Studiové monitory
Pravidla fóra
Re: Studiové monitory
Ivan: Čekal jsem, že něco takového napíšeš
. E5 by mi ale nepomohly, ani E5 XT. Na moje gusto Erisům něco chybí ve středech a A/B na kanálu Digital Stereophony mi to jen potvrdilo. Pokud jsem hrál jen přes ně, tak ještě OK, ale jak teď střídám sluchátka s monitory, tak mi to vadí. Kali LP-6 už jsem v ruce měl a ano, šumí. Ale na to si stěžujou lidi i u Yamah HS5/7 nebo JBL 305/306. V porovnání s nimi prý minimálně šumí Fluid Audio F5.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Tak veľa šťastia pri výbere a potom sa pochvál, ak niečo kúpiš, referencie sa vždy hodia!
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - nejpodstatnější je to naposlouchání.
P.
P.
Ještě bych trochu zaplkal: slyšeli jste někdo nebo ještě lépe hráli přes monitory se subwooferem? Jak tak prolízám TGP a jiná fóra, tak to není tak obskurní myšlenka, jak se mi původně zdálo. Tj. že subwoofer je využitelný tak maximálně na taneční hudbu nebo k filmům/hrám. U kámošova syna jsem viděl Krk RP5 G3 se subwooferem, na zemi Zoom G3X a "prý" to hraje výborně (ještě jsem neměl tu čest). A koukám, že i Thomann má samostatnou sekci monitoring 2.1 ...
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, suby se hodně používají - obzvlášť pro kategorii 5-8" monitorů, teda co bych tak odhadl jako rozumný střed práce v malém studiu.
P.
P.
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu ohledně aktivních studiových monitorů. Hledám něco menšího asi 4-5" s ohledem na to, že bych to chtěl využít s Cubase a sem tam nějaký Hip-Hop. Vím, že to není úplně ideální, ale s něčím začít musím a logitech repro aktuálně není to pravé
Za monitory bude cca 20-25cm mista od zdi. Zvukovku mám Steinberg UR22.
Z toho co jsem procházel, tak jsem našel:
Alesis Elevate 5 MKII
Mackie CR5BT (vydech vzadu)
Podařilo se mi je porovnat jen zde https://www.youtube.com/watch?v=oh3wtMmZXBM :/
Máte s těmito monitory nějakou zkušenost, nebo doporučíte nějaké do 5-6.000, které by byly dobrým kompromisem?
Z toho co jsem procházel, tak jsem našel:
Alesis Elevate 5 MKII
Mackie CR5BT (vydech vzadu)
Podařilo se mi je porovnat jen zde https://www.youtube.com/watch?v=oh3wtMmZXBM :/
Máte s těmito monitory nějakou zkušenost, nebo doporučíte nějaké do 5-6.000, které by byly dobrým kompromisem?
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Nevyznám se, ale vím že kamarád chválil Yamahy konkrétně HS7 hrály z této série prý nejlépe
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Obecně bych za daného umístění vybíral rozhodně jen z modelů s bassreflexem dopředu. Zkus bazar - buď zde nebo midi.cz. Prodipe, Presonus, M-Audio, JBL. Vybrat se IMHO dá.
P.
P.
Mám za sebou další kolečko zkoušení a asi už píšu do špatného vlákna, ale třeba to někomu pomůže v orientaci. Zdůrazňuju, že nenahrávám, nemixuju, hledám bedny, přes které se mi bude dobře hrát.
Bytem mi proběhly iLoud monitory. Hlasité až až, "plný" zvuk, největší mínus je pro mě moc basů, kterých se nejde zbavit ani přepínačem -3dB. Takže tímto mám jasno - subwoofer opravdu nepotřebuju
Ve srovnání se sluchátky měly zatím všechny zkoušené monitory na moje gusto málo výšek. paradoxně nejlíp na tom jsou malé Kurzweil KS40a, které mají jeden vstup s výrazně posílenými vyššími frekvencemi. Ještě zkusím JBL 305 a zalovím v HiFi vodách (asi Edifier)
Bytem mi proběhly iLoud monitory. Hlasité až až, "plný" zvuk, největší mínus je pro mě moc basů, kterých se nejde zbavit ani přepínačem -3dB. Takže tímto mám jasno - subwoofer opravdu nepotřebuju
Akože na gitáro? Klávesy? V oboch pípadoch je sub by som povedal až nezmysel, páč aj gitara aj klávesy sú viac-menej stredové instrumenty
Dostal som sa do štádia, kedy mám nutne potrebu sem-tam prebehnúť mixy na monitoroch, ktoré ako-tak vedia podať hlavne stredy. hi-fi repro 6" sú síce fajn, ale ten zvuk je dosť taký gulatý a zliaty... zrejme zainvestujem aspoň do tých Erisov 3.5. ale mám dotaz, filo, nebol problém s rovnováhou? Nemal si potrebu vybalancovať hlasitosť medzi oboma kusmi, keďže zdieľajú len jeden zosík? či neskúmal si to?
Zkoušel jsem to a obě bedny hrály stejně (měl jsem je vedle sebe). To samé teď AQ M24, které mi proběhly bytem.
Jedna poznámka pro všechny, kdo hledají své první monitory na blízký poslech a tápou, co vybrat.
Jestli můžu doporučit, vyzkoušejte JBL 305/305P. Dohrabal jsem se k nim přes x dalších značek i rozměrů a fakt stojí za to je slyšet.
edit: Našel jsem jediné negativum - bílý šum na pozadí. Pro mé využití nepodstatné, ale chápu, že někomu to může vadit
Jestli můžu doporučit, vyzkoušejte JBL 305/305P. Dohrabal jsem se k nim přes x dalších značek i rozměrů a fakt stojí za to je slyšet.
edit: Našel jsem jediné negativum - bílý šum na pozadí. Pro mé využití nepodstatné, ale chápu, že někomu to může vadit
Před vánoci jsem byl s naším bubeníkem na předváděčce beden u Kakaxy v Roztokách - chtěl pořídit monitory kolem 10 tis. za pár, kvůli bubnům nechtěl jít pod 6".
Jednoznačný vítěz jsou Adam T7V, za ty prachy překvapivý zvuk. Všechno blízko, čitelné, plné.
Pak ještě byly fajn Focal Alpha 65 - čitelné, plné - ale zvuk "daleko" - příjemné na poslech, ale neumím si představit, jak na nich kutit prostor. Ale možná by se dalo zvyknout.
Presonus, JBL, Kali, Krk - všechny jsou o level horší než výše uvedené, při tom okamžitém přepínání beden to bylo krásně slyšet.
PS: Lepší než ty Adamy byly Focal Shape 50 a 65, ale ty jsou samozřejmě za výrazně vyšší cenu.
Jednoznačný vítěz jsou Adam T7V, za ty prachy překvapivý zvuk. Všechno blízko, čitelné, plné.
Pak ještě byly fajn Focal Alpha 65 - čitelné, plné - ale zvuk "daleko" - příjemné na poslech, ale neumím si představit, jak na nich kutit prostor. Ale možná by se dalo zvyknout.
Presonus, JBL, Kali, Krk - všechny jsou o level horší než výše uvedené, při tom okamžitém přepínání beden to bylo krásně slyšet.
PS: Lepší než ty Adamy byly Focal Shape 50 a 65, ale ty jsou samozřejmě za výrazně vyšší cenu.
| Cruel YT | Cruel sptf
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No však to taky nejen já píšu pořád dokola: je potřeba vybírat osobně a poslechem - jinak je to buď o kompromisu nebo o prosté "zvyknutí si" na bednu (můj případ - ale samozřejmě, že ideál je ta první varianta).
Nicméně bych řekl, že dostatečně akceptovatelné - pro nováčka, který ještě neví, co chce, ale aspoň tuší důležitost celé věci a nechce si tak pořizovat vyložený nesmysl - je ten přístup "zvyknout si na bednu", když se pořídí cokoli (v rámci daného rozpočtu), co má převažující pozitiva hodnocení přednesu. Až si je za ty roky naposlouchá, tak pak už bude vědět, co chce (a udělá si na to i rozpočet) a stávající buď posune dál nebo si je nechá jako další poslech (protože třeba fakt nehrajou špatně).
P.
Nicméně bych řekl, že dostatečně akceptovatelné - pro nováčka, který ještě neví, co chce, ale aspoň tuší důležitost celé věci a nechce si tak pořizovat vyložený nesmysl - je ten přístup "zvyknout si na bednu", když se pořídí cokoli (v rámci daného rozpočtu), co má převažující pozitiva hodnocení přednesu. Až si je za ty roky naposlouchá, tak pak už bude vědět, co chce (a udělá si na to i rozpočet) a stávající buď posune dál nebo si je nechá jako další poslech (protože třeba fakt nehrajou špatně).
P.
Pavlii, OK, ale kde máš tú možnosť? Teda ak neberieme do úvahy metódu, akú aplikoval filo - kúp/vráť.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmm - tady u Prahy již zmiňovaný Kakaxa. Obecně bych řekl, že kdo prodává poslechové monitory, tak by měl mít vzorek skladem. Samozřejmě to neplatí pro všechny modely, zase nejsem blázen 
Ono to prostě není jednoduché, ale když se o podobné problematice bavíš s liudmi, kteří se v tom aspoň trochu pohybují, tak zjistíš, že je potřeba prostě investovat - čas, energii, cesta tam/zpět. Nic ti nepřiletí domů samo a opravdu tady není prostor k tomu, aby se řeklo, že "něco nejde". Všechno jde - jen existují různé a různě náročné cesty (včetně koupit/vrátit).
Nechci prát nijak dehonestujícím způsobem, ale kdo chce a jde pořádně zapálený pro věc, tak si k první variantě vždycky nějak najde cestu a pokud ne, tak si umí obhájit tu variantu 2 (a nikdo mu to nevezme). Jasnačka?
P.
Ono to prostě není jednoduché, ale když se o podobné problematice bavíš s liudmi, kteří se v tom aspoň trochu pohybují, tak zjistíš, že je potřeba prostě investovat - čas, energii, cesta tam/zpět. Nic ti nepřiletí domů samo a opravdu tady není prostor k tomu, aby se řeklo, že "něco nejde". Všechno jde - jen existují různé a různě náročné cesty (včetně koupit/vrátit).
Nechci prát nijak dehonestujícím způsobem, ale kdo chce a jde pořádně zapálený pro věc, tak si k první variantě vždycky nějak najde cestu a pokud ne, tak si umí obhájit tu variantu 2 (a nikdo mu to nevezme). Jasnačka?
P.
Pavlii, nesúhlasím úplne, ale akceptujem názor. U vás je to možno jednoduchšie, ale čo som bol v predajniach u nás, ani jedna z nich nemá napríklad nejakú posluchovú miestnosť, kde by boli ochotní ti monitory pripraviť. Majú ich nasekané na regále v krabiciach, ak vôbec majú niečo na výber... Samozrejme profesionálovi (rozumej tomu, kto sa zvukarinou živí) to investovanie energie a prostriedkov môže dávať zmysel, napríklad aj vycestovať do zahraničia keď treba, ale hobík/amatér, pokiaľ nie je úplny audiofil, zvyčajne nesiahne po inej možnosti aká sa núka v rámci možností a dosahu max niekoľko kilometrov, a proste sa uspokojí a zvvykne si na to, čo má a naučí sa to napočúvať časom tak, že bude aspoň zhruba vedieť, kde čo treba ošetriť. Ale väčšinou si nezvykne a proste za pár mesiacov to posunie ďalej cez bazar, lebo má pocit, že niečo iné bude určite "lepšie". Ale aj to je cesta... A takto to ide dokolečka a bazare sú preto preplnené priemernými tovarmi.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmm - určitě máš taky trochu pravdu, ale osobně myslím, že to u nás amatérů a koníčkářů pramení jen čistě "z lenosti" nebo jak to nazvat. Buď se chci svému koníčku věnovat tak nějak pořádně a v rámci mých možností (amatér může být definován taky horním rozmezím rozpočtu, který je ještě ochoten do svého koníčka investovat) nebo ne; pak ale zase já osobně nevidím moc významu dotazovat se na názor ohledně monitorů.....
Ale vlastně jo - pokud přijmu za vlastní názor někoho sběhlejšího, tak vlastně proč ne - a jsme u toho, co píšeš, je to taky cesta
Já osobně povětšinou razím něco jako kombinaci obojího (včetně výše zmíněné výjimky
), ale v těhle věcech mě prakticky zajímají spíše otázky na spolehlivost, protože osobní dojem si už udělám sám, na to nikoho nepotřebuju (fakt mě celkem nezajímá, jak kdo vnímá frekvenční pásma - monitory a sluchátka kupuju já pro sebe).
P.
Ale vlastně jo - pokud přijmu za vlastní názor někoho sběhlejšího, tak vlastně proč ne - a jsme u toho, co píšeš, je to taky cesta
P.
Ve všech oborech je to stejné. Já jsem si dost gearu nechal poradit od lidí, které považuju za rozumné a zkušené a přitom jsem je v životě neviděl.
Jasněže ideální je, když je ještě navíc znám osobně, ale není to nutnou podmínkou - viz toto fórum, či dříve Instrumento. Ale absolutně nutnou podmínkou pro přijetí rad je to, že znám jejich vkus, tvorbu a instrumentální úroveň, prostě musím vědět co dělají a na jaké úrovni to dělají. Pokud jsem od někoho v životě neslyšel ani notu, jeho názor pro mé rozhodování nemá validitu.
PS: Před 20 lety bylo monitorů snad 50x méně na výběr než dneska - po několika radách jsem koupil z druhé ruky Alesis Monitor One (ty první ještě USA i když už dělali gen.2) a zesik NAD 314. Dojel jsem si pro ně 400 km, vysolil 20 tis. a mám je dodnes. Sluchátka, mikrofony, kytary, snímače, aparáty... všechno jsem si vlastně víceméně nechal poradit. Samozřejmě, že gear měním, ale obvykle na základě toho, že na to nějak narazím, zkusím a zalíbí se mi to - příp. proto, že někým komu věřím jsem upozorněný, že něco by bylo dobré změnit.
Čumák jsem si pořádně natloukl vlastně jen jednou, když jsem hledal druhý mikrák k TLM170 - stejně dobrý, ale za mnohem míň peněz. Abych zjistil, že cokoli levného opravdu fungovat nebude, mě stálo dost času, úsilí a peněz - a přitom mi jeden zvukař říkal, že to je blbost, ať se připravím na 3x tolik prachů.
Kdybych mu tehdy věřil hned, nemusel jsem se tak potrápit. 
PS2: S klidným svědomím doporučuju vyzkoušet ty Adamy - bylo slyšet, že značka disponuje technologií, kterou zužitkovala i v téhle nejlevnější řadě. Dělají 7" i 5" model, popravdě nevím co by se dalo lepšího čekat od beden za 10 tis.
PS: Před 20 lety bylo monitorů snad 50x méně na výběr než dneska - po několika radách jsem koupil z druhé ruky Alesis Monitor One (ty první ještě USA i když už dělali gen.2) a zesik NAD 314. Dojel jsem si pro ně 400 km, vysolil 20 tis. a mám je dodnes. Sluchátka, mikrofony, kytary, snímače, aparáty... všechno jsem si vlastně víceméně nechal poradit. Samozřejmě, že gear měním, ale obvykle na základě toho, že na to nějak narazím, zkusím a zalíbí se mi to - příp. proto, že někým komu věřím jsem upozorněný, že něco by bylo dobré změnit.
Čumák jsem si pořádně natloukl vlastně jen jednou, když jsem hledal druhý mikrák k TLM170 - stejně dobrý, ale za mnohem míň peněz. Abych zjistil, že cokoli levného opravdu fungovat nebude, mě stálo dost času, úsilí a peněz - a přitom mi jeden zvukař říkal, že to je blbost, ať se připravím na 3x tolik prachů.
PS2: S klidným svědomím doporučuju vyzkoušet ty Adamy - bylo slyšet, že značka disponuje technologií, kterou zužitkovala i v téhle nejlevnější řadě. Dělají 7" i 5" model, popravdě nevím co by se dalo lepšího čekat od beden za 10 tis.
| Cruel YT | Cruel sptf