Fender 5e3 stavba

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Fender 5e3 stavba

Příspěvek od mmjuz »

PavelH píše: 24.01.2019 10:04 Chlapy nevím, prostě je na internetu asi 50 layoutů tohoto zesilovače. Některé mají 355-0-355 některé 330-0-330. Jiné napětí jsem moc často neviděl. Probíral jsem stavby kopií a stavebnic a zjišťoval na youtube co bylo zvukově hodně dobré. K tomu jsem pak dohledal layouty. Z 90 procent je tam napětí viz výše a proud kolem 115mA.
Nejsem tak zkušenej, abych se pouštěl do velkých experimentů.... :)
Ale hrát to prostě bude i kdybych měl traf zkusit 10 :wink:
Je pravda, že je hodně těžké dohledat kolik bylo napětí a proudy u originálu. To tady nikdo neví. Kdyby jo budu rád když to sem napíše...
Opět nepochopení. Musíš se zamyslet nad situací v 50. letech. Tehdy např. transformátory byly vyráběny "na sucho", tedy nebyly ošetřeny žádnou impregnací a kvalita izolace na drátech byla také jiná než dnes. To byl docela problém, protože při napětí blížící se ke 400V jim ta trafa odcházela. Prostě se propálilo vinutí. Takže nezbývalo, než se držet v bezpečných vodách, což byla u výstupáků hladina kolem 360V. Dnes je situace úplně jiná,
současní trafáčci jsou vybaveni vakuovou impregnací a klidně je můžeš provozovat při vyšších úrovních napětí. Tedy co Ti ta která lampa dovolí.
Řešit to, že výstupák bez impregnace dává jiný zvuk než s impregnací, stejně jako chemické složení slitiny použité na plechy, či způsob jejich střihu,
materiál kostřiček, prokladů a podobné záležitosti v Tvém případě nemá vůbec smysl. Ty se drž hlavně toho, aby byly zajištěny veškeré bezpečnostní normy a použité součásti jely podle doporučení výrobce. Smiř se s tím, že zvuku původního 5e3 se stejně ani nepřiblížíš, což ničemu nevadí, protože ten zvuk ani neznáš. Tedy polopatě, nastav si zdroj tak, abys netrápil lampy a ostatní materiál hodnotami, na které nejsou stavěné. Nic jiného Tě nezajímá. Na originál se vykašli.
Placka

Příspěvek od Placka »

mmjuz píše: 18.01.2019 18:59 Tedy, pokud netrváš přímo na tom 5e3, nějaké své odladěné schema včetně doporučení dostupného materiálu Ti poskytnu. Pokud chceš 5e3, klidně Ti doporučím materiál, který mám ověřený, rozhodně nebudu střílet od boku pana Gůgla, jako Tube Guru. Případně si dovolím Ti doporučit pár drobných změn, které zvuku rozhodně neublíží, ale zbaví Tě některých problémů, které by Tě mohli při oživování, či následném provozu, potkat.
M2 osobně připadá z celého vlákna nejzajímavější informace tohle - Já osobně bych určitě o něco takového měl zájem. Vždycky jsem si chtěl zkusit postavit nějakou malou lampu, zvládnu v pohodě truhlařinu, mechanický věci, pájet umím, ale jinak moje elektrotechnický znalosti nejsou tak silný, abych se pouštěl do něčeho neověřenýho co by bylo třeba ladit atd.

Takže možnost vzítověřený schéma (a layout) od ověřenýho výrobce, se kterým má spousta lidí dobrý zkušenosti mi zní jako dobrá příležitost. Obzvláště kdybys i doporučil konkrétní materiál atd. Vlastně mě napadá, že by z toho mohl vzniknout zajímavý "tutoriál", možná s nějakou fotodokumentací, který pousloužil jako ověřenej návod v češtině. Samozřejmě je spousta materiálů v Aj, ale věřím, že bych nebyl jedinej, pro koho by to bylo zajímavý, včetně třeba tipů kde a jak si nechat naohýbat case, tipů na konstrukci dřeva okolo, repro atd.

Takže jestli tam máš něšco ověřenýho na malou vintage lampičku, která by se dobře pojila třeba s 10" repro, sem s tím:-)
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Ahoj,
Zde je odkaz na web který byl zmíněn i v úvodu. Autor zde shromáždil spoustu modifikací něco by mohlo přijít vhod ja se chystám 5e3 stavět taky a některé modifikace určitě zkusím.
https://robrobinette.com/5e3_Modifications.htm

@PavelH: Jak dopadla stavba už máš dokončeno ?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
rsmisitel
Nový uživatel

Příspěvek od rsmisitel »

Ahoj
mohl by jsi mi prosím poslat ty schéma už nějakou dobu sháním nějaký použitelný plánek se kterým má někdo zkušenosti.
mmjuz píše: 18.01.2019 18:59 Tohle jednoduché kombo s příjemným "tweed" zvukem a lampovým tremolem má už dva roky místní přispívatel, který si říká Jastud. Můžeš to s ním probrat a v případě zájmu Ti pošlu schéma a poradím vše kolem součástek.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“