Schémata na kytarové efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Schémata na kytarové efekty

Příspěvek od Hendrek »

Použij klasické schéma a místo dvou potenciometrů tam dej rezistory.
Anebo pokud pro tebe není pájení a samotný proces výroby zábava, kup si toto: KOKKO FOD3
https://s.click.aliexpress.com/e/de9Z9BRw
Za 18 USD se to už skoro ani nevyplatí bastlit. Kdyžtak mám k zapůjčení a vyzkoušení.
volfi

Příspěvek od volfi »

Zábava to právě je :D jen nevím jak bych tam ty rezistory přidal a od jaké hodnoty se odpíchnout. Používám toto schéma. Obrázek
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Máš tam vývody pro Drive a Tone. Piny 1, 2 a 3. Drive chceš v krajní poloze takže mezi dvěma piny Drive bude plná hodnota 500k (nebo 0, nechce se mi teď zkoumat takové konstrukční schéma, které je nepřehledné, klasické by bylo lepší).
U Tone je 10k lineární pot, takže si jednoduše určíš správnou hodnotu rezistoru (pro Tone 6/10 to bude např. 6k). Tento rezistor zapojíš mezi dva piny Tone, zbylou hodnotu do 10k (tedy např. 4k) mezi zbylé dva piny. Piny odpovídají nožkám na poťáku, tedy 2 bude pravděpodobně uprostřed.
Říkám, v normálním schématu by to bylo hned jasné a zřetelné, tady toto je na nic, nedá se to "číst".
Tady to jde vidět názorně a přehledně:
https://www.electrosmash.com/tube-screamer-analysis
https://www.electrosmash.com/images/tec ... iagram.png

Edit: Trochu jsem se to toho ponořil. Pro tone 6/10 dej mezi Tone 1 a Tone 2 resistor 6k, mezi Tone 2 a Tone 3 rezistor 4k.

Edit2: pro gain min jen propoj Drive 1 a Drive 2 (tzn. 0 ohm). Toliko jsem vyčetl ze schématu, dej vědět, zda to v praxi dopadlo dle předpokladu.
volfi

Příspěvek od volfi »

Takovou odpověď jsem ani nečekal. Mockrát děkuji. Hold jsem jenom teoretik a učím se s každou krabičkou.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nebo pouzij uvnitr trimry a nastavis dle ucha a porad mas možnost zmeny ; )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Čistě ze zvědavosti. Vlastníš nějaký OD, kde ti zvukově vyhovuje určité nastavení potů. Tak chceš postavit "NĚJAKÝ" OD, kde ty poty nebudou, aby ses na ně nemusel dívat? Co tě k tomu vlastně vede?
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

volfi píše: 1.09.2019 12:03 Ahoj, nemáte někdo nějaké schéma na zjednodušenej tube screamer? Jde mi o to, že ho používám nejčastěji jen k dokopnutí zkresleného kanálu. Tedy gain na 0, tone lehce za půlkou a level skoro na plno. Chtěl bych mít jenom jeden potenciometr na level.
Obrázek
tohle je podle mě nejminimálnější obvod který bude pořád znít jako TSko.
místo tone a gain si dej trimry a ty si můžeš přednastavit...
nepřijde mi jako dobrý nápad se té možnosti zbavit úplně.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
volfi

Příspěvek od volfi »

simiruz píše: 2.09.2019 7:20 Čistě ze zvědavosti. Vlastníš nějaký OD, kde ti zvukově vyhovuje určité nastavení potů. Tak chceš postavit "NĚJAKÝ" OD, kde ty poty nebudou, aby ses na ně nemusel dívat? Co tě k tomu vlastně vede?
Mám vyrobený přesně ten, ke kterému jsem postoval schéma. Dále mám maxon od808. Kopii ts9 používam na čistý kanál a od808 na dokopnutí zkresleného kanálu. Paradoxně se mi ta kopie líbí víc, takže chci mít dvě. Jelikož ta druhá bude jednoúčelová, tak bych jí mohl zkusit narvat do mini krabičky s jedním potenciometrem. Je to jen o tom, že to tak chci. Nějaký speciální důvod v tom nehledej. :-)
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,
rád bych postavil Echoplex EP3 preamp viz. shéma. Bohužel nějak nevím čím nahradit tranzistor 2N5457. Mohl by mi prosím někdo poradit ?
Děkuji

Obrázek
jurator

Příspěvek od jurator »

BF245A - ale má prohozené vývody D a G, takže musíš tranzistor na desce otočit o 180°
J202 - pin compatible
Tohle jsou dvě možné náhrady.

Bude potřeba zmenšit odpor 22k na cca 15 až 18kOhm.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

jurator píše: 8.11.2019 9:56 BF245A - ale má prohozené vývody D a G, takže musíš tranzistor na desce otočit o 180°
J202 - pin compatible
Tohle jsou dvě možné náhrady.

Bude potřeba zmenšit odpor 22k na cca 15 až 18kOhm.
Díky za radu. Není ještě nějaký, který je lehce sehnatelný co jsem koukal tak ani jeden z nich jsem nějak nenašel. Ten odpor 22K musím snížit u obou dvou alternativ ?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

moravlu píše: 8.11.2019 11:19 ...
BF245A ti můžu poslat jestli chceš
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
jurator

Příspěvek od jurator »

Kup od Trevora, nebo taky strýček google pomůže :)
https://www.kondik.cz/tranzistor-bf245a

Problém je, že většina podobných součástek se dnes už vyrábí jenom v SMD verzi.
Náhrad by se tam dalo použít víc, ale muselo by se pohnout i s 3k3 odporem a 22n kondenzátorem v S tranzistoru.

edit: Používáte někdo toto :?:
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Díky za nabídku. Už jsem jej sehnal, ale byla to pro prodavače výzva. Mám to BF245A mám tam tedy zkusit dát nejdřív ten 18K rezistor ? Kolik by tam mělo být kde napětí ?
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nemas odkaz na nejake normalni schema zapojeni, z tohodle obrazku "tistaku" se to dost blbe cte.
Napeti odhadem na D kolem 5V, neni to kriticke, 4-6 bude zhruba fungovat.
Hraju výhradně na šrot.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Tak zrovna ten echoplex bych nestavěl, je spousta lepších boosterů, jinak ten tranzistor je běžně dostupný, třeba na banzaimusic.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

noc33 píše: 8.11.2019 23:16 Tak zrovna ten echoplex bych nestavěl, je spousta lepších boosterů, jinak ten tranzistor je běžně dostupný, třeba na banzaimusic.
Chtěl bych něco abych dosáhl lepšího vintage zvuku. Ten echoplex mi přijde jako velice jednoduchý a už mám hotový a osazený plošák jen jej dám do krabičky a vyzkouším...
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Delas to trochu naopak nez je obvykle. Nejdriv si na nejakem zkusebnim "prkenku" (nepajive pole, univerzalka) vyzkousej jak to zapojeni hraje, popr jestli je potreba nejake upravy a zmeny hodnot. Az pak res finalni tistak a krabicku. Protoze ladit obvod az kdyz je nacisto hotovy je pekny vopruz. A behem experimentu na zkusebnim vzorku mas sanci se hodne naucit jak a proc obvod funguje.
Hraju výhradně na šrot.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Není v tom schématu chyba ? zapojil jsem to vše správně dle schématu, ale všiml jsem si že ten potenciometr je tam nějak špatně... není tam nikde vol. 3...

schéma:
Obrázek
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

tohle není schéma, to je osazovací plánek, podívej se spíš na to schema a pochopíš to
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“