Ozvučovací systém LD MAUI
Pravidla fóra
Ozvučovací systém LD MAUI
Objevil jsem takové zajímavé ozvučovací systémy sestávající ze subwooferu, na kterém je i malý mixpult, a z něho roste takový sloup, kde jsou další repráky. Je to vysoký asi 2 m. A to je vše. Žádné 2 bedny, každá z jedné strany, ale fakt jen sloup. Znáte to někdo ? To opravdu ten jeden sloup hraje normálně stereo a nepotřebujeme to mít dvakrát ? Omlouvám se za možná blbej dotaz, jsem asi "100 let za opicema". Prostě: na malé ozvučení třeba dua nebo tria (zpěv a klávesy) opravdu postačí jeden takový sloup ? A bude hrát rovnocenně, jakoby tam byly normálně 2 bedny na stranách ?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ozvučovací systém LD MAUI
Pro stereo potřebuješ dva sloupy. Co tě přimělo myslet si, že stačí jeden?
Podobné sestavy dělá Bose, Ant, dB Technologies, koneckonců i Behringer.
Já měl dlouhou dobu k dispozici systém od Bose L1 compact (2 kusy). Je to pohodlné pro přenos, vynikající zvuk do všech směrů. V podstatě sloužil jako PA i odposlech zároveň.
Podobné sestavy dělá Bose, Ant, dB Technologies, koneckonců i Behringer.
Já měl dlouhou dobu k dispozici systém od Bose L1 compact (2 kusy). Je to pohodlné pro přenos, vynikající zvuk do všech směrů. V podstatě sloužil jako PA i odposlech zároveň.
Oni to inzerují jako kompletní ozvučovací systém (v jednom zařízení; nepíšou, že bych si měl koupit dvě..). Prý to vyzařuje zvuk do prostoru, má to repráky označené jako "spacery" ... Mně by vlastně bylo jedno, jestli to je opravdové stereo nebo nějaké "pseudo". Účelem by bylo zapojit klávesy a zpěv, možná ještě nějaký přehrávač na podkresovou hudbu o pauzách.
Láká mne ten malý počet propojovacích kabelů a jednoduchost. Jenom by mi připadalo chudé, kdyby to hrálo opravdu čistě jen z toho jednoho sloupu v šíři několika cm. Zajímá mně tedy, jestli, když se před to postavíš, slyšíš jeden tence směřovaný zvuk ze sloupu nebo zda se line odněkud ze stran (nějakým mně záhadným fíglem; ony to uměly už i kdysi ty "jezevčíky" co měly repráky u sebe ale nějakou funkcí "wide stereo" to znělo, jakoby ty bedny byly od sebe daleko.
Láká mne ten malý počet propojovacích kabelů a jednoduchost. Jenom by mi připadalo chudé, kdyby to hrálo opravdu čistě jen z toho jednoho sloupu v šíři několika cm. Zajímá mně tedy, jestli, když se před to postavíš, slyšíš jeden tence směřovaný zvuk ze sloupu nebo zda se line odněkud ze stran (nějakým mně záhadným fíglem; ony to uměly už i kdysi ty "jezevčíky" co měly repráky u sebe ale nějakou funkcí "wide stereo" to znělo, jakoby ty bedny byly od sebe daleko.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nejlépe si to běž někam poslechnout. Je to skutečně jen mono. Kompletní ozvučovací systém neznamená stereo ozvučovací systém. Je tím v tomto případě myšleno, že to obsáhne frekvenční pásmo od basů až po výšky, a že do toho zapojíš mikrofon a třeba kytaru i bez externího mixpultu a případných dalších zařízení (zesilovač, atd.).
Zvuk není úzce směrový, jak by se mohlo zdát. Díky speciální konstrukci to i při použití pouze jednoho sloupku opravdu dobře vyplní celý prostor. V těch sloupcích jsou malé repráčky natočené do více směrů. Aspoň tak to mělo Bose. Navíc to má tu dobrou vlastnost, že i hlasitost zvuku není tak závislá na vzdálenosti, ve které stojí posluchač. Zvuk v místnosti mi přišel vždy velmi vyrovnaný a čitelný (hovořím o Bose L1 compact).
Takže závěr: pokud nevyužíváš stereo efekty, stačí ti mono ozvučení = jeden sloup. Jestli na živé hraní vyžaduješ stereo, musíš mít sloupy dva.
Zvuk není úzce směrový, jak by se mohlo zdát. Díky speciální konstrukci to i při použití pouze jednoho sloupku opravdu dobře vyplní celý prostor. V těch sloupcích jsou malé repráčky natočené do více směrů. Aspoň tak to mělo Bose. Navíc to má tu dobrou vlastnost, že i hlasitost zvuku není tak závislá na vzdálenosti, ve které stojí posluchač. Zvuk v místnosti mi přišel vždy velmi vyrovnaný a čitelný (hovořím o Bose L1 compact).
Takže závěr: pokud nevyužíváš stereo efekty, stačí ti mono ozvučení = jeden sloup. Jestli na živé hraní vyžaduješ stereo, musíš mít sloupy dva.