Vylepšení domácího nahrávacího studia

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
sawyerk

Vylepšení domácího nahrávacího studia

Příspěvek od sawyerk »

Dobrý den,
mám udělané domácí nahrávací studio (Lexicon Lambda, MXL 990, kvalitní XLR kabel a na akustiku http://www.audiotek.cz/product-43438-ld-systems-ldrf1 ). Aktuálně jsem si chtěl pořídit mixážní pult, ale vůbec nevím podle kterých parametrů vybírat, jaké značky kupovat a nekupovat, atd.. Dále mi bylo doporučeno koupit si místo mixu jen předzesilovač PreSonus Tube Pro v2 a mix vůbec nekupovat. Chtěl bych se tedy zeptat, které řešení je podle vás lepší pro zkvalitnění nahrávaného zvuku (nejčastěji vokál - rap) a pokud mix, tak podle čeho hledat, děkuji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vylepšení domácího nahrávacího studia

Příspěvek od pavlii »

:-) nikdy mě nepřestane fascinovat, co všechno se pod pojem "domácí studio" dá schovat. No ale budiž; hlavně, že to dělá radost.

Předně: mixážní pult na co? Druhak - předzesilovač na co? Ptám se zcela záměrně: pokud mám domácí pracoviště nějak vylepšit, musím vědět proč no a následně tím pádem vím i co pořídit. Takže jsme zvědavi na odpovědi 8)

A podotknutí na konec, aby si ten začátek někdo nevysvětloval nějak jízlivě: tazatelé, ohánějící se termínem "domácí studio" ani netuší, jak se vlastně zbytkem svých dotazů prakticky shazují, protože to pak vypadá, že nemají ani páru, o čem vlastně píší. Celkem škoda řekl bych, ale je to jejich boj. Každopádně ti silnější, co snesou trochu kritiky, se obvykle doberou výsledku a začnou těm studiovým věcem aspoň trochu rozumět ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
sawyerk

Příspěvek od sawyerk »

Jde mi o to, abych zkvalitnil nahrávky, které se u mě tvoří, proto ten předzesilovač, který jsem zmiňoval. Sledoval jsem recenze a ukázky toho jak funguje a jaký je rozdíl v nahrávce s jeho využitím a ten rozdíl mi přijde opravdu dost velký. Mixážní pult kvůli možnosti více si pohrát s nahrávkami (EQ, výšky, středy, atd.).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

OK, pokud se ti líbí charakter toho předzesilovače, tak fajn.

Mixážní pult tedy pak zapojíš do cesty výstupního signálu a výstupy z něj zase zpět do zvukovky, abys upravený zvuk nahrál, chápu správně?

Monitory bys tedy měl zapojeny do něj, ano?

Jaký máš na celý ten upgrade rozpočet?

P.

sawyerk

Příspěvek od sawyerk »

Přesně tak. Rozpočet je teď cca 7000, počítal jsem ale s 10k. Proto jsem se rozhodl, že si nejspíš koupím jen ten předzesilovač a časem nějaký lepší mix nebo jen mix od Soundcraft, nejspíš EPM, kde jsou celkem dobrý předzesilovače integrovaný v tom mixu. Jen když jsem koukal, tak většina těch mixů má v sobě předzesilovače, ale ne asi tolik kvalitní a mít to s tím od Presonus dohromady je asi nesmysl.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No já bych to spíš zobecnil v tom smyslu, že je většinou nesmysl mít mixpult jako takový. Aby totiž jako HW efektor (zmíněný EQ například) měl nějaký smysl, tak to nevidím pomalu ani a ten celkový rozpočet. Konkrétně zmíněné frekvenční úpravy nemá pomalu smysl dělat nikde jinde než v DAW. Externí preamp smysl má, protože může nabídnout právě něco jiného k tomu, co je ve zvukovce.

Co máš za poslech?

P.

sawyerk

Příspěvek od sawyerk »

Aktuálně jedu na klasických reprech logitech x-530, což je docela funny, ale plánuju si koupit i nějaký lepší monitory.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No tak v tom případě bych zbytek budgetu po preampu směřoval pouze do poslechu a na mixpult rozhodně zapomněl.

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

sawyerk píše:Aktuálně jedu na klasických reprech logitech x-530, což je docela funny, ale plánuju si koupit i nějaký lepší monitory.
V tom případě je, alespoň podle mě, volba jasná. Koupil bych nějaké monitory. Mixpult ti je k ničemu - mixovat a upravovat zvuk budeš v DAW. Zvukovka má v sobě předzesilovač, se kterým si prozatím vystačíš. Monitory jsou v tomhle ohledu teď asi nejdůležitější věc, co opravdu využiješ.
sawyerk

Příspěvek od sawyerk »

Děkuju Vám za rady :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Není zač, pak se pochlub ;-)

P.

seman.cse

Co vybrat pro domácí nahrávání?

Příspěvek od seman.cse »

Dobrý den Milí muzikanti. Toto je můj vůbec první dotaz na hudebním fóru. Prohledával jsem fórum a zatím nenašel odpověď. Omlouvám se předem, pokud jsem hledal špatně a už se to tady rozebíralo.

To hlavní: PLÁNUJI SI POŘÍDIT PC A DOVYBAVIT DOMÁCÍ “NAHRÁVACÍ” KOUTEK

Můj současný setup a způsob nahrávání
Klávesy YAMAHA PSR S-970, kytara Dowina Danubius DC, mikrofon Shure SM 57, 10let starý notebook Lenovo, freeware Audacity. S touto sestavu jsem zatím nahrával své písně. Klávesy umí živě nahrávat do wav, takže s připojeným mikrofonem jsem si vystačil a nahrával jsem do jedné stopy. Kytaru se mi obecně vzato prostě nepodařilo nahrát tak, aby to bylo pro uši líbivé. Když už jsem ji připojil do kláves (mají přepínatelný vstup JACK 6.3 na mikrofon/kytaru) - byl to zvuk, který se nehodí pro nahrávku, ale spíše pro vystoupení. (Promiňte to kostrbaté vyjadřování) A když jsem ji chtěl nahrát pomocí SM 57, stejně to nebylo ono. Nicméně zpěv nahraný do tohoto mikrofonu vůbec nezněl špatně, ačkoli jsem mikrofon měl připojený pouze do kláves coby rekordéru. Nahrávku jsem vždy pomocí USB přenesl do NB a tam nějak “editoval”, nakolik to dovolilo 1stopé nebo max.2stopé nahrávání.

Co bych chtěl nahrávat
Nejčastěji své skladby a písně. Klavír a smyčce (obstarají klávesy). Písně - kytara a zpěv, další stopy přes klávesy - baskytara, bicí atd. Představu mám, zatím chybí některé články v procesu nahrávání tak, aby se to dalo poslouchat.

Moje plány na rok 2020
Rád bych si pořídil nový PC, který mě opět nějaké ty roky nezklame. Plánuji si dokoupit studiový mikrofon RODE NT1, externí zvukovou kartu Focusrite Scarlett 4i4 (abych připojil 2 mikrofony, klávesy a kytaru), odposlechové monitory YAMAHA HS7 a navíc propojit PC s klávesami také pomocí MIDI a časem přikoupit nějakou zvukovou banku s klavíry, protože koupit si digitální piano odpovídající zvukové kvality by stálo mnohem více. (Možná EAST WEST PIANO ULTIMATE). Uvažuji tak, že bych mix a editaci prováděl v něčem takovém jako Ableton, Pro Tools atp. Nebudu se tím živit, ale miluji hudbu a rád bych měl kvalitní nástroje pro realizaci umění.

Zdá se Vám rozumné použít výše zmíněné komponenty?

Až budu pořizovat nový PC, co bude pro práci s hudebním softwarem potřeba?
Když jsem zkoušel dělat sestavu, tak mi v mých finančních hranicích vycházelo zhruba toto:
Procesor Ryzen 7 3700X, 32GB RAM, SSD 1TB M.2 NVMe. Je to dobré?
(Do teď jsem měl Lenovo ThinkPad SL510. V základu měl Intel Core 2 Duo, 3GB RAM, 500 GB HDD. Po 7 letech užívání jsem upgradoval RAM na 8GB a disk vyměnil za SSD 240GB Samsung. Když na něm dnes nainstaluji Pro Tools First, nedává to. Obecně i víc jak 5 aplikací a nestíhá. Výše uvedenou sestavu volím tak, aby s běžnou kancelářškou prací a hudebním software opět přežila třeba 8 let)

Promiňte za vyčerpávající zpověď (snad budu tak dobrý i v editaci a mixu - jednou...) a budu vděčný za Vaše tipy, rady, upozornění. Díky předem, milí muzikanti.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Co vybrat pro domácí nahrávání?

Příspěvek od pavlii »

Mě to přijde na rozjezd fajn. Mimochodem - spousta nováčků by se mohla tímto dotazem poučit: má to hlavu, patu, formu a člověk má celkem jasnou představu co a jak v dalším kroku.

Nebudu hodnotit počítač, jsem mimo aktuální dění a nesleduju trendy a tak podobně, nicméně se k tomu někdo určo vyjádří.

Za mě bych pouze misto PT First volil jiný DAW, nejspíš asi Reaper. Výhodu bych spatřoval v široké komunitě, neexistenci omezení (PT First je bundlovaná ořezaná verze) a možná i příjemnější práci, ale to je jen o úhlu pohledu. Umí PT First s VST/2/3 formáty? Mohla by tě pak i omezovat použitelná škála efektů/nástrojů. To si zhodnoť sám; nicméně pokud v PT First už děláš déle, jsi na ně zvyklý a necítíš, že by tě mohly vbrzku omezovat, tak to nekomplikuj.

P.

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

K počítači: multistopý recording zvládne i stará šunka. Parametry procesoru a paměti jsou podstatné až v případě použití VST, VSTi v real time. Nikde nezaznělo, jakým způsobem bude nahrávání provedeno, zda budou používány při monitoringu i pluginy. I tak ale předpokládám, že v tomto případě je HW počítače dostačující.
seman.cse

Re: Co vybrat pro domácí nahrávání?

Příspěvek od seman.cse »

Moc díky za rady, na ten Reaper se podívám, zatím žádný DAW nepoužívám.
pavlii píše: 12.11.2019 14:52 Mě to přijde na rozjezd fajn. Mimochodem - spousta nováčků by se mohla tímto dotazem poučit: má to hlavu, patu, formu a člověk má celkem jasnou představu co a jak v dalším kroku.

Nebudu hodnotit počítač, jsem mimo aktuální dění a nesleduju trendy a tak podobně, nicméně se k tomu někdo určo vyjádří.

Za mě bych pouze misto PT First volil jiný DAW, nejspíš asi Reaper. Výhodu bych spatřoval v široké komunitě, neexistenci omezení (PT First je bundlovaná ořezaná verze) a možná i příjemnější práci, ale to je jen o úhlu pohledu. Umí PT First s VST/2/3 formáty? Mohla by tě pak i omezovat použitelná škála efektů/nástrojů. To si zhodnoť sám; nicméně pokud v PT First už děláš déle, jsi na ně zvyklý a necítíš, že by tě mohly vbrzku omezovat, tak to nekomplikuj.

P.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

seman.cse píše: 12.11.2019 15:02 Moc díky za rady, na ten Reaper se podívám, zatím žádný DAW nepoužívám.
Pro Tools First je DAW.
seman.cse

Příspěvek od seman.cse »

Ano, ano, to si uvědomuji, ale vzhledem k prozatím 1h zkoušení práci jsem si netroufl říci, že ho používám, případně, že jsem na něj zvyklý.
Hendrek píše: 12.11.2019 15:04
seman.cse píše: 12.11.2019 15:02 Moc díky za rady, na ten Reaper se podívám, zatím žádný DAW nepoužívám.
Pro Tools First je DAW.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo tak, myslel jsem, že už jej používáš, pardon.
seman.cse

Příspěvek od seman.cse »

Ano, tak jsem to myslel - použít VST a VSTi Pluginy také v real time.
Hendrek píše: 12.11.2019 14:56 K počítači: multistopý recording zvládne i stará šunka. Parametry procesoru a paměti jsou podstatné až v případě použití VST, VSTi v real time. Nikde nezaznělo, jakým způsobem bude nahrávání provedeno, zda budou používány při monitoringu i pluginy. I tak ale předpokládám, že v tomto případě je HW počítače dostačující.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Na PT sa vysrat, ani s ním nezačínať, nabehli na spôsob mesačnej platby, keď budeš chceš upgrejdnuť, inú možnosť nebudeš mať, ako platiť mesačne. Už len čakám, kedy sa tým nechajú inšpirovať aj japončíci a začneme tak platiť za Cubase... keď vidím, že na tento systém presedláva čoraz viac sw firiem, mám vážne obavy, že sa to môže stať realitou
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“