lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Tonda

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Tonda »

qwer píše: 26.06.2019 19:35...V síti mám 245V a hodně mě rudnou EL84, když jsem pak přijel na zkušebnu, kde bylo 230V, tak byl klid.

Tak to potřebuješ starej vox.. nebo hiwatt, síťový trafa obou umí 245 ... :wink:

Obrázek
I´m wheels... movin´wheels
Pavel_

Příspěvek od Pavel_ »

Dá se to jednoduše vyřešit např. trafem z 230 V na 12 V. Spojíš primár a sekundár do serie, zesilovač napájíš z odbočky. Je potřeba správně zapojit fázi sekundáru.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ještě jentak pro rejpnutí. Kdo by pochyboval o tom, že čínský lampy nejsou totožný, tady pár důkazů by to mohlo potvrdit.

Shuguang 6L6GHP = Groove Tubes 6L6 CHP (shuguang nemá absolutně žádnej potisk, ale logo na šestym pinu potvrzuje pro koho je určena)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Shuguang 6L6WGC = TAD 6L6GC-STR (taky se stačí podívat na označení pro šestej pin)

Obrázek

popřípadě ještě link tady: https://c1.staticflickr.com/5/4315/3613 ... 9660_b.jpg
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, na potisk se můžeš vykašlat, důležitější je vnitřní provedení. To Ti řekne o kvalitě mnohem víc :wink: .
Např. slídové kruhové vložky; jejich úkolem je udržovat jednak konstantní vzdálenosti mezi elektrodami (katoda, mřížka(y) a anoda), minimalizovat vliv teploty na tyto vzdálenosti a celý elektrodový systém stabilizovat v baňce. Aby tuto funkci mohly plnit, musí se "opírat" o baňku (jako na posledním obr.) a ne být "v luftě" jako spodní vložka na druhém obr.). Z plochy anody lze zase přibližně usuzovat na anodovou ztrátu... Pohledem do baňky se toho dá celkem dost zjistit, co se zjistit nedá, je nutné změřit (strmost, vnitřní odpor, zesilovací činitel). Krásně lesklé zrcátko zase napovídá, že má elektronka dobré vakuum a že byla správně "zahořena" ať už v rámu ve fabrice nebo při provozu zařízení kde pracuje.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

No spíš jsem chtěl poukázat na to, že primárně jsou vyráběný pro ostatní firmy, ale že se hlavně jedná o jednu a tu samou konstrukci, kterou potom prodávaj s přirážkou, jako klasický překupníci. Nejvíc napovědět měly teda hlavně ty jejich loga na šestejch pinech. Ty pro groove tubes kromě banzai music sehnat nikde nejdou. Takže jestli to jsou ty horší, který si groove tubes nevzali můžeme jenom hádat. Tu 6L6WGC vyrábí pod svýma křídlama přímo Shuguang a jde sehnat docela lehce. Ty svuj potisk dokonce maj. Starší značení bylo i klasický 6L6GC, takže moje teorie je ta, že až potom co si je oblíbili TAD, tak je začali značit jinak a přidali i ten nápis TAD na pin, ale tohle jenom hádám.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tube Guru píše: 12.07.2019 15:16 Aby tuto funkci mohly plnit, musí se "opírat" o baňku (jako na posledním obr.) a ne být "v luftě" jako spodní vložka na druhém obr.)
No tenhle typ lampy to tak zkrátka má a asi to funguje. Zkus se podívat na Grove Tubes 6L6 - CHP. Maj to tak všechny tyhle typy a ještě je Groove Tubes vydává jako ty z nejlepších protože maj Black Plate. Přidávám pár obrázků, co maj spodní vložku taky v luftě stejně jako lampa bez potisku.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
grock

Příspěvek od grock »

Znáte někdo, co to je za lampičku, ta malá krajní vpravo ? Lze něčím nahradit ?
083.jpg
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
innerself

Příspěvek od innerself »

7025. Stejný jako 12ax7/ecc83. Akorát 7025 by měla bejt určena pro armádu nebo co. Každopádně rozdíl bude určitě menší než el34 vs e34l.
innerself

Příspěvek od innerself »

https://www.ampvalves.co.uk/7025-valve/ jinak tady vysvětlení snad mluví za vše. Jestli teda chceš nějakou takovou lampu. Stačí tam šoupnout vyhlášenej sovtek 12ax7LPS.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

7025 vyráběla jako první firma RCA v USA. Konstrukce je odlišná od tehdejší produkce 12ax7. Šlo o to, že 7025 dělá v signálu menší brajgl. 7025 a 12ax7 jsou ale nahraditelné.

Současná produkce 7025 (viz. třeba zmíněný TAD) nemá se skutečnou 7025 nic společného. 7025 jsou pouze přebrané 12ax7 z číny.

Má smysl to řešit v případě, že chci, aby ten aparát hrát tak jako v šedesátkách/sedmdesátkách. Měl jsme celkem dost různých typů RCA, jsou to famózní elky.

Na druhou stranu pokud to člověk nějak nehrotí, tak si vystačí i s dnešní produkcí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Dvojité triody originály RCA, ať už 12AX7, tak podobné, mají dost velký mřížkový proud. Výrobce to přímo uvádí v technických datech. Což zrovna není kdoví jaká výhra v audiopoužití. V praxi to znamená, že je-li v mřížce zapojen potenciometr ( běžná věc ) tak rád šustí a dráha mu brzy odchází. Mám to vyzkoušené a skutečně se tak děje. Takže já bych 12AX7 a pod. od RCA rozhodně famózními elkami nenazýval. Soudruzi v NDR se svými RFT elkami na tom byli výrazně lépe. Jinak samozřejmě lampy z ploviny minulého století svou kvalitou všeobecně výrazně předčí současný drek. Což bylo dáno jejich použitím v průmyslu, ve vojenské, zabezpečovací a měřící technice, v lékařství... Pro rockery do jejich uširváčů šel jen zlomek produkce, proto tehdejší výrobce určité parametry vůbec nezajímaly. Dnes je situace poněkud jiná. Kvality vůbec netřeba, stejně jako u plyšových medvídků. Až se to rozpadne, koupí se nové a jede se dál.
Ještě k těm RCA. Původní předchůdci 12AX7, nebo 7025 a pod. v loktau a oktalu s označením 7F7, nebo 6SL7 a pod. na tom jsou podstatně lépe. Ty bych famózními klidně nazval. Mají překvapivě velkou odolnost k mikrofoničnosti, minimum šumu, úměrný mřížkový proud... Asi je to dáno systémy větších rozměrů.
lampy.JPG
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

S těmi RCA jsem to myslel hlavně tak, že pokud chci zvuk na chlup stejný jako dával ten zesík Fender v době výroby, tak je ideální použít taky stejné elky.

Pro mě jsou RCA black plate famózní zvukem, jestli mají větší mřížkový proud neřeším. Mám je všude a na všech pozicích, ve dvou aparátech už jsou skoro 10 let - a žádný problém se nevyskytl.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Jeden lama dotaz ala pan Lorenc: Na hudebním bazaru se čas od času objeví lampy. Deklarované jako nové (třeba z důvodu neuskutečněné koupě zesilovače) nebo málo používané, nejčastěji pár hodin - jak jinak :). Existuje nějaká hrubá vizuální kontrola, jak se vyhnout úplným pastím? Předpokládám, že stav v mezích nová <-> přiměřeně jetá nejde bez měřících pomůcek poznat.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jedine mozna kdyz je napis treba u jj vyrazne svetlejsi,nebo nalepky zazloutle,nebo kdyz jsou od prulupa, to je j nicemu
Jinak na oko nepoznas,i kdyz....jen merit, tam je aspon nejaka sance odhadu stavu
Jestli nejaky shanis, muzes mi napsat, neco pouziteho i noveho tam mam, vsechno merim,testuju..
Nebo ti promerim ty co koupis z bazaru
Jeden problem je treba mikrofonicnost,elektricky bude dobra,ale do komba nepouzitelna
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Dík. Tak nějak jsem si myslel, že to bude. Ani neshánim, ale mám cca dvanáctiletou buginu, stále s původními lampami (aspoň podle prvního majitele). Hraje dobře, ale říkám si, že pár výkonovek v šuflíku pro strýčka Příhodu by nebylo na škodu. Na bazaru teď zrovna nějaký chasník z Budějic, což mám za rohem, nabízí různé páry 6L6 včetně nových MB STR 440 s velkou slevou.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jedine tam zajet s aparatem a multimetrem a testnout kdyz chces skorojistotu...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Jenom takovej poznatek. Zkoušel jsem objednávat z rototubes ty čínský lampy, který odebírá mesa, ruby a třeba bugera. Po měsíci jsem teda napsal co se děje, protože mi ještě nepřišly a došla mi odpověď, že prej jedna z fabrik v Číně tenhle rok zavřela, takže se omlouvaj a bla bla. Každopádně jsem už nenašel webovky shuguang s lampama. Jestli teda je pravda to, co mi napsali, tak to ostatní překupníci nebudou mít co nabízet, protože většina je čínská výroba.
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Jakou máte zkušenost s párovánim lamp od e-shopů apod.? Jak jsem před měsícem psal, zkusil jsem sehnat párovanou čtveřici Shuguang 5881A, protože ve svojí hlavě jsem měl spíš dva skoro páry. No nový lampy teda taky nic moc. Napětí cca 495v, bias na totál studeno a hodnoty lamp 21,8mA - 24mA - 19,8mA - 31,7mA :D Ještě že dvě z těch starších lamp byly hodnotama podobný, tak jsem tam jednu musel vyměnit za tu 31,7. Nakonec teda jsem měl hodnoty 22,1mA - 19,8mA - 19,6mA (to byla ta původní) a 23,9mA. To teda žádná sláva a to nápisy přímo na lampách byly všude nějaký čísla 45 a na krabičce měly všechny dvojku. Tak teda nevim :D V 6505 mam ještě z výroby Ruby přímo osazený od peavey a tam se všechno liší maximálně o 1mA.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

To je teda "párování" za všechny prachy, nech je pár hodin běžet v zátěži a pak si to zkus přeměřit znovu, zda se něco změní..
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“