Pulzující zesilovač

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
himself

Pulzující zesilovač

Příspěvek od himself »

Ahoj elektrikáři, omlouvám se za mírně zavádějící název. Jsem zoufalý.
Koupil jsem kapesní pidikombo - JOYO JA-02 např. zde https://www.aliexpress.com/item/3303077 ... 4c4dME4T6R
Vybral jsem ho, protože je mělké a měl jsem ho na vestavbu do homemade kytary. Pomiňte diskutabilnost celého záměru - kytara se rýsovala jako dost vtipná věc splňující účel, nicméně kombo "pulzuje". Při bateriovém provozu začne hrát rozumně a během pár vteřin se nějak přebudí, utlumí a tak pořád dokola. Při provozu na 9V adaptér funguje, jak má (!). Domníval jsem se, že jsem to celé rozbil při mohutném pájení a koupil jsem to celé znovu a chová se to stejně. Zkusil jsem i fungl novou nenabíjecí baterku a totéž. Dokonce jsem ji připojil i na zdířky 9V pro adaptér a totéž. Prostě při napájení z baterky je to v háji.
Měli byste prosím nějaké nápady?
Jiné už zkoušet nechci, protože jsem kytaru tvaru tišťáku a spol dost podřídil :(
Díky předem za nakopnutí.
Trevor
Odborník

Re: Pulzující zesilovač

Příspěvek od Trevor »

Dal bych foto vnitřku, případně přiložil schema jestli máš a změřil odběr při zdroji a při baterii..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, chování, které jsi popsal je způsobeno vysokým vnitřním odporem baterie 9V. Už je asi stará (i když třeba nebyla v provozu a ležela ve skladu); a taky nemůžeš čekat, že Ti v zesilovači vydrží stejně dlouho jako v efektu. Částečné řešení je v koupi alkalické devítivoltovky, která by měla mít v pidizesilovači poněkud vyšší výdrž než obyčejná. Ještě lepší by však byl Ni-Cd akumulátor 9V, ten má v nabitém stavu velmi nízký vnitřní odpor a k popsanému "problému" by nedošlo. Když jsi někde v dosahu zásuvky 230V~ je rozumné "jet z adaptéru 9V" a z baterie jen mimořádně. :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Schema samozrejme nemam. Zkusil jsem jednu novou obycejnou baterku - plan byl pouzivat dobijeci.
Mela to byt sobestacna kytara, takze hrat ze site postrada smysl :(
Moc dekuju, ze se mi venujete :)
Přílohy
20191201_162103.jpg
20191201_162150.jpg
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar podruhé, tak pro provoz nezávislý na síti máš v podstatě jen jednu možnost: použít akumulátor. Ovšem s tím miniaturním velikosti 9V baterie si moc nepomůžeš. Lepší by bylo poskládat si nebo se dá možná i koupit akublok 9V ze šesti článků AA (tužkový) s kapacitou kolem 1500mAh. Používají ho modeláři do autíček. Ten by Ti vydržel asi nejdéle z dostupných. IO 2822H použitý v tom pidizesíku má odběr naprázdno 9mA, při vybuzení do reproduktoru až do 1A. Ještě tam vidím nějaké LED, takže jakákoliv baterie 9V je vtip :roll: . Vidím to na ten modelářský AKU. Jinak bys byl nucen měnit ty 9V velmi často, což by Ti zkazilo radost z hraní a bylo docela drahé.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Dyt to ma 3 W, to chce tolik proudu? Tak ci onak vydrz je jedna vec, ale ze to vubec nejede s nejede s novou baterkou je druha vec. 6 tuzkovek zkusim, ale kam je nacpu, nevim :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ony jsou i různé druhy 9V baterií, některé jsou pro malý výkon dlouhou výdrž a některé naopak na krátkou dobu a velkým výkonem, akupack by bylo fajn řešení, když to bude nějaká novější technologie, není ani moc velký a těžký, projeď ty modelářství uvidíš ..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
himself

Příspěvek od himself »

Teda uf, to jste mi nasadili brouka. Pravda je, že stará dobíjecí baterka má jen 8,4 V a 200 mAh (což mi přijde vysloveně málo). Sice bych to chtěl mít dopředu vyzkoušené, ale co už. Taky se to musí někam vejít...

Buď je tedy box na 6x AA, což je hodně velké a uvítal bych by ládování shora, protože to bude v lubu.
https://www.aliexpress.com/item/3278993 ... b201603_52

Nebo nějaká vostřejší 9V baterka, třeba
https://www.ebay.com/itm/9V-1200mAh-Rec ... 2db828662b

Nebo něco obecného, jako
https://www.ebay.com/itm/9-6V-2500mAh-A ... Swibddrujc
Nevím, jak se to nabíjí, ale bylo by vtipné mít dobíjecí kytaru :)
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Ještě zkus na desku pokusně připojit velkou kapacitu (kondenzátor např. 4G7 na 16V) na přívody od baterie k zesilovači. I to by mohlo pomoci a to i při použití běžné baterie. Pokud na desce nějaký takový kondenzátor je, múže být bez kapacity. :)
himself

Příspěvek od himself »

JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Jo.
himself

Příspěvek od himself »

Dik, tim zacnu :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Neber nic bez znacky,najdi si low esr nichicon,nippon apod. Ale ne kdekoli,jen u slusnych prodejcu
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Já bych se nejdříve ujistil, že je problém opravdu v baterii.
Pokud máš dvě klasické 9V, zapoj je paralelně, klidně i více než dvě ať je zdroj tvrdší.
Když to bude pořád "pulzovat" pak není problém v baterii. Změřil bych napětí během hraní a během toho utichnutí přímo na baterii, stejně tak bych změřil napětí na tom adaptéru, který používáš (během provozu). Případně změřit i odběr jak tu někdo psal.

Než se s**t pořád s vytahováním baterií z akupacku a skládáním do a z nabíječky, použil bych powerbanku a toto:
https://arduino-shop.cz/arduino/3199-st ... gKIPvD_BwE
Funguju tak na pedalboardu a pohoda, nabíjím nabíječkou na mobil. Jenom bacha, při větších odběrech tahle sestava blbne, někde tu kolem toho byla diskuze.
himself

Příspěvek od himself »

Ahojte,

první pokus - přiřadil jsem 4G7. Nepomohlo to, jen se prodloužil interval pulzování :)
Zdá se ale, že při pokusech s "novou" baterkou je to výrazně lepší. Možná, že opravdu není tak docela nová.
Zkusím tedy nějakou novou dobíjecí, s vyšší kapacitou. Akorát to je zase na měsíc utrum, než to dorazí.
himself

Příspěvek od himself »

Ni-MH, nebo Li-On?
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Ahoj, nechceš zkusit Li-Pol nabíjecí baterku? Tyto mají nabité opravdu 9V (naprázdno 9,5V), používáme je teď v kapele na všelicos, bezdráty, aktiv basa, atd. zatím naporosto bez problémů
https://www.aliexpress.com/item/3280584 ... 4c4dpASurY
himself

Příspěvek od himself »

Super! Ježiš ono to má USB nabíjení...
Zkusím najít ještě větší kapacitu.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

9V baterka na USB :shock:
objednáno :mrgreen:
Odpovědět