Slabý signál

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Varach

Slabý signál

Příspěvek od Varach »

Zdravím,
ať dělám co dělám, nedaří se mi vytáhnou z repráků dostatečně silný signál.

Mikrofon : Apex 415B
Zvuková karta : Focusrite Scarlett 2i2
Notebook : windows 10, intel atom, 4 jádro, 1,04GHz (snad stačí takhle)
Nahrávám do Audacity a jako repro používám staré bedýnky od PC, který mám připojený ke zvukovce přes 3,5 redukci do výstupu na sluchátka. (repráčky jsou funkční)
Kabel od micu mám nový https://kytary.cz/adam-hall-k3mmf0300/HN145908/

Snažil jsem se hledat na YT, ale buď dělám chybu v nějakým základu anebo je chyba třeba v mikrofonu? Gain na zvukovce můžu dát max na půlku, pak už to začíná praskat atd.

EDIT: Zkoušel jsem stahovat i jiný programy, např. Mixcraft a hrál jsem si tam se vším možným nastavení Input, Output, ale nezadařilo se... Konkrétně ten Mixcraft semnou nechtěl spolupracovat vůbec a když byl gain jen na polovině, tak už to začalo dělat neplechu. Výsledný zvuk musel být fakt hodně potichu, aby byl řekněmě kvalitní a když projekt uložím v mp3, tak je to jako bych měl hlasitost staženou na 40%.

Děkuju všem za rady a omlouvám se, pokud to tu už bylo, ale já už jsem z toho hledání fakt utahanej. :(
Naposledy upravil(a) Varach dne 7.11.2019 16:17, celkem upraveno 1 x.
xklok

Re: Slabý signál

Příspěvek od xklok »

Jako každý kondenzátorový mikrofon pracuje i tento s phantomovým napájením 48 V
krmíš ho ?
Varach

Příspěvek od Varach »

xklok píše: 7.11.2019 16:00 Jako každý kondenzátorový mikrofon pracuje i tento s phantomovým napájením 48 V
krmíš ho ?
Ano prosím :|
qwertxx

Příspěvek od qwertxx »

J
Naposledy upravil(a) qwertxx dne 2.12.2019 0:46, celkem upraveno 1 x.
Varach

Příspěvek od Varach »

qwertxx píše: 7.11.2019 16:14 Já se tedy v mikrofonech nevyznám, ale.., koukal si se do nastavení win10? (Systém/zvuk/spravovat zvuková zařízení), nebo v ovládacích panelech? Prostě mrkni do ovladačů jak to tam máš nastaveno. Hlavně na záznam, a ty věci tam- úrovně a tak.
Jinak, mně se osvědčilo na Focustrite (nahrávám kytary) zakázat v ovladačích jak záznam, tak výstup. Prostě je to zakázané a přesto mi do monitorů jede zvuk ze zvukovky. A taky i nahrávání, pokud si nastavíš v audioeditoru jako výchozí zařízení Focusrite. Prostě normálně ve win10 mám zvukovku zakázanou, ale v audioeditorech jedu přes ni.
Dík za tipy, ale postupně : do nastavení jsem koukal, ale citlivost toho mikrofonu je prostě taková, že když na něj poklepu prstem, tak ukazatel síly signálu (nebo jak to mám nazvat) vyjede max na půl, spíš na čtvrt. Když do mikrofonu mluvím normálním hlasem z cca 15 cm a gain na focusrite mám na polovině, tak ani neukazuje, že by to bralo nějakej signál. Jakmile to ale dám víc, tak už se zas objeví praskání atd.
No a teď jsem ještě zkoušel všechno ve win zakázat, ale to mi pak audacity focusrite ani nenajde/nezobrazí jako volitelný input nebo output
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - zase je třeba úplně neblbnout a jít na to od lesa 8)

- "příliš slabý signál" znamená co? Jaké je špičkové vybuzení?
- v programu (Audacity) je vybrán jaký ovladač? Předpokládám, že nativní pro Focusrite; pokud ne, tak změnit (tj. nepoužívat systémový ovladač Windows)
- "praskat atd." znamená co? Přebuzený vstup?

Použitý program je zcela irelevantní vůči výsledku, aspoň za normálních okolností. Takže postupujme krok za krokem.

P.

EDIT: Čtu doplnění příspěvku a nejsem z toho moudrý - poklep prstem na mřížku OK, ale hlas to už nebere? Zkusil bych jiný mikrofon - tohle není normální chování (podle popisu).

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
qwertxx

Příspěvek od qwertxx »

a
Naposledy upravil(a) qwertxx dne 2.12.2019 0:46, celkem upraveno 1 x.
Varach

Příspěvek od Varach »

pavlii píše: 7.11.2019 16:29 Hmm - zase je třeba úplně neblbnout a jít na to od lesa 8)

- "příliš slabý signál" znamená co? Jaké je špičkové vybuzení?
- v programu (Audacity) je vybrán jaký ovladač? Předpokládám, že nativní pro Focusrite; pokud ne, tak změnit (tj. nepoužívat systémový ovladač Windows)
- "praskat atd." znamená co? Přebuzený vstup?

Použitý program je zcela irelevantní vůči výsledku, aspoň za normálních okolností. Takže postupujme krok za krokem.

P.

EDIT: Čtu doplnění příspěvku a nejsem z toho moudrý - poklep prstem na mřížku OK, ale hlas to už nebere? Zkusil bych jiný mikrofon - tohle není normální chování (podle popisu).
V Audacity jsem nastavil mikrofon Focusrite, pokud je nativní ovladač ještě něco jinýho tak bych prosil upřesnit, já se v těhle věcech moc nechytám.
Jinak ano - je to přebuzený. V Mixcraftu se dokonce celá stopa zrychlila a přeladila na vyšší tóninu. :roll:
Mikrofon jsem si teď vzpomněl, že jsem našel na půdě starý dynamický, tak jsem pro něj běžel a výsledek uplně stejný.

Pro ukázku posílám foto jak to v audacity vypadá, když mám mikrofon hned u pusy a s polovičním gainem, normální hlasem počítám do tří. Na konci je jedno hlasitý hej :D

qwertxx - Nový je uplně všechno. Už to mám asi týden a na nic jsem nepřišel. Notebook jsem restartoval už hodněkrát, když jsem se snažil stahovat všechny možný programy, ve kterejch by to mohlo fungovat. Napájení mám zapnutý, bez něj mikrofon nefunguje.

EDIT: zvuk mi teď leze přímo z notebooku, na výsledek to nemá rozdíl.
Přílohy
aaa.jpg
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - nevím, jestli je to nativní. Pokud umí Audacity pracovat s ASIO ovladačem, tak asi ano. Ale mám dojem, že před nějakou dobou (ale je to dýl) lidi psali, že Audacity s ASIO neumí. Zkontroloval bych to a případně přešel na jiný program. Ono se vyplácí mít jednoznačnou kontrolu nad celým řetězcem a pokud v tom je ovladač z OS, tak se blbě řeší jakékoli problémy.

Jinak tohle je fakt potichu...nic mezi tím už není? Při silnějším gainu to vypadá jak (bez ohledu na praskání)?

P.

Varach

Příspěvek od Varach »

pavlii píše: 7.11.2019 18:27 Hmm - nevím, jestli je to nativní. Pokud umí Audacity pracovat s ASIO ovladačem, tak asi ano. Ale mám dojem, že před nějakou dobou (ale je to dýl) lidi psali, že Audacity s ASIO neumí. Zkontroloval bych to a případně přešel na jiný program. Ono se vyplácí mít jednoznačnou kontrolu nad celým řetězcem a pokud v tom je ovladač z OS, tak se blbě řeší jakékoli problémy.

Jinak tohle je fakt potichu...nic mezi tím už není? Při silnějším gainu to vypadá jak (bez ohledu na praskání)?

P.
Takhle to vypadá když je gain naplno a já mluvím nahlas zblízka. Zvuk je hroznej, jak říkáš - přebuzenej.
Přílohy
aa.jpg
Varach

Příspěvek od Varach »

Ještě sem zkusím poslat foto jak mám nastavený Mixcraft, pokud by z toho někdo něco vykoukal, budu rád když mě navede. Abych řekl pravdu, tak vlastně spíš intuitivně na něco klikám a doufám, že to bude fungovat... :D Nebo si myslíte, že může být problém v mikrofonu/zvukovce a připadá v úvahu reklamace?
Přílohy
a.jpg
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Super. V programu to nehledej, to na to nemá vliv. Gain naplno = zkreslení, to je celkem OK (určitě ti při tom svítil i červeně LED pásek okolo Gain knoflíku na zvukovce).

Optimální vybuzení při 24bit záznamu je klidně i -18 dBFS (tj. 18 dB pod maximální úrovní zpracovatelnou preampem i ADC bez zkreslení). Určitý zvyk "staré školy" je budit vstup co nejvíc pro zachování co nejlepšího odstupu signál/šum. Čili při nejhlasitějších pasážích může chvilkově probliknout červeně ten kontrolní LED pásek (obvykle je začátek téhle prezentace nastavován s 3 nebo 6 dB rezervou). Ostatně detailní úroveň by ti měl reportovat i měřák vstupní úrovně v programu, kde nahráváš (pokud tam je). Takže prostě maximální špičky by neměly být přes - ať nežeru - -3 dBFS, spíše o něco míň, aby byla rezerva potom dál.

Takže víme stav při polovičním Gainu a víme stav při maximálním; oba jsou docela normální. Chce to nejspíš lépe poštelovat tu vstupní citlivost.

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Varach píše: 8.11.2019 9:18 Nebo si myslíte, že může být problém v mikrofonu/zvukovce a připadá v úvahu reklamace?
Dle tohoto usuzuji, že máš zvukovku novou. Tak proč se morduješ s Audacity když ke zvukovce bys měl být přiložený přiložený klíče pro DAW Ableton Live Lite a Pro Tools First.
Ještě by mě zajímalo která hlasitost ti vadí. Jestli hrajou bedýnky potichu anebo hotová nahrávka je tišší v porovnání s profesionální nahrávkou?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Varach

Příspěvek od Varach »

Díky za rady pánové.

pavlii - snažím si s tou hlasitostí hrát a průběžně si znova a znova čtu tvůj příspěvek, je to na mě asi trochu složitější :-D

LUBOSH - Jsi si jistý tím Pro Tools? Musím se podívat znova, ale myslím, že je tam jen Ableton a ten v Lite verzi nepodporuje ukládání věcí v mp3. A vadí mi to, že hotová nahrávka je tišší než všechno ostatní co si pustím. Nevím jestli je to normální a tyhle věci se vychytávají až mixováním?
José

Příspěvek od José »

Tyhle věci se řeší až na masteru nahrávky -> u samotného nahrávání jde o to, abys nešel přes klip (nechtěl vyšší hodnoty než dokáže převodník zpracovat), a ty tišší pasáže nebyly zašuměné. Až na konci procesu řešíš případnou kompresi celé nahrávky, a její hlasitostní vytažení (tzv. normalizaci). Zkrátka mám pocit, že sis nenastudoval nahrávací proces a řešíš neexistující problémy. Když vytáhneš konečnou hlasitost u té své nahrávky (nahrávané na půl gainu), slyšíš bez šumu i tiché pasáže?

P.S. Jinak z dostupných programů ještě existuje reaper (platí se jako u WinRARu, po nějaké době to při spouštění chce přispět), nebo teď je free tuším cakewalk, což obojí jsou programy pro práci výrazně vhodnější než audacity. A komprimované formáty (mp3) z bezztrátových (wavu) si můžeš udělat kdykoli nějakým externím prográmkem, určitě bych si tím neomezoval výběr DAWu.
Naposledy upravil(a) José dne 8.11.2019 12:23, celkem upraveno 2 x.
Varach

Příspěvek od Varach »

José - začínám mít podobnej pocit jako ty. :-D

Tiché pasáže bez šumu slyším, ale prostě se mi nedaří tou kompresí celé nahrávky docílit takovou hlasitost, jakou mají všechny ostatní věci co si pustím.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

TSL Maximizer VST znáš? Jednoduchý a velmi účinný.
torst

Příspěvek od torst »

TLs Maximizer. To jen pro lepší googlení. používám, špička.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Varach píše: 8.11.2019 11:30 LUBOSH - Jsi si jistý tím Pro Tools?
No na muzikeru ho uvádějí. https://www.muziker.cz/focusrite-scarle ... generation
Co se týká hlasitosti tak už je odpovězeno.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Varach

Příspěvek od Varach »

Moc vám všem děkuju za rady a tipy. Už stahuju ProTools i Maximizer a budu si hrát dál a líp. Aspoň vím, že všechno pracuje jak má a kazím to jen já. :-D Dík :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“