám hodně lidí co začalo hrát pocitama a neuměj kvůli tomu hrát... mohl bys zvládnout aji něco uplně lehkýho jako třeba dolů dolů nahoru nahoru dolů nahoru dolů nahoru... to sem se učil já na začátku a vůbec mi to připadlo jako nejtěžší věc co sem se učil.... možná to bylo tím že sem předtím opravdu nic neuměl. až to zvládneš můžeš hrát pocitama...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Remy Bonjasky

Hrát to dokola ještě nějak zvládám, ale co když mám dva akordy blízko sebe ? To je jedno jestli přehodim akord v půlce toho co stále opakuju ?
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

Remy Bonjasky píše:Hrát to dokola ještě nějak zvládám, ale co když mám dva akordy blízko sebe ? To je jedno jestli přehodim akord v půlce toho co stále opakuju ?
tak tím pádem se ti to tam nehodí :lol: zkus něco jiného...variací je spousta :wink:
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tohle se nedá nijak vysvětlit... Musíš o cítít, jet podle písně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Prostě musíš to tak dlouho zkoušet až ti tam něco padne, bude ti to dobře znít a ruka se furt bude hejbat :wink: ... mě osobně dělalo velkej problém na začátku sesynchronizovat levou a pravou ruku...furt se mi ta pravá rozhazovala...ale když poctivě trénuješ, tak to najednou zmizí a o pravý ruce už ani nevíš :wink:
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Remy Bonjasky

Nero píše:Tohle se nedá nijak vysvětlit... Musíš o cítít, jet podle písně.
Takový ty lehký písničky, ty odrhávačky k táboráku, tak tam ještě možná něco jde. Ale nějaký písničky od skupin co normálně hrajou, tak tam mi to nějak nejde.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zkus to odposlouchat, to jediný se asi dá poradit... A pak zkoušet a zkoušet a zkoušet co sedne... Ale nic si z toho nedělej, i po dlouhým hraní se někdy člověku stane, že začne hrát písničku v nějakým rytmu a pak třeba v refrénu zjistí, že takhle to nejde kvůli výměnám akordů a musí se to celý vymyslet jinak... Chce to trénovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
impact

Příspěvek od impact »

Remy Bonjasky píše:Hrát to dokola ještě nějak zvládám, ale co když mám dva akordy blízko sebe ? To je jedno jestli přehodim akord v půlce toho co stále opakuju ?
Je to jedno, v ideálním případě, kdy máš obě ruce vycvičený tak, aby na sobě byly nezávislý, můžeš akordy měnit jak chceš a rytmus pořád držet stejný.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

K původnímu dotazu:

V první řadě potřebuješ poznat, jestli je písnička v 3/4 rytmu nebo 4/4. (Jsou i vyjímky, co jsou v nějakým jiným, exotičtějším rytmu, třeba téma filmu Helloween je v mém oblíbeném 5/4 :-)) Ale drtivá většina je v 3/4 nebo 4/4. Pokud tohle poznáš, máš téměř vyhráno.

V druhé fázi musíš být schopen si do rytmu písničky klepat nohou. 3x nebo 4x do taktu, podle toho 3/4 nebo 4/4 rytmu. Pokud tohle zvládneš, jsi téměř u cíle.

No a obvyklé je, že se akord mění v novém taktu, případně v půlce taktu, čili během jednoho taktu obvykle hraješ jeden jediný akord. V některých odvázanějších případech (Želva od Olympicu třeba) se akord mění už na konci předchozího taktu. No a jak to v tom daném akordu zašmidláš pravačkou už je čistě na tobě. Existují neutrální provařené rytmy, kterými se sice neproslavíš, ale nic jimi nezkazíš, třeba:

Kód: Vybrat vše

1.2.3.4.
D-DND-DN
nebo

Kód: Vybrat vše

1.2.3.4.
D-DN-NDN
... kde D je úder pravačkou dolů a N nahoru.

A až tě tyhle mustry začnou nudit, uvidíš, že ti ta ruka sama vymyslí něco nového :-)

Omlouvám se jestli je to příliš polopatické, ale není ostudou někdy zabrousit k samotným kořenům :-)
Epiphone LP Standard + Hocke VMH284
Nějaký efekt mezi to? Děkuji, mně stačí kabel ;o)
Let's Jam Contest
Remy Bonjasky

Děkuju všem, tak já jdu trénovat a trénovat :-)
lubster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lubster »

mozna poradim ne zcela presne, ale ta prava ruka je tam na videu videt ;)

http://www.mojekytara.cz/jak%20hrat%20n ... _hrani.htm
Fokus-H LP (bridge SH6), Fokus-H Strat SSH, 2x12 BOX V30, Smrcka PowerSupply 8x10V, Dunlop Jazz III 1.38
Remy Bonjasky

Díky moc, kouknu na to snad mi to pomůže ... :-)
kissak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kissak »

Jo taky jsem s tím měl problémy ( jako asi každy ). Jak už tady výše bylo napsaný fakt hraj podle pocitu. Zkus něco jednodušího. Kámarad se teďka taky učí a dělá mu to problémy, tak jsem mu ukázal jednu pecku velice jednoduchou a to je crannberies - zombie. Tu se nauč, je tam jednoduchej rytmus a časem si do toho vymyslíš vlastní. Je to fakt jednoduchy a efektní. On to uměl zahrát za půl hodiny. No nevím jestli jsem ti nějak poradil...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“