Mačkám si jiné struny

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Dawid101
Nový uživatel

Mačkám si jiné struny

Příspěvek od Dawid101 »

Zdravím, začal jsem se před pár dny učit hrát na kytaru. Učím se akordy, ale mám problém, že bříškama prstů mačkam struny pod a ty pak logicky nezní. Mám asi tlustý prsty nebo spíš velká bříška u prstů, protože abych se trefil, musí to být úplně přesně, nemám tam žádnou toleranci. Měli jste taky takový problém?
simiruz

Re: Mačkám si jiné struny

Příspěvek od simiruz »

V klasické kytaře mě učili, že musí prsty mačkat strunu co nejvíce kolmo. Dneska tak nehraju a mám je různě zešikma jak je mi to pohodlné, takže občas taky nechtě přitlumím. Žádný fígl na to není. Prostě při cvičení hledej takové polohy, které netlumí. Čím déle budeš hrát, tím víc si prsty zvyknou na to, jak se mají skládat aby netlumily. Nakonec na to nebudeš muset myslet, půjde to samo.
torst

Příspěvek od torst »

je to jen cvik. Hraješ na klasickou španělu s širokým hmatníkem? To musí jít. Koukni na borce, co maj pracky jak lopaty a hrajou na el. kyt. nebo ´déčka´s úzkým krkem.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Dawid101
Nový uživatel

Příspěvek od Dawid101 »

Učím se na el. kytare. Takže možná proto s tim vic bojuji.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

No postup je takový, nejdříve se naučit mačkat struny co nejvíce kolmo, aby sis ty jiné struny nezatlumil. Až budeš na vyšší úrovni, tak se budeš učit ty prsty pokládat, aby sis další struny zatlumil a ty nezněly.
Tys holt začal rovnou tou druhou fází. ;-)
Jinak s tím bojoval každý, nutno vydržet.
starypard

Příspěvek od starypard »

Nejlepší solový kytarista, jakého jsem ve svých kapelách zažil, měl na levačce, mimo palce, jen tři prsty. jako buřty. Přesto trefil, co potřeboval, a hrál skvěle. Prostě budeš muset trénovat a najít si svůj styl. Nepřekonatelný problém to není. To samé budeš zažívat při změnách kytar, úzké, širší, krky, změnách dohmatu - vysoký, nízký, tenké - tlusté struny, jiný radius krku (spodek) atd. Prostě musíš víc cvičit, jiný problém tam není.
torst

Příspěvek od torst »

Pard: Django Reinhardt?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
stepan.dusek

Příspěvek od stepan.dusek »

To je Starej Pard starsi nez jsem cekal :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Hm, Django měl přece 3 prsty včetně palce, přišel o 2 - jestli jsem správně pochopil, Pardův nejlepší sólovej odborník na slovo vzatej přišel o 1 prst (nic ve zlém).

starypard

Příspěvek od starypard »

Posměšky stranou, ten solák byl docela dobrej, really. Já sám mám jeden prst trošíííínku odfrézovaný .... a také nějak hraju :D
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Vždy v této souvislosti zmíním svého oblíbeného kytaristu, Martina Nechvatala z Helmutovy stříkačky. Též kytarista s chybějícím prstem na hmatnikove ruce. Má svůj styl a jeho techniku mu řada nehandicapovanych kytaristu může jen závidět...
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Lukáš 84
Nový uživatel

Příspěvek od Lukáš 84 »

Dík za tyhle odpovědi, taky jsem teď začal hrát (no spíše si jenom brnkám) a narazil jsem na úplně stejný problém - když netrefím strunu úplně přesně, tak si tlumím spodní strunu. Mám akustickou kytaru s hmatníkem š. 44mm. Už jsem z toho byl nešťastný, že kytara fakt není pro mne. No tak snad mám naději, že se to zlepší.
I když nevím, jestli někdy zvládnu rychlé změny akordů v písničkách, to se mi teď jeví jako nepřekonatelný problém.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Běžný problém začátečníků. Prostě hraj a cvič. Svaly si musí cvičením pohyby zautomatizovat a po čase budeš stíhat měnit akordy bez problémů.
Lukáš 84
Nový uživatel

Příspěvek od Lukáš 84 »

Díky moc, tak snad nejsem beznadějnej případ :-)
Kytara se mi líbila už když jsem byl děcko, ale nějak jsem se neodvážil. Tak jsem se do toho dal až teď v 34 letech.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jasný, však atleti také hned nepodávají světové výkony, ale trénují postupně, roky :).
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“