aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
remisa

Re: aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Příspěvek od remisa »

To ze hrajes tvrdsi si mel napsat rovnou a ne resit jestli je to A nebo A/B :)) Ja mel treba Blackstar HT-5 a bylo to fajn. Pak jsem prostridal spoustu aparatu, od Marshallu treba TSL60. Nakonec jsem skoncil u ultimatni kombinace co mam v podpisu.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Ladap

Příspěvek od Ladap »

https://www.thomann.de/cz/jet_city_ampl ... bundle.htm
Znáš tohle? Já na to nehrál, ale tenhle zvuk by ti třeba sednul. A není to vůbec drahý.
Hughes & Kettner mě nikdy nikde nezaujal.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Na JetCity tady mame minimalne jednoho odbornika (a taky aspon jednoho nenavistnika). :wink:
Slysel jsem to nazivo a libilo se mi to. Ale mel k tomu bednu kopie MB Thiele 1x12.
Tak snad si toho Fort vsimne a napise neco... teda doufam ze to byla stejna hlava.
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ne, já mám JCA20HV, která by měla být víc "vintage", míň gainu a temnější. Na YT se dají najít ukázky, líbí se mi ty od Gear4music, přijdou mi hodně reálné. Nevím, kolik dělá ten můj box (osazen Classic Lead 80), ale s otevřeným 1x12 s Eminence GB Legend to hrálo taky fajn. Zkoušeli jsme to ještě s DV boxem s neodym.repro, taky OK. Je to takový zvuk á la JTM45.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Tak to jsem to popletl, netusil jsem ze delaj vic verzi ty 20W hlavy.
Pro zajimavost jsem si stahnul schemata obou JetCity. Oba jsou plne lampove (az na usmernovac), zadny polovodic v signalove ceste, dokonce i smycka je u toho dvoukanalu hnana lampama, to jsem v tyhle cenovy relaci jeste nevidel. JCA20H je obvodove spis podobna na 800, proti 45 to ma jeste jeden zesilovaci stupen navic. JCA22H ma "cistej" kanal zapojenej skoro stejne jako ta JCA20 a zkreslenej ma jeste jeden stupen navic (celkem tedy 4 zes + sledovac), to uz bude asi docela higain.

EDIT - Aha, tak je to jeste jinak, je potreba rozlisovat JCA20H a JCA50HV (asi jako Vintage), ta ma fakt jinej zvuk, min gainu. Schema jsem bohuzel jeste nenasel.
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Myslel jsi asi JCA20HV, nikoli JCA50HV. O 50w verzi nevím. Na můj vkus je toho gainu až až, asi víc než třeba u JTM45, řekl bych, že srovnatelné s JCM800. Ale charakter je jiný, víc old school, míň tight. Poměrně brzy kreslí konec a ty EL84 jsou přece jen zvukově trochu jinde než EL34. Je to takové chlupatější, možná malinko voxovské.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 18.06.2019 9:52, celkem upraveno 2 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jasne, preklep, melo byt 20HV.
Asi jsme ve vlakne o Marshallech uz dost mimo.
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak ty Jet City se často označují za Marshall pro chudé ... Resp. Soldano, když je navrhoval ...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Vyzkoušej prostě ten DSL20 kombo. Levnější NOVÝ aparát s highgain zvukem neseženeš, navíc s EL34 nebo 6L6 v konci. Do budoucna bych zapřemýšlel nad výměnou toho opravdu velmi tragického Celestion Seventy 80 za něco jiného (investice 1500-2000). Pokud chceš hlava + box, tak se mrkni na PRS Tremonti, k tomu kup na bazači nějakou zavřenou 112 s Vintage 30 (případně novou Harley Benton s Vintage 30). Nic lepšího a levnějšího nového imho momentálně na trhu na higain není.

Aparáty jako Blackheart, Vox, Fender Blues Junior, Laney VC30 atd. bych ignoroval. Na tvůj styl to prostě není. Je to takový crunchový chroupák, na kterém ten moderní higain zvuk neuděláš (3 aparáty tohoto typu mám doma, tak si to s dovolením troufám tvrdit).

Pokud se nebojíš bazaru, tak ber Orange Rocker30 kombo. Momentálně u Brna za 9500. Lepší aparát za ty prachy nekoupíš. Poctivě udělané, výroba v Anglii s anglickými trafy Demeter, EL34 nebo 6CA7 v konci. Velmi jednoduchý aparát, který nakope zadek spoustě zesilovačů i s cenovkou nad 50 tisíc. Jen je velmi jednoduchý a to zkreslení je takové na pomezí hardrocku a starého metalu - takže je to asi spíš pro někoho, kdo nepotřebuje moc fíčur, prostě zapojí kytaru a hraje a těší se z přirozeného neslitého nechemického zvuku, který je dobrý i pro kytaristy, kteří s tím hráli pro stadiony plných lidí. Prostě za ty prachy TOP.
samillsons

Příspěvek od samillsons »

to JCA se mi hodně líbí, ale chci to mít i na doma a třeba ten Hughes & Kettner a Laney cub má možnost hraní na 1w. fakt tomu moc nerozumím ale i když třeba ten laney nemá nějaké velké zkreslení tak se to přece dá dokrmit nějakyma krabičkama ne?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Hughes není plně lampový, vypomáhá si operačními zesilovači. Celá německá produkce aparátů je pro mě taková lehce úsměvná - ono to nehraje nijak zábavně, je to postavené celkem blbě, když to pak člověk dá na bazar, tak to nikdo nechce koupit. Dodnes vzpomínám na kombo Framus, které jsem bral nové s cenovkou cca 30 tisíc s tím, že jsem to koupil krutopřísně, protože bylo v obchodech většinou za padesát. Větší aušus jsem doma nikdy neměl, a to do toho počítám i výrobky jako VHT Special 6 za tři tisíce... Na tom aparátu nebylo dobře NIC - blbý navržený obvod, blbě připájené součástky, špatně přišroubované repráky, odlepující se koženka, odlepující se logo... Prodáno za 16 tisíc a značka Framus u mě byla navždy zapomenuta... Značka Hugnes a Kettner je pak takové 2 třídy pod ní, takže si ani nepředstavuji to, jaký zázrak to asi bude, když se chlapci uchylují k tomu, aby lampovou triodu za 50 kurun museli nahrazovat operákem, aby jakože dvacetikorunu ušetřili - to ve mě opravdu vzbuzuje nesmírnou důvěru v neměcký střep....
innerself

Příspěvek od innerself »

Jinak to zkreslení samozřejmě dohnat krabičkama jde. Je tu jedno "ale"...Ono nejde až tolik o sílu zkreslení ale o jeho charakter. Nejlepší druh zkreslení je pro mě ten, kde jsou potlačený basy a klade se důraz hlavně na středy. Proto třeba i high gain aparáty maj před vstupem overdrive krabičku s drivem na nule, která spíš než zkreslení signálu pomůže líp ekvalizovat signál, tim že potlačí hlavně ty basy, aby bylo zkreslení konkrétnější. Nevim jak to teda maj tyhle komba, ale pro upřesnění jsou i high gainy, který maj to potlačení basů už trošku daný obvodem a jiný zase tolik ne, kde jsou ty overdrive krabičky nedílnou součástí, jinak se vysoký zkreslení nedá moc použít. A troufám si říct, že ty co umí víc zkreslení v základu by měly mít lepší charakter zkreslení, protože jsou navržený tak, aby to při tom vysokym gainu hrálo pořád nějak tak konkrétně. Jinak tohle všechno se týká zkreslovacího obvodu uvnitř zesilovače, kterej je napoevno danej konkrétnim modelem a nedá se měnit. Ekvalizace na aparátu (basy středy vejšky) je braná až za procesem zkreslení a je to trochu něco jinýho, tak abys to nějak pochopil :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jet City má master volume a jde zkrotit i na pokojovou hlasitost. Ale není to stejný zvuk jako při kapelové hlasitosti. Ale podobně to mají i jiné aparáty. H&K se docela povedla tranzistorova řada Attax, a asi i nejvyšší řady TriaXx apod., ale ty levné lampy se mi též nelíbí.
samillsons

Příspěvek od samillsons »

dík moc za vysvětlení. opět jsem o něco chytřejší. Jet City moc neznám. Je to kvalitní značka? vydrží to něco?
innerself

Příspěvek od innerself »

Někde jsem čet, nebo mi někdo řikal, že prej to nemá moc kvalitní trafa, ale to z dnešních novejch zesilovačů nemá skoro nikdo a podle ukázek teda hlavně 100w verzi a 50w, to hraje dle mě slušně. Viděl jsem i videa, kde to konkurovalo peavey 6505 docela obstojně. Sice ty nižší wattáže budou trochu "ošizený" jako vždycky, ale myslim si že poměr cena a zvuk je hodně dobrá.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Proč by měly být ošizený nižší wattáže?
Trafa se nezdají být poddimenzovaný, aspoň dle rozměru. Na YT jsou různá videa, co udělá výměna čínských traf za kvalitní. Nějaký kvalitativní posun tam asi znát je, ale zda je to tak zásadní, ať si každý posoudí sám.
Já jsem aspoň přelampoval za JJ, ale nejsem si jistý, že to bylo nutné.
Poruchovost jsem na diskuzích nezaznamenal, mně samotnému slouží bez problémů pátý rok.
Konstrukce je na solidním PCB, žádné SMD jako např. u Bugery. Odpory a kondy samozřejmě nebudou žádný top level, ale vše vypadá celkem solidně. Fotek je na webu spousta.
innerself

Příspěvek od innerself »

Nižší wattáže jsou vždycky trochu míň adidas než ty velký. Ať už kvůli jinejm koncovejm lampám, tak i menšim trafum. Nemá to takovej headroom a nemá to ve výkonu takovou rezervu a může dřív kreslit konec. To se projeví nejvíc při čistym kanálu, ale i zkreslenej může tim trpět, když byl konstruovanej tak, aby to táh celý preamp. Tohle neplatí jenom pro jet city, ale všeobecně pro nižší watty u zesilovačů. Platí stejný co u reoroboxů. Co neváží - nehraje.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak ono to není míň Adidas kvůli menším trafům a jiným lampám. Je to prostě jiné - ne horší, ne lepší. Tady bych navíc namíchal dvě věci jako rozdíl mezi koncovkami EL34 vs El84 a menší vs větší trafa do jedné záležitosti. Pár EL84 nepotřebuje mít tak velká trafa jako 100W hlava s 6L6, přesto může podat ten zesilovač na nějaký výkon daleko kvalitnější výsledek. A někdo malá trafa rád - jak by asi zněl třeba Marshall 1974x s nějakým hamatným koncovým trafem, který tam nedá tu kompresi a klasický zvuk? Ale je mi jasné, že tady chce tazatel aparát na větší zkreslení a na metal a tam je to o něčem jiném. Proto bych doporučil držet se hlavně EL34 nebo 6L6 v konci a na výkon až tak nehledět. 20W stačí a charakter těch koncových lamp se k těmto stylům hodí více. EL84 je taková zvláštně jedovatá, brzo kreslí, na ty pevné tvrdé zvuky se imho vůbec nehodí.

Vůbec bych se nenechal tak nějak "odsunout" od toho Marshallu DSL. Ano, je to levný aparát s levnýma součástkama vyrobený v Asii od prémiové značky. Myslet si, že třeba nějaké Jet City - levný aparát s levnýma součástkama vyrobený v Asii od low-endové značky - bude nějaká kvalitnější varianta, je omyl.

Pokud chceš kvalitu, tak si zaplatíš. Kdo by nabízel na vstupním levlu to nejlepší, když to nabídne za jiné, 5x větší peníze a lidi to kupují... Jestli chceš kvalitu, tak leda bazar (se všemi problémy, na které můžeš narazit + nebude to v záruce) nebo ztrojnásob rozpočet a kup něco nového :)

Pokud máš nějakou tisícovku navíc, tak zkus mrknout na tu hlavu PRS Tremonti. Nic lepšího a poctivěji udělaného jsem za ty peníze ještě neviděl. Sám bych si to koupil, kdybych něco takového jako metal hrál (že bych s tím začal? :D).
Placka

Příspěvek od Placka »

Kdybys hledal menší zesilovač, tak tu mám dva kousky, určitě bych jeden z nich pustil - AMT Stonehead 50. 4 kanálová hlava, solid state, ale s dost slušným zvukem, mrkni na youtube.
Krank rev Junior.,to je dobře známé apec, na metal asi ideál. Ten jsem myslel že si ještě nechám, ale nějak se mi aparáty nahromadily, takže kdybys měl zájem, napiš mi SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“