Nj tak lestenka byla klasika,je kontox,kontaktol a pak kontakt, ktery je spis na zajisteni lepsiho spoje a pohybu.
Pokud za to ty potenciometry stoji,tak rozebrat a mechaniku odmastit vycistit a jemne pak promazat, a elektroniku pak ten kontakt,jemně a nekdy se da uhlik i vyhnout malinko z puvodni drahy a jezdi pak po "nove".
Ale uplne nej co se mi vždy osvedcilo je vymena, ovsem pokud to stoji za to, lepsi pot. uz neco stoji.
A jedna technicka, mnohdy staci vymenit nebo pridat vazebni kondenzator v zapojeni a je po prskani ; )
praskání poťáků, oprava?
Pravidla fóra
Re: praskání poťáků, oprava?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
aha. tak já mám konkrétně Cramolin Contaclean
https://www.ges.cz/de/spray-contaclean- ... 03179.html
https://www.ges.cz/de/spray-contaclean- ... 03179.html
Říkají, že se mýlím. Kéž by měli pravdu. To, co je před námi, je strašné. Já to nezpůsobil. Jen jsem před tím nezavíral oči. Boha se nedovolávejte. (torst, 2026)
No ja mam jeste letite zasoby Kontox5 ale uz se to tenci, pak jedine vyrobky Kontakt 40,60,61 a kdovijake numera to vyrabeji, a nebranil bych se predem vyprat v isopropilalkoholu, co je treba, nevytloukat klin klinem..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Zdar, veškeré prostřiky jsou pouze nouzová řešení s velmi omezeným trváním. Správné řešení je potenciometr rozebrat, vyčistit především od mechanických nečistot mezi které počítám i staré ztuhlé mazivo. Odporovou dráhu je vhodné očistit izopropylalkoholem nebo denaturovaným lihem, mechanické ložisko jemně máznout vhodnou vazelínou (já používám už asi 35 roků jemnou vazelínu v tubě, která byla v servisním balíčku k dálnopisům Lorenz). Ani po těch letech netratila nic ze své vysoké kvality. Na odporovou dráhu není dobré nic stříkat, ani ji čímkoliv mazat, vede to následně k ulpívání jemného prachu, který dříve či později poškodí odporovou dráhu. Vše, co zde uvedl Trevor je správné; např., že na potenciometru hlasitosti by se nemělo vyskytovat stejnosměrné napětí, tzn. oddělení kondenzátorem takové kapacity, aby neomezil nejnižší přenášený kmitočet. Nahrazení potenciometru novým kvalitním je ultimátní ovšem dost drahé řešení.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.