Overdrive nebo Distortion efekt??
Pravidla fóra
Re: Overdrive nebo Distortion efekt??
Vím, že těhlech srovnávaček je na YT kvanta. Na tuhle jsem narazil náhodou a přijde mi poměrně komplexní, ukázka vlivu všech ovladačů ...navíc přes JCM800...!
OD hrajou všechny dobře a stejně, DS-1 je skleněnka bez středů, Xtortion je trest, který seslal Bůh na tuto zemi ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abych nebyl jen technický, tak jsem taky krapet nahrával, na aparátu jsem dal korekce vzhůru a přepínače co trochu zvedají hloubky taky, je tam i kousek samotného zesíku, pak už je to jen s tight na 0 a na 100%
https://uloz.to/!Z0sfA1dzXP6h/tight-regulace-7z
https://uloz.to/!Z0sfA1dzXP6h/tight-regulace-7z
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
poslech jsem si doufaje, že po těch létech zjistím, co je to ´tight´. Stalo se. Je to pootočení knoflíkem TONE zleva doprava.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
No skoro máš pravdu Torste, ale ten knoflík má málokdo v zesilovači, takže je tu plnohodnotné odvětví pro "tightery" : ))
Navic,tohle umí i signal zesílit, pěkně čistý, pro větší vybuzeni preampu.
Jinak ty cizí slova mi moc nejdou pod nos a taky jim často nerozumím, nerad jsem tě připravil o to tajemno neobjeveného tajemství ; )
Navic,tohle umí i signal zesílit, pěkně čistý, pro větší vybuzeni preampu.
Jinak ty cizí slova mi moc nejdou pod nos a taky jim často nerozumím, nerad jsem tě připravil o to tajemno neobjeveného tajemství ; )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Taky se pochlubim náhrávkou míň tight bez použití overdriveru
A s použitim overdriveru nux od-3 s nastavenim drive -0, tone 5/10 a level 6/10. Trošku jsem hnul s ekvalizací protože tam chyběly basy, když je efekt ořezal před zkreslenim, tak já je dodal za zkreslenim.
Možná torste už pochopíš co znamená tight zvuk 
Naposledy upravil(a) innerself dne 27.12.2018 20:55, celkem upraveno 1 x.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
nejřív tě pochválím za zvuk a jeho sejmutí jako takové. Perfekt. Ale ten NUX on/off ? Rozdíl je malej, zmohutní basy (ty ale každej rozumnej zvukař stejně ořízne) a malinko naroste gain, ale možná si to jen namlouvám. Poznáš to i v aranži nebo jen á capella? A i tak bych dal přednost tomu syrovějšímu (z)dravějšímu nenačančanýmu zvuku. Nezlob se, (taky jsem laboroval a laboruju), ale tohle mi přijde vážně jako plýtvání časem a energií.
Pro mě rozdíl jako prase. Tak nevim. Ještě to zkusim v mixu, tam ten nux vyniká víc.
Prostě s tim overdriverem to víc pulsuje, což je to čehož jsem chtěl dosáhnout a právě i tim mi to v tom palm mutingu přijde dravější.
Pouštěl jsem si to několikrát, ale podle mě jsi poslal dvakrát stejný zvuk jenom s různými názvy souborů. Rozdíl neslyším.
Myslím, že v tomto případě je úplně zbytečné řešit jestli OD krabka na začátku řetězce lehce nakresluje nebo ne. Čím zkreslenější zvuk, tím méně podstatný je začátek řetězce a důležitější konec řetězce (repro+mikrofon).
Taky poklona za kvalitu nahrávky i samotného hraní.
Myslím, že v tomto případě je úplně zbytečné řešit jestli OD krabka na začátku řetězce lehce nakresluje nebo ne. Čím zkreslenější zvuk, tím méně podstatný je začátek řetězce a důležitější konec řetězce (repro+mikrofon).
Taky poklona za kvalitu nahrávky i samotného hraní.
Díky za pochvalu oboum, ale já tam fakt slyšim celkem podstatnej rozdíl, hlavně v tom mixu. Je teda pravda, že jsem upravil potom ekvalizaci s overdriverem tak, aby se co nejvíc podobal tomu základu, ale i tak mi ta nahrávka bez OD přijde víc rozplizlá.
- Mahonny
- Bandzone: https://bandzone.cz/fan/mahonny
Rozdíl tam je . Ta nakopnuta verze je basovejsi, plnejsi. Je to jakoby o “objemu” ... na finální nahrávce to muže být fakt rozdíl, “live” podle mě vůbec .
PRS MT15 (dříve : Peavey 6505+, Engl Fireball, Marshall JCM900/4100, Peavey Classic 100/212)
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
Tu máš to TS, modrá je bez upravy červená s úpravou, předpokládám že do těch 300Hz to tlumí diody a na vyšší frekvenci je to už prakticky stejné..
Jinak když to porovnáš s friedmanem tak ten je cca 2x účinnější v tom útlumu a po mé úpravě víc než 4x (resp. 30x), navíc je to čistý boost a ještě si v něm můžeš zařadit třípásmový ekvalizer, no měl by ses zamyslet : D

Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Super díky. Já bych spíš chtěl zachovat to co dává standard tsko, akorát aby mi to hrálo i čistě a jestli jsem to dobře pochopil tak ty diody sice ty basy tlumí aby to víc tight bylo ale zároveň to i kurví zvuk že to kreslí 
Jo kresli to a je tam hromada harmonickych, takze zvuk je zmrsenej, prakticky by mohlo stacit i zkratovat rezistor co je v serii s distortion pot. Pak tam bude tak male napeti ze se diody neotevrou, aspon ja to tak mam... to oriznuti hloubek se da taky jeste doupravit jednoduchou upravou..kdyby bylo treba...
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Zdar, pánové diody nemají schopnost tlumit nějaké kmitočty. K tomu slouží jiné frekvenčně závislé součástky (kondenzátory a tlumivky - cívky). Bavíme se tady o obyčejných diodách (nikoliv varikapech) a o oblasti audiofrekvencí. V oblasti RF je to jinak - to jen pro přesnost. Tube Screamery TS808, TS9 od Ibanez jsou zkreslovací efekty i přesto, že je lze při určitém nastavení použít jako "nakopávadla" - boostery. Abychom nepsali jeden o koze a druhý o voze, zde je schema: http://pedalparts.co.uk/docs/TubeScreamer2.pdf
Omezit basy lze jednoduše použitím nižší kapacity C1 na vstupu z původní hodnoty 22nF na např. 6n8, 4n7, 3n3 nebo ještě nižší - je nutné vyzkoušet, v tomto případě je ucho konečným arbitrem. Přeji dosažení toho nejlepšího "tight" zvuku i když si jej nějak neumím představit
. Mimochodem potenciometr "distortion" na TS není, ten, který máš asi na mysli má název "drive". Tipuji, že zkratování odporu R7 nebude stačit ke snížení napětí pod prahové napětí diod D1,D2,D5 ve zpětné vazbě IC1A. 
Omezit basy lze jednoduše použitím nižší kapacity C1 na vstupu z původní hodnoty 22nF na např. 6n8, 4n7, 3n3 nebo ještě nižší - je nutné vyzkoušet, v tomto případě je ucho konečným arbitrem. Přeji dosažení toho nejlepšího "tight" zvuku i když si jej nějak neumím představit
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Já mám ten potenciometr drive označený jako distort. ale to je detail, my víme o čem se bavíme.Jinak to že tipuješ je hezké,ale asi jsi nečetl pořádně, já jsem to prakticky vyzkoušel, mám tu úpravu na svém efektu a proto jsem provedl i ta měření, prostě to v tomhle případě tak je, protože když zkratuješ ten rezistor a máš pot. na minimu, tak je to téměř zkrat, takže diody nemají šanci, pokud tam ten rezistor je tak se uplatňuje impedance složená z těch diod,kondenzátoru a rezistoru, která není na každé frekvenci stejná, my však říkáme jen "diody", bo už jsme tohle jednou řešili, tak si tu píšeme jen to nejdůležitější.
Takže takhle to je..... to omezení hloubek se dá i jak ty píšeš, já měl ale na mysli trochu jiné řešení..možností je víc...
No snad jsem to vysvětlil stravitelně, možná často něco vynechám, co mi přijde samozřejmé a jinému to pak může v textu chybět, tak díky za připomínky!
Takže takhle to je..... to omezení hloubek se dá i jak ty píšeš, já měl ale na mysli trochu jiné řešení..možností je víc...
No snad jsem to vysvětlil stravitelně, možná často něco vynechám, co mi přijde samozřejmé a jinému to pak může v textu chybět, tak díky za připomínky!
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Co to máš za TS, když TS808 ani TS9 potenciometr "distortion" nemají? Máš to "home made"? To je pak zbytečná debata.
https://www.sweetwater.com/store/detail ... rive-pedal
https://www.zzounds.com/item--IBATS9
Ještě řečnická otázka k vynechání toho odporu: Jak se změní zesílení OZ zapojeného jako NIV zesilovač má-li ve zpětné vazbě odpor 500kΩ namísto 551kΩ?
https://www.sweetwater.com/store/detail ... rive-pedal
https://www.zzounds.com/item--IBATS9
Ještě řečnická otázka k vynechání toho odporu: Jak se změní zesílení OZ zapojeného jako NIV zesilovač má-li ve zpětné vazbě odpor 500kΩ namísto 551kΩ?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
1. Zapojeni je cca stejne at je vyrobce jakykoli, hlavne ta zpetna vazba, mimochodem,podivej se na schema,na ktere davas odkaz...
2. Vubec nectes co pisu, jinak bys tu "recnickou otazku" tedy nesmysl, vubec nenapsal.
2. Vubec nectes co pisu, jinak bys tu "recnickou otazku" tedy nesmysl, vubec nenapsal.
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Abych uved věci na pravou míru i já, tak já nechci modifikovat tubescreamer tak, aby dodal ultra tight zvuk. Já ho chci modifikovat tak, aby i bez sekce drive byly zachovaný stejný frekvence jako který dává bez úpravy. Zkrátka aby to na zkreslenej zvuk hrálo stejně jako bez modifikace, ale při použití čistýho kanálu to nekreslilo a hrálo to zkrátka čistě. 
Jasný, proto jsem ti udělal ty dvě char. abys viděl, se zkreslením a bez něj, jak to vypadá, to je ta úprava zkratování rezistoru co je v serii s potenciometrem zkreslení...jak říkáš, abys mohl hrát čistý kanál aniž bys to tsko třeba musel přepínat..
To zamyšlení jsem myslel tak ze ten friedman je čistej sám o sobě + dělá to co chceš ještě trochu víc a navíc si můžeš přidat ekvalizer, tak jestli by to na tvoje pokusy nebyl lepší spolupracovník ; )
To zamyšlení jsem myslel tak ze ten friedman je čistej sám o sobě + dělá to co chceš ještě trochu víc a navíc si můžeš přidat ekvalizer, tak jestli by to na tvoje pokusy nebyl lepší spolupracovník ; )
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Já tim příspěvek směřoval na Tube Guru, co jsem si stáhnul na sebe ten ultra tight zvuk
Jinak jak jsi ukazoal, tak tam jde vidět že se ty frekvence hnou, takže pokud bych chtěl hrát istě, potřebuje to tu úpravu aby to zase ten signál trochu víc zúžilo