Reaper
Pravidla fóra
- Avida Dollars
Re: Reaper
Jo, UR22 má direct monitoring, jen jde o to, že v DAW používám impulsy, bez kterých kytara zní hrozně a nedokážu ji takhle pro monitoring použít 
Ibanez RG 1996/Schecter KM-7 (Evertune) → Audient iD4 → Reaper 5 → Mercuriall Audio Software → Presonus Eris E5
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To je klasika. Musíš si vybrat mezi dobrým zvukem nebo dobrou latencí... Jednou z možností je pořídit si nějaký amp simulátor a kytaru rozdělit na dvě signálové cesty - jedna přes multiefekt do sluchátek jako monitor a druhá do zvukovky na nahrávání.Avida Dollars píše:Jo, UR22 má direct monitoring, jen jde o to, že v DAW používám impulsy, bez kterých kytara zní hrozně a nedokážu ji takhle pro monitoring použít
Hraju na kytary a mašinky
- Avida Dollars
Hmm, s tím rozdělením signálu to zní jako nejschůdnější cesta no. Popř. občas nahrávám bez monitoringu, jen podle toho, co leze nasucho z kytary.
Ibanez RG 1996/Schecter KM-7 (Evertune) → Audient iD4 → Reaper 5 → Mercuriall Audio Software → Presonus Eris E5
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Tak to ja si to predstavit docela dobre dokazu, neb mam relativne dobre tuseni, jak to fungujeAvida Dollars píše:3. upřímně si nedokážu představit, že by zrovna USB kabel byl příčinou potíží. Používám ten přiložený ke zvukovce
Dokazes z Widli vydolovat vic informaci? Idealne pustit nejaky monitoring aktualnich frekvenci a dalsich hodnot.5. Max performance
Ja pouzivam linux a zvladam se dostat s latenci i po 5ms (klidne i s UR22) - ale potrebuju k tomu specialne zkompilovane jadro (s realtime patchem) + nejaka dalsi nastaveni, mimojine prave na procesoru, aby vubec nikdy nezkousel snizovat frekvenci. Protoze takovehle hrani procesor nijak vyrazne nezatezuje - procesor dokaze zpracovat stovku kytar najednou. Takze se muze mit tendenci prepnout na nizsi vykon a v ten okamzik to preskoci. Duvodu ovsem muze byt vic...
Nijak vyrazne. Na USB2 16 stop s nizkou latenci v pohodelimitace je i u USB 2.0.
Zjednodusene receno - jak uz jsem napsal, procesor zpracuje stonasobek, mozna dvousetnasobek toho, co ty chces, ale princip fungovani operacnich systemu a dalsich veci tomuhle muze branit. Doporucuju mrknout na toto, i kdyz to asi bude prilis technicky: https://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_computingOk, tím se vracíme k CPU - pokud není dostatečně výkonný aby pracoval při nízkém bufferu, jakto, že se to neukáže v grafu performance meteru? Popř. může být problém jinde než v CPU?
V principu jde o to, ze se prepinaji desitky a desitky uloh, ktere bezi "najednou". Tohle prepinani neco stoji + kazda ta uloha ma nejaky svuj vyhrazeny cas a kdyz ten cas je prilis dlouhy, nemusi stihat zpracovat vsechny prichozi "packety" z audiostreamu.
Hodně budem někde...
- Avida Dollars
Dík za vyčerpávájící odpověď 
Jen tak mimochodem, možná jde i o VST které používám na kytaru, jelikož ty jsou docela dost žravé (Mercuriall Audio Software). Zítra schválně zkusím zapojit kytaru do preampu a v DAW mít jen impulsy - zda-li se ty "kousance" tam budou i nadále vyskytovat.
No, šlo mi jen o to, že právě používám originální USB kabel, tudíž bych u něho nepředpokládal výskyt problémůTak to ja si to predstavit docela dobre dokazu, neb mam relativne dobre tuseni, jak to fungujeAc v tomto pripade to nejspis nebude onen pripad
zítra se k tomu pokusím dostat...Dokazes z Widli vydolovat vic informaci? Idealne pustit nejaky monitoring aktualnich frekvenci a dalsich hodnot.
Ja pouzivam linux a zvladam se dostat s latenci i po 5ms (klidne i s UR22) - ale potrebuju k tomu specialne zkompilovane jadro (s realtime patchem) + nejaka dalsi nastaveni, mimojine prave na procesoru, aby vubec nikdy nezkousel snizovat frekvenci. Protoze takovehle hrani procesor nijak vyrazne nezatezuje - procesor dokaze zpracovat stovku kytar najednou. Takze se muze mit tendenci prepnout na nizsi vykon a v ten okamzik to preskoci. Duvodu ovsem muze byt vic...
Jen tak mimochodem, možná jde i o VST které používám na kytaru, jelikož ty jsou docela dost žravé (Mercuriall Audio Software). Zítra schválně zkusím zapojit kytaru do preampu a v DAW mít jen impulsy - zda-li se ty "kousance" tam budou i nadále vyskytovat.
Zdravím všechny
potřeboval bych poradit. Chtěl bych si koupit licenci na Reaper a potřeboval bych vědět jestli ho budu moci používat na více počítačích. To znamená ve studiu a když nejsem ve studiu tak na svým Notebooku.
Díky moc
potřeboval bych poradit. Chtěl bych si koupit licenci na Reaper a potřeboval bych vědět jestli ho budu moci používat na více počítačích. To znamená ve studiu a když nejsem ve studiu tak na svým Notebooku.
Díky moc
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
If you own multiple computers, you may install the same license key on all of them, as long as you only use REAPER on one computer at a time.
Hraju na kytary a mašinky
Super díky moc za radu!!!!
Ahoj, narazil jsem na jeden problém, se kterým si nevím vůbec rady. Když nahrávám kytaru DI, tak se mi do té stopy nahrává i veškerý output (monitoring, click track). Když zeslabím volume na kytaře tak se zeslabí i ten nahrávaný output. Zvukovou kartu mám Focusrite Scarlett Solo 2nd. Co jsem googlil, tak už se to stalo hodně lidem, ale bohužel jsem nikde nenašel žádnou odpověď, která by mi pomohla. :/ Nevíte čím by to mohlo být?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Na čem posloucháš podklad při nahrávání? Nemohly by snímače být příliš blízko monitorů a být ovlivněny cívkami repráků?
Monitory mám JBL LSR305, ale úplně stejně to dělá i když to mám jen do sluchátek.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zvláštní.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Nemas tam nekde pokravene zeme, kabelaz nebo neco? Zvuk linkove urovne lze prenest i pres lidske telo (opravdu - zkuste usmiknout kus kabelu a vlozit doprostred sam sebe), tak jestli to neni to. No, ale pro zacatek nam zkus textove a obrazove zdokumentovat, jak to mas cele zapojene a nastavene (tj co, kam, cim zapojene, idealne i s fotkou) - predevsim pak nastaveni zvuku v Reaperu (nemam ho nikde pri sobe, Hendrek vi, co myslim, tak to urcite popise detailneji
). Pak na to nejspise prijdem 
Hodně budem někde...
No napadlo mě, jestli nemáš na NB zapnutý interní mikrofon. Ale to by pak nereagovalo na Volume kytary. Teda jestli máš vůbec NB.
Zkus, jak se to chová v nějakém obyč rekording prográmku. VST Host, Wavosaur a pod.
Zkus, jak se to chová v nějakém obyč rekording prográmku. VST Host, Wavosaur a pod.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Mám notebook, ale jak říkáš, tím to není, protože to reaguje na volume kytary a taky na volume na zvukové kartě. Zkoušel jsem to kromě Reaperu i v Audacity a je to úplně to samé. Mám to zapojené takto: Kytara Ibanez RG2550 -> kabel Bespeco XC600 -> Focusrite Scarlett Solo 2nd (inst) -> Reaper -> Focusrite -> monitory JBL LSR305 (line outputs), sluchátka Ashton. Tady přikládám to zapojení + nastavení zvuku v Reaperu (jestli je to teda to cos myslel).
Naposledy upravil(a) george3 dne 7.12.2022 10:46, celkem upraveno 3 x.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aniž bych studoval detaily nastavení, nemůže to být problém ve zvukovce? Nemáš možnost vyzkoušet jinou? Nebo např. nějaký mulťák nebo mixpult, co fungují i jako USB audio rozhraní.
záhada- podle obrázků máš všechno správně.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Tak a ted te poprosim jeste o jednu vec - zapoj kytaru, nastav volume naplno a vytvor v reaperu nejakou stopu s cimkoliv (treba oblibenym songem) a pust nahravani ty kytarovy stopy a kousek nam posli. Zaroven udelej jeste screenshoty, jak mas udelany v reaperu routing a jak mas nastavene jednotlive stopy - jakoze odkud se maji nahravat.
Nesedi mi tu totiz par veci. Pokud by kytara tak silne chytala vystup, tak pri jejim monitoringu by ses za chvili utopil ve zpetny vazbe a sluchatka by na tom neco menila. Predpokladam teda, ze tam back/clicktrack slysis "normalne" a nikoliv jen tak zlehka nekde v pozadi (to je u nahravani kytar relativne celkem normalni).
Jenze, kdybys zase nahraval nejaky master out nebo tak neco, tak by se to cele neztlumovalo s volumem na kytare.
PS: Mas u me maly bezvyznamny bod a budu tvuj prispevek obcas davat jako dobry priklad. Vetsina lidi na moje "diagnosticke dotazy" reaguje bud nezodpovezenim nebo ujistenim, ze to ma dobre a v nejlepsim pripade odpovi max. na 1/3 vseho. Tohle je super
Nesedi mi tu totiz par veci. Pokud by kytara tak silne chytala vystup, tak pri jejim monitoringu by ses za chvili utopil ve zpetny vazbe a sluchatka by na tom neco menila. Predpokladam teda, ze tam back/clicktrack slysis "normalne" a nikoliv jen tak zlehka nekde v pozadi (to je u nahravani kytar relativne celkem normalni).
Jenze, kdybys zase nahraval nejaky master out nebo tak neco, tak by se to cele neztlumovalo s volumem na kytare.
PS: Mas u me maly bezvyznamny bod a budu tvuj prispevek obcas davat jako dobry priklad. Vetsina lidi na moje "diagnosticke dotazy" reaguje bud nezodpovezenim nebo ujistenim, ze to ma dobre a v nejlepsim pripade odpovi max. na 1/3 vseho. Tohle je super
Hodně budem někde...
Jinou zvukovku momentálně doma nemám, budu muset od někoho sehnat, abych to vyzkoušel. Tady dávám ty nahrávky:
První je ta nahraná kytara a na začátku jde slyšet, že už tady se ten metronom nahrál:
https://www.dropbox.com/s/a99i018kfk9qm ... e.wav?dl=0
Druhá je jen zapnuté nahrávání do další stopy s volume na max (zvukovka, kytara) a někde v polovině jsem stáhnul volume na kytaře. Je to sice hodně potichu, ale když na to aplikuju nějaké efekty (třeba simulaci aparátu) tak se to zesílí a nad tím už úplně nejde mávnout rukou.
https://www.dropbox.com/s/4hkajlu083fyx ... t.wav?dl=0
a tady je ten obrázek toho routingu:
První je ta nahraná kytara a na začátku jde slyšet, že už tady se ten metronom nahrál:
https://www.dropbox.com/s/a99i018kfk9qm ... e.wav?dl=0
Druhá je jen zapnuté nahrávání do další stopy s volume na max (zvukovka, kytara) a někde v polovině jsem stáhnul volume na kytaře. Je to sice hodně potichu, ale když na to aplikuju nějaké efekty (třeba simulaci aparátu) tak se to zesílí a nad tím už úplně nejde mávnout rukou.
https://www.dropbox.com/s/4hkajlu083fyx ... t.wav?dl=0
a tady je ten obrázek toho routingu:
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych k tomu jen jedno: je nesmysl ta první stopa, protože není mono (tj. je tam zbytečný ten druhý kanál, kde stejně není žádné audio). Usuzuju jen z obrázků nastavení stopy.
Jinak nevím, sleduju to se zájmem a držím palce!
P.
Jinak nevím, sleduju to se zájmem a držím palce!
P.