Tónová clona
Pravidla fóra
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tónová clona
U mně nemá clona využití, místo volume 2 mám switch, takže uvažuju že místo clony buď nasadím druhé volumítko a nebo horní propust. (což mě láká, má někdo zkušenosti?)
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Že clona ořezává výšky je normální věc. Mají to tak téměř všechny kytary. Docela dlouho ale uvažuji o dvou clonách naráz - jedné shora a jedné zdola. Kdybych nebyl líný, už bych to měl v kytaře, jenže se mi nechce tu kytaru komplet překopávat, kdyžtak to udělám až se v ní zase budu nějak víc hrabat, třeba až budu frézovat širší šachtu tremola.60'Rock_N'_Roll píše:v čem je custom..? U nějakých kytar jsem viděl, ze clona byla otočená a orezávala výšky. Něco podobného..?wikxzen píše:Kdyby levnější kytary měly podobné tónové clony jako Reverend, který má vlastní "custom", tak by lidi se clonou ještě rádi pracovali.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nemáš schéma?woro90 píše:Že clona ořezává výšky je normální věc. Mají to tak téměř všechny kytary. Docela dlouho ale uvažuji o dvou clonách naráz - jedné shora a jedné zdola. Kdybych nebyl líný, už bych to měl v kytaře, jenže se mi nechce tu kytaru komplet překopávat, kdyžtak to udělám až se v ní zase budu nějak víc hrabat, třeba až budu frézovat širší šachtu tremola.60'Rock_N'_Roll píše:v čem je custom..? U nějakých kytar jsem viděl, ze clona byla otočená a orezávala výšky. Něco podobného..?wikxzen píše:Kdyby levnější kytary měly podobné tónové clony jako Reverend, který má vlastní "custom", tak by lidi se clonou ještě rádi pracovali.
- 60'Rock_N'_Roll
omlouvám se, jistěze sem myslel, ze clona orezává basy...
první elektrická kytara to měla, zajímavý
první elektrická kytara to měla, zajímavý
-
Mr.Freeman
hm... zajímavé články o cloně , abych pravdu řekl tak na cort EVL Z4 což je základní řada - tak stím kroutím o 106 a nic se moc neděje.. je fakt ,že to zaprasim extrémním zkreslením z krabičky a naekvalizuju z komba.. a potenciometry všechny nechávám na doraz => myslel jsem že to pak ztrácí signál - sníží se sustain a není to pěkný ,když je nějakej staženej moc a trochu staženej není znát...
jinak mám na středu = zaplí snímač kobylky a krku a často na sola jen kobylku - asi to dělají dost hambuckery ,že to není moc znát a hlavně ne moc kvalitní kytaře ( snímače ) a nebo taky ještě horším kombem. Ale hraje to pěkně - jsem spokojenej ( teda nebejt krabky na zkreslení ).
No nic aspoň už vím ,na co to je a jak už tu někdo zmiňoval ,taky jsem myslel že to funguje ( zvýrazňuje ) hloubky , středy , výšky - mě to tak zní.
jinak mám na středu = zaplí snímač kobylky a krku a často na sola jen kobylku - asi to dělají dost hambuckery ,že to není moc znát a hlavně ne moc kvalitní kytaře ( snímače ) a nebo taky ještě horším kombem. Ale hraje to pěkně - jsem spokojenej ( teda nebejt krabky na zkreslení ).
No nic aspoň už vím ,na co to je a jak už tu někdo zmiňoval ,taky jsem myslel že to funguje ( zvýrazňuje ) hloubky , středy , výšky - mě to tak zní.
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Tady to udělátko jsem naposledy použil, když jsem zjišťoval k šemu to slouží 
to video je na konci docela komicky
(ne ze by mu to nehralo)
Prodám EHX Germanium OD->pm
ja jsem zacal na stratu pouzivat clonu v sirsim meritku relativne nedavno, kdyz nepocitam ruzny hrani hendrixaren a naschval zahuhlany zvuky. Docela se mi prave hodi ze mam na stratu (american standard) ke clone pro stred primontovany i kobylkovy snimac - mam ji totiz porad mirne stazenou. stejne tak pro krkovy (tam mozna o chlup min, pri hrani s tim laboruju podle chuti), posledni dobou je pro me vyhodnejsi mit vsechny snimace na stratu na jedny clone (tak to mam na nahradnim stratoidu), i kdyz se tim trochu redukuje paleta zvuku, tak na podiu je to praktictejsi protoze nemusim tocit s dvema knoflikama se kteryma delam vpodstate totez. driv jsem clonu nepouzival na "normalni hrani" vubec a tomu jsem taky z casti (nevedomky) podrizoval vyber aparatu, z ceho nelezl ukricenej bordel tak to se mi libilo (coz byla samozrejme uzka mnozina vyvolenych
), dneska je mi to vcelku jedno.
orezani basu na reverendu je super napad! jinak se mi hodne libi clona na PRSu, prijde mi ze funguje pouzitelneji nez treba na fenderech nebo LP kde to je na muj vkus pri vyssi hodnote clony (=knoflik vic doleva) az moc bakelitove zahuhlany, tady zabira tak prirozene.
orezani basu na reverendu je super napad! jinak se mi hodne libi clona na PRSu, prijde mi ze funguje pouzitelneji nez treba na fenderech nebo LP kde to je na muj vkus pri vyssi hodnote clony (=knoflik vic doleva) az moc bakelitove zahuhlany, tady zabira tak prirozene.
Nevíte někdo, jak je ta dvoupásmová (basy a výšky) clona řešená? Je tam jenom nějaká soustava kondíků a odporů jako v ekvalizérech nebo je ta dolní propust dělaná pomocí cívky? Díky.
-
woro90-1
Tipnul bych si že bude lepší použít kondík než dávat do kytary další anténu na bordel.
já taky... smůla ale je, že všichni o tom pouze mluví a říkají, jak je to (jak by to bylo) šikovný, ale nikdo nemá žádné ověřené schémaworo90-1 píše:Tipnul bych si že bude lepší použít kondík než dávat do kytary další anténu na bordel.
Ahoj, menší spekulace/úvaha. Uvedu jasný příklad... Když člověk používá aktivní EMG snímače. Dal by se nějak jednoduše upravit ekvalizace výstupu pomocí nějakého kondíku? Klasická tónová clona je na prd, zvuk zbytečně zahuhlá. Existuje nějaký kondík, který by trochu celkově posunul frekvence tak, aby ubylo trochu výšek, ale přibilo trochu středů? Zároveň však nedošlo k nějaké znatelné strátě signálu? Nemusela by to nutně řešit tonová clona, ale třeba by se ten kodík hodil přimo do signálové cesty. Díky za názor.woro90-1 píše: 29.04.2011 1:48 Tipnul bych si že bude lepší použít kondík než dávat do kytary další anténu na bordel.
Pomocí pasivního filtru se může některé pásmo/pásma omezit, nelze však žádné pozvednout.
Klasická tonová clona je jedna z nejjednodušších, jsou i složitější kde si opravdu můžeš vybrat pásmo které chceš použít a ostatní utlumit.
Žádný pasivní filtr není beze ztrát, ale pokud je rezerva zisku na zesilovači, dá se s tím pohrát.
Kondenzátor pouze v cestě signálu nestačí stejně jako nestačí přes cestu ve cloně.
Klasická tonová clona je jedna z nejjednodušších, jsou i složitější kde si opravdu můžeš vybrat pásmo které chceš použít a ostatní utlumit.
Žádný pasivní filtr není beze ztrát, ale pokud je rezerva zisku na zesilovači, dá se s tím pohrát.
Kondenzátor pouze v cestě signálu nestačí stejně jako nestačí přes cestu ve cloně.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Jak píše Trevor... s pasivní tónovou clonou středy nezesílíš. Ale pokud do tónové clony použiješ kondenzátor menší hodnoty (např z 47 nF na 22 nF nebo 10 nF), můžeš dosáhnout toho, že ti tónová clona bude řezat méně výšek. Pokud bys chtěl ořezat basy, musíš vložit kondenzátor do cesty signálu... Mám na kytaře tónovou slonu na výšky i na basy... u rozepínatelných HB je to šikovná hračka
.
Další možností je do kytary zabudovat nějaký middle booster místo tónové clony
.
Další možností je do kytary zabudovat nějaký middle booster místo tónové clony
Přesně, pro tyhle metalové choutky je ideál aktivní předzesík s upravenou charakteristikou, nepřijdeš o napětí...
Tu jsem vložil nějaké obrázky pro představu uplně nejjednoduššího "filtru" z běžných součástek
co ti propustí 1n kondík, co 470k rezistor a pak co vznikne kombinací obou součástek, zdůrazněné středy, potlačené oba kraje.
Samozřejmě jsou i fikanější filtry, různé "té" články a"pí" články, složitější,ale s lepším výsledkem..
Taky má ale vliv vstupní a výstupní impedance, kapacita atd. takže na "hraní" prostoru habaděj.

Tu jsem vložil nějaké obrázky pro představu uplně nejjednoduššího "filtru" z běžných součástek
co ti propustí 1n kondík, co 470k rezistor a pak co vznikne kombinací obou součástek, zdůrazněné středy, potlačené oba kraje.
Samozřejmě jsou i fikanější filtry, různé "té" články a"pí" články, složitější,ale s lepším výsledkem..
Taky má ale vliv vstupní a výstupní impedance, kapacita atd. takže na "hraní" prostoru habaděj.

Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Kdyby si chtěl někdo hrát, tak tu jsou dva nástřely, bez větších výpočtů..
Dost táleží na vstupní impedanci, aby byla co nejmenší, což u samotného aktivu bude asi tak nějak splněno, pasiv víc utlumí, tam by se hodilo předřadit jednoduchý převodník impedance...

Dost táleží na vstupní impedanci, aby byla co nejmenší, což u samotného aktivu bude asi tak nějak splněno, pasiv víc utlumí, tam by se hodilo předřadit jednoduchý převodník impedance...

Naposledy upravil(a) Trevor dne 19.12.2018 22:07, celkem upraveno 1 x.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Zdar, malá technická: Trevor napsal: "Dost záleží na vstupní impedanci, aby byla co nejmenší"... Protože snímač je zdroj napětí, což je dvojpól, měla by to být správně výstupní impedance, na které záleží. Zrovna u snímače však nehrozí záměna, neboť má impedanci jen jednu
.
Naposledy upravil(a) Tube Guru dne 19.12.2018 23:23, celkem upraveno 1 x.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ano, impedanci snímače, možná jsem mohl napsat, na impedanci připojené na vstup filtru, ale snad to z dalšího vyplyne ...
On ji asi málokdo může, nebo bude měřit, ale stačí si na zkoušku připojit s potenciometrem hlasitosti pro daný snímač a potom, bez něj, přímo, ten rozdíl by měl, nebo mohl být, dost citelný..
Pokud má někdo rozepínání cívek, paraelní spojení atd, dosáhne vlastně cca. plné impedance,poloviční a čtvrtinové, ale vzhledem k tomu že sám zvuk je přepínáním jiný, těžko předem určit k čemu to jak sedne a k čemu ne, no ale primárně je to o čem mluvíme, spíš pro uživatele humbuckeru s cívkama v serii, což je impedance největší...v tomto případě tedy "bohužel"
On ji asi málokdo může, nebo bude měřit, ale stačí si na zkoušku připojit s potenciometrem hlasitosti pro daný snímač a potom, bez něj, přímo, ten rozdíl by měl, nebo mohl být, dost citelný..
Pokud má někdo rozepínání cívek, paraelní spojení atd, dosáhne vlastně cca. plné impedance,poloviční a čtvrtinové, ale vzhledem k tomu že sám zvuk je přepínáním jiný, těžko předem určit k čemu to jak sedne a k čemu ne, no ale primárně je to o čem mluvíme, spíš pro uživatele humbuckeru s cívkama v serii, což je impedance největší...v tomto případě tedy "bohužel"
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Problém je, že tyhle simulace jsou skoro k prdu... nejlepší možností je vytáhnout z kytary dva dráty a na bastldesce si zkusit pár hodnot odporů, kondenzátorů, případně i potenciometrů (ty mají vliv hlavně u pasivních snímačů)... pro někoho, kdo nemá zkušenost a nějak naposlouchaný, co dělaj různě velký změny v různých pásmech, to má prakticky nulovou vypovídající hodnotu. Pravda. lze z toho určit dvě podstatný věci i pro člověka nezkušeného - typ filtru a útlum v propustném pásmu.
Nepovažuju se v audio elektronice za nijak vzdělanýho, či zkušenýho člověka... ale něco jsem o tom nastudoval, něco jsem si postavil a dokonce si to i v praxi vyzkoušel
. A často se mi stalo, že jsem si nějakej filtr nasimuloval s nějakou představou o jeho útlumu a frekvenčních pásmech, ale skutečnost byla úplně někde jinde. Ale existují i programy, co umí nasimulovat nějakej filtr/ekvalizér a pak si ho "poslechnout"... 
Nepovažuju se v audio elektronice za nijak vzdělanýho, či zkušenýho člověka... ale něco jsem o tom nastudoval, něco jsem si postavil a dokonce si to i v praxi vyzkoušel
To máš pravdu, praktická zkouška na daném kusu je nejlepší a v ruce toho kdo na to má hrát... já to sem házim spíš pro inspiraci, jaké součástky použít a jak je asi zapojit, bo předpokládám, že co udělá kondík v cestě a nebo přes cestu, tak nějak asi víme, ale jak píšeš, aspoň se tam dá okoukat něco hotového a z toho pak se dá pokračovat změnou hodnot daných součástek, případně úpravou zapojení.. je potřeba si prostě hrát.. proto jsem i výše dal co udělá kondík a rezistor běžných hodnot (tedy aspoň já to tak vnímám : ) reálně ,bo si myslím že funkčnost samotného rezistoru je obecně dost opomíjená a všicí se drží jen kondenzátoru.. a to nemluvim o indukčnostech...
Osobně beru ty simulace spíš jako rychlou pomůcku jak bez zdlouhavého počítání, vyzkoušet, odkud kam asi tak můžu a v praxi to pak jen dopilovávat ...hračka je to dobrá : ) a ani to nepoužívám dlouho, vlastně jsem hledal něco uplně jiného a tohle jsem mimochodem zkusil a zaujalo mne to, myslím že na teoretickou výuku před praxí, je to výborná věc pro začátečníka i mírně pokročilého ; )
Edit,
nedalo mi to spát, tak jsem simulaci ověřil, tak nějak to sedí, když se přimhouří oko či dvě, až na tu strmost,ale jinak nic moc, obecně pasivní řešení je na nic pro tento případ..
Tak jsem přešel rovnou k nejjednodušším aktivům a to přímou, klasickopu cestou, vznikl dvoufiltr,když už jsem měl dvojitý OZ, jedna část je dle a druhá proti požadavku vytažení jen středů (které jsou tady kolem 400-800Hz) filtřík se dá i spojitě ladit,(viz obr.)ale stoupá útlum, je lepší ho ušít na míru...

Osobně beru ty simulace spíš jako rychlou pomůcku jak bez zdlouhavého počítání, vyzkoušet, odkud kam asi tak můžu a v praxi to pak jen dopilovávat ...hračka je to dobrá : ) a ani to nepoužívám dlouho, vlastně jsem hledal něco uplně jiného a tohle jsem mimochodem zkusil a zaujalo mne to, myslím že na teoretickou výuku před praxí, je to výborná věc pro začátečníka i mírně pokročilého ; )
Edit,
nedalo mi to spát, tak jsem simulaci ověřil, tak nějak to sedí, když se přimhouří oko či dvě, až na tu strmost,ale jinak nic moc, obecně pasivní řešení je na nic pro tento případ..
Tak jsem přešel rovnou k nejjednodušším aktivům a to přímou, klasickopu cestou, vznikl dvoufiltr,když už jsem měl dvojitý OZ, jedna část je dle a druhá proti požadavku vytažení jen středů (které jsou tady kolem 400-800Hz) filtřík se dá i spojitě ladit,(viz obr.)ale stoupá útlum, je lepší ho ušít na míru...

Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ