Technické Výkresy Kytar.....

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Atjov

Re: Technické Výkresy Kytar.....

Příspěvek od Atjov »

zkusil jsem to, jak mi poradil kmensik, ale bojím se, aby tam nebyly nějaké odchylky (nevím, jaké jsou správné rozměry toho korpusu)...jdu to zkusit vystřihnout...:)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Vezmi arch papíru 60 x 70 cm, pravítko. trojúhelník křivítko a tužku a narýsuj:
<> pravoúhlé kachlíky 10 x 100 mm (1 dm x 1 dm) podle souřadnicového výkresu
<> na konci třetího kachlíku uprostřed výkresu leží NULOVÝ bod
<> Podle tabulky souřadnic "Check Point" odměř a označ křížkem přesně polohy těchto kontrolních bodů,
<> podle křivítka spoj hladkými křivkami tyto kontrolní body
= a máš obrys kytary přesně 1 : 1
Gibson ES 335 style
Gibson ES 335 style
Tabulka "specs" a Check points pro ES 335 překlad do češtiny:
Korpusbreite "B" = maximální šířka korpusu
Taile "T" = zúžení v pase
Schulter "S" = šířka ramen
Korpusdicke = tlouštka korpusu
Länge "L" = vzdálenost souřadnic X bodů AGP a HNO
Länge "Lu" = vzdálenost souřadnic X bodů AGP a HOG (chyba ne HSG !!!)
Mensurlänge = délka menzury strun
Specs a C-points ES 335
Specs a C-points ES 335
Doporučuju při kreslení křivek dělat jeden kachlík po druhém a porovnávat podobnost s předlohou.
Pozn. V knize "E-Gitarren Navigator" jsou výkresy a rozměry dalších 18 typů kytar a 7 baskytar
Have fun :wink: ;)
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Atjov

Příspěvek od Atjov »

já Vás nemít, děkuji :)
himself

Příspěvek od himself »

Pánové, nepotkali jste někde tvar telete 52 se zakótovanými hlavními (myslím těmi největšími) radiusy?
Pro tvorbu 3D modelu jsem vycházel například z tohoto
https://greavesguitar.wordpress.com/201 ... g-i-found/
kde jsem to nenašel, ale nenacházím ani jinde.
Dál se mi ještě nelíbí napojení cutawaye na kapsu krku. Proč tam vypadá, že se konvexní oblouk mění v konkávní a není normální očekávatelné tečné napojení?
neck.PNG
Nějaké ty šachovnicové omalovánky nechci, líbilo by se mi pracovat s normálními dospělými vektory (a ano, vím, že zkušený kytarář to udělá podle oka).
Díky za názory!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tady to máš v CADu, zdroj toho tvého pdf. Radiusy tam popsané nejsou, ale je to tam. Je to považováno za nejdokonalejší výkres telete.
Tele_body_drawing_revE.zip
(90.62 KiB) Staženo 121 x
U té patky se mi to taky nelíbí, udělal jsem to po svém.
himself

Příspěvek od himself »

Veledekuji!!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tele-2.jpg
Ten pahrbek u kapsy patky tam opravdu dělají, aby bylo pod patkou trošku víc dřeva a nevznikaly tolik ony známé prasklinky v laku. Upravil bych to do plynulé křivky červeně a ten ostrý rožeček zaříznul zeleně.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

himself píše: 28.12.2021 14:47 Pánové, nepotkali jste někde tvar telete 52 se zakótovanými hlavními (myslím těmi největšími) radiusy?
.................
Nějaké ty šachovnicové omalovánky nechci, líbilo by se mi pracovat s normálními dospělými vektory (a ano, vím, že zkušený kytarář to udělá podle oka).
Díky za názory!
Ach, ach....
To není zrovna konstruktivní kritika, pokud myslíš můj systém s nulovým bodem
1. Polohy kachlíků jsou v pořadí kvadrantů kartézského souřadnicového systému, zatímco šachovnice má čísla (1 -- osm) a písmena (A -- H), kolmo na sebe.
2. Omalovánky se případně dělají také s použitím mřížky (rastru), ale odměřuje se jen odhadem, podle oka.
3. Za "dospělé vektory" považuješ asi tradiční kótovaný technický výkres, pro CAD software.
4. Kachlíkový systém a jeho souřadnice v tabulce jsou čisté vektory se vztahem k nulovému bodu. Dospělé až, až.
Uznávám, že normální techniký výkres obsahuje mnohem víc podrobností, než obrys korpusu s kontrolními body, jehož účelem je hlavně znázornit polohy těla a krku navzájem, pomocí souřadnic X a Y.
Nedělá si nárok na znázornění detailů pro účel přesného kopírování vintage nebo vzácných kytar. Ačkoliv by se k tomu také dal využít.
Ale respektuju Tvůj názor, samozřejmě, že nejsi sám :)
:idea: JJ
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
himself

Příspěvek od himself »

A jéje, to se dalo čekat. Omlouvám se kocoure, a nesnižuji nijak obřímí objem Tvé mravenčí kolektorské práce. Že je něco kartézské, zní sice vědecky, ale je to prostě obkreslování na čtverečkovaném papíře. I když vím, že nejde o setiny, jsem založením technik a je-li něco popsáno křivkou, budí to ve mně větší důvěru, než popisovaná "numerická" metoda. Už jen tangentní návaznosti jsou u ní takové... těžko prokazatelné.
A když nebudou křivky tak ano, zcela jistě rád sáhnu po šachovnici a to bez nutnosti vysvětlování, že písmena a čísla jsou na sebe kolmá :)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

himself píše: 3.01.2022 21:31 .... jsem založením technik a je-li něco popsáno křivkou, budí to ve mně větší důvěru, než popisovaná "numerická" metoda. Už jen tangentní návaznosti jsou u ní takové... těžko prokazatelné......
Moje "obkreslování" nedělám na papíře. Můj CAD (TurboCAD) mi umožňuje (ob)kreslit křivky jak spline tak i Beziere. Pro moje účely mi zatím víc vyhovují Bezierovy křivky. Zatím jsem měl snahu podporovat hlavně začátečníky, kteří plánují metodou "Tužka - Papír - Guma". A pokročilé, kterým zrovna chybí základní specs pro dodržení měřítka 1:1 a proporcí s menzurou hmatníku.
Na update mých znalostí makám pilně. :wink:
himself

Příspěvek od himself »

A já tu práci oceňuju!
petas-nepetas
Nový uživatel

Příspěvek od petas-nepetas »

Sháním buť výkresi nebo stará těla el. kytar
Rád bych na několika kusech udělal vlastní design (airbrush+malba)
Kdyžtak nabídněte
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“