Stavba Fuzz Face

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: Stavba Fuzz Face

Příspěvek od Trevor »

Jestli si hrajes s elektronkama, tak bych mohl pripadne poslouzit,12ax7,6l6,el84, jsou sice pouzite, ale prebrane,merene zkousene, dobrych parametru,ruzne znacky tvary atp.
Nebo nos ze sovetske produkce
?
k elkám patice kryty atd..
nebo něco uplně z jiného soudku? sám nevím co tu mám, třeba se trefíš : )

( ta nabídka platí i pro ostatní, kdo nechce pro pokusy solit tisíce, nebo je nemá, mám slušné zásoby a za nízké ceny, většinou jen pro známé, ale tady je nás vlastně jen několik stálých uživatelů, takže by neměl být problém)
Naposledy upravil(a) Trevor dne 31.01.2019 22:53, celkem upraveno 1 x.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
noc33

Příspěvek od noc33 »

No do zesilovačů se nepouštím, dělám jen efekty, nejlépe nějakou prázdnou krabičku, tranzistory, IO ( MAA741...), kondenzátory, lištu...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Krabky na efekty, tu mám nové i použité z footswitchů podřadných firem (marshall apod)
radiálních ellyt kondíků tu pár stovek je v různých hodnotách, oz 1x,2x,4x bych ti také mohl pár kousků od každého vybrat
lišty pájecí s oky či plíšky, pinové lámací, uni desky jednostranné i prokovené obou..
jestli používáš i opto, mám v zásobe H11F1
GAZ51 ge diody se zlatým hrotem
myslím že něco by sis vybral, já se s ním domluvím a uvidíme co z něj vypadne...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

noc33 píše: 31.01.2019 22:51 No do zesilovačů se nepouštím, dělám jen efekty, nejlépe nějakou prázdnou krabičku, tranzistory, IO ( MAA741...), kondenzátory, lištu...
Tak on by si to prý vzal, já mu k tomu dám krabku atd. tak se nějak domluvne, budeme muset poštou ...
Dotazy prosím do SZ
noc33

Příspěvek od noc33 »

V dohledné době budu mít na prodej / výměnu kompletní střeva z Dunlop mini fuzz face křemík ( ta tmavě modrá), stačí dát do jiné krabice.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,
sestavil jsem fuzz face 2x dle tohoto schéma: https://www.electrosmash.com/images/tec ... e-bias.jpg

3pdt switch dle tohoto schéma: https://imgur.com/M2pWcEo.

Tranzistory AC128: https://imgur.com/6LFnMGA

Jeden hraje, ale nefunguje potenciometr a začlo to hrát až když jsem spojil na fuzz poťáku 1 a 3 pin.. druhý nehraje vůbec... Vše je zapojeno dle schéma a kontroloval jsem to vícekrát... a mimochodem nefunguje ani dioda, která má svítit když je pedál zapnutý u jiného fuzzu https://imgur.com/ObdmSRk vše funguje...

Děkuji za každou radu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, co Ti na dálku poradit, když to máš před sebou na stole :? . Jestliže Ti jeden kus funguje, je na druhém i přes všechny kontroly něco špatně. Asi nejrychleji to zprovozníš měřením napětí proti GND v bodech, kde jsou uvedeny hodnoty (ty modré). Jistě máš digitální multimetr; otestuj tranzistory, zkontroluj správnou polarizaci elektrolytických kondenzátorů, polarizaci LED. Používáš-li stejný plošný spoj pro oba fuzzy, musí to po max. 15min. šlapat. Hodnotu Rpot1 máš opravdu 1kΩ a ne třeba 1MΩ ? To půjde :) . Ať se daří!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Pošli fotku osazeného plošňáku a zapojení přepínače a celkové zapojení efektu, jinak je možno použít i tyto stránky:
http://fuzzcentral.ssguitar.com/faq.php
http://effectslayouts.blogspot.com/2015 ... nface.html
http://tagboardeffects.blogspot.com/201 ... iring.html
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Tube Guru píše: 17.05.2019 17:48 Zdar, co Ti na dálku poradit, když to máš před sebou na stole :? . Jestliže Ti jeden kus funguje, je na druhém i přes všechny kontroly něco špatně. Asi nejrychleji to zprovozníš měřením napětí proti GND v bodech, kde jsou uvedeny hodnoty (ty modré). Jistě máš digitální multimetr; otestuj tranzistory, zkontroluj správnou polarizaci elektrolytických kondenzátorů, polarizaci LED. Používáš-li stejný plošný spoj pro oba fuzzy, musí to po max. 15min. šlapat. Hodnotu Rpot1 máš opravdu 1kΩ a ne třeba 1MΩ ? To půjde :) . Ať se daří!
Druhý funguje jen proto, že jsem propojil piny na tom poťáku. A ano potenciometry jsou 500k vol. a 1k Fuzz...

Možná jsem našel schéma, které mi pomůže:

Obrázek

Zítra se na to vrhnu proměřím a vyfotím to...
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Tak jsem dnes na to mrkl přepájel jsem switch podle toho posledního schéma (dioda funguje :D) a zjistil jsem že za tím 33K rezistorem mám 0 V divný co... vyměnil jsem ho za jiný problém přetrvává... Proměřoval jsem tranzistory a měly by být stále v cajku...

Zde fotka té nádhery nejsem si jistý zda to pomůže...
https://imgur.com/a/tCxW1lb
https://imgur.com/a/AVWpZUK
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

pokud tranzistorem protéká proud musí na tom rezistoru napětí být, to neobejdeš : )
Dotazy prosím do SZ
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Trevor píše: 18.05.2019 14:33 pokud tranzistorem protéká proud musí na tom rezistoru napětí být, to neobejdeš : )
Takže je špatnej ten tranzistor ?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

bud ten nebo je něco špatně kolem, přezkoušej ho a uvidí se, zkus na jeho místo jiný podobný tranzistor
nevím jak je přesně proměřuješ ty tranzistory ?
kdyby byl v pořádku tak to chce zkusit změnu pracovního bodu..
Dotazy prosím do SZ
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Multimetrem jsem to proměřoval jako diodu dám - na base a na kolektoru a emitotu mám stejné hodnoty .135 cca nevím jestli to je OK... moc tomu nerozumím
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Zkus to jeste opacne (prehodit draty k meraku) mel bys namerit neco jako diodu v zavernem smeru. Je to velmi orientacni, ale lepsi nez nic. Poznas jestli je tranzustor preruseny nebo zkratovany, ale nepoznas jestli zesiluje.

Zkontroluj jeste ten 100k odpor do baze, ten nastavuje pracovni bod, pokud je tam neco spatne tak je tranzistor zavreny a nic netece.
Hraju výhradně na šrot.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

To s tím multimetrem jsem moc nepochopil, ale na 33K jsem naměřil odpor 7,5 a na 100K nic ...

Díky za snahu vím že jsem na to dost vemeno :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A proč měříš odpor? Máš měřit snad napětí, ne?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

..a pokud jde o zkoušení tranzistorů, bylo by fajn chápat základní funkci a používat pro kontrolu jednoduchý zkoušeč, tady jsem jeden takový vložil
zkousec-tranzistoru-bipolarnich-a-unipo ... avod-46064
pak máš jistotu funkčnosti a ušetříš si peripetie..
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, chápu, že když děláš fuzz, nemáš náladu ještě vyrábět nějaké testovací přípravky :) . Ovšem, chceš-li, abys stvořil funkční zařízení, je vždy velmi vhodné si předem proměřit všechny součástky, které hodláš použít. Není dobré, když se nemůžeš spolehnout na nic :wink:. O čas, který ušetříš tím, že je nezměříš, se pak prodlouží oživování. Na otestování tranzistorů dobrý/špatný postačí tester, který je součástí všech DMM a orientačně ukáže i hodnotu proudového zesilovacího činitele h21e, což je přibližně β. Jestli-že měříš součástky již zapájené v obvodu, obvykle nenaměříš jmenovitou hodnotu, protože nechtě měříš i okolní součástky, které měření zkreslují. Taky je lepší použít plošný spoj pro konkrétní zapojení než univerzální desku. Nespěchej, přemýšlej u toho a výsledek se musí dostavit. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Abu píše: 18.05.2019 16:50 Zkus to jeste opacne (prehodit draty k meraku) mel bys namerit neco jako diodu v zavernem smeru. Je to velmi orientacni, ale lepsi nez nic. Poznas jestli je tranzustor preruseny nebo zkratovany, ale nepoznas jestli zesiluje.

Zkontroluj jeste ten 100k odpor do baze, ten nastavuje pracovni bod, pokud je tam neco spatne tak je tranzistor zavreny a nic netece.
Změřil jsem ten Rezistor je tam - 0,04 V a u tranzistorů 0
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“