Kytara na fingerstyle i hru s trsátkem

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
petahlavkova
Nový uživatel

Kytara na fingerstyle i hru s trsátkem

Příspěvek od petahlavkova »

Ahoj, chci si koupit akustickou kytaru za cca 10 000, nyní mám levnou španělku na kterou se skoro nedá hrát, takže by se dalo říct, že jsem skoro začátečník, i když hraju cca rok. Na internetu jsem hodněkrát četla, že déčko je na hru s trsátkem a jiné typy, jako třeba GA, jsou na fingerstyle, ale já bych chtěla kytaru, se kterou se mi bude pohodlně hrát oboje. S kytarou plánuji hrát jen doma a určitě bych nechtěla Jumbo. Poradíte mi prosím? (Aby mě zase neošidili jak s tou španělkou)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytara na fingerstyle i hru s trsátkem

Příspěvek od hyenik »

s tím dělením ti sice nekecali, ale je to orientační,
samozrejme muzes hrat trsatkem i na GA a prstama na Decko.
Na holku opravdu jumbo byva moc velke, a desitka pro zacatecnika nebyva malo, takze bych zasel do vetsiho shopu a vybral si tu na kterou se ti bude dobre hrat a bude se ti libit.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
starypard

Příspěvek od starypard »

Těžko radit. Někteří z nás jsou zkušenější a tudíš osedlají celkem dobře jakýmkoliv stylem jakýkoliv nástroj, i horší newo "jiný". Já bych volit přecjen GA, s širším krkem i větším tělem (než mají jiné kytary), vybrat si radius hmatníku i krku, který ti sedí (jak ale vybrat s malými zkušenostmi, že ... ) ... záleží na tom , jaké máš ambice .... ale i temperament. Silná touha (nemluvím o vůli, to je jiná kategorie) překoná vše ....
A levné kytary nebývají špatné, ale pokud ti tvá španěla nevyhovuje, prostě ji vyhoď, spal, zapomeň. I kytary pod pět litrů jsou hratelné, ale hodí se spíš pro zkušenější hráče. Začátečník potřebuje co nejlepší kytaru, aby ho nástroj neomezoval (začátečník se omezuje sám :-) ).
petahlavkova
Nový uživatel

Příspěvek od petahlavkova »

Děkuji moc za rady, o tom "radiusu hmatníku a krku" si ještě něco zjistím, vůbec nevím, že něco takového existuje, takže až budu v obchodě, taky se na to zaměřím.
A ještě malá otázka: Na fingerstyle je lepší širší krk, ale kolik milimetrů to je? Je "normální" krk 43mm ?
P.S. Až budu mít novou kytaru, asi tu svoji španělku opravdu rozštípu sekyrou a spálím v krbu
himself

Příspěvek od himself »

Mne i na fingerstyle vyhovuje 43-44 mm Naopak kamarad pocitil ulevu, kdyz presel ze 43 na 45. Mozna je to tim, ze ma velke ruce a dlouhe prsty. Kazdopadne je to subjektivni.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

petahlavkova píše: 27.05.2019 23:03 Děkuji moc za rady, o tom "radiusu hmatníku a krku" si ještě něco zjistím, vůbec nevím, že něco takového existuje, takže až budu v obchodě, taky se na to zaměřím.
Na to se vykašli. Prostě na tu kytaru chvilku hrej a uvidíš, jestli ti to je příjemné nebo ne. Časem si člověk stejně zvykne skoro na všechno, krom vyloženejch extrémů a ty moc v akustikách nejsou.
V první chvíli, jestli jsi zvyklá na španělku s 52mm krkem, tak stejně nedokážeš nic zahrát, protože ty prsty se nebudou trefovat na struny.
Osobně rozdíl mezi 43mm a 45mm krkem nepoznám. Stejně spíš záleží na tom, jak výrobce šířku krku vlastně využije a jaká je rozteč mezi strunami.
Jestli jsi menší a subtilnější, zvaž i tělo velikosti 000. Má kratší menzuru a díky tomu nepotřebuješ takovou sílu pro umáčknutí strun. Trsátkem se na ni dá hrát taky. Jenom to nebude tak hlasité jako déčko. BTW déčku bych se z vlastní zkušenosti fakt na fingerstyle vyhnul. Je potřeba opravdu "rvát" za struny, aby to trochu znělo. GA nebo 000, případně OM, odvedou daleko lepší práci.
himself

Příspěvek od himself »

Já bych ještě doplnil, že menzura zas tak přísně s velikostí těla nesouvisí, takže sleduj i tu (co ti vyhovuje).
Maton

Příspěvek od Maton »

Za mě doporučuju OM, léta hraju na FURCH OM 34-SR a naprostá spokojenost. Krk je 45. Pokud chceš hrát palcovým trsátkem používej struny nejmíň 11, jinak je to bláto ...
Určitě si osahej víc kytar, tu pravou poznáš.
starypard

Příspěvek od starypard »

petahlavkova píše: 27.05.2019 23:03 ... o tom "radiusu hmatníku a krku" si ještě něco zjistím ...
Nejde o žádnou vědu. A nelze to bráti čistě technicky (načíst si označení profilu a rozměry a poloměry). Jde prostě o to, aby ti krk (jeho spodní část) sedl do dlaně, do ohbí palce, do palce, do délky prstů, do způsobu hry. A jde o to, aby ti hmatník svým rozměrem a zakřivením (ale i velikost pražců) sedly do tvého stylu hry. Začátečník žádný vyhraněný styl hry nemívá, takže hůře pozná, zda mu kytara vyhovuje (čti: bude vyhovovat, až se rozehraje).
Ladap

Příspěvek od Ladap »

https://www.houdek.cz/kytary/akusticke- ... oncert.htm

Tahle kytara mě hodně zaujala. Na přechod ze španěly ke kovovým strunám mi připadá jako ideál.
himself

Příspěvek od himself »

Nevím, jestli na přechod, ale sympatická je. 44 mm nulťák je akorát. Škoda, že nemá snímače a někomu nemusí vyhovovat ukotvení na 12. pražci.
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Kdybych se moh vrátit o 30 let zpátky tak tuhle kytaru bych si dal k narozeninám :)
starypard

Příspěvek od starypard »

To video je ale zvukově strašné, co tě tedy okouzlilo? Kytara zní jako z překližky, hráno v obřím sudu nebo v kachlíkované koupelně. Mimoto, ten chlápek hraje v podstatě jen prázdné struny, tohle používám taky, je to efektní, mám na tom postaveno hafo písniček, ale o kytaře to mnoho nevypoví.
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Video je hrozný. Mě se prostě líbila ta kytara když jsem jí držel v ruce. Zvukově sice nezapře cenovku, ale fakt dobře se na ní hrálo prstama. A když si vzpomenu na čem jsem se učil brnkat, a pak si za vydřený studentský peníze koupil Dčko na který se podle mě taky nedá hrát (bez trsátka), tak tohle by tenkrát bylo řešení. I z videa je jasný že zvukově to není univerzál, a chápu že většina lidí má asi jiný představy jak má kytara znít. Mě se ale líbila a to se mi často nestává.
starypard

Příspěvek od starypard »

Mimochodem, nezapomínejme na koupi nástroje na bazarech u sousedů. Německo není daleko, kytar tam jsou mraky (přecjen jde o velkou zemičku) a ve velkém výběru - měli tam holt kapitalismus. A nebývá to tam drahé. Vyšší životní úroveň se projeví i tím, že prodávající nedal za kytaru takovou raketu (vzhledem ku svému platu), nelpí tedy na ní tak, jako někteří zde. Nějaký pěkný nástroj z osmdesátých let, kdy bylo ještě dřevo dřevem :-), při trošce smlouvání i s kufrem v ceně ....
himself

Příspěvek od himself »

Pres ebay, nebo mas jine osvedcene weby?
starypard

Příspěvek od starypard »

ebay.de - nakoupil jsem tam za poslední dva měsíce asi za dvacku (cajky do dílny apod.). Poštovné bývá u našich německých spolubojovníků překvapivě přijatelné. Česká pošta by tě zruinovala. Samozřejmě, jakousi kopií ebay jest polské Allegro (většina věcí je tam natahána z Německa, ale zdá se mi, že polští soudruzi jsou handlíři a překupníci a ty věci se mi zdají předražené. Po kytarách začínám pošilhávat až posledních čtrnáct dnů a samozřejmě tam budu shánět nějaký další hezký model Yamahy Electone, mám ty nástroje rád.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Norbi approved!
Avian Ibis Maple Deluxe Fan Fret Electro-Acoustic Guitar

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“