Stavba Fuzz Face

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
JirkaT

Re: Stavba Fuzz Face

Příspěvek od JirkaT »

RiffmanCZ: Ještě pro jistotu upozornění: pokud jsi nic nikdy nestavěl, i v tomhle jednoduchém zapojení se ty tranzistory nějakým omylem dají zku.vit, rada Trevora oživovat to s levnými KC508(509) je dobrá rada... :)
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

V tom německým kitu jsou patice, takže no problem.

P.S. Co na tom můžu zmastit? Když dám správně kontakty (C-B-E) tak je to v poho, ne??
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

Místo toho odporu 8k2 si tam dej trimr 20k a tím nastav 4,5V na kolektoru T2. To se mi osvědčilo když jsem experimentoval s různýma trandama.
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Aha.

Co se týče toho kitu, nakonec asi spíš půjdu do germania, ten zvuk se mi líbí víc.
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Právě jsem si na netu přečetl, že germanium je plné much, zůstávám u křemíku.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Nevím , odkud čerpá Trevor informace o co nejvyšším činiteli, ale většina zdrojů, na které jsem narazil já doporučuje opak. První tranizistor okolo 80 a druhý okolo 120. Tohle jsou ty pravé MOJO hodnoty. Nakolik je ten rozdíl zvuku zásadní to už je individuální. Já jsem svůj první postavil z 2N3904 náhodných hodnot a od té doby leží v šuplíku. Rozhodl jsem se totiž, že s LP + Fuzz se mi nelíbí. Možná je to právě špatně spárovanými tranzistory. Pokud ti zvuk fuzzu sedne, pak bych ty párované určitě prubnul.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Germanium je super, ale pro začátek bych také zůstal u křemíku, požadavek na nízkoušumové tranzistory bych až tak neřešil, mám Fuzzface jak s BC108, tak s KC507/KC508 i s BC238 tak s GC520, AC128, AC188, AC187, s OC76..., celkem se mi zamlouvá i hybridní zapojení s germaniem na Q1 a křemíkem na Q2. Jinak se ještě používají BC183. Pro výběr tranzistorů a nějaké úpravy vyzkoušej Fuzzface kalkulátor:
https://www.diystompboxes.com/analogalc ... h/emh.html
Naposledy upravil(a) noc33 dne 12.01.2019 23:23, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

simiruz píše: 6.01.2019 20:11 Nevím , odkud čerpá Trevor informace o co nejvyšším činiteli, ale většina zdrojů, na které jsem narazil já doporučuje opak. První tranizistor okolo 80 a druhý okolo 120. Tohle jsou ty pravé MOJO hodnoty
Možná je to jako všechno na internetu, několik různých správných zapojení atp, možná jsem to napsal trochu moc stroze, to ano, moje chyba, nechci se nějak hádat nebo přesvědčovat co je správně atp. jen to tedy podám takto...
mé šéma (které jsem samo. stahnul někde z netu) má několik variant tr. a mimo jiné 108C je jako první varianta
hodnoty které jsi napsal bys těžko mezi tímto křemíkem který se běžně na ten efekt používá našel, jsou to hodnoty blíže některým germaniovým tranzistorům.
Těch efektů je jistě hromada s různým osazením, takže je tu možností spousta..
Neměl jsem možná lpět na C éčku ale :
https://reverb.com/item/10998630-dallas ... -fuzz-face
http://smallbear-electronics.mybigcomme ... c108c-tfk/
Takže ta možnost tu je
Ať si strůjce koupí od každého indexu dva tři kousky a může si zkusit co jemu sedne a kombinovat, podle zvuku, nejlepší řešení...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, možná někdo shledá užitečným něco z historie FF: http://www.sonus-pedals.com/history-of- ... -face.html
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
torst

Příspěvek od torst »

postavil jsem 1 křemíkový a 2 germaniové. U těch Si už nevím, ale u Ge jsem určitě musel zkombinovat správný pár, aby FF fungoval správně (netrhal se zvuk při stahování Volume na kytaře). Mám pytlík AC128 a jen asi 20% se hodí na jednu pozici, 80% na tu druhou.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Máme tu informaci o pytlíku brát jako nabídku k prodeji? Pokud ano, tak si 3 vezmu.
torst

Příspěvek od torst »

3? jeden pár bych asi postrádat moh.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Poslal jsem ti SZ.
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Moje představa zvuku je cca toto: https://youtu.be/cSNJXV87EpQ

Mám strach, že to bude znít tence a ubzučeně.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nesmis se bát, postav si to, zkousej ruzny tranzistory, ruzny pracovni body, hraj si s tim a udelej si jaky chces zvuk ty.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

Co jsou pracovni body?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ty soucastky kolem , treba rezistor v kolektoru,urcuji pracovni bod tranzistoru a ty ho muzes v urcitem rozmezí menit. Najdi si na netu funkci tranzistoru a zakladni zapojeni, at mas predstavu...
Dotazy prosím do SZ
RiffmanCZ

Příspěvek od RiffmanCZ »

To je to, co se nastavuje tím trimmerem??
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ano, v tomhle pripade pokud je tam misto pevneho rezistoru trimr, nebo v serii s nim
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

RiffmanCZ píše: 8.01.2019 17:14 Moje představa zvuku je cca toto: https://youtu.be/cSNJXV87EpQ
Mám strach, že to bude znít tence a ubzučeně.
Máš strach, že utratíš 50Kč za součástky zbytečně? To chápu, jsou to nervy. Musíš to překonat.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“