Mám problém s nultym pražcem. Změnil jsem struny z tlustých na tenčí. No a E struna a trochu i A struna je vzdalena od prvniho prazce minmalne. Tedy skoro se dotyka, takze pri brnknutim na prazdnou strunu to o prvni prazec drnci. Ona teda kytara pak diky tomu drnci celkove. Krk mam spravne serizenej, a kameny mam uz taky hodne zvednute... jde mi o to, zda se nedelaji nejakej podlozky, ktery bych dal do nulteho prace a vykompenzoval tim tak moc velkej probrus. Nebo je jedine reseni vymenit nultej prazec ? Ale to bych musel dat kytararovi, a to se mi nechce
Probroušený nultý pražec
Pravidla fóra
Probroušený nultý pražec
Zdar chlapy,
Mám problém s nultym pražcem. Změnil jsem struny z tlustých na tenčí. No a E struna a trochu i A struna je vzdalena od prvniho prazce minmalne. Tedy skoro se dotyka, takze pri brnknutim na prazdnou strunu to o prvni prazec drnci. Ona teda kytara pak diky tomu drnci celkove. Krk mam spravne serizenej, a kameny mam uz taky hodne zvednute... jde mi o to, zda se nedelaji nejakej podlozky, ktery bych dal do nulteho prace a vykompenzoval tim tak moc velkej probrus. Nebo je jedine reseni vymenit nultej prazec ? Ale to bych musel dat kytararovi, a to se mi nechce
.. resp kytaru potrebuju kazdy tyden
.. Diky za jake koliv postrehy, rady.
Re: Probroušený nultý pražec
Ahoj, možná blbost, ale pokud by si měl měnit nultý pražec, tak by to za zkoušku stálo. https://www.youtube.com/watch?v=slCMkvEfK_U
Rhjr Jazzmaster Custom, Gibson Les paul studio GT
Kemper
Orange TH 30 + 1960A
Kemper
Orange TH 30 + 1960A
není to blbost, občas se to pouziva, ale nakonec se i to probrousi, mam to cerstve za sebou, po několika letech to povolilo a nektere struny drncely, i když všechno ostatní bylo serizeno OK.
Novy nulty prazec je nejjednodussi a nejlepší reseni.
Radeji par dni počkat, nez se každý tyden trapit s drncici kytarou
Novy nulty prazec je nejjednodussi a nejlepší reseni.
Radeji par dni počkat, nez se každý tyden trapit s drncici kytarou
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Diky za tipy. Tak uvidim no, ale to nakonec nekomu dam... Zatim jsem to vyresil, ze jsem to podlozil alobalem
.. a docela to funguje dobre 
Prosím o radu, chtěl bych na Ibanez ART vyměnit nultý pražec za graphtech, vždy jsem to nechal dělat v servisu, ale rád bych to zkusil sám. Baví mě se "vrtat" v kytarách, ale nerad dělám něco o čem nemám jasný postup. Aktuální pražec je plast. Rozměry změřeny a pražec mám vybrán. A teď moje dotazy:
1. Jak nejšetrněji pražec vyndat? (oříznou skalpelem a opatrně vyklepnout?)
2. Jak upravit rozměry nového pražce? Půjde graphtech rozumně brousit jemným šmirglem? Dle měření
posuvkou bude graphtech cca. 0,1[mm] širší.
3. Čím ho mám přilepit?
1. Jak nejšetrněji pražec vyndat? (oříznou skalpelem a opatrně vyklepnout?)
2. Jak upravit rozměry nového pražce? Půjde graphtech rozumně brousit jemným šmirglem? Dle měření
posuvkou bude graphtech cca. 0,1[mm] širší.
3. Čím ho mám přilepit?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
1. jemně klepnout malým kladívkem směrem od hmatníku ke hlavě (pro jistotu trochu oříznout ať se neodloupne lak na hlavě)
2. jde to brousit
3. ideální je gelový sekunďák, pokud použiješ tekutý, riskuješ že ti ukápne na kytaru a dolů už to nejde.
Upravuj výšku nuláku při dobře seřízeném prohnutí krku, pukud máš výztuhu přílíš povolenou a pak budeš přitahovat, hodně se změní výška nad 1. pražcem, může to drnčet o 1. pražec.
2. jde to brousit
3. ideální je gelový sekunďák, pokud použiješ tekutý, riskuješ že ti ukápne na kytaru a dolů už to nejde.
Upravuj výšku nuláku při dobře seřízeném prohnutí krku, pukud máš výztuhu přílíš povolenou a pak budeš přitahovat, hodně se změní výška nad 1. pražcem, může to drnčet o 1. pražec.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Souhlasím s Džetrem, jen to upravování výšky při dobře seřízeném krku si nedovedu představit. Vždy jsem propiloval drážky bez strun. Postup mám takový, že na hmatník k ořechu položím Johansonku (strojaři ví) o tloušťce o pár desetin vyšší než první pražec (raději víc a postup opakovat s nižší měrkou) a řežu drážku až se dostanu na Johansonku která mě nepustí hloub. Protože nemám speciální kytarářské nářadí tak jsem si nechal na rovinné brusce sbrousit sadu plátků na železo a ty používám už léta. Samozřejmě bez kámoše v nástrojárně bych to neměl. Hlavní je nechtít to trefit na první dobrou a začít s vyšší drážkou, natáhnout struny, zkusit a postup opakovat s nižší měrkou.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Děkuji za info
jde se objednávat.
Edit: ještě k tomu lepidlu, koukal jsem ze gelové vteřiňáky se nedoporučují na materiál PTFE. Mám za to, že graphtech je PTFE + něco.
Edit: ještě k tomu lepidlu, koukal jsem ze gelové vteřiňáky se nedoporučují na materiál PTFE. Mám za to, že graphtech je PTFE + něco.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
S tím lepidlem je to možné, lepím v práci hlavně kostěné a plastové (obyč) nuláky, je možné že na graphtech to nemusí fungovat. Použij klidně nějaké disperzní, tady jde jen o to aby při výměně strun nyvypadl, jinak drží sám tlakem strun.
Ještě s těma drážkama, vysvětloval jsem postup u polotovaru s drážkama z výroby. Nevím jestli objednáváš už hotový nulák s drážkama nebo jen holý polotovar.
Ještě s těma drážkama, vysvětloval jsem postup u polotovaru s drážkama z výroby. Nevím jestli objednáváš už hotový nulák s drážkama nebo jen holý polotovar.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Lepil jsem nulák Titebondem i gelovým Loctitem a oboje drží...
*edit: graphtech nulák
*edit: graphtech nulák
Díky za info.
EDIT: Tak výměna úspěšná, dík za rady. Už se jen naučit měnit ocelové pražce a kytaráře nepotřebuji.
EDIT: Tak výměna úspěšná, dík za rady. Už se jen naučit měnit ocelové pražce a kytaráře nepotřebuji.
Ahojte, pořídil jsem kostěný nulťák, abych drobně vylepšil kytaru, a abych se to na tom trochu naučil. Chtěl jsem se do toho pustit, ale připravené drážky se docela rozcházejí - tenké e by vyšlo hodně u kraje hmatníku. Rozdíl je cca milimetr a přijde mi to, že to prostě není dobré.
Na fotce to je docela dobře vidět. Co vy na to?
Díky
Na fotce to je docela dobře vidět. Co vy na to?
Díky
A šířka nuláku je stejná? Z té fotky mi to není úplně jasné i to jestli to máš přiložené symetricky, připadá mi to hozené víc k éčku. Milimetr v celkové rozteči všech strun bych až tak hrozně neviděl, jestli má být o mm posunuté jen éčko, už by to mohlo při hraní sklouzávat mimo hmatník. Pokud je toho nuláku dost na výšku, tak to přebrus a vyřízni nové drážky.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Diky za odpoved. Zvetsil sis obrazek? Snad je to videt. Sirka je stejna, roztec struna rovnomerna, ale tenke e moc u kraje hmatniku. Nesnasim, kdyz u vibrata sleze struna z hmatniku 
Je to jasně vidět a 1mm je docela hodně, tam bych měl obavu jak píšeš - sklouzávání e1. Jedině jinej novej nulák, bohužel.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Nojo, tak jsem holt objednal polotovar - hranolek, a zase si mesic pockam 
troufneš si na prořez drážek? Máš pilníčky?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Troufnu a mam. Objednal jsem tri. Pri nejhorsim vratim puvodni.
Ale respekt mam, to jo
Ale respekt mam, to jo
Ten pražec, který už máš, by nešel zbrousit ze shora, tak abys si mohl udělat nové drážky? Vypadá, že je dost vysoký, takže bys stejně asi ubíral zespodu.
Přátelé, jsem znechucen. Skutečně jsem podle kodla ubral shora a začal dělat nové drážky. Jde to kriticky pomalu, skoro bych řekl, že vůbec. Nečekal jsem, že to bude fofr, ale tohle je podle mě za hranou. Čínské pilníčky za pár korun jsou sice hezké, ale neubírají vůbec nic, asi jsou z bláta. Silnější by ještě šly, ale ty nejtenčí se hodně ohýbají, takže s nimi nic neudělám. Jsem znechucen a vracet tam ten původní, dutý (!) nulťák se mi nechce. Jdu vychladnout u nějaké jiné kytary