Kytary Martin
Pravidla fóra
Re: Kytary Martin
MM jsou asi z USA nebo že by nás už anektovali...

Japonsko je hnedka po USA a České republice třetí země světa s největším počtem bluegrassových muzikantů. A bluegrass se prostě hraje na Martinky, přes to nejede vlak.Šimkojc píše: 30.05.2019 7:29 Že by si všichni Japonci doma brnkali na Martiny? Kde se tam bere takové množství amerických kytar? Vím jedno, že Martina od Japonce nechci, ale i tak mi to přijde dost nepochopitelné...
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Ten počet bluegrassových muzikantů nechci rozporovat, ale faktem je, že co do počtu obyvatel má Japonsko necelých 40% počtu obyvatel USA, takže z toho by kromě mnoha jiného měla i nepřímo plynout nabídka kytar Martin na eBay.com. Ve skutečnosti je ale tato nabídka (především použitých nástrojů) z Japonska několikanásobně vyšší než z Ameriky. Japonské hudební e-shopy jsou vůbec mega, teď jsem namátkou na jeden klikl - 2 800 akustických kytar v nabídce a celkové hodnocení 100%, to je něco nevídaného...
Tak to je masakr. Přestaneme jezdit k Thomannovi 
Nezbývá než to vyzkoušet. Pohrávám si s myšlenkou založení malé sbírky kytar Martin, úplně to vidím v obýváku na zdi : D18, D28, D35 a D41. Do důchodu bych to mohl zvládnout...
Ještě k těm Japoncům, náhodně rozklikl jsem e-shop "far.east.man" při hledání Martina D28. Kromě jiného nabízí cca 14 000 akustických kytar a z toho jen Martinů 3 656 ks. Takže to podle mě není e-shop, ale portál, který sbírá nabídky od všech možných prodejců a v momentu zaplacení to Japonec teprve někde koupí a pak pošle konečnému kupci. K tomu 2 měsíce na vrácení peněz a prodejce platí poštovné při vrácení zboží. To jsou věci...
Na základě té diskuse o japoncích tady jsem se začl pídit po tom, kolik Martin vyrobí za rok kytar v Nazareth...nic důvěryhodného jsem nenašel, ale každopádně miliontou kytaru vyrobili 2008 a dvoumiliontou 2017
z toho vyplývá že 1) kejtry se prodávaj jak nikdy, protože první milion jim trval 171 let a druhý jenom 9 2) ročně vyprodukují přes 100 000 kytar...ale jestli se do toho počítají i ostatní jejich fabriky po světě..?
Itálie je překvapivě slušný trh, hlavně na bazarovky (např. mercatinomusicale) Jinak mi evropa přijde taková marná...za slušnou kytarou člověk najezdí stovky km a pak si vyzkouší jednu daného typu a výrobce..proč nemají někde na zdi šest D28 a vedle toho čtyři Gibsony, aby si člověk mohl vybrat..? Nebo aspoň v každym druhym krámě s kytarama kromě hromady harampádí všude kolem nějakou jednu dvě tři pořádné, to by si snad dovolit mohli...není to ferrari..u Vořecha v Budějovicích jsem jednou v životě, tento rok, zaznamenal jednu D28 a za čtrnáct dní byla pryč..tak se to asi občas prodá, ne? Myslíte, že ho nahradili jiným? To dřív natřou tu věž vedle nabílo. Třeba se časem zkazí, když leží moc dlouho na krámě, jako telecí...
z toho vyplývá že 1) kejtry se prodávaj jak nikdy, protože první milion jim trval 171 let a druhý jenom 9 2) ročně vyprodukují přes 100 000 kytar...ale jestli se do toho počítají i ostatní jejich fabriky po světě..?
Itálie je překvapivě slušný trh, hlavně na bazarovky (např. mercatinomusicale) Jinak mi evropa přijde taková marná...za slušnou kytarou člověk najezdí stovky km a pak si vyzkouší jednu daného typu a výrobce..proč nemají někde na zdi šest D28 a vedle toho čtyři Gibsony, aby si člověk mohl vybrat..? Nebo aspoň v každym druhym krámě s kytarama kromě hromady harampádí všude kolem nějakou jednu dvě tři pořádné, to by si snad dovolit mohli...není to ferrari..u Vořecha v Budějovicích jsem jednou v životě, tento rok, zaznamenal jednu D28 a za čtrnáct dní byla pryč..tak se to asi občas prodá, ne? Myslíte, že ho nahradili jiným? To dřív natřou tu věž vedle nabílo. Třeba se časem zkazí, když leží moc dlouho na krámě, jako telecí...
https://umgf.com/martin-production-numbers-t137402.htmlstandicz píše: 28.08.2019 23:45 Na základě té diskuse o japoncích tady jsem se začl pídit po tom, kolik Martin vyrobí za rok kytar v Nazareth...nic důvěryhodného jsem nenašel, ale každopádně miliontou kytaru vyrobili 2008 a dvoumiliontou 2017
Momentálně je to cca 70 - (100?) tis.+ ročně. Je možný že 100, protože používají sračkoidní materiály poslední leta.
I´m wheels... movin´wheels
I když jsem tady prohlašoval, že kytaru od Japonce bych nekoupil, proběhla menší změna názoru a v pátek jsem kliknul na D-35 od prodejce Išibaši (dobře, tedy Ishibashi). Vzhledem k palisandru a mým zkušenostem s nákupem Taylor 414 (btw bude na prodej), doufám že si na ni brnknu aspoň pod stromečkem a ne později...
Zdravím všechny, prosím, po letech brnkání na Yamahu LS bych si rád splnil sen a pořídil Martin 000, konkrétně 000-13E. Kytara za 40tis fajn, ale v prodejně mě nepříjemně překvapil vysoký dohmat. Všechny Martin ho měly vysoký... Přijde mi to nebo to tak opravdu je a je tedy běžné vzit kytaru za 40tis k seřízení dohmatu? Taylor na tom byl mnohem lépe...
Ahoj všem. Rozmejšlel jsem se dlouho, jestli reagovat, protože už se budu asi opakovat ale co..., navíc opakování je matka moudrosti, ne??? ((-: Ale vážně. Dohmat je pro mě jednou z podstatných věcí a v některých situacích nejpodstatnější (myslím třeba pro úplné začátečníky si myslím že dohmat - tedy pohodlí při hraní je no.1 - tvrdá kytara je poměrně spolehlivej způsob, jak začátečníka odradit. A k tématu, měl jsem ten stejný pocit. Martiny jsem zkoušel v kytarách a tam na to jistě sahají a i tak mi to nepřišlo dobře seřízené ( hraju ne úplně ostře a vyloženě do toho řežu jen zřídkakdy, takže mám asi vyšší nároky ale ...) Třeba oproti ostatním třeba Cortům, Dovinám, no. a to je hodně jiná třída. A pak jsem zkoušel několik Martinů v Hradci, tam je speciálka na Martiny a tam to byla docela bída, myslím hodně vysoké. Tam jak vybalí tak prodávají myslím... O tom, jak to jde a nejde seřídit jen šroubem nevím, docela by mě to zajímalo. To tak vnímám jako jedinou věc, kterou si může udělat každý. Ale další věci od prohnutí krku přes práci s kobylkou až po broušení pražců, to už je práce pro mistra. A ne zadarmo. Proto bych si taky myslel, že by ty kytary měli prodávat seřízené na nízko. už jen proto, že je mnohem jednodušší krk o půl závitu povolit než utáhnout. Za mě tedy v tomto ohledu Martiny nic moc (vzhledem k ceně dost bída). Ale je to legenda a ten nápis na ní hodně znamená, no, zvuk na trsátko dobrej a rozpoznatelnej. Ale ještě dopíšu, mám rád fakt seřízené kytary do měkka no...
Nekupujte v supermarketu, ale u odborníků. Třeba Huml Music.
Člověče zrovna u Humla jsem udělal špatnou zkušenost, ne věcně, ale pocitově. Ten člověk má asi holt obchodní trable, vyhořel a kňourá. Mně snad půl hodiny vykládal, jaký je to blbý jenom proto, že jsem asi vypadal, že si kytaru koupím, zatímco někoho mezitím vypoklonkoval, že chtěl jednu strunu, ale holt vypadal jako bezďák. A že školákovi Martina za 100k do ruky nepůjčí, že by mu ho poškrábal páskem.
A kolik ho stojí nájem, atd.
No, koupil jsem jinde, takhle se obchod nedělá.
Dohmat se neserizuje prohnutím krku, ale snížením kobylky či nulaku. Krk se serizuje na tah strun.accc píše: 13.10.2020 11:57 Ahoj všem. Rozmejšlel jsem se dlouho, jestli reagovat, protože už se budu asi opakovat ale co..., navíc opakování je matka moudrosti, ne??? ((-: Ale vážně. Dohmat je pro mě jednou z podstatných věcí
Na druhou stranu, Martin jsem měl doma a dohmat snížil tak, že jsem z kobylky resp. sedla sebral asi 2,5mm a už tam moc nezbylo... tím jsem se dostal na E struně na 2,5mm což je pro mě ideál.
Na druhou stranu chápu, že Martin je hodně bluegrass a tam se chce dohmat vysoký. Snížit ho je vždy jednodušší...
Hm, tak to mě dost překvapuje. Já pamatuji vždycky prvotřídní přístup. No, jsou to 4 roky, kdy jsem tam byl naposled. Martinku mám 8 let a byla seřízená prvotřídně.himself píše: 13.10.2020 14:06 Člověče zrovna u Humla jsem udělal špatnou zkušenost, ne věcně, ale pocitově. Ten člověk má asi holt obchodní trable, vyhořel a kňourá. Mně snad půl hodiny vykládal, jaký je to blbý jenom proto, že jsem asi vypadal, že si kytaru koupím, zatímco někoho mezitím vypoklonkoval, že chtěl jednu strunu, ale holt vypadal jako bezďák. A že školákovi Martina za 100k do ruky nepůjčí, že by mu ho poškrábal páskem.
U Humla jsem ve 2017 kupoval Furcha OM34SR, prostě jsem ji chtěl, dva kusy na prodejně a dohmat proklatě vysoko, seřídit problém, časově náročné a tak... blabla, také jsem myslel, že nově natažené struny jsou u dealerů F standart (Brno 2010) "Pane, to vůbec, kam bych přišel.", nejsem z PRG, výztuha to nedala, brousil jsem kobylkový plátek doma sám, nekupoval jsem jednu strunu, vypadám relativně normálně, střízliv jsem dojel vozem, zaplatil kartou, ale ani tak mě na tu jedinou vystavenou Martinku D28 nenechal zahrát.... prý sám, podle zvuku a vzhledu strun už tam na ni pan Huml drnkal jiným dlouho.... v této prodejně bylo opravdu vše problémem, nestěžuju si, nepomlouvám, jen zkušenost.
To máš těžký, takový přehazování pravdy lopatou, ať padne jak padne, pořád pravda. tak já to myslel spíš jako povzdech nad neseřízeností drahých kytar. A to prohnutí krku podle mě dohmat výrazně ovlivňuje. Ale to jednak nevyvrací to, co píšeš a jednak moc nevysvětluje to, proč to chodí tak neseřízené.Chápu, že se to vyrobí a natáhnou se struny a je to někde v krabici ve skladu, tak si to asi sedne. No někdy je to fakt vysoko. a to už obvykle šroubem nestačí. A sebrat z kobylky nebo z nuláku, to není na doma si to večer u televize zkusit. Chce to hodně zkušeností, protože tam stačí malinko a už to drnčí, sebrat na obou koncích akorát... tam je to fakt kousek od maléru. A co pak, brousit pražce??? prostě tohle si většina lidí sama dobře neudělá. A hlavně tohle dělat u kytar za desetitisíce... no nevím.Angusss píše: 13.10.2020 14:59
Dohmat se neserizuje prohnutím krku, ale snížením kobylky či nulaku. Krk se serizuje na tah strun......
Ještě připíšu, že kdyby to bylo seřízené na normální hraní trsátkem a koupené struny, tak je jednodušší to pro razantní hru povolit než vysokou kytaru seřizovat dorovnáním prohnutí a broušením...
Hujer 122: Tak to se teda hodně změnili. Mě majitel pomalu nechtěl pustit z krámu, kytary mi doslova cpal na vyzkoušení, i když už jsem měl vybráno resp. objednáno. Zálohu nechtěli, objednaná kytara byla při předání perfektně seřízená a před odchodem mi na počkání předvrtali a nainstalovali mnou donesený endpin-jack. Koukám do faktury, r. 2012. Od té doby jen struny a drobnosti, ale zahrát na cokoliv na stěně mě nechali vždycky. Ale jak říkám, už jsem tam pár let nebyl.
No nevím, co myslíš přehazování lopatou, ale stále se zminuješ o seřízení šroubem. To prostě s dohmatem nemá nic společného. Můžeš tím dohmat dohnat (máš ho vysoký a utáhneš krk do konkávního oblouku) ale to je velmi špatný postup. Krk mám být seřízený tak, aby byl mírně konvexní (mezi prvním a 12tým pražcem má být uprostřed tak 0,1-0,2mm). Je to kvůli vibraci struny, aby měla prostor. Dohmat je pak dán výškou nuláku (ten bývá správně) a sedla kobylky - ta bývá z výroby vyšší a musí se brousit (což není problém doma udělat). Navíc sedlo kobylky stojí pár korun. Kobylka bývý vyšší z toho důvodu, že je jednodušší z ní ubrat než na ní přidávat. Ale ANO, pak je dohmat na kytarách vysoký a blbě se na ní hraje, hodně lidí pak dá předsnost horší kytaře, na kterou se mu hraje dobře (hlavně pokud je neznalý této problematiky)accc píše: 14.10.2020 6:16To máš těžký, takový přehazování pravdy lopatou, ať padne jak padne, pořád pravda. tak já to myslel spíš jako povzdech nad neseřízeností drahých kytar. A to prohnutí krku podle mě dohmat výrazně ovlivňuje. Ale to jednak nevyvrací to, co píšeš a jednak moc nevysvětluje to, proč to chodí tak neseřízené.Chápu, že se to vyrobí aAngusss píše: 13.10.2020 14:59
Dohmat se neserizuje prohnutím krku, ale snížením kobylky či nulaku. Krk se serizuje na tah strun......
Omlouvám se, tohle je pro mě jediná pravda
No ale když je výztuha moc povolená, tak má kytara prostě vysoký dohmat (a navíc neladí), utažením se dohmat sníží... Já myslím že to tu všichni chápou, zbytečně bych neslovíčkařil
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/