Já sice neslyším ani 10kHz, ale pokud je výsledná nahrávka řekněme x-22kHz, tak vzorkovací frekvence 44kHz je málo na vzorkování 22kHz, 96kHz už je lepší a asi dostačující, ale 192kHz mi přijde jako optimální. Celkem mě překvapuje, že se stále nahrává na 44kHz. Na druhou stranu je samozřejmě otázka jak moc to je nebo není u konkrétní hudby a hlavně stylu znát. A zda ta režie, která vznikne navýšením vzorkovací f má smysl. Nedokážu posoudit.
To bys mohl vyzkoušet ty, pokud máš nějaký studio a lepší aparaturu.
Každopádně jsem si dnes ujasnil, že budu potřebovat MIDI, takže iD14 vypadává z kola (dát za zvukovku 6k a ještě kupovat MIDI redukci za 1k, to fakt nechci). Možná ještě iD4, ale u té je opět otázka, zda je zvukově o tolik lepší než 2i4. Obávám se, že budu muset odvolat bojkot Focusrite, stejně jako američani bojkot Číny, a pořídit 2i4. Nebo zkusit toho ZOOMa a pokud bude mršit zvuk, tak ho vrátim a vezmu 2i4.
Mimochodem, kdybyste si zde na foru udělali nějaký příspěvek "výběr zvukovky", tam zmínili důležité parametry a hodnoty, na které se má kupující soustředit a hlavně způsob užití zvukovky, ušetřili byste si spoustu dotazů typu "jaká zvukovka je lepší nebo dokonce nejlepší". Každá zvukovka je vhodná pro někoho jiného.
Edit:
Vyzkouším to i u sebe, rozdíl zvuku, zatížení PC a nároky na HDD. Ono sice je hezké, že lidi neslyší vyšší frekvence 10kHz+, takže by se mohlo zdát, že je to jedno, ale prostě to bývá slyšet. Jestli je to nějaká superpozice vyšších frekvencí nebo co já vím.
Nemyslím si, že by byly zásadní rozdíly mezi A/D v této cenové relaci. Jak jsem psal před tím, myslím si, že rozdíly jsou především v podání výstupního zvuku. Je otázka jak moc signál zmrší preampy, ale taky si nemyslím, že by si dovolili tam dávat nějaký šunt, který by vybočoval od ostatních.
Edit 2:
https://youtu.be/mqCJQWKAsuE To zní celkem rozumně. Jinak kdo nevládne anglicky, tak pan zvukař tam povídá, že pro něj je rozdíl mezi 96kHz a 48kHz (44,1kHz) to poslední, co by na výsledným zvuku řešil a nestojí mu to za to zatížení PC, byť teda zvuk je už z principu kvalitnější (jen to málokdo pozná

).
Takže doporučuje vyzkoušet a předpokládá, že to málokomu utáhne komp.
Je fakt, že pokud člověk nahrává víc nástrojů a kytary ve více vrstvách a na každou pak hodí nějaký efekty, tak to musí být celkem záběr.
Edit3:
Což mě přivedlo k tomu, že pokud bych použil 44,1kHz, tak bych vstupní signál nejprve prohnal filtrem, aby se mi tam nedostaly frekvence řekněme nad 20kHz kvůli aliasingu. Dělá se to tak?
I když na druhou stranu, nejprve bych si to opět poslechl, třeba to nějak pěkně zabarví zvuk

.