Engl - Screamer, Fireball ..

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Engl - Screamer, Fireball ..

Příspěvek od bubucci »

Akorát ten powerball se na bazaru moc nevyskytuje, ale hraje určitě líp než Fireball, resp je tam víc možností zvuku. To už je tam víc vidět Blackmore, který je ořezaná verze Savage a hraje dobře, akorát úplně nemá tak 'tight' zkreslení jako PB/FB. Z těch všech Englů se mi nejvíc líbil asi Savage SE.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Powerball ze je tight? To jsem asi hral na nejaky jiny Powerball :)
Docela se bavim, jak se tady rozebiraji zasadni rozdily mezi Engly, pritom to jeho typicke zkresleni je porad dokola jedno zapojeni, akorat je na to navešených víc hejblátek (kromě PB, který je imho neprilis povedeny pokus o germánské recto)..... v konečném důsledku nastavení dobrého zvuku na Fireballu cca 15 vteřin, na Savage SE 15min neustálého točení.
Ale chápu že víc pruhů je víc adidas :)

PS: V těch Englem volně nabízených schématech jsou záměrně chyby. V tomto případě paranoia na místě byla.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

hyenik píše: 22.02.2019 8:05 Powerball ze je tight? To jsem asi hral na nejaky jiny Powerball :)
Docela se bavim, jak se tady rozebiraji zasadni rozdily mezi Engly, pritom to jeho typicke zkresleni je porad dokola jedno zapojeni, akorat je na to navešených víc hejblátek (kromě PB, který je imho neprilis povedeny pokus o germánské recto)..... v konečném důsledku nastavení dobrého zvuku na Fireballu cca 15 vteřin, na Savage SE 15min neustálého točení.
Ale chápu že víc pruhů je víc adidas :)

PS: V těch Englem volně nabízených schématech jsou záměrně chyby. V tomto případě paranoia na místě byla.
To je právě i to, co jsem v tom původnim příspěvku naznačoval. Když to má podobný zapojení, tak by to v závěru mohlo dát i dost podobnej zvuk. Když by například na fireballu bylo všechno na 12h a toho podobnýho zvuku by člověk moh dosáhnout u powerballu třeba na 7 2 6. Jenom plácám příklady. Zatim jsem se právě nesetkal s něčim, co by mělo málo nebo moc středů basů a vejšek. Když je zkrátka něčeho málo tak to nahulim a když je něčeho moc tak to zase stáhnu. Je to docela i logickej postup. Vlastně tyhle odlišný hejblátka si trochu může člověk poladit u všech modelů k obrazu svýmu, zatimco to, co vziká v tom zkreslení je pevně daný tim modelem do kterýho normálně člověk moc hrabat nemůže a kde si já myslim (podle zkušeností) se tvoří ten nejzásadnější rozdíl u ostatních modelů stejný značky (teda kromě engla :D)
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

U Powerballu jsem neměl důvod používat Tubescreamer, u Blackmoora jsem ho používal a když pominu ten 'placatější' charakter PB, tak ho pořád považuju za tight zesilovač. Blackmoore má víc basů ve zkreslení a to jsem kompenzoval nakopnutím. PB jsem měl asi před 15 lety, takže ruku do ohně za to nedávám a je možné, že bych to dneska viděl jinak.
innerself

Příspěvek od innerself »

A to maj mít teda shodný zapojení toho zkreslení? :D Jinak srovnání blackmore a savage 120 asi nemáš viď? Někde jsem se dočet že je to dvoukanálová verze savage a někde, že se to i tak liší a svage 120 je víc tight. Jinak píšu celou dobu o Savage s kt88.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Blackmoore je osekaná verze Savage, bez korekcí a volume kanálů. Zapojení bude hádám podobné, akorát ty KT88 mají jinou charakteristiku než 6L6 a bude tam asi i jiné trafo. Navíc Engl někdy kolem 2011 měnil trafa u všech zesilovačů, takže i mezi tím můžou být rozdíly.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ha. Po takový době nám teď fireball přistál ve zkušebně, sice ne kilo, ale ta šedesátka, takže hned letěl na testík přes muj zbylej vercajk. Kdo by kdy čekal, že já někdy napíšu, že středy nešly níž než pod 8 :D A že gain bez boostu zůstal na 5 a s boostem na 4 :D Tady je alespoň vidět, že zvuk nastavuju podle sluchu a ne podle očí. Jinak podle toho, co jsem se různě dočet jak jsou engly ultra tight, jsem čekal bůh ví co a přitom je to na stejný úrovni jak JSX. Teď ještě počkat, až se takhle u nás zjeví PB a Savage 120, abych měl jasno :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Je pravda, že u Fireballu jsem nikdy nedal gain víc než na 5, občas mě i s**e, že má až moc gainu. Zkoušel jsem před něj cpát Tc spark boost, maxon OD808 a lampovej ibanez tube king z 90. let. (p.s. nejlepší zkreslovadlo co jsem zatím vyzkoušel). Ale i tak mi vždycky nejlíp znělo když jsem použil mid boost. Ta hlava fakt nepotřebuje nějaké dokopávadlo. A doporučuju nepoužívát noise gate, kterej je v zabudován v zesilovači. Nikdy mi vlastně pořádně nefungoval a když jsem ho měl cca před rokem v servisu, tak mi pan Horáček potvrdil, že je hodně ošizenej oproti Powerballu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

U nás je ta šedesátka jenom, takže ta noise gate nemá a mid boost taky ne. Já teda OD použil i tak a znělo mi to s nim líp. Bez overdriveru to bylo na mě pořád takový zahuhlaný, ale já jsem s timhle docela extrém. Porovnával jsem to hlavně teda s mojí jsx, na kterou nedám dopustit a ta pro mě pořád vítězí, ale FB bych možná dal na podobnou kolej i když je jasný, že tam rozdíly ve zvuku jsou.
torst

Příspěvek od torst »

kdysi jsem porovnával kamarádův FB 60 se svým Thunderem 50. Když jsme na FB hodně přidali středy a na TH naopak stahli, znělo to velmi podobně. Čímž mi vychází, že ty modern (tight?) aparáty prostě maji tu utaženou frekvenč. charakteristiku do "V". Tehdy jsem rád zůstal u Thundera - zdravější dravější rockmetal soud. Ale berte s rezervou, už je to pár let.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Jak už tady několikrát padlo, tak ten základ, kdy to vytváří zkreslení by měly mít skoro všechny stejnej, pak byse to teda mělo lišit už jenom tou barvou nebo, že to zabírá trochu někde jinde. Myslim si, že kdyby se člověk snažil, tak by určitě moh nakroutit nakroutit docela podobnej zvuk. Jenom taková otázka, maj všechny engly takhle silnej ten gain, kdy maximum spokojenosti přichází o políčko dřív než u peaveyů? :D Nebo je fireball 60 výjimka, aby se pro společnej gain knob dal použít v rámci mezí i ten čistej kanál, pokud přecházim z ultra gainu na čistej?
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak mám další info k Fireballu II 100w, momentálně je v servisu a vypadá to, že tenkrát asi museli použit nějakou vadnou sérii relatek. Odešlo mi další, prý nejsem jediný s tímto problémem. Kupoval jsem ho někdy kolem roku 2013.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak šetří se kde může a ještě že je to "jenom" relátko a nic horšího. Ale rozumim tomu, že je to pěkný sraní, když to najednou nedělá co má a člověk to musí nějak řešit.

Jinak abych se vrátil trochu k tématu, tak jsem našel na YouTube srovnání 100w fireballu II s jedničkou savage 120. Na první poslech určitě je lepší savage, ale když jsem se podíval blíž a viděl, že gain u fireballu je na 8/10, tak se neni čemu divit, že ten zvuk mi přišel přehlcenej. Plus test, kdy dva rozdílný aparáty nastavim s korekcema na rovno, to mi taky nic moc neřekne :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Gain na 8 u fireballa je absolutní nesmysl. Nepochopil jsem proč má, tak obrovský zkreslení. Ten potenciometr je pouzitelnej max. do půlky. Mám v signálový cestě buffer od glabu + používám ten mid boost a gain je někde kolem 3-4.
innerself

Příspěvek od innerself »

Já si myslim, že je to stejný jak u tý 60. To je fakt ultra gain, ale tak na metal je to potřeba a ubrat se dá vždycky. Jinak teda ten mid boost je ekvalizace až za zkreslenim ne? Takže na gain by to vliv mít nemělo.
volfi

Příspěvek od volfi »

Hele to netuším jak to funguje. Ubíram gain když zapnu mid boost, pocitově to dost změní ten zvuk. Dalo by se říct, že bez mid boostu se mi Fireball nelíbí.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

On je ten mid boost něco jako Countour u Blackmore, přidá středy bez kterých je engl zvuk ztracený.
FB s gainem mezi 2-4 je normálně použitelný zesilovač, bohužel když se dá někam za půlku je z toho nesrozumitelná koule bordelu a paradoxně to samotný zesilovač zabíjí a tím si vysloužil pověst, že se lehko ztratí v mixu.
torst

Příspěvek od torst »

to co popisujete, je de facto právě důvod, proč se mi líbil víc Thunder než FB60 (bez mid boostu).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

No jasný. Je to jako mít třeba ve smyčce nějakej ekvalizer co posílí středy. Barva zvuku se změní, ale charakter zkreslení ne. No fakt na jinym zesilovači jsem neměl středy tak vysoko. Úplnej opak 6505, kdy středy držim zase nízko a i tak jich má dost :D Jako je fakt že záleží i na nastavení poměru basů a vejšek, ale i tak ten FB musí začínat někde ve 3/4 dráhy :D Ale srovnávačky na netu jsou hrozný. Nechápu koho napadne nastavit všechno na 12h a nahrát rozdíly. Tohle udělat třeba právě u FB a 6505, tak mam tak rozdílnej zvuk, že ani nemůžu říct co hraje líp. Většinou poznám co hraje líp, když to nakroutim co nejblíž to k sobě jde.
torst

Příspěvek od torst »

inner: Hele, srovnávačky na YT jsou mi celkem šumák, ale to porovnání v default nastavení (jasně, víme, že to není "bypass") mi přijde celkem rozumný. Naopak - když apce doladíš cca k sobě, co pak poznáš?
Jo, znám PV 6505. Odborářský boss Středula jako vystřižený ! :-J
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“