napájení efekt / zkrat / jiskry

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
lenylenyleny

napájení efekt / zkrat / jiskry

Příspěvek od lenylenyleny »

čau.
chci napájet efekt pomocí laboratorního zdroje. V i mA mám nastaveny dobře.
+ na středu, - na obvodu
při zapojení jack kabelu mi to zkratuje. nevím proč. děkuji za radu

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=eHYsZqxEPGc
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: napájení efekt / zkrat / jiskry

Příspěvek od Hendrek »

Protože máš naopak polaritu. Center negative! U kytarových krabiček v 99% případů.

Druhá věc, ten efekt není efekt, ale přepínač Smrčka TB select box, ten napájet ani nemusíš, napájení slouží pouze pro LED, která v něm je.
Takovou krabičku se nevyplatí napájet ze zdroje, na to je nejlepší 9V baterie. Vzhledem k odběru nula nula nic tam vydrží roky.

Na mne to působí, že o tom asi moc nevíš a dostal jsi to jako nějakou ročníkovou práci ve škole. Tak přeji hodně úspěchu v jejím zdolávání ;).
lenylenyleny

Příspěvek od lenylenyleny »

polaritu mám dobře. a efekt tam zapojovat nebudu když to zkratuje. u přepínače můžu oddělat max diodu.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

lenylenyleny píše: 20.12.2018 12:06 polaritu mám dobře.
+ na středu, - na obvodu
Tak jeste jednou.
+ na stredu NENI dobre, ale SPATNE. https://www.google.com/search?safe=off& ... t+polarity
Hraju výhradně na šrot.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

:roll: Leny, leny, leny...
A teď vážně. O co tady jde? Proč se to snažíš napájet nesmyslně z laboratorního zdroje, ještě ke všemu s prohozenou polaritou?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

1. S největší pravděpodobností máš polaritu opačně. Každopádně někde na krabičce by měl být symbol, který ti jednoznačně udává polaritu a velikost napájecího napětí.

2. Tak a teď, proč se děje to, co se děje... většina krabiček je postavená tak, že při zapojení jacka se sepne napájení krabičky. Aby se zamezilo tomu, že krabička zahoří, protože se připojí na napájecí konektor zdroj s opačnou polaritou, bývá uvnitř krabiček ochranná dioda. Ta se právě v případě opačné polarity napájecího zdroje otevře a vytvoří tak v podstatě zkrat... no a pak ta dioda jen čeká a doufá, že zdroji (resp. uživateli) rychle dojde, že z něj teče nějak velkej proud (resp. že krabička nefunguje), aby napájecí proud omezil (resp. krabičku odpojil a zapojil si to správně). Taky je možný, že ta dioda už shořela (tedy došlo k tepelnýmu průrazu PN přechodu). Potom dioda taky může vytvořit trvale zkrat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V daném případě tam s největší pravděpodobností žádná dioda nebude. Je to Smrčka TB select box, tedy pouhý přepínač. Jediná elektrická součástka tam bude LED a odpor, za účelem signalizace stavu.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Souhlas s ostatníma, na středu má být mínus.
Ty jiskry jsou právě proto, že na zemi té krabičky máš přivedených +9V. Klidně si to ověř voltmetrem.
Je divné, že když by měl zdroj sloužit jen k napájení LED, je spojený se signálovou zemí. Zbytečně vzniká možnost zemních smyček.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Hendrek píše: 20.12.2018 19:24 V daném případě tam s největší pravděpodobností žádná dioda nebude. Je to Smrčka TB select box, tedy pouhý přepínač. Jediná elektrická součástka tam bude LED a odpor, za účelem signalizace stavu.
Typ efektu jsem nějak přehlídnul... ale to, že to je "hloupej" přepínač, nevylučuje ochranou diodu na napájení. LED diody totiž mají poměrně nízké dovolené napětí v závěrném směru (jednotky V). Sem tam lze vidět, že někdo zapojí antiparalelně k LED diodě i usměrňovací diodu, aby omezil napětí na LED v závěrném směru ;).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mám doma starý TB classic box od Smrčky.
IMG_20181222_110629_HDR.jpg
Usměrňovací dioda tam není. Do pouhého přepínače bych ji také sám nedával. Navíc se předpokládá, že kytarista ví, že standardní polarita je v dnešní době center negative. Samozřejmě je jistější toto na krabičce uvádět, včetně úrovně napětí a proudového (ideálně reálného) odběru.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ok.... čím ale potom vysvětlit ten zkrat? :D
José

Příspěvek od José »

Bůhvíco je na druhé straně jacka. Jestli je tam apec; ring je někde uzeměnenej a tady mu narve +9 ze zdroje (který je na plášti).
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Pikus: tipuju, ze tim, ze ten zdroj je uzemenej. Normalni kytarovy byva od zeme snad galvanicky oddeleny.
Hodně budem někde...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

SUK píše: 23.12.2018 0:01 Pikus: tipuju, ze tim, ze ten zdroj je uzemenej. Normalni kytarovy byva od zeme snad galvanicky oddeleny.
Většina laboratorních zdrojů, co mi přišla do rukou, byla od PE vodiče také galvanicky oddělená a k jeho připojení sloužila buď spešl svorka (zelenožlutá) nebo tlačítko ;). Nicméně, pokud by měl mínus zdroje spojenej s PE vodičem a na druhý straně krabky měl připojenej zesilovač (kde uzemnění bývá spojeno s PE vodičem), udělá si vlastně při otočení polarity zkrat... to mě právě kvůli tomu, s jakými jsem dělal zdroji, nedošlo :D.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“