Elektronika v 335

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
himself

Elektronika v 335

Příspěvek od himself »

Ahoj,

koupil jsem čínský DIY set 335. Mechanickou část dokončuji a budu dělat elektroniku (je součástí kitu). Nedělám si iluze, že bude kvalitní, ale moje tajná vize je, že když bude kytara mechanicky slušná a hratelná, dostane časem elektroniku lepší. S elektronikou jsem nikdy nic nedělal, snímače neměnil. Nějaké věci jsem načetl.
Otázka do pléna: přestože třeba budu časem měnit, jsou nějaké věci, které bych měl udělat (nepodcenit) už teď? Něco, na co si dát pozor? Teprve dnes jsem narazil na opičárny se zeměním, s tím, že nejlevnější struníky nejsou vodivé a podobně.

Díky
torst

Re: Elektronika v 335

Příspěvek od torst »

Nejlevnější struníky nejsou vodivé? Tak to mě pobavilo. Zemnění si ale hlídej, musí jít právě i ke struníku, kobyle, aby nevrčela při zkreslení. Moje téma je odrušení plastového pickguardu, ale to 335 tuším nemá.
Tip: Než vyměníš elektriku za lepší, nahraj si ukázku s tou tovární a pak s tou novou a zhodnoť rozdíl.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nevim jaky je k tomu kitu navod, ale urcite bych neopomenul pospojovat plechove krytky vsech potenciometru se zemi. U 335 je veskery hrani si s elektronikou docela blby, protoze k ni neni normalni pristup.
Jinak muj nazor (overeny praxi) je, ze levne potenciometry, prepinace a kondiky maji uplne stejny "zvuk" jako drahe znackove, pokud ovsem funguji. Takze bych menil az neco zacne zlobit, chrastit, ...
Jina vec je laborovani s hodnotama, popr pridavani nejakych ficur (treble bleed cap, noload tone,....). To je ve zvuku vetsinou poznat. Ja mam vsechna zapojeni nejak "vylepsena", jine hodnoty tone kondiku, jiz zmineny treble bleed, rozepinani humbuckeru,..... da se s tim hodne vyblbnout, pokud na to ma clovek naladu (ale nejlepsi kytara je na tohle LP, staci sundat zadni kryt, strat uz je vopruz, no a ta 335 je uplny peklo).
Hraju výhradně na šrot.
himself

Příspěvek od himself »

Díky za názory. Nejsem (třeba zatím) experimentátor, fičury nechci. Jen kytaru s dobrým čistým zvukem.
Torste, napsal jsem to špatně, měl jsem na mysli nevodivou povrchovou úpravu (někde tady jsem to četl).
torst

Příspěvek od torst »

i tak je to divný, spíš ještě víc. je naopak žádoucí, aby bylo vše vodivé pro odrušení položením ruky.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

No jasně, že to je divný. To byl nějaký lak na nejlevnějších čínských shitech (což je možné, že bude v mém setu).
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

ES-335-Wiring-Diagram.pdf
(104.26 KiB) Staženo 217 x
Zdar, himselfe nehledej problémy, kde nejsou. Když budeš věřit, že si uděláš kvalitní kytaru, tak to tak bude.
Despekt ke všemu čínskému není už dávno na místě :? . Pomoci by Ti mohly i tento link: https://www.youtube.com/watch?v=Z42WwxbrWTc
a připojené schema. Při pečlivé práci dosáhneš úspěchu a získáš perfektní nástroj. Ať se daří!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju.
Krk je nalepen, včera jsem dokončil finiš a osadil struník a mechaniky. Natáhnul jsem struny s kobylkou jen tak položenou na kytaře, abych si přesně nastavil ladění (měření je dobrá věc, ale ladění si po neblahé zkušenosti s jednou akustikou raději kontroluji sám). Zatím se to rýsuje dobře.
Mám doplňující otázky (nejen elektrické).
Zemní se i kobylka? (Tj. nejen struník)? Ty maticové vložky do dřeva mi vyšly ne úplně narvané, takže počítám, že pomůže trocha pilin s lepidlem? A struník je na těch čepech nasazen volně, drží ho jen struny?
Děkuji :)
José

Příspěvek od José »

ad 1)To už by mělo být vodivě spojené strunama
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ještě doplním videjkem, je to sice pro "véčko", jako inspirace však vyhoví i pro E335.: https://www.youtube.com/watch?time_cont ... Cl1iCY1zag
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Díky za rady. Kytaru jsem mechanicky dokončil, včera jsem vrtal díry pro kobylku. Ty čtyři díry (struník, kobylka) nebyly v kitu předvrtané a udělat to přesně a kolmo je teda radost. Dával jsem si extra pozor a i tak bych posunul kobylku ještě o půl milimetru. Ale ladění jsem trefil dobře (bez toho bych kytaru asi zahodil).
Teď bohužel čekám na černé rámečky (já trouba jsem to objednal z Číny, tak čekám). Bez nich elektroniku nebudu začínat.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ahoj, na elektronice v ES-335 není nic složitého - jen je neuvěřitelnej vos*r protahat to dovnitř těma f otvorama. Jinak, něco k provedení... kobylka/struník samozřejmě musí být uzemněná (stejně jako na všech elektrických kytarách) - dělá se to kvůli odrušení. Také bych ti doporučil použít na propojení všech komponent výhradně stíněné vodiče. Dále bych ti poradil zapojit tzv. treble bleed kondenzátor, aby ti volume potenciometry při zatahování nežraly tolik vejšky. Sem tam se najde někdo, kdo ještě podlepí pickguard hliníkovou/měděnou páskou a také ho přizemní... ale osobně v tomhle žádný velký přínost už nevidím.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuji za info. Stále ještě jsem bohužel nezačal.
Mimochodem k montáži zcela jistě použiju jen spodní f otvor :)
himself

Příspěvek od himself »

Ahoj všichni, včera jsem kytaru konečně osadil.
Kytara dělá, co má, nebručí, apod. Nečekal jsem, že bude zvuk pecka a ani není. Nejsem za ty prachy zklamán, tónové clony něco dělají, hlasitosti taky, ale rozdíl mezi krkovým a kobylkovým snímačem je sotva patrný (dokonce jsem nejdřív nepoznal, který je který). Máte k tomu nějaké nápady? Určitě chci nejdřív natáhnout nějaké slušné slušné struny a pořádně kytaru prohnat, než začnu přemýšlet o nějakém upgradu.
Buď všechno nechám, jak to je, nebo zkusím nějaké jiné snímače (velmi předběžně RM ALNICO II). Je event. možné, že by tohle chování bylo chybou zapojení? Musím říct, že set byl celý zapojen od Číňana (kromě snímačů) a úplně jsem ho nerozklíčoval, resp. se mi nezdálo, že odpovídá LP standardu.
Jinak to procpávání f dírou byla opravdu výzva.
Případně by to byl ochoten někdo na Liberecku zkouknout?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jak máš nastavené snímače? Hrál jsi si s jejich výškou? Nemáš kobylkový snímač moc utopenej? Tím bys mohl doladit zvuk.... čím je snímač níže, tím méně vyšších frekvencí snímá (tedy necinká a má spíše takovej středo-basovej kulatej zvuk) a naopak ;).
himself

Příspěvek od himself »

Tak jo, dal jsem kytaru na zkouknutí někomu, kdo tomu rozumí. Potvrdil moji obavu, že elektronika je špatně zapojená. Kromě toho mají snímače nijaký zvuk, ale kytara je příjemně hratelná, takže jdu na web RM a nakoupím úplně celou elektriku znovu a pozapojuju sám.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“