Skřípání, šumění ve studiových monitorech

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
climatepp
Nový uživatel

Skřípání, šumění ve studiových monitorech

Příspěvek od climatepp »

Zdravím všechny,

dnes mi dorazily nové kousky do studia a bohužel čelím problému se skřípáním v monitorech. Připadá mi, že se do monitorů dostává "zvuk" z kompu. Sice nereaguje na snížení/zvýšení hlasitosti, ale mění se např. při scrollování nebo větší zátěži PC (přeskakování videa). Je to dost nahlas, že je slyšet i při hudbě.

PC:
- Windows 10
- AMD Ryzen 7 1800x (3,9GHz, 8 jáder)
- RAM 32GB 2900MHz
- Asus B350-f motherboard
- NZXT X52

Studio:
- Focusrite 2i4 2. generace
- KRK ROKIT 8G4
- 2x JACK 6.3

Propojené je to skrze 6.3 JACK kabely, které jsem už dnes měnil za jiné, ale bohužel to vůbec nepomohlo.
V monitoru lze zapojit XLR nebo TRS.

Zkoušel jsem i druhou zvukovku od kolegy a výsledek je stejný. Prostě to jde po kabelu od kompu ten hluk. Když jsem monitory připojil na MacBook Pro, tak tam to ani neškrtl. Když jsem to propojil na jiný PC, tak to vydávalo zvuky jak CDromka, ale nic hlasitého nešlo.

Zkoušel jsem všechny USB porty, dokonce i vypojit všechny možný zařízení. Zkusil jsem i jinou zásuvku, ale nikdy nic nepomohlo. Stejně tak jsem zkoušel i různé USB kabely do zvukovky, výsledek pořád stejný.

Máte někdo tip, kterým bych to mohl fixnout? Je to SW záležitost nebo je potřeba nějak odizolovat kabel z kompu do zvukovky? Proč to ale na jiných kompech nedělá?

Předem díky za odpovědi!
Patrik
Naposledy upravil(a) climatepp dne 1.11.2019 22:05, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Skřípání, šumění ve studiových monitorech

Příspěvek od pavlii »

Hmm....tohle bude prekérka a já bych sázel na MB, konkrétně USB porty. Osobně bych vyzkoušel kvalitní USB řadič, tj. PCI/PCIe kartu, co to udělá. Tipoval bych, že to prob vyřeší.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
climatepp
Nový uživatel

Příspěvek od climatepp »

Dobrá, zkusím koupit USB řadič. Náhodou nějaké doporučení na řadič byste neměl?

P.
climatepp
Nový uživatel

Příspěvek od climatepp »

Objednal jsem KOUWELL UB-120LN, zítra vyzvednou a dám vědět, jestli pomohlo.

Doufám že bude po problému.

Zatím mockrát děkuji
P.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nebudeme chválit den před večerem a Kouwell by mohl být fajn. Budu držet palce!

P.

filo01

Příspěvek od filo01 »

@climatepp: Měl jsem minulý týden doma Krk RP5 G4, Krk RP4G3, Yamahu HS7 a Kali LP-6. Všechny dělaly to, co popisuješ. Slyšel jsem scrollování myší, změny obrazu (jasu) na monitoru, brum, atp. Jelikož mám na stejné zásuvce Presonusy Eris, které jsou úplně bez problémů, tak jsem zkusil jedinou věc, která mi v tém chvíli dávala smysl, protože jediné Erisy mají dvoupólový přívod, kdežto všechny ostatní standardní tříkolík. Tak jsem z prdele sebral prodlužku a na straně samice odpojil zem, tj. nechal jen fázi a nulák. A bingo, bylo po problému.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Strich Pipe Tones, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, Minirig4, iPad + pluginy
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Problém zřejmě způsobuje interference zesilovačů třídy D v monitorech (tedy nedostatečná filtrace vf produktů převodu) s vf rušením z PC po zemním vodiči. Analogové monitory asi běží v pohodě ?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

filo01 píše: 2.11.2019 10:34 Tak jsem z prdele sebral prodlužku a na straně samice odpojil zem, tj. nechal jen fázi a nulák. A bingo, bylo po problému.
Pozor!
sluší se připomenout, že taková úprava prodlužky je proti předpisům a velice (životu) nebezpečná!

a doplnit že jsi po pokusu připojil zas vše jak to má být a že nikdo nemá podobné úpravy zkoušet v silové části přívodů, že se takové věci řeší jinak a na jiném místě, v signálových částech zařízení ...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
filo01

Příspěvek od filo01 »

Tak nějak předpokládám, že čtenář s průměrným IQ pochopí, že ten zemnící kolík tam opravdu není pro srandu králíkům. :) Reagoval jsem na (možná unáhlený) nákup USB řadiče, když problém může být úplně jinde.

Mimochodem, jak bys Trevore vyřešil situaci, kterou jsem popsal? Kde vidíš příčinu? Ve stavu el. sítě nebo že výrobci něco odflákli na těch bednách?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Strich Pipe Tones, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, Minirig4, iPad + pluginy
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nebezpečí je v tom, že spousta amatérů a neznalých právě neví co dělají a co riskují, proto jsem to radši zdůraznil, aby se toho nějakej blbec nechytil a nepovažoval to za standartní řešení, jak se občas může stát, víš jak...

Takhle na dálku je to trochu těžší, určitě bych zkusil nejdřív připojit k jinému pc, někde u kamaráda, jestli se to bude chovat stejně, taky naopak, jiné zařízení na tom svém, které třeba jinde funguje bez problému,
to bych bral jako jednoduché bezzásahové testování, pak podle výsledku by se mohlo vymýšlet dál..

Spínané zdroje, digitální zesilovače, převodníky a podobné serepetičky, bohužel občas zlobí, jejich filtrování, izolace atd. když nebudeme hledět třeba i na špatně navržený výrobek, v síti může zaky něco prosakovat, třeba místní kotel v domě a stará elektroinstalace a je vymalováno, člověk hledá a nenajde řešení, protože ho hledá uplně jinde než je..
ona stačí i ta myš, nebo router někde poblíž,samotný zdroj, s pc věci spojené jsou fakt někdy sranda
mnohdy se projeví i otočení vidlice (dvoukolík) v zásuvce

Tuhle tu byl jeden kluk s nějakým a/b a+b boxem, že mu to hrozně brumí, když jsme to zkusili u mě v dílně, bylo to bez brumů, takže problém bude někde v síti u něj, nebo jeho zesilovačích, na druhou stranu se projevil dost silný přeslech z jednoho kanálu do druhého, tady je zas na vině nejspíš už samotná / špatná konstrukce výrobku

Takže testovat a vylučovací metodou se někam dobrat
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
filo01

Příspěvek od filo01 »

Díky za info.
Trevor píše: 2.11.2019 18:18 Takhle na dálku je to trochu těžší, určitě bych zkusil nejdřív připojit k jinému pc, někde u kamaráda, jestli se to bude chovat stejně, taky naopak, jiné zařízení na tom svém, které třeba jinde funguje bez problému,
Jak jsem psal, měl jsem doma 4 aktivní bedny od třech výrobců a všechny se projevovaly naprosto identicky, takže nosit ke mě domů něco dalšího asi postrádá smysl. Tím pádem bych to viděl na "něco" u mě v síti, starý rozvod můžu vyloučit, je to předělané do mědi cca 3 roky zpět (panelák). Naštěstí to vzhledem k mým bednám řešit nemusím.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Climatep to zkoušel jinde. Samozřejmě síťový problém by to taky mohl být (ne nadarmo mívají aktivní monitory tzv. "Ground Lift" vypínač), ale tam bych to spíš viděl na brum než na tuhle "digitální interferenci". Každopádně i tyhle další poznámky jsou přínosné a mít v napájecím řetězci filtry se taky vyplatí (případně ještě UPS k počítači).

No uvidíme, jak si povede USB řadič mimo MB.

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Když to tak čtu tak jsem rád, že se mi zatím takové chování monitorů vyhýbá. A měl bych jeden dotaz. Může mít na to i vliv zda jsou monitory připojeny ke zvukovce symetricky nebo nesymetricky? Kolik toho může symetrické připojení "vyčistit"?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Rozhodně to vliv může mít, obzvlášť na delší vzdálenosti. Ale do jednotek metrů a při linkové úrovni by se rozdíl asi nepoznal. Z technického principu symetrického vedení se odfiltruje docela dost "bordelu" (viz třeba Wiki), protože ten se do obou (hot i cold) vodičů zpropaguje se stejnou polaritou, tudíž se dá na vstupu dalšího zařízení jednoduše odfiltrovat.

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Diky za odpověď. Jak je položen dotaz tak tipuju, že zvukovku s monitorama má propojené nesymetricky. Tak jestli by nepomohlo symetrické propojeni.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
José

Příspěvek od José »

Možná nějaké odzemňovací trafo/di box, zkratka plovoucí signálová zem, nebo jsem mimo?
climatepp
Nový uživatel

Příspěvek od climatepp »

Pěkný večer přeji,

nejprve bych chtěl všem poděkovat za tipy a rady. Naštěstí jsem nemusel testovat variantu s prodlužovačkou a uzeměním. Zvolil jsem raději kontrolu od nastavení v PC, ovladače přes kabeláž zvukové karty a propojení monitorů se zvukovkou, kde jsem objevil zádrhel.

Chybné kabely. Zkrátka jsem chtěl vyloučit, že by chyba mohla být v kabelech a poté hledat dál. Poprvé jsem objednal špatné kabely (první menší příznaky skřípání atd.), podruhé jsem si nezkontroloval jestli mi prodejce dává co potřebuji (výrazně horší skřípání, díky tomu jsem se rozhodl vyhledat pomoc zde) a napotřetí už jsem se ujisitl, že mám TRS (balanced) kabely.Po zapojení těchto kabelů zmizelo veškeré skřípání, bzučení, scrollování a zvuků typů ET volá domu. Jsem rád, že to nakonec dopadlo takhle jednoduše.

Díky moc všem!
Patrik
filo01

Příspěvek od filo01 »

Super, ať to hraje!
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Hlavně, že se to vyřešilo tak jednoduše. Ať to hraje.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Gratuluji k vyřešení. Já mám na zvukovce pouze cinch, čili nesymetrické analog výstupy, takže jsem musel přejít na digitální S/PDIF propojení.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“