Mixážní pult pro živé hraní

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
peetr1

Mixážní pult pro živé hraní

Příspěvek od peetr1 »

Ahoj,

v současné době má naše hudební uskupení analogový mix SOUNDCRAFT FX16 II, aktivní bedny RCF, 4 * aktivní monitory pro odposlech. Mixážní pult máme umístěný na pódiu. Některé vstupy na mixu již nefungují, občas zlobí fantom (mix začne na akci nepředvídatelně chrčet) atp. Zvažujeme náhradu za digitální mixážní pult, v cenové relaci do 60 tis Kč. Nemáme zkušenosti s digitálním mixem, hlavně co se týká kvality přednesu. Žádám o Vaše doporučení.

Hrajeme pouze živě, studiovou práci s mixem nebudeme ani v budoucnu používat. Naše akce jsou převážně plesy, taneční zábavy, svatby, narozeníny, občas večírky, sportovní dny atp.
Naše uskupení a požadavky na počet vstupů je následující: 4 x zpěv (možná v budoucnu 5 x), 2 x kytara - snímaná jedním nástrojovým mikrofonem, 1 * basa snímaná někdy nástrojovým mikrofonem, v poslední době však převážně zapojujeme do mixu linkou přímo z komba, 1 x klávesy - stereo linkový vstup, elektronické bicí - linkový vstup. S akustickými bicími již nepočítáme, nahradili jsme po letech elektronickými. Občas zapojujeme dva další bezdrátové mikrofony pro řečníky, tzn 2x mikrofonní vstup. Občas potřebujeme připojit hudbu - 2* TAPE IN L/R. Inserty na mixu jsme vůbec nevyužívali.
Co se týká výstupů, Auxy máme nyní pouze 3, což je málo.

Má minimální představa o výbavě digitálního mixážního pultu je následující: 16 * IN Mic/LIne, 8 až 16 x OUT, TAPE IN/OUT L/R, kvalitní mikrofonní předzesilovače, kvalitní převodníky A/D, D/A, věrnost zvuku, libovolné routování a vytváření submixů pro jednotlivé muzikanty, možnost uložení nastavení mixu pro jednotlivé sály, efekty a procesory na jednotlivé stopy, případně master sekci, motorizované fadery. Možnosti dalšího vybavení mixpultu, jako např. možnost nahrávání, fantomového napájení vstupů a ovládání mixážního pultu tabletem, nebo mobilem, popisy vstupních kanálů je výhodou. Není však podmínkou nutnou.

Tak díky za tipy.
Placka

Re: Mixážní pult pro živé hraní

Příspěvek od Placka »

ahoj, tohle všechno skvěle splňuje řada X32 od Behringeru. Pokud máte mix na pódiu, tak můžete docela dobře ušetřit místo a hmotnost a koupit X 32 rack. My v kapele používáme na obdobný účely X32 producer - ten už má klasicky šavle a veškerý komfortní ovládání přímo na sobě a přitom se stále vejde do racku. My na rozdíl od vás máme živý bicí a používáme většina z nás ineary. O kousek výš je compact, který už má scribble stripy - popisy kanálů. Všechny tyhle pulty mají 22x in a tuším že 14x out. Kvalita zvuku je velmi slušná a cena je prostě skvělá - ten producer je snad za 28 (Já přemýšlím, že prodám producera přejdu na X32 rack, protože by mě stačil). Samozřejmě se dá jít s cenou a kvalitou výš. Velmi dobrou volbou je Midas M32R - v podstatě stejná architektura jako X32, stejně dobré ovládání a spolehlivost, ale lepší převodníky (a díky tomu lepší zvuk) a lepší mechanické provedení (například fadery testované na milion pohybů...) Do šedesáti se vejdeš a je na tobě, jestli ti za ten dvojnásobek ceny stojí.
Možností od dalších značek je taky hodně. Nižší řady Soundcraftů, Mackie nebo A&H. Například na novinku SQ5 jsem slyšel chválu, že hrají o třídu lépe než starší řada QU...
peetr1

Příspěvek od peetr1 »

ahoj,
děkuji za rychlou odpověď a tipy. Na penězích mě až tak nezáleží, spíše na kvalitě. Lepší převodníky vítám. Zvážuji tedy Midas M32R. Četl jsem v muzikuse test, je to OK. V minusech je omezení na 16 vstupů, což nám ale dostatečně vyhovuje. Malý displej, hmm, vždycky jde o kompromisy. V tomto případě kompromis týkající se obslužnosti, ne zvukové kvality. Pro plné využití je potřeba stagebox. Chápu to tak, že ten bych potřeboval pouze v případě, že bych měl mix na druhé straně sálu a obsluhoval by jej zvukař. Mix máme však na pódiu, zvukaře nemáme.

Sluchátka zvažujeme pořídit klávesákovi, je hluchý a dělá na pódiu největší bordel. Jinak jsme docela uvědomělí, na pódiu je celkem klid. Ještě dotaz mimo téma. Jestliže máte v kapele kytaristu, hraje stereo, nebo mono? Já hraji mono, muzikanti mě zvuk chválí, já se zvukem nejsem spokojen.

Tak dík za odpovědi a měj se.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

K M32 se kdyztak daji poridit a pripojit pres AES50 jeste dva stageboxy a lze si je docela libovolne naroutovat. Jinak, jestli se zvucite sami a mate radi tabletovani, mohla by byt cestou X32 core + stagebox (DL32) + tablet. Osobne bych sel (pokud na to jsou prachy) ale prave do M32R + DL16. 32 kanalu je uz pouzitelne na vetsinu bezne produkce :)
Hodně budem někde...
Placka

Příspěvek od Placka »

Midas M32 je dobrá volba, byť podle mě na samozvučení docela overkill. Zkuste si nejdřív někde půjčit X32 (PRoducer nebo Compact) a možná zjistíte,, že i taX32 hraje velmi dobře.

Jinak jen doplním - M32R mám vstupů 22 - 16x mic in a 6x aux in. Nicméně na ten aux si můžeš namapovat plnohodnotný channel strip, takže se chová jako plnohodnotný kanál. Ideálně ve spojení s linkovými zdroji zvuku (těch máte v kapele dost), ale kupodivu má dost gainu na to, aby utáhl i dynamický mikrofon snímající normálně hlasitý zdroj zvuku. Samozřejmě i tyhle aux in jsou symetrické, takže v jejich používání jako další vstup není poroblém. Dohromady tedy 22x in přímo na panelu a samozřejmě můžete dál rozšiřovat pomocí stageboxů.

Varianta X32 core plus MIDAS stagebox je dobrá varianta - máš plnohodnotný MIDAS zvuk a přitom poměrně kompaktní zařízení. Akorát že X32 core už se nevyrábí a musel bys ho sehnat někde z druhý ruky.

Sluchátka jsou ideální věc, u nás takhle hraje už většina kapely (je nás 7).

Kytaristy máme v kapele 1-3 (já jsem hlavní kytarista, občas střídá klávesák druhou kytaru, občas hraje nějakej beglajt zpěvák). Ještě mě nikdy nikdo nevysvětlil, k čemu je pro kytaristu dobrý hrát stereo (live, studio je něco jinýho)...rozhodně nepočítej s tím, že bys díky stereu měl lepší zvuk. Kytara musí dobře znít sama o sobě v monu, stereo nic nezachrání. NA co hraješ, co máš za aparát?
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Akorát že X32 core už se nevyrábí
Obcas se na bazaru objevi. A obecne doporucuju tyhle ciste elektronicky veci koupit z bazaru - clovek dost usetri (obzvlast potom, co Uliho veci extremne shodily na cene).
Hodně budem někde...
peetr1

Příspěvek od peetr1 »

Ahoj,
@Suk, děkuji za názor a též podporu M32R. My k tomu stagebox nepotřebujeme. Když to sečtu, 16 mic vstupů nám s rezervou stačí, navíc jak píše Placka, M32R má i 6 x AUX In. Kdyby se to v budoucnu změnilo, začneme to řešit. Tomu ale nevěřím. Bubeník přešel z akustické sady na elektronické, což ovlivnilo naše požadavky.

@Placka, děkuji za analýzu k M32R.
Možná ne stereo, ale snímání kytary dvěma mikrofony je asi běžná věc. Probíral jsem to kdysi s Dušanem Zemanem ( dříve hrával v Tarantuli).
Zapojené to mám takto: kytaru si beru převážně gibson LP standard (Ibanezka, noname, akustika mě leží ve skříni), jedu vzduchem přes Line6 relay G90. V racku mám napájení Furmana. Z Line 6 jdu do Voodoo Lab GCX Audio switcheru, ten mám spojený s midi kontrolerem voodoo labu Ground control Pro. Kontroler mám nyní rozdělený na tři části. Dole přepínám presety, ve střední části mám efekty použité do paralelní smyčky komba, nahoře mám procesory před vstupem do předzesilovače. Procesory mám Tubescreamer TS9, Boss distortion, Triaxis a Boss NS2. V efektech mám Boss Flanger, Boss digitální Delay, stereo chorus od Smrčky a TC Electronic G-Force. Vloni jsem používal konec Marshall 50/50 a box MESA BOOGIE Rectifier Standard 4x12. S Marshallem 50/50 jsem měl problém - zesílil jsem to na milimetr - už byl kravál, půl milimetr nebylo nic slyšet. Marshalla mám nyní ve skříni. Box už také neberu, je to na ty naše akce moc velké heblo. Mám jej ve zkušebně. Vloni napodzim jsem si pořídil od HoT Horkého kombo soloista 30W, ten má zmiňovanou paralelní smyčku. Z komba to snímám nástrojovým mikrofonem Shure beta 57A, zkouším ve všeh polohách a směrech. Někdy něco pozměním, převážně to beru tak, jak jsem napsal.
peetr1

Příspěvek od peetr1 »

Haha, díval jsem se zběžně do manuálu M32R, přechod z analogového mixážního pultu do digitálu bude pro nás docela drastický. Hlavně co se týká routování vstupů do skupin, vytváření submixů, správné nasměrování na výstupy, přiřazování efektů, ukládání a vyvolání nastavení atp.
Nemáte někdo tip na dobrý video tutoriál?

Dík.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

peetr1; jestli umis anglicky, kasli na manualy a posed si s pultem par hodin doma ci ve zkusebne, prolitni pdf manual a ono se to zvladne, neni to az tak slozity - a kdyz se zeptas tady, je tu nekolik lidi, co s X32 pracuje naprosto bezne a zna ji, tak odpoved dostanes do jedineho dne.

Popripade, pokud se ti to zda slozite, co zkusit A&H QU16? Je to hrozne jednoduchej pult s filozofii analogu.
Hodně budem někde...
peetr1

Příspěvek od peetr1 »

Půjdeme do Midasu M32R, manuál jsem proletěl. Vstupní sekce je mě jakžtakž jasná. Směšovací část a výstupní sekce ažtak nee. Co se týká "Fader Layeru" vrstvení, vytváření skupin, tam musím tu logiku pochopit. Souhlasím, že až bude pult ve zkušebně a člověk si to osahá, tak to možná intuitivně pochopí. Mix budeme kupovat nejdříve v červnu, teď na to není čas. Kšefty odehrajeme analogem.

Přechod z analogu do digitálu je obecně drastický pro celou kapelu. Umím si živě představit situaci, kdy na kšeftě někdo z kapely neuváženě zamutuje nějaký bus a budeme v pasti.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hodně budem někde...
peetr1

Příspěvek od peetr1 »

@Suk,
ke skupině jsem se na FC přidal, příspěvek už není aktivní.

Jinak Vám děkuji oběma za pomoc při rozhodování s výběrem mix pultu. Život je plný kompromisů, my se rozhodli a pudem do midasu M32R. V příštím týdnu se detailně seznámím s manuálem M32R, na případné dotazy založím nové vlákno k tomuto konkrétnímu modelu. Téma zde uzavírám, splnilo účel.
Ještě jednou dík.
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“