To by mě zajímalo, jak jsi poznal z obrázku, že je bedna dobře naladěná? A že zrovna od 45 Hz?jurator píše:Mně se Stevova bedna moc líbí. Volba použitého repra je výborná, dobře naladěné to bude mít rozsah od spodků stejný jako předloha Markbass NY151 - to jest od 40Hz. Hádám správně, že ladění je někdo kolem 45Hz, objem 78l?
.
Nicméně i já mám pocit, že hoši ladili hodně nízko, proto jsem se ptal. Překvapilo mě to, páč vyrobit box 1 X 15´´ a ještě ho ladit takto nízko mi připadá dost nesmyslné. Podobných beden jsem za svou zvukařskou praxi potkal mraky a výsledkem byl jen nesrozumitelný hukot na pódiu. Čím menší prostor tím hůř. Copak do PA, tam si se signálem udělám co chci, ale chudáci pacienti v akci, nedej bože návštěvníci malých klubů. Osobně bych takto koncipovaný box ( 1 X 15´´ bez horny a solo použití) ladil někam ke 100 Hz, co by se podařilo, ať je zvuk co nejkonkrétnější. Výše už prakticky rezonátor moc nefunguje. Rozhodně spíš mělčí bednu, tento reproduktor hlubokou moc nepotřebuje a větší plochu přední desky s bassreflexem dopředu. Vůbec by nevadilo, že se rezonanční kmitočet posune třeba o 10 - 20 Hz výše. Přesné rozměry si rozhodně neodvažuji plácnout. Není to tak snadné. Pouštět z bassreflexu cca 45 Hz na pódium je zhovadilost, ať už jakýmkoli směrem. Proto je asi v zadní stěně, což může být prima, máš-li takovéto bedny čtyři a k nim další čtyři třeba 2 X 10´´ a koncertuješ na stadionech a letištích. Pro podobné zákazníky zřejmě Markbass podobné boxy dělá. Ovšem jezdit s tím po českých klubech a hospodských sálech není úplná výhra. Každopádně, pokud to majiteli vyhovuje, hraje jen na nějakou desetinu výkonu, jak se zmínil, tak je vše v pořádku.