Levný Squier - co vylepšit ?
Pravidla fóra
Re: Levný Squier - co vylepšit ?
JirkaT : Ale ne, jen jsem lopata a zapomněl jsem přidat odkaz na bazar. Už je tam. Sorry jako !!
... (a jako na potvoru nová stránka :-/ )
... (a jako na potvoru nová stránka :-/ )
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zajímavé, jak má ty struny uchycený ?
Dnes jsem objednal ty struny bullet : https://imusicdata.cz/fender-3250-r-10- ... kou-kytaru a hned vyzvedl v Music Datech V.M. Zřejmě omylem mi ale dali tyhle (ale platil jsem Bullet) : SUPER 250's Nickel Plated Steel, zjistil jsem to až doma a už to nechám... Už jsou natažené na tom "zázraku" Squier.
Je pravda, že ty bullet mají na stejné kytaře delší sustain než normální struny ? Může to způsob uchycení konce struny tolik ovlivnit ?
Dnes jsem objednal ty struny bullet : https://imusicdata.cz/fender-3250-r-10- ... kou-kytaru a hned vyzvedl v Music Datech V.M. Zřejmě omylem mi ale dali tyhle (ale platil jsem Bullet) : SUPER 250's Nickel Plated Steel, zjistil jsem to až doma a už to nechám... Už jsou natažené na tom "zázraku" Squier.
Je pravda, že ty bullet mají na stejné kytaře delší sustain než normální struny ? Může to způsob uchycení konce struny tolik ovlivnit ?
Bullet jsou lepší, protože prostě lépe pasují do tremola, po natažení si už nesedají v uložení a tak. Jediné je to, že ty Fender struny mají specifický zvuk, takový dost obyčejný ..... a malou životnost. Zasjako, jsou levné. Nějaký stošedesát každý měsíc je v poho (pokud nejsi zas tak aktivní muzikant a neodděláš je za týden). Sustain bych neřešil, strat je spíše "perkusní nástroj". I když, při vhodně staženém volume a tónové cloně (obojí současně a docela dost, bacha, nemá to lineární průběh) na krkovém snímači a vytaveném aparátu to má sustainu ažaž. Kytara by měla umět vlastně všechno, jen si s ní trochu hrát. Hodně se projevuje kroucení knoflíkama, Volume je totiž také tónová clona. A mezipolohy mají zas ještě trošku jiný charakter. Strat má různých nastavení a zvuků, vědecky řečeno, tři prdele, i bez krabiček, sám o sobě.
Díky všem za podnětné příspěvky. 
Dotaz, prosba: po vyrovnání krku utažením imbusovým klíčem u konce krku a následném napnutí strun - vše ok. Po jednom dni - krk opět mírně prohnutý, struny se oddálily od pražců. A opět - povolení strun, další napnutí krku - a vše ok. Třetí den to samé...
Je možné, že jak je krk nový, že "dozrává" a sedá si to ? Pokud ještě absolvuji několik takovýchto cyklů - ustálí se to někdy ? Připadá mi, že už utahuji hodně velkou silou.
U kytar, které jsem dosud měl to hned sedělo. Ale byly vždycky starší, ne právě vyrobené...
Dotaz, prosba: po vyrovnání krku utažením imbusovým klíčem u konce krku a následném napnutí strun - vše ok. Po jednom dni - krk opět mírně prohnutý, struny se oddálily od pražců. A opět - povolení strun, další napnutí krku - a vše ok. Třetí den to samé...
U kytar, které jsem dosud měl to hned sedělo. Ale byly vždycky starší, ne právě vyrobené...
Tvou kytaru jsem neviděl, ale existuje termín "silové dřevo" či "křečák". Užíváme to ve výrobě pro stromy (či jejich části), které musely vzdorovat jistým obtížím při růstu a vyvinuly se tak, že je v nich ukryto určité pnutí - "napnelismus". Takové dřevo se hodí jen a jen a pouze do kamen. I malý kousek ti ohne i relativně masivní blok, pokud jest k němu přiklížen. Sám o sobě jest nezvladatelný. Pokud se krk učiní z takového dřeva, není dost dobře možno počítat s nějakým dobrým výsledkem.
Nevím, zda se jedná právě o toto, jen zmiňuji i tuto možnost - nevhodný materiál.
Nevím, zda se jedná právě o toto, jen zmiňuji i tuto možnost - nevhodný materiál.
Možné je všechno, kdoví z jaké várky je krk vyroben... Uvidíme po čase. Ten průhyb se, jak jde čas, zmenšuje. Tak snad se to usadí.
Ve středu to vezmu do akce a svoje SG Epiphone chci nechat doma. Abych toho Squiera nezahodil hned po první sérii...
Je to 10 km, tak v úplné nouzi bych pro SG zajel... 
Po pár dnech cvičení nasucho doma: úplná sr.čka to není, ale natrvalo to taky asi není...
Ve středu to vezmu do akce a svoje SG Epiphone chci nechat doma. Abych toho Squiera nezahodil hned po první sérii...
Po pár dnech cvičení nasucho doma: úplná sr.čka to není, ale natrvalo to taky asi není...
Poznatky z praktického hraní - 6 hodin zábava, vesnický kulturák, rock+pop, sólo+doprovod, kytara: FENDER SQUIER Bullet Stratocaster LRL BK
odkaz: https://kytary.cz/fender-squier-bullet- ... /HN185696/
Nejprve klady: kytara se během hraní rozlaďuje stejně, jako o třídu lepší kytary, tedy - celkem "drží"
, je lehká - 3.3 kg a levná 3100 Kč.
Zápory:
- zvuk nic moc, v porovnání se snímači SEYMOUR DUNCAN, které používám - fiasko...
- nerovnoměrné opracování pražců - při skluzech se prst zarazí např. o políčko před nebo po požadovaném místě...
- malý převod ladění, v praxi ale moc nevadí, čas naladění je +- stejný, jako na "opravdových" mechanikách
Možná po úpravách krku kytarářem a přeosazení snímačů použitelná. V syrové podobě pro začátečníka na doprovod dostačující.
Půjde dál...
odkaz: https://kytary.cz/fender-squier-bullet- ... /HN185696/
Nejprve klady: kytara se během hraní rozlaďuje stejně, jako o třídu lepší kytary, tedy - celkem "drží"
Zápory:
- zvuk nic moc, v porovnání se snímači SEYMOUR DUNCAN, které používám - fiasko...
- nerovnoměrné opracování pražců - při skluzech se prst zarazí např. o políčko před nebo po požadovaném místě...
- malý převod ladění, v praxi ale moc nevadí, čas naladění je +- stejný, jako na "opravdových" mechanikách
Možná po úpravách krku kytarářem a přeosazení snímačů použitelná. V syrové podobě pro začátečníka na doprovod dostačující.
Půjde dál...
Jirka T, jak ten krk, sedlo si to, nebo jej musíš dotahovat? Já jenom ze zvědavosti, protože jsem si koupil v říjnu Squire CV, skoro 4x dražší než ta tvoje a ze začátku jsem krk 3x lehce dotahoval + 1x v prodejně. Teď už drží a já si tiše "chrochtám blahem", tedy dokud nezjistím, kde soudruzi z ČLR udělali chybu, kde se ušetřil dolar a zk.rvili tak celou kytara.
.
Předpokládám, že pokud se obě kytary nedělají v jedné fabrice, tak určitě to bude nějaké společné "konsorcium" a technologii budou mít podobnou.
Předpokládám, že pokud se obě kytary nedělají v jedné fabrice, tak určitě to bude nějaké společné "konsorcium" a technologii budou mít podobnou.
Naposledy upravil(a) cid dne 27.12.2018 13:16, celkem upraveno 1 x.
Vypadá to, že krk se usadil. Celkem jsem dotahoval cca 6x ? Nyní po tom hraní a dvou dnech je krk rovný, možná nepatrný průhyb, ale už to nechám.
Jestli to bylo dřevem krku, nebo tím, že se čela matek napínacího šroubu noří do dřeva - těžko říct.
Jestli to bylo dřevem krku, nebo tím, že se čela matek napínacího šroubu noří do dřeva - těžko říct.
Včera a dnes
hraní Silvestr na starý dobrý SG Epiphone - pohodička, proti minulému týdnu s tím FENDER SQUIER Bullet Stratocaster… 
Než SQUIER půjde, možná ještě zkusím upravit nultý pražec. Struny jsou moc vysoko, potřebují níž. Situace - viz. obrázek.Dvakrát jsem na starých kytarách řešil tak, že jsem pražec oddělil od krku, spodní část celou zbrousil (1+2 milimetry) a vrátil zpět (bez lepení).
Teď bych to možná risknul propilováním drážek. Můžete k tomu něco poradit - čím to udělat, na co dát bacha a tak...A nebo jak to udělat jinak a co je lepší. Díky za případné rady a všem na Hudebním fóru do Nového roku 2019 vše nej…
.
Než SQUIER půjde, možná ještě zkusím upravit nultý pražec. Struny jsou moc vysoko, potřebují níž. Situace - viz. obrázek.Dvakrát jsem na starých kytarách řešil tak, že jsem pražec oddělil od krku, spodní část celou zbrousil (1+2 milimetry) a vrátil zpět (bez lepení).
Teď bych to možná risknul propilováním drážek. Můžete k tomu něco poradit - čím to udělat, na co dát bacha a tak...A nebo jak to udělat jinak a co je lepší. Díky za případné rady a všem na Hudebním fóru do Nového roku 2019 vše nej…
.
nedělal bych to. ty struny mají být výš. tedy výš než je mezi strunou a dalším pražcem po jejím zmáčknutí. Je ta výška nad 1,. pražcem vyšší než na jiných kytarách, které ti vyhovují?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Torst: klidová výška u SQUIER nad prvním pražcem je cca 1,2 mm, u SG Epiphone je 0,4 mm. Tedy u SQUIER 3x více. Obojí u tlustého E.
postylion: velké díky za odkaz
, propiluju to bez snímání pražce... 
postylion: velké díky za odkaz
1.2 mm je opravdu dost, snížit je potřeba.
Drážky jsem prořezával pilkami na železo, které jsem si nechal ve fabrice sbrousit na různé tloušťky (na magnetické brusce). Abych je neprořezal víc tak jsem položil na hmatník "johansonku" - tvrdokovová měrka tloušťky, která je v sadě odstupňovaná po 0,05mm. Pilka si sedne na ni a nejde níž, toto raději opakuji s postupným snižováním až je to dokonalé, nejedu hned na zvolený rozměr. Vždy raději zvolím výšku o nějakou desetinu výš a až po odzkoušení hraním to dodělám, je to zdlouhavé ale spěch není na místě.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Já bych nejraději začínal každý příspěvek konstatováním, že nejsem žádný expert, ale snahu mám:) K tomu propilování, SG a Squier Strat, jsou naprosto odlišné kytary, SG nemá páku. Co se stane, když když vezmeš za páku na Stratovi?! Krku se sníží napětí protistrun a vychýlí se doleva, struny poklesnou, přiblíží se hmatníku a začnou drnčet, proto se domnívám, že v době přesných CNC strojů, tam ta výška má své zdůvodnění. Platí, co jsem psal na začátku příspěvku.
. To se dá potom řešit dvěma způsoby, kytaru prodáš a bude z toho PNJ (problém někoho jiného) a nebo to dáš kytarářovi a ten zhodnotí cenu tvého nástroje o cca 1500Kč, tedy o zhruba 50%, držím ti palce
. Promiň, že jsem trochu jizlivý, ale jsem přesvědčený, že to nemáš dělat 
Naposledy upravil(a) cid dne 2.01.2019 23:15, celkem upraveno 1 x.
Prozatím jsem původní nulák vyjmul a místo něj dal kdysi dávno vyrobený mnou ručně z teflonu a zázračně vyhrabaný, už jsem na něj zapomněl... Kupodivu sedí, možná ho nepatrně prořežu. Kytara se trochu zklidnila a nevibruje tolik, jako s původním nulovým pražcem.
Dotaz, prosba: zkoušel někdo teflon na nulový pražec, pokud ano, jaké jsou dlohodobější zkušenosti ?
Při tlaku na páku jdou struny mírně nahoru, možná záleží na typu tremola...
Dotaz, prosba: zkoušel někdo teflon na nulový pražec, pokud ano, jaké jsou dlohodobější zkušenosti ?
Při tlaku na páku jdou struny mírně nahoru, možná záleží na typu tremola...
Teď jsi mě dost zarazil, to jsem si neuvědomil. Fender a Floyd Rose má tremolo řešené tak, že se vychýlí celá kobyla a struny jdou nahoru. Jestli šel nut vyndat bez problémů, tak jsem zvědavý na výsledek.
To Cid: Všeobecně mám vysledované, že čím levnější kytara, tím víc potřebuje doseřídit a to se týká i nulťáku. Opravdu bych nehledal v přehnané výšce nulťáku nějaké odůvodnění výrobce, buď se na kytaru hrát dá nebo je potřeba ji doštelovat. Nevím jestli kytarář vezme za propilování drážek 1500, ten co ho znám tak možná půlku ale v žádném případě nedojde ke zhodnocení nástroje ve smyslu navýšení jeho hodnoty (to v podstatě žádný zásah). Tvá jízlivost není na místě protože si v podstatě protiřečíš, na jedné straně je podle tebe výrobcem daná výška správná a nemá se s ní hýbat, na druhé radíš kytaraře, který ji samozřejmě sníží.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Klasické strat tremolo je myšleno jako jednozvratné (struny víc plandají) s možností snížení tónu, řekněme, o dva celé tóny . Naproti tomu FR bylo myšleno jako obouzvratné, a to dokonce ve značném rozsahu (proto zámky). Zároveň, by FR mělo pracovat tak, že se výška strun nad pražci téměř nemění. Ona ta výztuha krku nepracuje tak rychle, resp. setrvačnost dřeva je poměrně velká. Pro zajímavost, moderní stratovské tremolo na pivotech (mají i Squiery) lze seřídit i jako obouzvratné (v malém rozsahu). Jen vložený (položený) nut, přitlačovaný tlakem strun, je ovšem pro užití tremola nevhodný. Nut by tam měl držet fest a v drážkách by měla i být vůle a měly by být hlaďounké (bez otřepků, dokonale obrobené), aby struny chodily tam a zpátky. Proto některé upgrady stratů obsahovaly kovové ořechy s rolničkami (ložisky). Jak opačná filosofie věci oproti zámkům, že? Obé má asi smysl.cid píše: 2.01.2019 22:45 Teď jsi mě dost zarazil, to jsem si neuvědomil. Fender a Floyd Rose má tremolo řešené tak, že se vychýlí celá kobyla a struny jdou nahoru. Jestli šel nut vyndat bez problémů, tak jsem zvědavý na výsledek.
Zejména díky příspěvkům postylion-a a stenly67-yho (samozřejmě i dalších) jsem se pustil do výroby úplně nového NP (nulový pražec) z teflonu. Postupoval jsem podle vašich rad (pomalu a rozvážně) a vyrobil jsem NP, se kterým jsem spokojen. Výška strun nad prvním pražcem je 0,5 až 0,6 mm a opravdu se moc zlepšilo ladění v horní části krku a na kytaru se hraje daleko lépe. Struny nedrnčí.
V další fázi jsem štelováním kamenů kobylky nastavil struny podstatně blíž ke krku a pohodlnost hraní se ještě zvýšila. Ještě plánuju dlouhým brusem zbrousit pražce a jemně pražce ohladit.
Dále narychlo udělám nový pickguard na jediný dual-snímač u kobylky a dám tam Seymor Duncan. Elektriku přepojím, no ono není co řešit - zapojen bude snímač a potenciometr hlasitosti a vše ostatní vyřazeno. A s tím ještě jednou absolvuji celou zábavu (25.1.2019) na zkoušku, zda mi takhle "vyladěný" Stratocaster bude vyhovovat. Pokud ne, tak asi navždy zůstanu na SG...
V další fázi jsem štelováním kamenů kobylky nastavil struny podstatně blíž ke krku a pohodlnost hraní se ještě zvýšila. Ještě plánuju dlouhým brusem zbrousit pražce a jemně pražce ohladit.
Dále narychlo udělám nový pickguard na jediný dual-snímač u kobylky a dám tam Seymor Duncan. Elektriku přepojím, no ono není co řešit - zapojen bude snímač a potenciometr hlasitosti a vše ostatní vyřazeno. A s tím ještě jednou absolvuji celou zábavu (25.1.2019) na zkoušku, zda mi takhle "vyladěný" Stratocaster bude vyhovovat. Pokud ne, tak asi navždy zůstanu na SG...