Jenifer Bartoli

Vše o kapelách a hudebnících ...
JanM

Re: Jenifer Bartoli - kde sehnat hudební CD

Příspěvek od JanM »

vasekh píše: 29.10.2019 12:26 Souhlas. Nic proti, ale z jakého důvodu by se to mělo prosazovat mimo Francii?
Napadá mě jedna otázka a to proč Jenifer nejezdí na festival Colours of Ostrava? Tam bývají méně známí interpreti a okrajové žánry. Mimo jiné Jenifer vydala re-edici svého nejnovějšího alba Nouvelle Page, které se zřejmě do Česka opět dodávat nebude.
José

Příspěvek od José »

To asi nejsou otázky, na které by ti zde mohl kdokoliv odpovědět. To je otázka na organizátory. Já třeba nevidím důvod, proč jo. Zřejmě pro ostatní posluchače, není tak zajímavá, aby překročila hranice lokální scény. Ty můžeš naopak být šťasten, že kvůli propojenosti světa si můžeš koupit CD či mrknout na klip interpretky, která tě evidentně chytla za srdce, ale které bys před pár lety neměl šanci tak jednoduše cestu k opakovanému poslechu.
JanM

Příspěvek od JanM »

José píše: 10.11.2019 9:02 Zřejmě pro ostatní posluchače, není tak zajímavá, aby překročila hranice lokální scény.
Spíše je to dáno tím že nemá odvahu vydat album nebo pořádat koncert mimo francouzsky mluvící země (Francie a Belgie). V těchto dvou zemích je hodně populární, ale v zahraničí ji zřejmě skoro nikdo nezná. Je to takový bludný kruh - není známá mimo Francii, protože se tu neprodávají její alba. Ty se tu ale neprodávají protože ji tady skoro nikdo nezná, a i vyhledávací algoritmy na YouTube, Spotify a jim podobných vás od takových interpretů drží dál, dokud je nezačnete hledat sami. Jak už jsem řekl, objevil jsem ji jako členku poroty v soutěži The Voice, kde ve čtvrtfinále zpívala.

Soutěž vysílala francouzská televize TF1, což je kanál, který tady v Česku moc lidí nemá a abych tu vysvětloval jak to v Česku na satelitu naladit, to patří na jiné fóra.
JanM

Příspěvek od JanM »

José píše: 10.11.2019 9:02 Ty můžeš naopak být šťasten, že kvůli propojenosti světa si můžeš koupit CD či mrknout na klip interpretky, která tě evidentně chytla za srdce, ale které bys před pár lety neměl šanci tak jednoduše cestu k opakovanému poslechu.
Před pár lety, tím myslíš jak dlouhou dobu? Já jsem začal používat přenosný hudební přehrávač před cca 7 lety, ale tehdy jsem v něm měl pouze české skladby (případně zahraniční ale v česku známé). Mě by docela zajímalo jakou dobu tím myslíš a proč bych tehdy tuto zpěvačku zřejmě neobjevil.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

někteří znás žili i v době bez internetu, například a za hranice taky každý nemohl
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Trevor píše: 10.11.2019 21:27 někteří znás žili i v době bez internetu, například a za hranice taky každý nemohl
Pašovaly se vinyly ještě s rizikem že vám to na hranicích někdo sebere. Dobu jsem nezažil ale znám to z hodin dějepisu. V případě shánění fyzických nosičů mi ale stále připadá že u méně známých interpretů je třeba jejich alba shánět v jejich domovské zemi. Existují internetová úložiště typu Uložto, ale tam je hudba pochybné kvality i původu, a ten kvalitativní rozdíl jde poznat i na levných sluchatkach.
Napadá mě menší otázka: Je tu ještě někdo kdo shání něco co v Česku nelze koupit a internetové úložiště mu nejsou dost dobré?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

jj dějepis : )
jsou úložište, kde je hudba vysoké kvality v bezztrátových ripech, je jen třeba vědět kam jít, bo to, že něco neumíš najít na netu, neznamená že to není dostupné,na to pozor : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Vaážně nechápu, co na té Jenifer vidíš, resp. slyšíš (protože pohled na ni je IMHO menší nuda než její poslech) ...
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 11.11.2019 12:33 Vaážně nechápu, co na té Jenifer vidíš, resp. slyšíš (protože pohled na ni je IMHO menší nuda než její poslech) ...
Dokážu pochopit že pro posluchače rocku a metalu jako ty není nějaká francouzska zpívající pop dostačující. Pro mě zase nejsou dostačující jiné žánry jako dechovka nebo vážná hudba. Mě ale zajímá frankofonní hudba. Ale abych byl férový tak i Jenifer má v repertoáru pár nepovedených písní, které jsou spíše uspávačky. Typicky třeba Encore et encore nebo Baby blues. Pokud tě přece jenom zajímá popová frankofonní hudba a Jenifer ti není dost dobrá tak je to možná také tím že jsi natrefil na nějakou takovouhle píseň. Přesně z tohohle důvodu mě nezajímají třeba Zazie nebo Amel Bent (omlouvám se jim pokud mají něco zajímavějšího a já o tom nevím). Nevím jestli je ti tento problém známý (jestli i rockové a metalové skupiny mají pomalejší písně u kterých muzikanti "odpočívají"). Většina jejích písní je ale dynamických (Comme c'est bon, Les choses simples, J'attends L'amour, Au soleil, Hey Jen, Ma revolution a další...) Ale takhle to má většina popových zpěvaček a skupin (nejenom francouzských), protože pokud by Jenifer zpívala pouze rychlé dynamické písně, tak by se zpěvem rychle unavila.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, pokud hledáš někoho ke konverzaci, který bude mít společný zájem o tuto zpěvačku, tak se obávám, že tady asi moc zájemců nenajdeš. Co zkusit nějaké fóra, která se zabývají frankofonními tématy, jsou-li nějaká?
Jinak ale klidně pokračuj zde, můžeš být průkopníkem a promotérem v našem českém zaprděném rybníčku :). Jen nesmíš být zklamán z případného neúspěchu.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

JanM píše: 12.11.2019 7:24
Fořt píše: 11.11.2019 12:33 Vaážně nechápu, co na té Jenifer vidíš, resp. slyšíš (protože pohled na ni je IMHO menší nuda než její poslech) ...
Dokážu pochopit že pro posluchače rocku a metalu jako ty není nějaká francouzska zpívající pop dostačující. Pro mě zase nejsou dostačující jiné žánry jako dechovka nebo vážná hudba. Mě ale zajímá frankofonní hudba. Ale abych byl férový tak i Jenifer má v repertoáru pár nepovedených písní, které jsou spíše uspávačky. Typicky třeba Encore et encore nebo Baby blues. Pokud tě přece jenom zajímá popová frankofonní hudba a Jenifer ti není dost dobrá tak je to možná také tím že jsi natrefil na nějakou takovouhle píseň. Přesně z tohohle důvodu mě nezajímají třeba Zazie nebo Amel Bent (omlouvám se jim pokud mají něco zajímavějšího a já o tom nevím). Nevím jestli je ti tento problém známý (jestli i rockové a metalové skupiny mají pomalejší písně u kterých muzikanti "odpočívají"). Většina jejích písní je ale dynamických (Comme c'est bon, Les choses simples, J'attends L'amour, Au soleil, Hey Jen, Ma revolution a další...) Ale takhle to má většina popových zpěvaček a skupin (nejenom francouzských), protože pokud by Jenifer zpívala pouze rychlé dynamické písně, tak by se zpěvem rychle unavila.
Nejde vůbec o to, jestli poslouchám rock či metal (to druhé už jen sporadicky). Jde o to, že mi to připadne jako tuctovej nudnej popík, byť docela příjemnej.
Colors of Ostrava je samozřejmě dnes už taky spíš popová než rocková akce, ale pokud se nepletu, tak dramaturgie se snaží hledat aspoň trochu netuctové záležitosti. Netvrdím, že je to dobře, lidi by se bavili stejně nebo možná i líp s Jenifer, ale jen ti chci vysvětlit, proč ji tady u nás zatím skoro nikdo nezaregistroval …
Srovnej to třeba s tímhle, to je IMHO věc šitá na míru akcím typu Colors:
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 12.11.2019 9:57 Srovnej to třeba s tímhle, to je IMHO věc šitá na míru akcím typu Colors
Tahle mi přijde spíše už jako lehký rock. Jenifer zpívá čistý pop a taky má hlas mnohem výše, takže je nelze úplně srovnat. Mi osobně tohle něco mezi popem a rockem moc nesedí, zvláště u těch pomalejších písní. Hlavní rozdíl je ale v tom že tahle zpívá anglicky což je u Američanky normální, ale zase mi připadá že pro celosvětovou popularitu je to v dnešní době prakticky nutnost a nevím jestli je to dobře nebo špatně. Z Francie je snad jedinou vyjímkou ZAZ. Na Colorsech je ale angličtina pro většinu skoro jediný přijatelný jazyk (samozřejmě kromě češtiny/slovenštiny). Třeba skupina ABBA se taky proslavila až když začali zpívat anglicky. Ale máš pravdu že popových zpěvaček je mnoho některým lidem začnou připadat stejné. Naproti tomu mi připadá že žen-rockerek moc není a je to žánr který patří spíše mužům.

Co se týká toho jestli tu Jenifer tady mnoho lidí zaregistrovalo nebo ne tak já vidím důvody spíše v tom že se její alba v česku oficiálně neprodávají. Ale nevím jak tyhle věci fungují, zda se zpěvačka prosadí tím že v dané zemi vydává alba nebo už je to jen důsledek její popularity a lidé ji prvně objeví jinak. Ve Francii se proslavila jako vítězska soutěže Star Academy (jakýsi předchůdce SuperStar), kde ji ve Francii tímto objevily miliony lidí, ale u nás přenos soutěže zřejmě neviděl nikdo.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Mě přijde, že všechny dotazy tu byly zodpovězeny a diskuze se pořád motá v kruhu :-)
JanM píše: 12.11.2019 19:36Ale nevím jak tyhle věci fungují, zda se zpěvačka prosadí tím že v dané zemi vydává alba nebo už je to jen důsledek její popularity a lidé ji prvně objeví jinak.
Tyhle věci fungují několik způsoby. Je to souhra několika faktů, tvrdé práce, náhody, ... tak to prostě je, nějaké exaktní odpovědi se nedočkáš.

Zaz se proslavila na YouTube, myslím že to nakoplo nějaké to pouliční video (busking?). Ta její první deska se mi líbí, ale myslím, že to taky byl jenom takový "jednoroční" boom a už o ní takový zájem (alespoň tady v ČR) není. Na zdejších festivalech vystupuje - je tu prostě známější, než Jenifer Bartoli. Letos např. na zmiňovaných Colors.

Prostě YouTube má v ČR větší sledovanost, než francouzská televize :-)

JanM píše: 12.11.2019 19:36... ale u nás přenos soutěže zřejmě neviděl nikdo.
Možná bych na to šel z jiné strany a položil ti několik otázek:

Znáš zpěvačku Katarzia?
Znáš kapelu Hanging by a Name?
Zná někdo ve Francii Anetu Langerovou?
Zná někdo ve Francii Tomáše Kluse?
Sleduje někdo ve Francii předávání cen Anděl?
Znáš sledovanost francouzských televizí v ČR?

Já mám pocit, že žiješ v nějaké francouzské bublině. Já třeba o aktuální francouzské hudbě (ať muž mainstream nebo okrajové žánry, underground) nevím vůbec nic. Na druhou stranu ale poslouhcám spoustu zahraničních kapel, o kterých tu nikdo zřejmě ani neslyšel. Dnes jsou různé možnosti, jak se k muzice dostat - ostatně hned na první stránce jsou tu odkazy na e-shopy, kde lze CD koupit. Že by obchody s hudbou v ČR měli každé album od každého umělce je v dnešní době hodně velká utopie.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

JanM píše: 12.11.2019 19:36 Co se týká toho jestli tu Jenifer tady mnoho lidí zaregistrovalo nebo ne tak já vidím důvody spíše v tom že se její alba v česku oficiálně neprodávají.
Nemyslím, že uvažuješ správně. Proč by si někdo kupovall album někoho, koho nezná? Je 21. století, alba v krámech už nikdo nekupuje (budeme-li se bavit o masové záležitosti). Hudba se kupuje v elektronické podobě, nebo se streamuje. Alba slouží jen jako podpora daného interpreta (líbí se mi - koupím si jeho album abych jej podpořil, ale rozhodně ne v krámu, kdy z těch peněz interpret moc neuvidí - kupuji přímo na jeho webu). Alba slouží rovněž jako merch na koncertech, aby si člověk kromě kulturního zážitku odnesl i nějakou památku (a rovněž tím podpoří "svého" interpreta).
Pokud se má dnes někdo prosadit, musí se spolehnout na masová moderní média (YouTube). Tam musí ale něčím zaujmout, hudba sama o sobě rozhodně nestačí. Musí to mít i nápad, inovaci, řečí dnešní generace - musí to být cool. O popularitu se pak postará virální sdílení. Rovněž musí být na síti činný neustále, nestačí jen ojedinělý výtvor, protože dnešní masy jsou značně přelétavé, lačnící po stále nových podnětech a senzacích. Pokud se v běhu času podaří interpretovi zadrápnout, získá si své věrné fanoušky, kteří jsou pak ochotni svého interpreta podporovat i finančně, kupovat jeho merch, jezdit na jeho koncerty, aby se mohli s danou "celebritou" setkat i osobně.
Za mého mládí fungoval hudební průmysl jinak, měli jsme své oblíbené rockové (popové/metalové/dosaď si co posloucháš) hvězdy, které jsme obdivovali na MTV, VHS kazetách, apod., případně pak vyrazili i na koncert. Dnes jsou ale tato média mrtvá a nové masy můžeš oslovit jedině jejich jazykem - sociální sítě.
Když si člověk tyto souvislosti uvědomí, nebude se muset ptát, proč tady tuto zpěvačku nikdo nezná.

Jeden příklad z rockové/metalové branže za všechny - nor Leo Moracchioli si na YouTube vytvořil kanál Frog Leap Studios, kde zveřejňoval metalové covery různých skladeb inovativním a hudebně svěžím způsobem. Oslovil masy, jeho výtvory mají miliony shlédnutí (809mil.), rovněž má skoro 3,5 milionů followerů (fanoušků). Poslední dobou začal i živě koncertovat ve spojení s další kytarovou YouTube hvězdou angličanem Rabea Massaadem.
Tímto způsobem lze získat fanoušky a potenciální účastníky koncertů i mimo hranice své země. O jeho popularitě u nás svědčí vyprodaná Lucerna music bar: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2 ... jednorozci

Tolik k danému tématu a doufám, že nyní je již odpověď na tvou otázku jasná. Dnešní doba si žádá současné metody prezentace.
JanM

Příspěvek od JanM »

Teď už je mi to jasné.
Hendrek píše: 13.11.2019 8:48 Nemyslím, že uvažuješ správně. Proč by si někdo kupovall album někoho, koho nezná? Je 21. století, alba v krámech už nikdo nekupuje (budeme-li se bavit o masové záležitosti). Hudba se kupuje v elektronické podobě, nebo se streamuje. Alba slouží jen jako podpora daného interpreta (líbí se mi - koupím si jeho album abych jej podpořil, ale rozhodně ne v krámu, kdy z těch peněz interpret moc neuvidí - kupuji přímo na jeho webu). Alba slouží rovněž jako merch na koncertech, aby si člověk kromě kulturního zážitku odnesl i nějakou památku (a rovněž tím podpoří "svého" interpreta).
Nevěděl jsem že fyzické nosiče už nejsou tím hlavním propagačním materiálem a že už slouží spíše jako suvenýr z koncertu pro fanoušky, kteří tím chtějí zpěvačku podpořit.
Hendrek píše: 13.11.2019 8:48 Za mého mládí fungoval hudební průmysl jinak, měli jsme své oblíbené rockové (popové/metalové/dosaď si co posloucháš) hvězdy, které jsme obdivovali na MTV, VHS kazetách, apod., případně pak vyrazili i na koncert. Dnes jsou ale tato média mrtvá a nové masy můžeš oslovit jedině jejich jazykem - sociální sítě.
Když si člověk tyto souvislosti uvědomí, nebude se muset ptát, proč tady tuto zpěvačku nikdo nezná.
Ten norský metalový zpěvák, kterého jsi zmiňoval tak ten se prosadil také tím že zpívá anglicky, tak jako třeba legendární skupina ABBA ze Švédska. Připadá mi že Jenifer se o nějakou větší popularitu mimo Francii ani nesnaží, protože jazykově cílí pouze na Francii a Belgii. YouTube VEVO kanál sice používá, ale zase cílený pouze na francouzsky mluvící země.
- tohle je snad její jediná anglická píseň. Ale podle sledovanosti YouTube propadák oproti jejím francouzským písním.

Ono to "kde sehnat hudební CD" v názvu vlákna teď může působit trochu zavádějící, protože původně jsem opravdu myslel že jsou v Česku prodejci, kteří tento typ hudby nabízí, a pak už bych se tu v tom vláknu bavil jenom o samotné zpěvačce. Moc velký zájem o ni není ale možná se někdo najde.
Naposledy upravil(a) JanM dne 13.11.2019 13:53, celkem upraveno 1 x.
JanM

Příspěvek od JanM »

rotten77 píše: 13.11.2019 8:00 Sleduje někdo ve Francii předávání cen Anděl?
Znáš sledovanost francouzských televizí v ČR?
Co se týká sledovanosti předávání cen Anděl ve Francii, tak mám pocit že vzhledem k vysokému zabezpečení proti přeshraničnímu příjmu by se k tomu francouz nedostal ani kdyby chtěl. Vysvětlování zabezpeční satelitního signálu je složité a jsou na to jiné fóra. Já osobně ale takovéto pořady nesleduji ani u nás a hudbu objevuji převážně v rádiu a v pěveckých soutěžích typu The Voice.

Sledovanost francouzských televizí v Česku vím že je poměrně malá (vím že nejsem sám kdo je v česku sleduje). Je to jednodušší než v případě sledování českých ve Francii, protože Francie nepoužívá takové zabezpečení jako my, ale opět je to na delší vysvětlování, které patří jinam. Příčiny toho proč má Jenifer ve Francii 5 platinových desek ale v Česku ji skoro nikdo nezná mi vysvětlil admin Hendrek.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V česku si za její jméno dosaď např. Lucku Bílou (příp. jakoukoliv jinou popovou star) a dostaneš stejný výsledek. Produkt neprodejný za hranicemi své země, vzhledem k zaměření na stejně hovořící publikum.
Proto nebude průměrný Čech konzumovat francouzský pop, stejně jako průměrný Francouz ten český.
Průměrný Honza Nováků si dá raději tlačenku s pivem, než francouzský sýr zapíjený vínem (a naopak).
A intelektuálně laděný vegan abstinent Vendelín si nedá ani tlačenku ani sýr s vínem. Stejně tak člověk hledající něco jiného než konzumní pop se u této zpěvačky nemá moc čeho chytnout - je to zkrátka konzumní pop. Nic proti oné zpěvačce ani Francii. Zkrátka ji živí co ji živí, zná své místo a nemá potřebu na tom nic měnit, stejně jako Lucka Bílá nemá potřebu začít oslovovat masy anglicky mluvících posluchačů (naštěstí :)).
Tebe zkrátka IMHO oslovuje, protože máš evidentní vztah k Francii, jinak bys nesledoval francouzský satelit.
No, už s těmi rozbory radši skončím.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já myslím, že by JanM-ovi nejvíc prospělo, kdyby si místo žvanění na HF, když už sedí na webu, objednal nějaká ta CD Jenifer z Amazonu, a pak se poohlédnul, zda nekoncertuje někde za hranicemi. Nejspíš to bude doma ve Francii, tak co mu brání, aby si našel nějakou levnou jízdenku a ubytování a vydal se za ní? Určitě by mu to dalo při jeho lásce k Francii víc, než spoléhat, že mu ji někdo naservíruje až pod nos. Jak je o o té hoře a Mohamedovi? Nebuď líné, ogare ….
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 13.11.2019 14:59 Já myslím, že by JanM-ovi nejvíc prospělo, kdyby se poohlédnul, zda nekoncertuje někde za hranicemi. Nejspíš to bude doma ve Francii ...
Uvažoval jsem že bych tam zajel někdy příští rok. Problém je že Jenifer stále nevyhlásila datumy koncertů na rok 2020. Našel jsem tuto stránku http://jeniferuneartiste.com/dates_concerts.htm ale tam je poslední koncert 15. 12. 2019. Nevíte někdo kdy hudebníci vypisují data koncertů na další rok? Vzhledem k tomu že dneska je 21. listopadu mi to přijde trochu pozdě, když v minulém roce to tam bylo na další rok už v červnu (aspoň podle webového archivu)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Já mám takový pocit, že si tu z nás JanM jen střílí...
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“