Hraní sol

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Věřím tomu, že za 2 nebo 3 dny bych se byl schopnej naučit... Až budu mít čas, tak se na to kouknu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MacaFCB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MacaFCB »

ahoj znáte nějake lehké sola? na kterých se naučím trošičku rychlost?
Kytara: Ibanez RG 321MH (prodána za 6,300Kč)
Kombo: VOX AD15VT (jen měsíc starý,prodám jen za 4,000kč)
Ramms+ein 4ever!!!
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Ja ten sweep picking absolutně nechápu už asi tejden se každej den aspon hodinku skoušim do toho nejak vžít a naučit se to ale nejde ,,, asi zustanu u svyho tappingu

BTW : Než sem se ten tapping naučil tag aby se to dalo poslouchat tag to trvalo asi 1,5 mesice ...
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

takže když se naučim stupnice .dejmetomu i ve velky rychlosti tak budu umět sola ?
wtf ?
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Rainmaker píše:takže když se naučim stupnice .dejmetomu i ve velky rychlosti tak budu umět sola ?
wtf ?
Pokud budeš vědět jak je použít a nebude ti chybět jistá dávka tvořivosti a vynalézavosti, tak určitě. Dobrý je znát akordy, jak je rozkládat a rozvíjet, taky je fajn si zjistit něco o harmonii...
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Zdrávstvujte
Podle jakých stupnic se hrajou sóla v metalu, popřípadě arpeggia? Takové ty delší rychlé sóla atd?? Jméno popřípadě odkaz pls.. Stačí název, najdu to v generátoru. :?: :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

zkus lydian a myxolydian (tyhle používají Vai a Satriani, Slash atd), tím bych začal
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Demilich píše:Zdrávstvujte
Podle jakých stupnic se hrajou sóla v metalu, popřípadě arpeggia? Takové ty delší rychlé sóla atd?? Jméno popřípadě odkaz pls.. Stačí název, najdu to v generátoru. :?: :)
Durové i mollové, většinou myslím jen základní, žádné extrémní jazzové odvozeniny a modulace :)
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Stanley píše:
Demilich píše:Zdrávstvujte
Durové i mollové, většinou myslím jen základní, žádné extrémní jazzové odvozeniny a modulace :)
No tak v čistě durové stupnici jsem snad ještě metalové sólo neslyšel... Spíš bych to viděl na ty módy co tu už padly (lydický a mixolydický) a ještě frygickou, to je taková typická rocková mně přijde.
EDIT: Pokud se budeš ty stupnice učit pouze z generátoru, tak je ti to docela na houby. Proč se většina z vás tak hrozně vyhýbá tomu, pochopit hudební teorii a raději se to drtíte nazpaměť jak básničky??? Takhle nakonec skončíte u toho, že budete hrát samé klišé, které hrají milóny dalších kytaristů, protože vlastně ani nevíte, co hrát jiného...
Sorry, mám nějakou pesimistickou náladu 8)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Dík, skusím na to kouknout. Tož já se hudební teorii nebráním akorát když se podívám jak se hraje nějaká ta stupnice tak mi to pomůže a pak si doma na ní můžu improvizovat a mám z toho radost :) Když něco ale vymýšlím, stejně to napřed vymyslím v hlavě a pak to hledám na hmatníku, takže asi tak. A tu teorii bych se rád někdy naučil, jenže takhle sám, to chce náladu + nějaké zdroje a nevím jestli bych to jen tak někde "načetl" z internetu. Jestli budu někdy chodit třeba k někomu na učení tak se na to zeptám :) Ciao a mějte se.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Ludva

Re: Hraní sol

Příspěvek od Ludva »

Zdar muzikanti. A kdyz je takovy pekny datum, rad bych vam popral pevny zdravi do dalsiho roku a hodne radosti z muzicirovani.

Ale proc pisu... Tahne mne na 50, na kytaru hraju snad od 10 let, ale jen jako samouk. Cca pred 5 lety jsem si poridil elektriku, abych si mohl zahrat to svoje oblibeny - Zeppelini, Elektrikari, Purple, GnR, atd. Ale vic casu jsem tomu zacal davat az pred cca 1,5 rokem. Dost omacky. Vim, ucit se mam pomalu, az to dam pomalu, mam zrychlovat. Ok, ale jak to delate s frazovanim v solech? Kdyz jsem se ucil napr. Back in black, tak to pro me byla nesrozumitelna rada tonu, ktera zacala davat smysl az pri rychlosti, ktera uz mne delala problemy s technikou. A ani po roce to jako Angus nedavam. Pomaly Hotel California bylo jednodussi, ale to frazovani mam problematicky. Ted zkousim Enter Sandman a resim to samy. Jsem v te rychle fazi sola, ztracim se a nedava mne to "smysl". Jde mne o to frazovani... Mate nejakej figl jak na to? Treba ucit se sola po castech od pomala az po spravnou rychlost? Jak to cvicite vy? Diky za nazory... Joo, a vim, ze mozna bych mel hrat neco jednodussiho, ale me bavi zrovna to pro me tezky no. A co je pro me tezky, nekdo zvladne jako prd, takze mne treba poradi.

A omluva, jestli jsem to zasadil do spatne casti fora a kdyz, tak prosim o presunuti. Diky.

Ludva
torst

Příspěvek od torst »

myslím, že není dobré hrát z fleku něčí sóla. Nejdřív bych potrénoval obecné prstoklady a dle vlastní zkušenosti především rytmus a přesnost. Trioly, pentoly, hraní na 2. a pod. Ale nejsem pedagog, radím jen podle sebe.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Pokud k tomu můžu něco říct, na elektriku jsem totální začátečník, byť na jiné strunné nástroje hraju pomalu už čtvrt století. Pracně jsem se dobral že snad vím jak necvičit. Aby mělo cvičení nějaký smysl, mělo by mít podobný průběh jako třeba sportovní trénink. Když jdu běhat, dám si strečink, pak nějakou zahřívačku, intervaly a na konec vyklusání.
S muzikou to je podobný, rozhýbat prsty cvičeníčky v dostatečně pomalých rychlostech, pak nějaká cvičení na stupnice, různé rytmy, zmíněné trioly, tečkovaně, rovně, střídat čtvrtky, osminky a šestnáctky. Samozřejmě vše s metronomem, bez něj je to vcelku k ničemu. Pak si třeba s podkladem zahrát něco co mi už docela jde, abych se odreagoval od těch technických věcí co bohužel až tak úplně zábavné nejsou. Pak nějaké těžší věci, ale neuspěchat tempo, svalová paměť je sviňa a mám zkušenost že když se na nějakém místě sekám a nedaří se, buď od toho jít na chvíli pryč nebo úplně úplně zpomalit, jinak si prsty tu chybu ještě víc zafixují. Když stahuju něčí sólo (teď nemluvím o kytaře, tam mě to čeká snad za pár let), nejdřív drhnu do zblbnutí harmonii ať vždycky vím bezpečně kde jsem, zkoumat různý varianty, obraty, co kde zní nejlíp, i kvůli tomu abych dokázal hrát smysluplně pod někoho jiného. Potom se snažím hrát si s frázováním melodie, hrát jednoduše linku zpěvu, zkoušet frázování. No a pak si to rozkouskovat a cvičit jednotlivé fráze, pomalu vychytávat plynulost a rychlost a spojovat ty celky dohromady. Radši zoufale pomalu a správně než rychle a s chybama.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
starypard

Příspěvek od starypard »

Pokud někoho baví cizí sola a mocí mermou se je chce naučit, není nad to nejprve detailně odposlouchat (TABy nejsou NIKDY v pořádku), pak se to po částech naučit hrát POMALU, s tím, že vyhraješ každý, každičký, tón, tak, jak má být (pullon, pulloff, legato, banding, práce s pákou, napísknutí, atd.), uvědomíš si (třeba i změníš) prstoklad a práci pravačky (je sakra rozdíl když jde trsátko dolů či nahoru - v barvě zvuku, ataku, i ve smyslu návaznosti na další tón). Pak dáš dohromady krátké sekvence, ty sledy tónů, co k sobě nějak logicky patří, hrají se v jedné poloze. Vše musíš umět perfektně POMALU (ale ne zas jako šnek, rozumně, jinak to nebude fungovat). Pak zkus spojit dvě sekvence, tři .... a zrychlovat, mírně. Pokud se zamotáš, zpomal. Třeba i začni znovu. Pokud jsi unavený, ser na to, s odstupem a nadhledem, po pauze, to funguje lépe.
Co se týče frázování, musíš umět nejprve vůbec ty sledy tónů zahrát, aby vůbec vyzněly. Musíš mít nad tím totální nadhled, technika tě nesmí omezit a hrát to musíš podvědomě. Pak se zaposlouchej do frázování melodie, rytmu, sola. U dobrého sola je nějaká myšlenka, nějak to začne, vyvíjí se to, graduje a končí. Musí ti to dávat smysl. Najdi tam příběh a vžij se do něj. Vpluj do té hudby a do toho hráče. Občas hodně napoví i kapela, muzikanti občas nějak v podkladu ulítnou, objeví se tam nějaký akcent, notička navíc, vybočení z rytmu, nakopávají se s tím solákem navzájem, to taky musíš uslyšet a nějak to ucítit, zdůvodnit a v sole to promítnout. Občas se ti bude zdát, že to umíš, a budeš třeba nějak rozjuchaný - alkohol, emoce, decibely aparatury, vlítneš na to v plné rychlosti. Proč ne? Dej to tam .... Ale pokud se dostaví chyby a zádrhele, příště už to nezkoušej, posílily by se zlozvyky (odpouštění si chyb), a začni zase pomalu a precisně.
Naposledy upravil(a) starypard dne 3.01.2019 18:48, celkem upraveno 1 x.
Ludva

Příspěvek od Ludva »

Diky, chlapi, pekne jste to napsali a rozvedli... Bohuzel pro me, zadna zazracna rada (nic ve zlym), proste se ucit, se ucit, se ucit. Taky asi zalezi na tom, kolik mne priroda nadelila, prece jen nemuzeme byt vsichni skveli a hrat co si zamanem...

Mejte se fajne...
Emu

Příspěvek od Emu »

Spíše začátečnická vsuvka. Jakžtakž zvládám teorii souvislostí mezi stupnicemi, akordy. Zato s praktickým uplatněním teorie jsem se daleko nedostal.

Chci například zkusit hrát "sólo" ke Knockin On Heavens Door, kde je harmonie G-D-Ami-Ami. Hrát to celé v Gdur, nebo přecházet mezi stupnicemi (např 1 takt v Gdur, 1 takt v Ddur a 2 takty v Amoll)?
Zatím nejlepší mi přijde použít použít 1 hlavní stupnici a pokud se v písničce vyskytne akord, který obsahuje tóny, které ve stupnici nejsou, tak je nad tím akordem používat taky. Nebo jít na to nějak jinak?

Je mi jasné, že mi budete radit, ať se spolehnu na uši, ale nejsem až takový sluchař a hodilo by se mi něco, od čeho se dá odrazit...
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

dokud nebudes hrat jazz nebo nejake "hovadiny" kde jsou nediatonicke akordy nebo nedej boze modulace, tak ti jedna stupnice bohate vystaci;

v C duru jsou noty CDEFGAH; v A molu AHCDEFG; tudiz stejne stupnice (nebudu zatezovat s modalitou..)
tudiz v Cduru/Amolu jsou nasledujici akordy - C dur, D mol, E mol, F dur, G dur, A mol, H dim
takze pokud mas pisnicku, ktera se sklada z techhle akordu, muzes pres to mastit C dur jak se ti zlibi

v tom zminenem G duru je to to same. GAHCDEF#; takze G dur, D dur i A mol mas obsazeny, a muzes si ulitavat kamkoliv v te stupnici chces.

casem ale prijdes na to, ze nektere tony z te stupnice pres nektery akord ladi vic, nektere min - proto je dobre uvedomovat si jakou notu hrajes, jaky akord ti prave zbytek kapely hazi a jak ta nota, kterou hrajes, funguje oproti tomu akordu /a idealne treba oproti akordu potom, kdyz chces aby to solo znelo ze nekam vede/ - pak nemusis ani premyslet nad stupnicemi, ale staci vedet, ze kdyz budu hrat F# pres G dur, je to velka septima (tudiz najednou budete "hrat" Gmaj7), F# pres A mol je sexta (takze Am6), pres D dur je to tercka... kazde to "rozsireni" akordu - tenze, ktere tvoji notou provedes se pak nejak chova a nejak zni - prirodne se chce nekam "usadit", vratit do konsonance... a tam jde prave o usi a hudebni predstavivost - kazdopadne velika cast toho vseho se da nastudovat teorii a zkousenim :D

(sakra jsem se nejak rozepsal... :))
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Čau Ludvo, já to dělám tak, že se z tabulatur nebo podle lekcí na youtube naučím to sólo jen s minimem správného frázování do té fáze o které píšeš. Pak si tu písničku otevřu v audacity, vystřihnu jenom sólo a zpomalím tak abych to stíhal. Zní to blbě, ale pro naposlouchání frázování je to OK. Dokonalý nástroj pro toto je aplikace na Android - Music speed changer, uživatelsky určitě lepší než audacity. Když pochopím frázování, zkouším najít na youtubu Backing track. K všem písničkám, které jsi vypsal, ho určitě najdeš. S backing trackem postupně docvičím tu rychlost.

Mám v mobilu spoustu backing tracků, ze kterých jsem vystřihnul jenom sóla, pěkně v jedné složce. Vždycky pustím do hifi celou složku a hraju dokola jenom sóla. Není to takové umění ke kterému nabádají předřečníci ale já si hraní těchto starých legend užívám a vydržím u toho déle než u improvizace do "anonymního" podkladu.
torst

Příspěvek od torst »

v podstatě potvrzuji. Backingtracky jsou fajn, taky mám svou databázi! Bacha na hrání i s původním sólistou, tedy orig. nahrávkou. Ta tě vede a kolikrát máš dojem, že už to hraješ správně, ale to je ten klam. Musíš stát ve větru sám, bez pomoci.
Na zpomalování až o 50% je ke stažení plugin do windows media playeru.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
waldir

Příspěvek od waldir »

Emu píše: 3.01.2019 19:07 Spíše začátečnická vsuvka. Jakžtakž zvládám teorii souvislostí mezi stupnicemi, akordy. Zato s praktickým uplatněním teorie jsem se daleko nedostal.

Chci například zkusit hrát "sólo" ke Knockin On Heavens Door, kde je harmonie G-D-Ami-Ami. Hrát to celé v Gdur, nebo přecházet mezi stupnicemi (např 1 takt v Gdur, 1 takt v Ddur a 2 takty v Amoll)?
Z tohohle mám pocit že tu teorii nechápeš zas tak moc. Prostuduj https://dusan.pc-slany.cz/hudba/ . Long story short, jedna věc která ti uchází je, že v běžných jednoduchých písních jsou akordy sestaveny tím způsobem, že vezmeš tón stupnice, a doplníš ho tónem o dva výše (v rámci počítání té stupnice, ať už je jakékoli - nikoli po půltónech), a dalším ještě o další dva výše, a tohle uděláš s každým tónem té stupnice. Tím ti vznikne sedm akordů, každý po třech tónech. To které jsou durové, které mollové a které jiné je dáno "náhodou". Ta "náhoda" přesněji řečeno znamená že u běžného vzoru stupnice (dur/aiolský mol) ti vyjdou 3 dury, 3 moly a jeden dim, z nichž každý má specifickou harmonickou roli.
Emu píše: 3.01.2019 19:07 Zatím nejlepší mi přijde použít použít 1 hlavní stupnici a pokud se v písničce vyskytne akord, který obsahuje tóny, které ve stupnici nejsou, tak je nad tím akordem používat taky. Nebo jít na to nějak jinak?
Ale jo, přesně tak.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“