Stavba Fuzz Face

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
moravlu

Re: Stavba Fuzz Face

Příspěvek od moravlu »

Zdravím, jak se projeví ten únik uA ve fuzz face? Mám nějaké ac128 a mají přes 600 a to prý nepoužitelné proč?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pouzitelne je vse, jen to nebude fuzz jako takovy ale zkresleni jako prase
Zkousej si v zapojeni ruzne typy ruznych vlastností na ruznych pozicich,neprekracuj povolené proudy,jinak si delej co chces a hledej...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Hfe 44 a 51 je dost málo - dá se to zprovoznit, ale je to dost ladění - určitě budeš muset zvýšit odpor 470R na řekněme 680R klidně i 1k - to by mělo spravit hlasitost. Pro víc zkreslení si můžeš pohrát s hodnotou 100K odporu ve ZV. a určitě bude třeba potom doladit kolektorová napětí...

add. tvůj druhý post: 600uA je opravdu hodně. Už při 300uA je teplotní nestabilita znatelná - částečně se to dá obejít GE diodou z báze na emitor která tranzistor trochu stabilizuje, ale mění to zvuk a často to ani nefunguje (podle tranzistoru a diody). nebo můžeš zkusit postavit hybridní Fuzzface s prvním tranzistorem GE a druhým nějakým low noise křemíkem - na tom druhém stupni už se pak nezvládne nachytat tolik bordelu a mohlo by to pomoct.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,
budu stavět na tomto plošáku dle VOX MK III. I když původně jsem chtěl Sola Tone Bender MK IV, ale nikde jsem nenašel rozdíl (kromě velikosti). Zajímalo by mě jestli potřebuji to schéma pro voltage inventer (měnič napětí) což jsem pochopil že je zdroj, kterým napájím celý pedal boad.

děkuji za odpovědi :)

schéma: http://pedalparts.co.uk/docs/ToneBenderMkIII.pdf
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, vše je dostatečně popsáno v Tebou postnutém linku. Četl jsi ho vůbec? :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Ano četl jen nevím co je ten měnič napětí...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ja neumim cizi jazyky teda,ale neni tam ten menic jen kdyz pouzijes opacnou polaritu tranzistoru,co ?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, on to žádný měnič v tom smyslu jak ho chápeme dnes u nás ani není, je to pouhopouhý přepínač polarity.
Při použití PNP trandů jej použít vůbec nemusíš. Při použití NPN trandů taky ne. Že si musíš ohlídat správnou polaritu připojeného zdroje je snad samozřejmé. Autor to asi myslel jako snadné přepínání bez nutnosti pájení při zkoušení trandů různých vodivostí když se hledá optimální zvuk. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Tak on to měnič je, ale řekl bych že se řeší podle toho, jestli máš celý řetězec různě napájených efektů, jestli si stavíš jeden jen pro vyzkoušení, tak udělej funkční kousek a když pak bude třeba, zajímej se o měnič pro napájení...
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Bacha při použití PNP tranzistorů ( "originální" zapojení s plusem na signálové zemi) nelze napájet ze stejného zdroje s ostatními efekty v pedalboardu. Nutno použít galvanicky oddělený zdroj nebo baterku.
torst

Příspěvek od torst »

simiruz: Přesně. Postavil jsem si dvě germania (PNP) a samozřejmě musím k nim mít sólo adaptér. Machři tady píšou, že to není dogma, že i PNP může mít na kostře minus. Nepřu se, ale tak daleko jsem se nedostal ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

tak on ti i jeden slíbil postavit ten galvanickej oddelovač a už půl roku mu to hnije na stole a neni schopnej to dokončit a poslat ti to :oops:
Dotazy prosím do SZ
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,

mám párované AC125 s 72 hfe 0.21mA; 110 hfe 0.34 mA. Hodil jsem hodnoty do kalkulátoru (gain 2.2K a R4 100K) a na R1 mi vyšlo 28,07 K. Chci se zeptat jak moc přesně musí být ta hodnota odporu R1... Nebo je potřeba prostě dát tam trimr a nastavit ten bias na Q2 kolektoru na 4.5V

Na jiném kalkulátoru jsem dosazoval různé hodnoty pro R1 a je toto správně ? :https://imgur.com/a/OrhygAB
jastud

Příspěvek od jastud »

dej tam nejbližší odpor z řady. V daném případě 27K.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

No tak jsem to spájel dle toho obrázku co jsem postoval a nefunguje to, jen to píská... Naměřeno Q1 emitor 0,0V báze 0,11V kolektor 0,94V. Q2 emitor 0,84V báze 0,93V kolektor 3.09V
jastud

Příspěvek od jastud »

ac125 je PNP tranzistor, schémátko a spočtený odpory máš pro NPN...
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Tak tedy dle tohoto ? https://imgur.com/zu2dL27 jaký rezistor dát na R1 ?
jastud

Příspěvek od jastud »

To je taky NPN schéma

Udělej tohle a máš: http://tonepad.com/getFile.asp?id=82
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, je úplně lhostejné použijí-li se tranzistory PNP nebo NPN. Z hlediska dosaženého zvuku na tom vůbec nezáleží. Vodítkem je spíš dostupnost tranzistorů a jejich cena. Nechápu, proč by měl někdo stavět FF se starými typy jen proto, že je někdo používal v 60. a 70. letech, kdy bylo k dispozici mnohem méně typů než dnes. Fuzz Face je natolik primitivní obvod, že tam vyhoví jakékoliv funkční tranzistory když se jim nastaví správné provozní podmínky. Nic nedoporučuji, osobně bych však dnes použil jakékoliv křemíkové tranzistory vodivosti NPN. :)
torst

Příspěvek od torst »

Laický dotaz : opravdu není zvukový rozdíl mezi Ge a Si ?? Mám postavené oba (amatérsky) a ten Si je opravdu jedovatější. I v literatuře jsem našel - germaniový=kulatější, lampovější. (totéž u párových diod ve zkreslovačích). Nebo jsou to hrušky s jabkama?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“