lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Trevor »

innerself píše: 26.06.2019 16:30 jestli teda reálně možný je, že stejnej typ lampy může jednou dát max 400v a 23w a za deset dalších kusů z tý samý výrobní linky vyleze třeba ta co dá i těch 550v a 30w .
Ano, to, je možné
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

qwer píše: 26.06.2019 16:51 Ale to je přesně ta moje teorie, která je kdesi x desítek postů před tímhle postem... Prostě elektronky se nesekají jako cvičky, je to pořád ruční práce, každá je trochu jiná - proto se párují, dají různé hodnoty při stejném nastavení atd. Dřív byly za každou fabrikou kopce nestandardů, dnes ti to prodají třeba jako 5881, když to nesplňuje datasheet pro 6L6GT. Ale to je jen moje teorie, třeba mě s tím mmjuz pošle někam. Nejde mi ale do hlavy, proč jinak by to dělali. Kdyby si stály za tím, že je to 6L6, tak to prostě pořád bude číňan prodávat jako 6L6 a nebude to označovat jako 5881. Ty elektronky si samo všechny proměřuje už ten výrobce, když už to třeba páruje. Ale ty standardy těch přeprodejců jsou samo vyšší a dělají i další testy.

S tím, že označují nepovedené 6L6 mě to napadlo právě kvůli tomu, že by to nemuselo zvládat to napětí a rudnou anody, tak to vesele označí jako 5881 a místo toho, aby to letělo do koše, to jde do světa s jiným datasheetem. Ztrátu asi budou měřit u každého kusu blbě, ty rudnoucí anody se ale projeví ihned. Ale jak už jsem psal - to je pouze moje teorie a konspirační štěk, nemusí být na tom za mák pravdy.
Já tu tvojí teorii nepopíral ani předtim, jenom jsem napsal, že by to možná chtělo nějak dokázat testem, což teda je asi reálnější měřit rudnutí anody, než měření tý ztráty jaks ostatně i psal. Na druhou stranu, nevim jestli jsi to zaznamenal, ale psal jsem poznámku o EL34-B od Shuguang. Ty tvrdí, že anodová ztráta je 30w, TAD o nich tvrdí standardních 25w. Že by tady to bylo zase naopak a ty lepší si nechával shuguang? Těžko říct. Klidně bych ale na ten test prachy obětoval. Tvoje tvrzení nepopírám, jako zní to logicky docela, ale nevíme, protože jsme to osobně nezkoušeli.
Trevor píše: 26.06.2019 18:21
innerself píše: 26.06.2019 16:30 jestli teda reálně možný je, že stejnej typ lampy může jednou dát max 400v a 23w a za deset dalších kusů z tý samý výrobní linky vyleze třeba ta co dá i těch 550v a 30w .
Ano, to, je možné
Tak to jsem chtěl vědět a několik vláken zpět jsem tohle nazýval (nejspíš nesprávně) právě jako ten rozptyl hodnot. Teď mě napadla ne lehká otázka a spíš spoléhám, jestli ses s tim třeba nesetkal. Mohlo by se teda třeba stát to, že bych koupil JJ 6L6GC a ta by taky dala jenom 400V a měla třeba k tomu všemu menší i tu ztrátu? Nebo JJ je větší jistota podobně jak TAD a hlídaj si to víc a ty, co nesplňujou v tomhle směru datasheet vyřadí jako vadnej kus?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Já jsem nenarazil na JJ který by nevydrželi vyšší napětí, jak mají v datasheetu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Super. Asi to bylo vyčerpávající, ale konečně jsme se dostali tam, na co jsem se ptal hned v úvodu. Snad to můžeme teda nějak úspěšně celý uzavřít :D
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Ono je to těžko. To rudnutí anody prostě nezávisí na ztrátě. Mě to vesele rudlo ikdyž jsem nastavil studený bias, až když jsem ty elky použil v jiném zesíku, kde bylo o 30V míň, tak to bylo ok. A úplně stejně to mám u cathode bias zesíků, co mám doma. V síti mám 245V a hodně mě rudnou EL84, když jsem pak přijel na zkušebnu, kde bylo 230V, tak byl klid. Prostě tohle není zavislé na tom, kolik ta elka vydrží, spíš je to špatná konstrukce. Všemožné staré EL84 (Tungsram, Sylvania, GE atd.) mě nerudly nikdy, ikdyž už jely nad údaje v datasheetu. Stejně dobře na tom byly elky přebrané u TAD, Ruby...

Jak už psal mmjuz a jiní. Tu ztrátu nezměříš. Jak bys to chtěl dělat? Koupit třeba od každého výrobce 100 kusu, vždy vzít 20 kousků a provozovat je v nějakém režimu, po tisících hodin zjistit měřením, kdy už hodně klesají emise, nějak to pak zprůměrovat a vyhodit nějaké obecné číslo, které by stejně nemělo smysl, protože ses mohl zrovna trefit do nějaké uvědomělé směny? Prostě je to nějaký velmi teoretický údaj, od kterého se můžeš jen odrazit. Věřím tomu, že nějakou starou ruskou obdobu 6L6 můžeš vesele provozovat tisíce hodin se ztrátou 35W, kdežto nějakou současnou výrobu zlikviduješ po pár desítkách hodin nastavených na ztrátu 28W, oboje můžou mít v datasheetu 30W. Ale to už jen teoretizuju, zkušenost v tomhle nulová. Třeba něco napíše Mmjuz.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo to mi bylo jasný, nějak od začátku, že to asi neni nějak jednoduchý tu ztrátu změřit, přesto jsem se zkusil zeptat. Vim, že rudnutí anody nezávisí na ztrátě (nebo spíš jsem si to nějak myslel), ale zase se dá rudnutí změřit líp, než ta ztráta, nebo se pletu? U číňanů by to byl trošku risk, ale napadlo mě, že je možný, že by to ty vysoký hodnoty dalo (trochu jsem počítal s trevorem, že by to proměřil :D), takže by se mohly použít v zesilovači, ale zase k správnýmu nastavení biasu jsem chtěl vědět anodovou ztrátu, jaks pochopil a psal vejš, aby to nespadlo někam k 35% a já měl za to, že je tam těch 50. A protože jsi teď i psal, že rudnutí a ztráta spolu nesouvisí, takže neni daný to, že co by zvládlo 550V musí mít automaticky i ztrátu 30W, což jsem si vlastně i myslel.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, mám otázku na qwer(a). Na čem tedy závisí to rudnutí anody když nezávisí na ztrátě? :lol:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak nevím no. Mě vesele rudly ty anody nezávisle na nastaveném předpětí, ať jsem pak naměřil proud nějakých 25 nebo 40mA na jednu 6L6, tak to rudlo furt při nějakých 460V. Pak osazeno do Fender Deluxe, kde bylo o 30V míň a byl klid i při nastavení na 40mA na elku. Z toh jsem vydedukoval, že to na ztrátě nezávisí, když může být spouštěcím faktorem už příliš vysoké napětí...
innerself

Příspěvek od innerself »

Teď teda už jenom hádám, protože jsem se s tim nikdy naštěstí nesetkal, ale neni možný, že by mohly rudnout v zesilovači, kterej má např 530v anodovýho napětí, když lampa by měla maximálně zvládnout 550v? Taky už to může na ní bejt moc, podobně jako by mohla rudnout, když by člověk nastavil třeba 80% anodový ztráty ne? Je to jenom taková dedukce a spíš nějak hádám, ale vyplývá mi z logiky, podle toho co qwer napsal. Snad to někdo víc znalej potvrdí nebo vyvrátí :D
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Myslím, že ten vědecký přístup není o tom kolik procent ze sta je ideál. Je to o tom, aby při průchodu nulou nebyl signál deformovaný. Na to potřebuješ osciloskop. Procenta jsou orientační metoda pro ty, co nemají osciloskop, takže ta diskuze "kolik přesně je těch 100%" je zbytečná.

Pak je druhý pohled, že někomu ten "vědecky dokonalý" zvuk nevyhovuje a chce víc "hot" nebo "cold", protože to tak slyší. Pokud ten rozdíl opravdu slyšíš, tak proč to nenastavíš podle ucha?

Pokud to neslyšíš, tak tady hledáš kuchařku, jak nastavit "nějaké MOJO" a až to nastavíš tak budeš mít sice radost, ale lepšího kytaristu to z tebe neudělá.
innerself

Příspěvek od innerself »

simiruz píše: 27.06.2019 7:00 Myslím, že ten vědecký přístup není o tom kolik procent ze sta je ideál. Je to o tom, aby při průchodu nulou nebyl signál deformovaný. Na to potřebuješ osciloskop. Procenta jsou orientační metoda pro ty, co nemají osciloskop, takže ta diskuze "kolik přesně je těch 100%" je zbytečná.

Pak je druhý pohled, že někomu ten "vědecky dokonalý" zvuk nevyhovuje a chce víc "hot" nebo "cold", protože to tak slyší. Pokud ten rozdíl opravdu slyšíš, tak proč to nenastavíš podle ucha?

Pokud to neslyšíš, tak tady hledáš kuchařku, jak nastavit "nějaké MOJO" a až to nastavíš tak budeš mít sice radost, ale lepšího kytaristu to z tebe neudělá.
Už jsem se k tomu nechtěl vracet a bral to jako uzavřenou věc, ale dobrá. Vim, že mi vyhovuje zvuk okolo 50%, tak nač to potom znova hledat, kde je to nejlepší. Výrobci tam tu hodnotu ale udávaj, podle který se to počítá, tak to nějakej význam mít musí, ale zase je fakt, že jestli je v tom případě pořád nějakej rozptyl, tak to nespočítám správně nikdy. K tomu jsem se dostal ale pozdějš. A i tak jsem si myslel, že ty co ty kritéria nesplní, výrobce prostě vyřadí, jako vadnej kus. U těch shuguang vs. TAD je to matoucí, protože je to stejná lampa a každej uvádí něco jinýho, ale jestli je to vážně tak, jak tady padla ta teorie, že ty co se moc nepovedou se vydaj shuguangem jako 5881, tak je to pak jasný. Už se k tomu nechci ale vyjadřovat. Napsal jsem k tomu už snad všechno a i několik důvodů a příkladů. Vy na to důraz nekladete, já zase naopak jo,protože mám zkušenost, jak se to na zvuku projevuje, ale už to nechci hledat podle poslechu. Já si dokonce i radši změřil anodový napětí zesilovače, abych měl přesnej výsledek, i když návody na YouTube ukazujou, že anodový napětí vyčtou někde z tabulek, nebo schématu a podle toho rovnou nastavujou mA lamp, většinou teda na 70%. Nevim teda jak moc se může s jinejma lampama změnit, ale moje zkušenost je, že s jinejma lampama vylítlo napětí až o 10v. Každopádně tam zase takovej rozdíl nevznikne, jako ve výpočtu ztráty, kde to dá o dost víc rozdílný čísla, jestli dělíme 23 nebo 30. Ale fakt už to řešit nechci.

Druh zesilovače z nás taky lepší kytaristy neudělá a pořád tu na fóru řešíme co, jak, proč. Jde hlavně o dobrej pocit ze hry a z dobrýho zvuku, kterej nám během toho dělá radost. A to je myslim hlavní důvod proč tohle všechno děláme a řešíme.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

89EF3033-384D-466D-8138-047EE7162479.png
simiruz

Příspěvek od simiruz »

innerself píše: 27.06.2019 7:53 mám zkušenost, jak se to na zvuku projevuje, ale už to nechci hledat podle poslechu"
Proč ne? Žádná čísla tě k tvému zvuku nedovedou lépe než ucho. Hlavně by ti to ušetřilo spoustu času studování teorie.
innerself

Příspěvek od innerself »

simiruz píše: 27.06.2019 8:46
innerself píše: 27.06.2019 7:53 mám zkušenost, jak se to na zvuku projevuje, ale už to nechci hledat podle poslechu"
Proč ne? Žádná čísla tě k tvému zvuku nedovedou lépe než ucho. Hlavně by ti to ušetřilo spoustu času studování teorie.
Tak tu teorii jsem si stejně musel nastudovat dopředu a hlavně když jsem se hodlal poprvé to nastavit. Je pravda, že tak často lampy neměnim, ale nechci s každou výměnou fakt hledat, kde to je lepší. Chci přijít s hotovou věcí. Samozřejmě kdyby se mi to najednou nelíbilo, tak mi nic jinýho nezbyde, ale zkrátka chci přijít nastavit to tak, jak jsem zjistil v minulosti, že to sedí a zase hrát. Já když to zkoušel v minulosti, tak jsem si to poctivě nahrával přes mikrofon u reproboxu, abych i následně věděl kde je to nejlepší. Jsem zkrátka línej to furt někde hledat a radši bych se spoléhal na techniku (podobně nepočítám ani výsledky z hlavy ale radši jedu kalkulačku v mobilu). A teď trochu sci-fi. Kdyby šlo nějak spočítat nastavení eq a převést ho nějakym výpočtem na jinej druh zesilovače, tak to tak radši taky dělám, než abych někde před koncertem hledal nějakej svuj zvuk. Což mě s**e taky natolik, že radši bych si pokaždý bral svoje celý vybavení sebou, než se tam s něčim crcat.
innerself

Příspěvek od innerself »

jbiker píše: 27.06.2019 8:28 89EF3033-384D-466D-8138-047EE7162479.png
Třeba prozření, že všechno jsou jenom orientační hodnoty než přesný čísla? To jsem třeba předtim nevěděl :wink:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Když prodáš Zdeňku Troškovi autorská práva na zfilmování tohoto vlákna, nebo aspoň té Tvé části, tak budeš mít dost peněz, abys tam ty lampy mohl sázet na každý koncert extra.
innerself

Příspěvek od innerself »

Vtipná kaše koukám. Kdybys mi hned napsal na co se ptám a nepsal věci okolo, tak tu nevznikne deset stránek kdy jeden mluvil o koze a druhej o voze. Qwer to třeba pochopil celkem rychle.
Kali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kali »

Roztrhejte si obcanky!!! :D :D :D
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Jenže Qwer je teoretický analfabet a samouk a potřebuje usměrnit, takže moje postřehy neber jako nějaké dogma :D
innerself

Příspěvek od innerself »

qwer píše: 27.06.2019 17:25 Jenže Qwer je teoretický analfabet a samouk a potřebuje usměrnit, takže moje postřehy neber jako nějaké dogma :D
O to je to smutnější, že znalej neví na co se ptám :D Jinak si myslim, že tady je samouk asi každej :D
Kali píše: 27.06.2019 17:20 Roztrhejte si obcanky!!! :D :D :D
Na tebe hodíme deku a nakopem ti koule :D radši se tu svěř s bias módem rectifiera :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“