Ahoj,
snad nezakládám duplikát, ale takové téma nelze mezi ostatními přispěvky dohledat, když to hledá i v textech.
OTÁZKA: Když člověk hraje 10 let na 43mm ořech a v obchodě mu krásně v rukách sedí i 42,5mm, ale naopak trochu spíš bojuje se širšími do 45mm, má to být přední nebo nedůležité kritérium při výběru nové kytary?
Mám už jednu dvanáctistrunku (48,3mm), kde jsem si ale nezvykl ani za několik let a bolí mě z toho ruka. Předpokládám, že je to asi individuální, nicméně neřešil někdo alespoň ten samý problém?
Díky Kuba
Šířka nultého pražce - jde si zvyknout?
Pravidla fóra
Re: Šířka nultého pražce - jde si zvyknout?
přijde mi takovej problém z principu divnej. Hraju na několik kytar (el. i ak.), občas i na basu, samozřejmě žádné šířky neřeším. Klasickou španělu s širokým plochým hmatníkem jsem ke své škodě odložil. A dočteš se tu i o muzikantech, kteří prohánějí ukulelelellelele (což je mi protivné, jako každá móda). Shrnu to : Střídání různých nástrojů (a nejen strunných) beru naopak jako přínos, vypadnutí ze stereotypu, nový pohled, jiná instrumentace a td. Kdysi jsem trochu blbnul na piáno a najednou se mi dařilo hrát věci na kytaře, které předtím nešly nebo jsem ne ně nedokázal kápnout. Prostě - z hraní na cokoli by neměla bolet ruka, to něco držíš špatně. Ale jiným typům nástrojů bych se nevyhýbal.
Možná mě někdo opraví - čtu hodně názorů - chci kytaru, na kterou se mi hraje lehce, příjemně. samozřejmě i já takovou mám a hejčkám. Ale občas to prostě sklouzne do té pohodlnosti a pomůže nějaké ´trochupoleno´. (Těžko na svištišti ...)
Možná mě někdo opraví - čtu hodně názorů - chci kytaru, na kterou se mi hraje lehce, příjemně. samozřejmě i já takovou mám a hejčkám. Ale občas to prostě sklouzne do té pohodlnosti a pomůže nějaké ´trochupoleno´. (Těžko na svištišti ...)
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Takový názor v zásadě znamená, že jde hrát na cokoliv. Je to jako bys řekl, že nezáleží na velikosti bot a pokud projdeš hory v o 2 čísla větších botách a bolí tě z toho nohy, děláš něco blbě. To bych úplně nesouhlasil. Nicméně je to pro mně pozoruhodné vidět, že to někdo neřeší.
samozřejmě, že jde hrát na cokoliv, když to umíš. Samozřejmě, že umáčknout 12 strunu je těžší než 6ku nylonku. Znamená to, že je 12ka horší?
To je jako tvrdit, že chodit v pohorkách do hor je blbost a zbytečná námaha, když se můžu úplně stejně projít v sandálech podél řeky.
Ale vážně - často se řeší tlusté vs. ploché krky. Mám malou ruku, na tenčí se mi hraje asi líp, ale stejně do kapely musim vzít tu ´polenoidní´, protože krk prostě HRAJE ! (basy, středy).
To je jako tvrdit, že chodit v pohorkách do hor je blbost a zbytečná námaha, když se můžu úplně stejně projít v sandálech podél řeky.
Ale vážně - často se řeší tlusté vs. ploché krky. Mám malou ruku, na tenčí se mi hraje asi líp, ale stejně do kapely musim vzít tu ´polenoidní´, protože krk prostě HRAJE ! (basy, středy).
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)