Nízkofrekvenční vazba - "AUX fed sub"
Pravidla fóra
Nízkofrekvenční vazba - "AUX fed sub"
Máte někdo zkušenost s „AUX fed sub“, tj. nekrmit sub celým mixem, ale udělat pro sub AUX jen pro basové nástroje, např. jen basa a kopák, příp. kotel a klávesy? Otevřené zpěvové mikrofony pak nejdou do subu a nezahlcují ho bordelem (HPF 75 Hz na mixu totiž nemusí stačit).
Nedávno jsem zvučil akci na venkovním pódiu v Polepšovně ducha v Řeži, a byl tam problém s vazbou na hlubokých frekvencích, nejspíš hlavně ze subu. Asi to dost souviselo s konstrukcí pódia, které je z jednotlivých velkých desek, nikoli klasických prken. Myslím, že přes něj mohl rezonovat i kopák s basou (bubeníkovi jsem zapomněl u kopáku přizvednout přední hranu náklonem nožiček). Asi se ta rezonance přenášela přes stojany do mikrofonů, to pódium bylo fakt dost kročejově hlučné. Samozřejmě mohl být problém i se 4 otevřenými zpěvovými mikrofony na pódiu, vazba pomalu nabíhala hlavně v pauzách. S monitory problém nebyl, ty hlídal odvazbovač (Sabine FBX).
Napadlo mě, že by tu vazbu možná jednoduše vyřešilo přepnutí fáze na subu ... (?) Sub totiž na tom pódiu taky ležel, nešlo ho dát pod pódium.
Nedávno jsem zvučil akci na venkovním pódiu v Polepšovně ducha v Řeži, a byl tam problém s vazbou na hlubokých frekvencích, nejspíš hlavně ze subu. Asi to dost souviselo s konstrukcí pódia, které je z jednotlivých velkých desek, nikoli klasických prken. Myslím, že přes něj mohl rezonovat i kopák s basou (bubeníkovi jsem zapomněl u kopáku přizvednout přední hranu náklonem nožiček). Asi se ta rezonance přenášela přes stojany do mikrofonů, to pódium bylo fakt dost kročejově hlučné. Samozřejmě mohl být problém i se 4 otevřenými zpěvovými mikrofony na pódiu, vazba pomalu nabíhala hlavně v pauzách. S monitory problém nebyl, ty hlídal odvazbovač (Sabine FBX).
Napadlo mě, že by tu vazbu možná jednoduše vyřešilo přepnutí fáze na subu ... (?) Sub totiž na tom pódiu taky ležel, nešlo ho dát pod pódium.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 13.09.2019 11:34, celkem upraveno 3 x.
Re: Nízkofrekvenční vazba - "AUX fed sub"
Lámu si hlavu, ale stále nechápu, v čem by měl být přínos oproti klasickému rozdělení pomocí frekvenční výhybky. Stejně musí kopák i basa jít i do PA, sub je sám neuhraje.
Jasně že basa a kopák jdou i do PA. Jde o to, že naopak do subu nejdou ostatní věci, které by chytaly všelijaké ruchy a jiný bordel, hlavně zpěvové mikrofony nebo třeba OH od bicích. U více mikrofonů totiž nemusí být použití HPF dostatečné (hlavně u malých analogových pultů, kde není laditelný HPF na každé šavli, jen pevný 75-80 Hz, což nemusí stačit). Může to i výrazně omezit proximity efekt a manipulační hluk, hlavně u mluveného slova. Tady je dobrý článek i s nějakými výpočty:
https://www.audiotechnology.com/tutoria ... -subwoofer
Naopak, pokud bych pouštěl i reprodukovanou hudbu, je dobré nezapomenout do AUX zahrnout i ji.
https://www.audiotechnology.com/tutoria ... -subwoofer
Naopak, pokud bych pouštěl i reprodukovanou hudbu, je dobré nezapomenout do AUX zahrnout i ji.
Aha, chápu už. Zkušenost nemám, evidentně nikdo jiný tady. Pokud to mixpult umožňuje, tak proč to nezkusit... Ale pro mě mix, který neumí ořezat spodky podle potřeby, nepatří na takovou akci.
Tak ono to není jen o kvalitě či možnostech mixu. Tuhle techniku používají spíš profi zvukaři pro velké akce. Ono s laditelným HPF lze oříznout zpěvové mikrofony třeba až skoro na 200 Hz a někteří zvukaři to prý dělají, ale to by mi pak to řešení nehnat zpěv přes sub přišlo lepší.
No nikdo na to nereaguje, takže zkušenosti asi moc nejsou. Příležitostně zkusím sám.
No nikdo na to nereaguje, takže zkušenosti asi moc nejsou. Příležitostně zkusím sám.
Dej vědět, případně popis, jak jsi to naroutoval
Já to tak dělám na X32, suby jsou krmené mono signálem a na každé šavli se dá zvolit, který nástroj tam pošleš, u mě jen kick, bass, keyboard. + přehrávač podkladů o pauzách. Kapela klasika bigbít.
Dík, tak jsem to chtěl dělat, obětovat jeden AUX a z jeho AUX send krmit sub (mono). A poslal bych tam nejspíš jen kick a bass (klávesy nemáme), a samozřejmě reprodukovanou hudbu o pauzách.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
A nemas na mixu subgroupy? Na nasem starem Xenyxu 2442 jsou, takze by to slo vyuzit. Vyhoda je, ze neprijdes o jeden Aux a mas pak komplet signal do subbasu na jednom subgroup faderu.
Prijde mi to jako pekne reseni a nekdy to snad vyzkousim (ikdyz ted uz se sami moc nezvucime).
Prijde mi to jako pekne reseni a nekdy to snad vyzkousim (ikdyz ted uz se sami moc nezvucime).
Hraju výhradně na šrot.
Dík, mám Xenyx X1832USB, subgroup tam je, dokonce 2x, pokud se rozhodí do P a L kanálu (zatím jsem netestoval). Jasně, o tom jsem taky uvažoval, ale AUX stejně nevyužívám (jediný efekt - reverb - beru z mixu) a pro odposlech mi stačil zatím MON AUX.