Seřízení krku, dohmatu, a tak dále
Pravidla fóra
Re: Seřízení krku, dohmatu, a tak dále
Otázkou jest, jak vlastně má být krk konstruován a jak by mělo být dřevo vybíráno, když s ním někteří z nás cvičí i během hraní. Včera jsem něco hrál na dvanáctku (zkoušel jinou verzi nějaké své písničky na jinou kytaru a jiným stylu) a přistihl jsem se, že páčím krk vlastně skoro furt. Prostě jsem tam chtěl mít jemný flanger (či chorus). Takže mimo tahání strun a vibrata ještě páčení krku. Kam se hrabe slavná výztuha, ta pracuje jen když hráč spí!
)))))
-
qwertxx
s
Naposledy upravil(a) qwertxx dne 2.12.2019 1:03, celkem upraveno 1 x.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Projeví se to samozřejmě ihned. Pokud ne, je někde chyba. Aspoň já jsem se u kytar, které jsem nastavoval, nesetkal s tím, že by hned nereagovaly. To, jestli si to pak dodatečně nějak sedlo, nemusí s nastavováním výztuhy souviset. Mohla se změnit vlhkost v bytě, teplota, tlak vzduchu, počasí, cokoliv. Dřevo je organický materiál a na tyto změny reaguje, obzvláště pak tenký Ibanezácký krk.
-
qwertxx
H
Skoro mi to ukazuje, ze utahujes za plneho zatizeni strun. To by pak mohlo chvili sedat, ne?
-
qwertxx
h
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, osmina otáčky je na jeden cyklus tak akorát. Mezi cykly se to pak doporučuje ověřit s naladěnými strunami, když to nestačí, povolit struny a pokračovat další osminkou.
-
qwertxx
H
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, protože když utahuješ výztuhu (rovnáš krk) proti tahu již napnutých strun, budou se protisíly vyrovnánat trochu déle (ale týden asi ne).
-
qwertxx
H
Naposledy upravil(a) qwertxx dne 2.12.2019 1:02, celkem upraveno 1 x.
Kdysi dávno jsem mordoval ten imbus u krku při napnutých strunách a ojebal i imbusák i matici. Takže struny povolit. Stačí trochu. Ona ta matice může být (spolu se závitem v táhle) i trošínku zarezlá, přirostlá .... dejme tomu šanci. Struny tam jsou zbytečný mord navíc. Stejně ladíme před každým hraním, takže to je prostě jen povolení strun a ladění navíc. Asi tisícáté prvé. Spíš desetitisícáté. Struny povolit!!
-
qwertxx
s
Pokud chceš nějaké přesnosti, použij běžné měrky, ten vějířek. Tam ty desetinky máš. Nemysli si ale, že máš pražce srovnané s touto přesností. U většiny dohmatových potížistů se nakonec neřeší krk, ale pražce. Ono jde také o to, kde nejčastěji hraješ. Někdo má kytaru omletou na prvních pěti pražcích, zákonitě mu pak vyšší polohy drnčí, efekt sitáru
struna je prostě zespodu pekelně nízko (zploštělé pražce či dokonce žlábky v nich), někdo to má zas to samé o oktávu výš .... Někdo na prvních pěti pražcích nehraje vůbec, má je tedy v původní výšce, všude jinde je kytara seřízená na jeho omletinu tam, kde to mydlí - 9 - 15 poloha), když pak vezme akord v základní poloze a jsou do toho prázdné struny, neladí vůbec nic .....
-
qwertxx
N
Tahle tloušťka je asi určená na podladění, ni? A stejně budeš hrát důle .... Sešteluj to tedy dolů .....
A protože pard vládne jazykem kultivovaným, poradíme mu, že se říká tisící, nikoli tisícáté 
-
qwertxx
N
Na ten čtvrtmilimetr používám s oblibou kousek "desítkové" struny e. Když se s tím člověk trochu naučí, tak je to mnohem pohodlnější než tam sekat ty přesné měrky nebo papír. Šetrně jedu tou strunou opět po struně e a ono se hned ukáže, jestli stojí pražce v těch patričných místech v cestě - ideální je to seřídit tak, aby procházelá naprosto přesně, pak podle potřeby dát krk do menšího/většího prohnutí. Taky je dobré pořídit si capo a dávat jej na první polohu, ať má člověk trochu volné ruce.
-
qwertxx
q
Naposledy upravil(a) qwertxx dne 2.12.2019 1:01, celkem upraveno 1 x.
Tak to je skvělé, že se to tak hezky povedlo