TO ZÁKLADNÍ O SNÍMAČÍCH

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
himself

Re: TO ZÁKLADNÍ O SNÍMAČÍCH

Příspěvek od himself »

Bóže :D Dobře, slyšel jsem tam rozdíly :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Pekna ukazka jak ty rozdily jsou navzdory internetovym promo pohadkach vlastne minimalni az téměř neslysitelne (ale hlavně v celkovém mixu naprosto nepodstatné)
Coz je ostatne vysledek, ke kteremu jsem dospel po stovkach blind testu taky.
Staci trefit kategorii a frekvencni usazeni středů, to je celé objektivní kouzlo.
Pak k tomu jeste pribyva subjektivni interakce s gearem (kterou ale nevnima nikdo jiny nez samotny kytarista) a to je celý MAGIC.

Ale kdybysme to neresili, tak co bysme delali? Snad ne hráli? muhehehe

PS: jedna nase stara testovačka hot alnico HBs,
před tím si byli borci schopní roztrhat občanky jak jsou to nebetyčně rozdílné snímače, že to musí poznat i zasloužilý zaměstnanec parního bucharu o půlnoci a po půl roce od posledního náslechu..... po testu buď drželi hubu, nebo nás nařkli že jsme to zfalšovali/udělali blbě/neumíme hrát/jsme kreténi/měli bysme se léčit
(aneb nejklasičtějí konec pokusů o objektivní test)
https://soundcloud.com/hyenik/sets/pickuptest
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
jurator

Příspěvek od jurator »

Rozdíly opravdu zanedbatelné a klasická poučka platí, s přibývajícím gainem se ještě více smazávají.
hyenik: V tvojem testu bych upřednostnil 498T před SH4. Mají lepší takovou agresivnější odezvu na basech a nižších středech při palm mutingu, nejvíc to jde slyšet při hraní jednotlivých tónů rychle po sobě, např v čase 0:08 a kupodivu to prolezlo i do mixu. Je to na hranici rozlišení, lehkým přidáním na EQ by to šlo dorovnat.
Ale taky to může být pravačkou kytaristy a pořád je ten rozdíl tak malý, že se už teď sám sobě divím, jak moc ho tu rozpitvávám :-)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

taky sem nechal v kytare tu 498T, prisel mi kapku stavnatejsi
ale rozdil je to minimalni, SH4 mam v jine kytare.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Tohle je docela ujetá záležitost. 8)
Podle mě se to nemůže výrazně uchytit na trhu, protože kam by se podělo kouzlo vlastnit víc kytar a tu hamižnost si ospravedlňovat potřebou jiného zvuku. :)

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jak taky rychle vyměnit snímač... :)
https://youtu.be/M_fqLR0dRTw?t=224
Míla

Příspěvek od Míla »

Poradí někdo jak zapojit fender noiseless GEN4 (tři vodiče u snímačů) na 4 polohový přepínač na tele?
Fender SSS MIJ. Fender de luxe HSS USA. Schecter, BOSS CE2 MIJ, DM-3 MIJ,CS-1 MIJ, Ibanez TS808, MXR Phase 90, Fulltone Fat Boost 2,, Korg, Hughes Kettner Statesman.
P115

Příspěvek od P115 »

Vejde se do vlákna o snímačích také jejich upevnění na kytaře ?
Pokud ano, víckrát jsem se setkal s tvrzením, že snímače musí být upevněny pružně, aby se omezila jejich mikrofoničnost, tedy aby se zvuk z aparátu přes tělo kytary nepřenášel na snímače a nezpůsoboval nahoukávání (kladnou zpětnou vazbu). Nebo obecně, aby se rušivé zvuky z těla kytary nedostaly do snímače. To by se dalo celkem pochopit.
Jiná otázka je praktické provedení. Snímač plandající na šroubku s pružinkou pro nastavení výšky snímače, rozhodně není pružně uložený, nehledě na to, že se velmi často dotýká v dalších místech těla kytary. Takže nakonec je často přišroubovaný napevno a šmytec.
Takže otázky jsou hned tři:
1. Opravdu je přenášení mechanického chvění z těla kytary na snímač takový problém ?
2. Nemělo by se to řešit v první řadě už při výrobě snímače ? Zalitím celého snímače pryskyřicí nebo voskem ? (Což se u lepších snímačů samozřejmě dělá)
3. Viděl někdo opravdu poctivě pružně uložený snímač do těla kytary? Jak takové řešení vypadá ?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Oba přístupy jsou možné, jak oddělení snímače od těla tak co nejlepší spojení s tělěm. V praxi je to většinou kompromis, skoro pevné spojení přes nějaký kus plastu, nebo direct mount do dřeva, kde jsou pod snímačem stejně nějaké pružinky nebo pěnovka.
Kvalitní zavoskovaný snímač nemá problém s montáží přímo na dřevo. Naopak častěji bzučí volné pružinky a pickguard. A snímač s rozvolněnou konstrukcí bude houkat i v dokonale pružném zavěšení. Takže koncepce plovoucího snímače padá, napřináší žádnou výhodu.
Osobně dávám přednost montáži na dřevo, kdy je snímač součástí masy těla kytary. Někdo věří, že to má i lepší zvuk. Hlavně se nesmí vlastní vahou někam naklánět, nesmí se používat měkké pružinky z propisky apod. Aby byl výškově nastavitelný, je tam potřeba něco pružného, ty pružiny nebo pěnovka. Úplně natvrdo bez možnosti nastavení je blbost. Pár lidí to dělá. Jeden borec dokonce uřezává snímačům ty montážní packy a vlepuje je do těla (asi tavnou pistolí, DIY!). To nee.
torst

Příspěvek od torst »

Ta mikrofoničnost - pískání, je věcí samotného snímače, ne jeho upevnění. To vyřeší kvalitní zavoskování. Takže šroubky, pružinky, dřevo, pickguard - záleží na tom, aby to mechanicky fungovalo. Snímač by neměl plandat a pérka drnčet.
Daleko větší problém mi dělají ruchy indukované statickou elektřinou při dotecích na pickguard. Pomáhají mi různé mastičky ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
P115

Příspěvek od P115 »

Výborně, zdá se, že to vidíme velmi podobně. Jeden tip na pěnovku, molitan je příliš měkký a časem degraduje. V lepších železářstvích nebo hobby marketech prodávají takovou černou destičku z pěnové gumy odhadem asi 20x15x1 cm. Je to něco pro zedníky snad na uhlazování omítky, musí se to chvilku hledat. Jde to velmi dobře nařezat lámacím nožíkem na potřebné podložky.
Pokud jde o statiku, zkusil bych pickguard podlepit vodivou fólií, jako se vylepuje prostor pro potenciometry.
A na povrch stříknout tohle:
https://www.svetsoucastek.cz/sprej-anti ... ml-p96386/
P115

Příspěvek od P115 »

Ještě k té statické elektřině, tahle mastička je přímo určená jako vodivá, narazil jsem na to náhodou:
https://www.gme.cz/v/1503032/elchemco-e ... a-vazelina
Jen jako inspirace, nezkoušel jsem to, takže bez záruky co to udělá.
torst

Příspěvek od torst »

Vodivou a uzemněnou folii pod PG mám a nepomůže to. Dík za tip na spray. Občas něco takového koupim v drogérce, ale už to dlouho nevidim. Docela pomůžou některé krémy na ruce.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

Náhodný záchyt na YT. Asi jsem hluchej ignorant, ale já rozdíly neslyšim. Ale YT nebrat vážně, tam se jemnější odchylky ztrácejí. Má osobní zkušenost.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Na overdrive 2 už jsem taky nevnímal rozdíly. Předtím maličkatý jo. Ale na blind test bych radši nešel :)))
volfi

Příspěvek od volfi »

Reproduktory z macbooku a na overdrive 2 bridge rozdíly slyším. BKP nejostřejší, mají v sobě takovou chlupatost. Schod na lollar je nejznatelnější - chlupatost zmizí a středy + vejšky jsou temnější, jakoby pod dekou. Gibson podobný lollaru, ale slyším více výšek. A SD je nejpodobnější BKP, potřeboval bych si poslechnout schod mezi BKP a SD, ale řekl bych že SD má té chlupatosti o něco méně.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“