Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
torst

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od torst »

https://soundcloud.com/torst2/vikyr
se svou troškou do mlýna. Je to nástřel pro kapelu. Základní riffy dodal kolega, já to opentlil aranží a dodal libreto.
Pavlii: No já s tímhle úplně nesouhlasím. Jasně, že v obýváku asi neuděláš zvuk CD Metallicy nebo Macabre. Samozřejmě, že je to daný především (ale nejen) technickou výbavou. To ale neznamená, že nejde na koleně udělat originální dospělou nahrávku, která má vlastní styl a zaujme víc než 100x slyšenej precizní metloš.
Ale i tam to jde - kámoši grindeři nahráli tím rozšířeným stylem - bicí ve studiu a kytary doma přes hlavy a impulsu. Vydal jim to nějakej japonskej label. Neříkám, že zrovna to je známka grindu, ale přeci...
Nebo Eurhytmic začínali právě tak, že se chtěli oprostit od studiovejch molochů, termínů a zaběhanejch cest. Tak si nakoupili nějaký jednoduchý mašinky a nahráli doma ta první disco alba a byl to hit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já to nechci paušalizovat - koneckonců mi přijde důležitější nápad a forma, než technika okolo - ale zase mi kolikrát přijde, že se to podceňuje až moc. Není problém upravit si místnost a vybavit ucházejícím poslechem, na to pár desítek tisíc stačí, to není problematické místo. Většinou ale chybí ten "odstup" - zvukař je i od toho, aby vnímal technické, intonační a další nepřesnosti, které kapela třeba nepostřehne, ale jsou důležité právě pro další vývoj.

Ale to je fuk. Úplně se nerozcházíme si myslím 8-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
xklok

Příspěvek od xklok »

já trošku zatrolim:
Torst píše: "To ale neznamená, že nejde na koleně udělat originální dospělou nahrávku"
- no na plastovejch PC reprákách rozhodně nejde.
Vono je to jednoduchý, když chceš něco dělat - potřebuješ na to alespoň základní nástroje a dovednosti.
Prostě šroubovákem stovku hřebík nezatlučeš
José

Příspěvek od José »

torst píše: 10.11.2019 21:30 Pavlii: No já s tímhle úplně nesouhlasím. Jasně, že v obýváku asi neuděláš zvuk CD Metallicy nebo Macabre.
Vzpomněl jsem si na death magnetic, to CD nešlo poslouchat, páč ty origo tracky musely být snad celou dobu v červených číslech. Album kde hrál bitový strop častěji než Lars..
torst

Příspěvek od torst »

"já trošku zatrolim:
Torst píše: "To ale neznamená, že nejde na koleně udělat originální dospělou nahrávku"
- no na plastovejch PC reprákách rozhodně nejde."
Taky si zatrolím :-E Na čem myslíš, že 95% populace poslouchá hudbu?
Ne, nerozcházíme.
P.S.: Co ten můj song udělanej na plastovejch reprácích? Velkej prrůsser?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Moment - nesmíme sklouznout do argumentační roviny, na čem že to 95% populace poslouchá hudbu :-D to opravdu ne. Tady jde o princip - matku taky nepovoluješ kombinačkama (ale když nemáš po ruce klíč, tak po kleštích samozřejmě sáhneš); to ale neznamená, že platit za (třeba) stranový klíče v obchodě je ptákovina, protože ti právě stačej ty kombinačky (neboť je má každej). :-D

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

torst píše: 11.11.2019 9:00 Na čem myslíš, že 95% populace poslouchá hudbu?
Na slúchadlách.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
torst

Příspěvek od torst »

přesně tak.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D to nijak nevyvrací zdůvodnění v mém příspěvku.

P.

xklok

Příspěvek od xklok »

to Torst "Co ten můj song udělanej na plastovejch reprácích? Velkej prrůsser?"

no - toť otázka- každej máme jiný nároky a jelikož jsem sám nedal nic co by se dalo hodnotit na mojí práci, tak mi přjde nefér bejt nějak drasticky kritickej :-)
- ale ty máš pocit, že je to kvalitní DOSPĚLÁ nahrávka ? pokud ano je vše v pořádku a nemá to cenu nějak komentovat.
torst

Příspěvek od torst »

xklok: kromě ´zpěvu´myslím, že ano.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Spousta kapel podobného ražení si ze studia nic moc víc profi nepřinese. "Dospělou" nahrávku z toho doděláš při finálním masteringu.
torst

Příspěvek od torst »

Fořt: Dík za podporu, konečně jeden, co si ráno nezapomněl vyčistit uši ... :oF
A vidíš, mě se líbí i ten můj mastering, i když samozřejmě, možnosti tu jsou.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Fořt píše: 12.11.2019 11:11 Spousta kapel podobného ražení si ze studia nic moc víc profi nepřinese. "Dospělou" nahrávku z toho doděláš při finálním masteringu.
No to zas moc ne. Neříkám, že se něco nedá "zachránit" v téhle fázi, ale - pokud to tedy není STEM mastering - tak z nedospělého mixu dospělá zmasterovaná věc rozhodně nevyleze ;-)

P.

xklok

Příspěvek od xklok »

No vona se debata zvrhává na úplně hloupou úroveň - měl jsem pocit, že to téma by mělo pomáhat jak udělat svý výtvory poslouchatelnější a lepší.

Místo toho tu jeden vehementně radí - kašlete na kvalitu míchejte na PC plasťákách, protože to zachráníte přednastavenejma šablonama

a druhej přidává že nekvalitní míchačku zachráníte masterem
s tím se nedá bojovat - sorry jako :-)
torst

Příspěvek od torst »

Na začátku bylo přeci tápání qwertxxe, kterej je zatím nahrávací skorolaik (i když výsledky znějí na mých Geniech hodně profi) a jeho žádost o radu pro ´správnej mix´. A když nemáš zkušenost, nevíš jak komprimovat, equalizerovat, lowpassovat, gatovat ..., tak ti sebelepší bedny ani jiná profi výbava nepomůžou, protože to sice slyšíš dobře, ale nevíš jak co udělat, aby to dopadlo +- správně. Právě na to je ta "šablona" dobrá a mě se ten princip líbí.
Hele, ani na vteřinu nehájim práci na Geniech, resp. netvrdim, že na nich slyšíš tak dobře a detailně jako na KRK a podobných. Ale když se nepouštíš do ambientu, opery nebo bigbandu, roky drhneš svuj zajetej rock, používáš ověřené presety, porovnáváš s referencema nahranejma za pomoci KRKů, aby to znělo podobně, tak tvrdím, že prostě neujedeš do nějakého neposlouchatelného extrému. Znova - nedělám si iluzi, že doma namíchám kotel typu Slayer.
xklok

Příspěvek od xklok »

jj už jme hodně oftopic - jdu stavět kytaru -:)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-) kluci, buďme nad věcí. Ale dejme další prostor výtvorům; můžeme si na tohle téma založit vlákno, bude-li chuť.

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Když už se tu rozvinula taková diskuze tak taky přispěji se svou trochou do mlýna. Pustil jsem si inkriminovanou nahrávku pustil na telefonu do obyč sluchátek. Říkám si, šikula kluk. No nic přehrál jsem si to i na velkých monitorech. A ejhle už tak super nebylo. Kopák, basa spíš duní než basuje. Možná se do toho plete i kytara. Co mi dále nesedí ve zvuku je barva zvuku basy. Přijde mi jak zvuk ze 70' , který chceš narvat do moderního metalu. Prostě to z mého pohledu nefunguje. Jasně četl jsem jak tvoříš "basu". A to je ten důsledek. A asi nemám co víc dodat. Jen ať se daří, nevzdávat to, učený z nebe nespadl. :wink:
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Lubosh : konečně někdo s něčím konkrétním. Dík za to !!! Popřemejšlím. Mě se tahle ´oldies´basa hrozně líbí. Prostě vykvedlanej jazzbass. Ale uznávám, že do modern metalu (opravdu to tak působí? to beru jako pochvalu !) to nesedne. Na druhou stranu - staromodní basa je spíš středová - neměla by tolik prosakovat do subbasů. Ale přiznávám, že jsem tentokrát nenasadil ořezy spodků a že to byla asi chyba. Za kytarama si docela stojim. Je to jeden zdravej, rockovej preset z Ezmixu (žádný Mesapívíengl buldozer.).
P.S.: příště zůstaň u toho telefonu ... :oS
Ještě jednou dík za report !
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“