Zvonění strun

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
JerryLB

Zvonění strun

Příspěvek od JerryLB »

Nejspíše to tu už bylo řešeno, ale nepodařilo se mi to najít. Mám doma 2 elektrické kytary a trochu jim zvonily některé pražce, především okolo prvního. Měl jsem je v sevisu na seřízení a přebroušení, ale stejně to není vychytané úplně. Je jasné, že na to má také určitý vliv výška strun, ale zajímalo by mě, do jaké míry se to zanedbává a nebo jestli dobře seřízená kytara nezvoní vůbec.

Děkuji
sgaba

Re: Zvonění strun

Příspěvek od sgaba »

No zaleží na tom, jak moc do toho řežeš, jaký používáš struny… Jinak kytara by měla jít seřídit, aby nedrnčela, ale asi to není pravidlo u každé a asi ne hlavně u těch levnějších. Určitě to nesmí ovlivňovat výšku tónu a nemělo by to být slyšet přes kombo… Jinak to muže taky způsobovat natažení strun. Když je struna torzně přepjatá tak při drnknutí má její vibrace tendenci přecházet z podélného chvění na chvění kolmo ke hmatníku což může způsobovat to drnčení…
T1-4

Příspěvek od T1-4 »

Pokud do toho nerezes jako krava nemelo by to drncet a o nasledujici ci jiny prazec. Pokud to drnci muze byt jeden prazec vylezlej a staci ho zatlouct nebo drnci vsechny a pak mas moc nizko struny a nebo jinak spatne serizeno. Take krk muze byt prohnuty a pomahat tomu drnceni.
Dean Avalanche 7 + EMG707, IMG Stage Line GAT-100R+4x12 box, DigiTech RP7
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pokud okolo prvního, trochu povol výztuhu (1/4 otáčky), mělo by to aspoň částečně zmizet.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
half.d

Příspěvek od half.d »

Zdravím, ve vyhledávání jsem nic lepšího než tohle téma nenašel, tak zkusím dotaz dát sem.

Mám kytaru Ibanez rg 2550 s dvojzvratným tremolem a zámkama. Když se mi stane, že už nemám kam točit s ladícím kolečkem na kobylce, odemknu zámky, ladící kolečka na kobylce vytočím přibližně do pulky, abych měl kam točit, naladím na hlavě a zamknu. Ted se mi ale stalo, (udělal jsem to tak se všema ladícíma kolečkama) že tenká struna e jakoby zvoní cinká a zní hlasitěj než ostatní. Nejsem si jistý, ale myslím že to je slyšet i přes kombo, měl jsem ho nahlas tak abych neslyšel struny, ale jen zvuk z komba a přijde mi, že to takhle moc cinká i z komba. Nic jiného jsem s tím zatím nezkoušel. Napadlo mě jen, strunu sundat a znovu dát. Co myslíte že je za problém?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkus rozpoznat, kde ta struna bzučí, jestli na zámku ořechu nebo na kamenu kobylky nebo o pražce. Na testovací tlumení stačí strunu v kontaktním místě podložit papírkem nebo nití - hned poznáš, jestli to přestalo bzučet. Může drnčet i něco mimo dráhu struny, uvolněný šroubek, výztuha krku...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“