Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od Trevor »

Staci se podivat na schema daneho stroje a vidis co kde tlumis, nic neodpojujes, zkratujes vstup druhe triody gainem vetsinou, staci ti to takhle?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
RednefStr

Příspěvek od RednefStr »

Trevor nestačí neb teď jsi napsal něco čemu jako laik nerozumím :)
Mě jde o to jak konkrétně to je u tohoto aparátu - Bassbreaker 007 - kde se k tomu dá vlastně dohledat schéma? No ono i kdybych ho našel asi mi to opět moc neřekne.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

OK, tak odpověď zní : gainem
stačí tak?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, RednefStr délka žhavení je závislá na masivnosti katody. Elektronky nižších výkonů (ke kterým EL84 patří) potřebují k nažhavení kratší čas než ty výkonnější (6L6GC, KT66, KT88 nebo EL34). Ve Tvém případě si můžeš být jistý, že nemusíš věnovat času žhavení až takovou pozornost. Plně to vystihnul jastud.: "Zapnout, 15-20 sekund počkat, hrát. Neřešit cypoviny." Jsou důležitější věci, jako třeba aklimatizace při přechodu ze zimy do tepla. Ani to však není kritické, ještě jsem se nesetkal s případem, že by se zrovna na studených elektronkách vysrážela voda... :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
RednefStr

Příspěvek od RednefStr »

Dobře.... ale když to nechám dýl ničemu to nevadí ne?

Že já nekoupil tu 15W ta má STAND BY a měl bych klid :D
A vadí tedy něčemu když budu stahovat poťáky a vytahovat kabel?
Se obávám že to na té kytaře neuhlídám.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ne ničemu nic nevadí, dělej jak máš potřebu to dělat
Dotazy prosím do SZ
RednefStr

Příspěvek od RednefStr »

Super díky.

A poslední dotaz. Pokud bych tedy nechal nástrojový kabel v kombu a poťáky na kombu nechal v nějaké běžné poloze pro hraní a rozhodl se tedy jen ztočit poťák na kytaře....
Musím na kytaře stáhnout na nulu všechny tři (Stratocaster) nebo stačí jen hlavní VOLUME?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Staci jeden nektery volume nebo gain v retezci ktery je v ceste
A kdyz ne nic se nestane,vesmir nezkolabuje
Dotazy prosím do SZ
jurator

Příspěvek od jurator »

A nejvíc punk je nestahovat nic. Signál z kytary stejně jenom moduluje proud elektronkama, proud jimi teče tak jak tak :D
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Když stáhneš první pot v řetězci (volume na kytaře) tak všema elektronkama prochází jen klidový proud. Cokoliv uděláš na dalších potech už na tomto stavu nic nezmění (ani vytažení kabelu - to má stejný efekt jako stažení potu kytary). Pokud chceš zamezit průchodu klidového proudu, pak musíš použít standby nebo vypínač. Standby vypne klidový proud a ponechá jen žhavení.
Jak píše jurator tak nestahovat nic je taky řešení - tichý šum opotřebuje elektronky úplně stejně jako klidový proud.
jurator

Příspěvek od jurator »

simiruz: 1+
RednefStr

Příspěvek od RednefStr »

simiruz - stand by prave na tomto kombu nemám, proto se ptám jak to tedy správbě dělat aby elektronky vydrželi dlouho.

Jo a ještě - pokud mám v konci tedy jen jednu tak vlastně nemusím ani řešit nákup ,,zpárovaných” nebo je to lepší třeba z důvodu vyšší kvality nebo nastavení biasu?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pokud jde o parovani, tezko budes parovat méně nez dva kusy že..
Kde se nenastavuje bias, byvaji vybirane pro dany model
Nastavenim potenciometru na kombu tezko prodlouzis zivotnost elektronek
Dotazy prosím do SZ
krade

Příspěvek od krade »

ahoj, já, klasická lama, potřebuji poradit. koupil jsem fender hot rod a mám ještě bednu od hot, osm ohmů. jak to mám propojit, aby hrálo kombo i bedna? jde to vůbec?
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar a sílu, ano je to možné a to tím nejjednodušším způsobem. Externí reprobox zapojíš do jackové zásuvky pro externí reproduktor. Výsledná impedance bude 4Ω, o přepojení sekundáru výstupáku z 8Ω na 4Ω se postará přepínací kontakt v jackové zásuvce viz přiložený obr.
Hot Rod Deluxe Output.PNG
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Máš Deluxe nebo Deville? Jestli Deville 2x12, tak určitě ne! Pro Deluxe nebo Deville 1x12 by 8ohm externí box měl být v cajku.
krade

Příspěvek od krade »

Deluxe. 1x12. Diky za info. Hned, jak se dostanu do zkusebny, vyzkousim...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Janči.n.
Bandzone: https://bandzone.cz/_111194

Příspěvek od Janči.n. »

Zdravím, poprosím o radu. V skúšobni má spoluhráč za gitarovou hlavou aktívnu bednu cez ktorú púšťame bubny pri hraní (nemáme bubeníka). Moja otázka : nevadí to lampám, že zo zadnej strany hlavy do nich hrá tá aktívna bedňa? Predsa z nej idú tlaky od tých automatických bicí.
Díky 😉
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ano i ne. Vibrace lampám škodí, časem se elementy uvnitř můžou uvolnit a vznikne lampa mikrofonická, někdy dojde i ke zkratu mezi elementy - hodně hlasité lupance.
Kvalitní lampa je na to stavěná a vydrží to dlouhé stovky hodin, třeba v kytarových kombech. Je pravda, že v kombu odchází lampy dřív než v hlavách, nebo se aspoň dřív projeví mikrofoničnost.
Jestli můžeš tu bednu dát tak, aby to neprala přímo do hlavy, pomůžeš trochu životnosti lamp. Vibracemi se může uvolnit i něco jiného, takže to uspořádat s rozumem. Hudba je přednější.
Janči.n.
Bandzone: https://bandzone.cz/_111194

Příspěvek od Janči.n. »

Díky
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“