Voskování snímačů
Pravidla fóra
Re: Voskování snímačů
Mám doma dva snímače Gibson 490T a 490R v kovových krytech. Vyměnil jsem je hlavně kvůli tomu, že kobykovej začal dost nepříjemně napískávat / vazbit. Přemýšlím, že bych je v domácích podmínkach převoskoval. Jaký je nejlepší postup a co k tomu potřebuju?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hliníkovou (nemagnetickou) plechovku, zbytky svíček, když bude některá ze včelího vosku, bude to lepší.
V hrnci dát vařit vodu, do vody plechovku, nechat vosk roztát, ponořit snímač (vosk na studeném snímači ztuhne), nechat prohřát pár minut, počkat až přestanou vycházet bublinky, vytáhnout a položit krytem dolů, nechat ztuhnout, za tepla očistit papírovými ubrousky.
V hrnci dát vařit vodu, do vody plechovku, nechat vosk roztát, ponořit snímač (vosk na studeném snímači ztuhne), nechat prohřát pár minut, počkat až přestanou vycházet bublinky, vytáhnout a položit krytem dolů, nechat ztuhnout, za tepla očistit papírovými ubrousky.
v podstatě souhlas s kmensikem, jen doplním svuj postup. Do vroucí vody stavim sklenici zavařovačku. Od horké vody nepraskne, ale samozřejmě opatrně. Sklo lépe drží teplotu. Včelí vosk mám ve směsi taky, ale spíš náhodou, že jsem ho doma našel. teď čtu, že je to i lepší. Do hrnce pod sklenici dám třeba dvě tužky nebo kousek dřeva, aby sklo neleželo přímo na dně.
A teď to hlavní : Už jsem taky voskoval tímto postupem, ale snímače přesto pískaly, vosk se ´neujal´. Mám za to, že teplý vosk prostě zas vytek. Proto mám tento postup: Snímače ponořím do rozehřátého tekutého vosku a po dobu 15-20 min. hlídám teplotu, aby tekutost zůstala a vosk se dostal všude. Potom sklenici odstavím a nechám vosk tuhnout. Můžeš i opatrně chladit vlažnou vodou, ale spěch se nevyplácí. Pak je potřeba vyčíhat správnou chvíli, kdy je vosk krémový, to znamená snímač se nechá vyndat, ale vosk už neteče. Raději počkat na větší tuhost, protože magnety ve snímači drží teplo a vosk je tam ještě tekutý. Ale už se mi stalo, že jsem to jednou nechal ztvrdnout moc, snímač jsem doloval šroubovákem a poškrábal kryt. Každopádně je to patlačka, budeš mít vosk až za ušima, ale vyplatí se to. Od tohoto postupu už jsou snímače zcela rezistentní ! Mám i dva zaplastované čínské alá EMG, pískaly, provrtal jsem zezadu 2 díry (cca 4 mm) a po zavoskování bez pískání. Tohle je muj postup, trochu složitější, ale mě to funguje. Taky jsem čet o podtlakovém voskování, které dokonale odvede vzduch ze snímače, dokonce jsem pořídil i mechanickou vývěvu (!), ale mezitím jsem najel na tu blátotlačku a je po problému.
P.S.: Tady máš tunu variací téhož : https://www.youtube.com/results?search_ ... kup+waxing
Ale všichni je tahaji ven už za horka. No asi jim to funguje, ale já raději čekám na zatuhnutí.
P.P.S.: Na YT taky předem nahřívaji snímače fénem nebo v troubě. Aby nedostaly Teplotní šok. Proč ne.
A teď to hlavní : Už jsem taky voskoval tímto postupem, ale snímače přesto pískaly, vosk se ´neujal´. Mám za to, že teplý vosk prostě zas vytek. Proto mám tento postup: Snímače ponořím do rozehřátého tekutého vosku a po dobu 15-20 min. hlídám teplotu, aby tekutost zůstala a vosk se dostal všude. Potom sklenici odstavím a nechám vosk tuhnout. Můžeš i opatrně chladit vlažnou vodou, ale spěch se nevyplácí. Pak je potřeba vyčíhat správnou chvíli, kdy je vosk krémový, to znamená snímač se nechá vyndat, ale vosk už neteče. Raději počkat na větší tuhost, protože magnety ve snímači drží teplo a vosk je tam ještě tekutý. Ale už se mi stalo, že jsem to jednou nechal ztvrdnout moc, snímač jsem doloval šroubovákem a poškrábal kryt. Každopádně je to patlačka, budeš mít vosk až za ušima, ale vyplatí se to. Od tohoto postupu už jsou snímače zcela rezistentní ! Mám i dva zaplastované čínské alá EMG, pískaly, provrtal jsem zezadu 2 díry (cca 4 mm) a po zavoskování bez pískání. Tohle je muj postup, trochu složitější, ale mě to funguje. Taky jsem čet o podtlakovém voskování, které dokonale odvede vzduch ze snímače, dokonce jsem pořídil i mechanickou vývěvu (!), ale mezitím jsem najel na tu blátotlačku a je po problému.
P.S.: Tady máš tunu variací téhož : https://www.youtube.com/results?search_ ... kup+waxing
Ale všichni je tahaji ven už za horka. No asi jim to funguje, ale já raději čekám na zatuhnutí.
P.P.S.: Na YT taky předem nahřívaji snímače fénem nebo v troubě. Aby nedostaly Teplotní šok. Proč ne.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Což to já to klidně nechám zatuhnout úplně a pak to osekám
Díky za rady.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Neosekávej to. Stačí předem přelepit šrouby papírovou maskovací páskou, aby vosk nevytekl, a po vyndání nechat snímač ležet krytem dolů. Nejdůležitější je ten vosk právě mezi krytem a vrchem špulek. I když dáš horký snímač na papírovou kuchyňskou utěrku, tak vyteče kolem šroubů jen troška vosku a rychle ztuhne (na kuchyňské desce) a vosk se sám doplní tím, co zbylo ve vaničce nad základní deskou. Vosk nesmí být moc horký, proto ta vodní lázeň.
"Nejdůležitější je ten vosk právě mezi krytem a vrchem špulek. " Ano, na YT jsou ukázky, že tam vkládají různé pásky či hmoty a následně kryt přiletují maximálně na fest, právě aby zamezily těm vibracím v té mezeře.Na druhou stranu, pískají i odkrytované snímače, že.
Zatuhnout, osekávat, to ne, to bys ho zničil. Ale napadá mne, že by třeba šlo ovinout ho před ponořením gázou, aby se později snáz odstranil tuhnoucí vosk.
Zatuhnout, osekávat, to ne, to bys ho zničil. Ale napadá mne, že by třeba šlo ovinout ho před ponořením gázou, aby se později snáz odstranil tuhnoucí vosk.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
OK zítra dojdu koupit včelí vosk a pustím se do toho 
nevím, jestli 100% včelí je ideální. Asi bych smíchal se svíčkou. Zkus něco o směsi pogooglit.
Pak se poděl o dojmy.
Pak se poděl o dojmy.
Našel jsem něco jako 85% parafínu a 15% včelího vosku. Že prý čistý včelí vosk "ztmavuje" zvuk. Takže asi nakoupím čajové svíčky 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vosk ztmavuje zvuk... já už se z toho zasebevraždim !!!
Voskovat snímač je jako protektorovat pneu. Dá se na tom jezdit, ale už žádné závody, jen na dojetí...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Jeden z článků https://www.stewmac.com/How-To/Online_R ... ffin_.html
Na voskování snímačů je speciální svíčka - https://www.hudebnidarek.cz/velka-svick ... -7093.html
černé snímače mají míň výšek, bílá zas krátký sustain. Ideální jsou "zebry", ty hrají nejíp ....
těšim se na studii ´Vliv včelího vosku na chování vodiče v magnetickém poli"
No nic, jdu raději dělat něco užitečného.
MilanT : Dík za tip. Jedinej rozumnej příspěvek k tomuto tématu.
těšim se na studii ´Vliv včelího vosku na chování vodiče v magnetickém poli"
No nic, jdu raději dělat něco užitečného.
MilanT : Dík za tip. Jedinej rozumnej příspěvek k tomuto tématu.
Beze srandy taková studie existuje, četl jsem, včelí vosk jako dielektrikum oproti čistému parafinu způsobuje o pár % vyšší mezizávitovou kapacitu.
Ve směsi stačí včelího 1/4 až 1/10, aby byl trochu plastičtější a lepivější, bez něj to taky funguje. Tovární snímače nemají ani kapku včelího a nic se neděje.
Ve směsi stačí včelího 1/4 až 1/10, aby byl trochu plastičtější a lepivější, bez něj to taky funguje. Tovární snímače nemají ani kapku včelího a nic se neděje.
Re: Padělky a jiné kuriozity na bazarech
https://hudebnibazar.cz/dimarzio-dp223- ... /ID399747/
Trošku teď čuchám kolem snímačů. Když tohle čtu, padá mi čelist. Když z plecháče sundáš a vrátíš plech, porušíš tim to vnitřní zavoskování a snímač je absolutně mikrofonický, při Gainu píská a píská. Ano, lze ho zvovu zavoskovat, ale už je to zásah. Aspoň, že to narovinu uvádí.
Trošku teď čuchám kolem snímačů. Když tohle čtu, padá mi čelist. Když z plecháče sundáš a vrátíš plech, porušíš tim to vnitřní zavoskování a snímač je absolutně mikrofonický, při Gainu píská a píská. Ano, lze ho zvovu zavoskovat, ale už je to zásah. Aspoň, že to narovinu uvádí.
Když sundáš cover, tak neporušíš zavoskování v cívce. Ta je od coveru oddělená páskou.
Není to pravda. Zažil jsem to. Ta páska tam je, aby to pomohlo proti té rezonanci plech vs. plast. Ale sama to nevyřeší. Musíš znova vykoupat ve vosku. Za tim si stojim, jak hneš s plechem, je konec se zkreslením.
Doplněk: Aha, ty myslíš to omotání kolem boků. No to vůbec. Před zakrytováním se nalepuje kus textilní nebo plastové pásky na vršek snímače, mezi póly, aby se omezil ten dotyk, ale jen ten následnej vosk zamezí mikrofoničnosti.
Doplněk: Aha, ty myslíš to omotání kolem boků. No to vůbec. Před zakrytováním se nalepuje kus textilní nebo plastové pásky na vršek snímače, mezi póly, aby se omezil ten dotyk, ale jen ten následnej vosk zamezí mikrofoničnosti.
Naposledy upravil(a) torst dne 17.09.2021 21:10, celkem upraveno 1 x.
Tak to už 30 let dělám blbě....