Tondo, je to stejné, jako kdybys věřil TV reklamě, která tvrdí, že ve plzeňském pivovaru vaří pivo podle stejné receptury, jako v polovině devatenáctého století. Možná jo, jen nějak neříkají, že místo původní otevřené spilky a dubových sudů na zrání to dnes kvasí i leží v kovových CK tancích.Tonda píše:
Tak to by určitě neměl mít![]()
Nebo to znamená, že "typicky Celestion" je typicky správně od počátku..
Protože jeho první verze je z cca z r.1960: Around 1960 the CT3757 evolved into the legendary T530 "vox blue".
a pokud se firma snaží - aspoň v rámci možností -dodržet původní parametry (a máš snad doklad že tomu tak není ? cívky atd..- možná původně měli litý hliníkový koše, to snad jedině jo..)
tak by to mělo hrát tak, jak má, a jak to je na všech klasických nahrávkách.. s Voxama AC30, Bluesbreakerama atd
Co se týče modrých celestýnů, je to snadné. Kup na Ebay ten původní originál a srovnej ho s dnešním. Ono je klidně možné, že už tehdy měly dost tenký zvuk. Nikdy jsem moc nepochopil, proč Jennings nahradil skvělé Goodmans právě Celestiony, ale do hlavy obchodníků prostě není vidět a ty ceny už tehdy byly pravděpodobně dost rozdílné. Zvláště když vezmem v úvahu, že v r. 1965 už na tom byl tak blbě, že firmu VOX prodal. Každopádně Bulldog se mi nijak špatný nezdá, ve starých VOXech hraje slušně, soudím tak podle 2ks AC30, které jsem měl možnost s těmito repro poznat. Kombo z éry Jenningse s modrákem jsem nikdá nepotkal, nemám tedy žádnou zkušenost.
Ony ty aparáty s greenbacky také za moc nestojí. Každopádně vysvětlení pro Tvé nepochopení zní takto. Je to prostě u mě dáno empiricky. Ty zkušenosti jsou tak jednoznačné, že mi jiná možnost ani nezbývá. Za cca 20 let, co se touto problematikou zabývám, tak jsem s Celestion repro měl vždy jen negativní zkušenosti. A to jak se starými slavnými modely, tak se současností. Ze začátku mi to tak děsný nepřišlo, alespoň u některých modelů, ale z nějakého důvodu to nikdo nechtěl, lidi se po pár týdnech s kombem vraceli a žádali výměnu reproduktoru. Někdy i dost naštvaným způsobem. A tak např. G12M20 byl nahrazen reproduktorem Yamaha JA3063, G12 75 pak jakýmsi special FBT od RCF, Blue Alniko byl vyměněn za Jensen Tornado s neodymem atd. atd. G12M20 Rola z počátku 70. let mě tehdy před deseti lety stál docela dost peněz, tak jsem se ho snažil udat vícekrát, však vždy z toho byl průšvih. A tak pořád dokola. Neustál to ani hluchý důchodce, doslova. Nakonec ho na mou radu vyměnil za celkem levný leč vynikající RFT L3501 a byl klid. Po pár letech to tady přes místní bazar od něj koupil Lachim, bohužel v původním osazení a ani on ten slavný Celestion neustál a prodal ho nějakému metalistovi. Potom byly ovšem modely, které hrály natolik příšerné, že jsem se je ani neodvážil nikomu nabídnout a rozdal jsem je zdarma začátečníkům. Vzpomínám si na oblíbené Rola verze z 80. let a to: G15 150, G12 100H, G12 50, současný greenback se zeleným krytem magnetu a kdo ví, co ještě. Jediný Celestion který jsem kdy bezproblémově ( velmi levně ) udal, byl G12 H30 v uzavřené bedně v páru s nějakou Eminencí - Fender design z 80. let. Ta mi tu také ležela pár let a váhal jsem nad jejím použitím. Kupodivu dohromady to hraje aspoň tak, že se s tím dají jezdit tancovačky tři na tři a pod. Fajnšmekr by po tom asi neskočil. S dnešními zkušenostmi ty naštvané zákazníky naprosto chápu a podobné fópá už nedopouštím. Pochopitelně V30 jsem se nikdy osadit neodvážil, vadil mi už na konci 90. let, když se tu začal šířit jako mor krajinou.Pikus píše:mmjuzi, nepochopil jsem tvou averzi k reroduktorům Celestion.
Pokud to totiž logicky zanalyzuju, nedává mi rozum, proč třeba vox nebo marshall (vím, ty aparáty taky moc nemusíš) dává do svých nejlepších handwired modelů právě Celestion greenbacky...přičemž podle tebe by to ten aparát snad mělo úplně zabít.
To jsem zvědav, kdo se zase bude vztekat a nadávat mi, za takto dlouhou odpověď, proto bych na příště veškeré uživatele poprosil o zasílání podobných dotazů, či úvah do SZ.