SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Kaviarista

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Kaviarista »

Diky za rady. Vyzkoušel jsem to, dvanáctej pražec je znatelne vejs, stejne tak 13. a 14. Pak se to zase vraci, dela to takovej hrbolek
Kaviarista

Trevor píše: 25.12.2019 16:59 Pokud nemáš speciální vercajk, dá se krk trochu zkontrolovat tím že si koupíš několik stejných přesných matek, a ty dáš do mezer mezi pražci, na ně pak položíš něco rovného. ideal kovové pravítko apod.
pokud bude krk ok, začal bych přeleštěním pražců, to zvládneš i sám
Ještě jedna poznámka k mýmu problému - obě Éčka mají od hrany krku různou vzdálenost, to nízký je opravdu blízko, ale první struna je tak daleko, že ji palcem chytím jen opravdu těžce. Dá se i tenhle neduh nějak vyléčit?
torst

Příspěvek od torst »

3 vystouplé pražce. Stát se to může, ale ještě jsem na to nenarazil. Nezbývá než obrousit jemným brouskem. Opatrně, co ubereš, nevrátíš.
Vyosení strun. To u levných kytar někdy bývá. Pokud správně chápu, to nízký, tedy to vysoký, je blízko kraje a to vysoký, tedy basový, je daleko. Lépe, kdyby to bylo na opak. Protože tenké e bude sklouzávat při sólování. Náprava nelehká. Buď posunout kobylku, nebo jemně "pootočit" krk ve spojení, pokud je šroubovací.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

jsou ty struny posunuty takhle po celé délce krku, nebo jen u jednoho konce ?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Kaviarista

Trevor píše: 27.12.2019 15:16 jsou ty struny posunuty takhle po celé délce krku, nebo jen u jednoho konce ?
Po celé délce.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Nejspíš jsi při odšroubování krku a následném složení krk trochu vychýlil do strany (pokud ten problém nebyl už předtím) nebo je špatně udělaný nultý pražec.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pokud mas moznost posunout nulty prazec,tak aby ti struny vyhovovali na obou stranach, tak ho soupni a presah zapiluj, jinak vymenit za novy
Pak je mozno trochu hnout s krkem, je-li tam vule do vhodne strany
Kobylou asi nehnes, ale zacal bych tim nultakem, pak uvidis
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Kaviarista

Diky vsem, moje schopnosti zacinaji a konci u snizeni kamenu, maximalne dotazeni intonace, takze to spis prenecham nejakymu kytararovi.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Ahoj, přišel mi z Alíka jinej krk na mý Tele (proti originálnímu krku Squier Affinity nebe a dudy). Bohužel se nějak nemůžu dobrat komfortního dohmatu. Oktávy seřízený, nulák zbroušený tak akorát, prohnutí krku vypadá taky proti jiným kytarám ok, do cca 14. pražce víceméně ok (i když bych rád šel s kameny ještě kousek dolů), ale vejš na hmatníku to začíná drnčet. Pražce vypadají osazený v pořádku, žádný schod, do vrtule to není. Předpokládám, že tady by měly nastoupit podložky do kapsy krku (rozhodně víc profi než smotnutý kousek šmirglu co tam byl z fabriky). Tisknu si pár kousků na 3D tiskárně, zatím klínky 0.2 až 0.6, 0.8 a 1.0 mm (0.36°- 0.72°, kdyby se někomu hodilo, hodím na Thingiverse.com). Pokud to zafunguje, mám tam nějaký z nich nechat nebo by bylo lepší vybrousit si dřevěný? Je mi jasný že to ubírá zvuk, otázka jestli vůbec postřehnutelně. Předem dík.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
José

Příspěvek od José »

Ještě je tu možnost spáchat něco jako Fender microtilt, jestli je to takový pokustón - ukotvená podložka v těle, v krku závitová vložka a šroub mezi tím. Plast bych tam osobně nenechával, i když u ABS bych si tipnul, že to bude duchařina. Měkčí už by se mi vůbec nelíbily. Jinak já mám u Jurkoviče (originál) nějakou ořechovou dýhu..
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Dal jsem si poobědové kafe s inbusem a šroubovákem a vypadá to že klínek 0.2 - 0.8 je zbytečně moc, nicméně dohmat už se blíží mým představám. Ještě počkat z číny na náhradní ořech, protože jsem včera tak ubíral až jsem probrousil. :D Ale vypodložený ořech pár týdnů přežiju.
Jsem takovej úchyl že to musí být nasucho komplet bez pazvuků i když zaberu, byť to z aparátu není slyšet. Zkusím jestli zvládnu vytisknout 0.1 - 0.6, to by mohlo být úplně akorát. Ale jak to pak udělat ze dřeva. Nějaký olšový odřezek bych vyhrabal, ale bude to asi chtít nějaký brousící přípravek, chytit na pár kapek vteřiňáku a pak hotový odříznout.
Jak je to už úplně průsvitný:
120142185_713732042822247_2666275652574818473_n.jpg
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
José

Příspěvek od José »

Ty to podkládáš úplně celé? Tak na to bych se s plastama úplně vykvák.. Já tam mám tu dýhu, jenom mezi zadníma šroubama a zadní hranou patky - přijde mi lepší když se alespoň někde ve spoji pevně opírá dřevo o dřevo (zvlášt v mé tvrdé kombinaci Javor krk+Evropský jasan, by už to myslím (věřím) slyšet bylo.. Nad tím microtiltem neuvažuješ?
Japhy

Příspěvek od Japhy »

O microtiltu neuvažuju, seřídit a zapomenout. Chci aby to bylo celou plochou dřevo na dřevo, to rezonanci ublíží asi nejmíň. Bude to trochu piplačka, ale houby zle. Nespěchám, hlavně už vím přesně rozměry toho klínku.
Stejně je sranda jaký to je lego. Už jsou tam jiný kameny v kobylce, snímače a mechaniky z mexika, teď krk. Vlastně většina kytáry už je jiná a vezbytkách mám matroš na další. Taková sekyrková polévka, ale než uzraje doba na vysněný američanský tele nebo se objeví nějakej hezkej Jurkovič či Vlasák. Kdybych byl nebyl složil zálohu na nový dobro, bylo by to letos. Ale asi ne. :mrgreen:
torst

Příspěvek od torst »

Určitě jak píše José - žádný plast, jen dýha vzadu ke snímači. Přiznávám, nechápu původní dotaz. Pokud čtu, máš možnost nastavit požadovaný dohmat prohnutím a kamenama na kobyle. Tyhle podložky - odklánění krku - se dávají, když už kobyla nejde níž a struny jsou pořád vysoko. Což myslím není tvůj problém. Nebo ano?
Pokud to jde, nepodkládat ! A pokud už, pak jak píše José a tvrdým materiálem, dřevo, plech. Psal kdysi Roškaňuk (Juračka, Pokorný ...?), dali mezi krk a tělo cigaretový papírek a zvuk byl slyšitelně horší. Psali ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

No, kdyby ale bylo potřeba zvýšit prohnutí, drnčelo by to i na začátku hmatníku, ne? A to nedělá. Když zmáčknu struny na prvním a posledním pražci, je uprostřed asi milimetr. To bylo i na původním krku, tak jsem se do toho zatím nemontoval. Na akustice mám ještě míň a nic nedrnčí.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Řešíš úhel krku vůči tělu, což nemá s drnčením nic společného, to stejné bys dosáhl hýbáním kobylkovými kameny nahoru dolů.
Musíš seřídit výztuhu, možná přebrousit pražce. Začal bych ocelovým pravítkem a výztuhou dotaženou tak, že na 1.-15. pražci bude mít průhyb cca 0,3mm. Každopádně ji musíš dotáhnout.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Ok, vyhodím klínek a jdu do té výztuhy. Chtěl jsem se tomu vyhnout, mám před jejím seřizováním asi zbytečný respekt. Skočím si do garáže pro listové měrky a jdu na to. Dík.
Naposledy upravil(a) Japhy dne 24.09.2020 13:06, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

1mm je strašně moc !! Viz kmenšík.
Kmenšík. Místo ocel. pravítka je ta struna zmáčkutá na koncích hmatníku. Není rovnější roviny !
José

Příspěvek od José »

Ono to není jen nedrnčení, ale i správné ladění. Na začátku to řeší ořech, veprostřed prohnutí výztuhou a ve vyšších polohách kameny + správný uložení krku, samo za předpokladu, že netrčí žádný pražce. A do toho to má vazbu na sebe navzájem.
Jinak dle mých znalostí rezonance, na netlumení, by mělo stačit jedno místo pořádně pevného spoje a na celkovou stabilitu nástroje (ladění apod), dostatečná celková tuhost. Když se mrkneš na Gibsony, tak ty mají tu patku vůči rovině podélného řezu elipsoidní, aby tam dokázali před zatvrdnutím lepeného spoje správně nastavit sklon (kvůli tune o matic). Takže rezonanci nepřenáší celá plocha, ale v podstatě jedna úsečka a zbytek spoje je lepidlo které stabilizuje celkovou tuhost a stejně jsou to mnohdy hodně rezonantní nástroje.

Edit: tady se to nějak rozjelo, takže jsem reagoval o tři příspěvky nahoru.

Jinak průhyb šteluju na občanku, vleže dám občanku pod struny, zmáčknu na začátku a nakonci -> tak aby nevypadla, když to otočím do normální hrací polohy, ale seřizuju většinou basy. A OP jsem teď přeměřoval, to je circa 0,8 - 0.85. 0.3 mi přijde málo..
torst

Příspěvek od torst »

José: To takhle nejde říct - v té a té části krku to ovlivní ten a ten faktor. Pokud struny drnčí (a vše je normálně seřízeno), pak je buď hrbolatý hmatník nebo vyčnívají některé pražce. Samozřejmě-čím níž struny, tím pohodlnější hra ale víc drnčení resp. perkusivnosti pražců.
Gibson - přesně tak to je !! (sám bych nevěřil, ale viděl jsem schemata zde na HF). Že prý lepený krk je nejpevnější spoj !! Zlaté Fendery !
Průhyb krku - věc názoru. Podle mě cokoli nad 0,5 mm je moc. Na některých kytarách mám sotva postřehnutelný odstup v 1/2 hmatníku.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“