Jak rozhodit kytaru do sterea

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Re: Jak rozhodit kytaru do sterea

Příspěvek od LUBOSH »

Díky za odpověď. Těch 100% L/P bude asi podmínka aby ten posun stop fungoval a nemotala se tam fáze.
To je zvláštní, že to ADT nefunguje.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

není to podmínka, prostě to tak zní nejvíc nejvíc ! Ale nástroje můžeš míchat libovolně. Když hrajou skutečný 2 kytaristi, i unisono, není pravidlo, že by se v mixu museli nějak "maskovat" a pod. Olympic nahrával ze začátku vše do jedné mono stopy a jak to hraje !
Podmínka je to v HDR, když používáš 1 VST preamp v módu Stereo v Gruppě, do které směruješ 2 samostatné kyt. stopy. Tam to chce dát 100% L/R, aby ten virt. preamp pracoval odděleně pro L a R.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No já mám zkušenost. Potřeboval jsem udělat stereo z vybrnkávačky. Dostal jsem jen jednu mono stopu. Tak jsem tu stopu zkopíroval a jednu posunul. Ale pak jsem musel jednu kytaru docela dost zesílit aby to na ucho hrálo stejně nahlas v L/P. Přestože mix ukazoval, že to hraje "nakřivo" A nic jinýho mě nenapadá než, že se něco na fázy odečetlo.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

to je fakt divný. tos musel mít někde nějaký ztlumený parametry. Mě se to včera vůbec nepotvrdilo. Když byly stopy synchro, hrálo to klasicky mono, a když jsem je odskočil, vzniklo bezva stereo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Bohužel si už nepamatuju jestli jsem tu kytaru dal 100% L/P. To by mohlo hrát roli. I na exportu mixu bylo vidět, že je jedna stopa hlasitější.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Když už dělat "stereo" kopírováním jedné zvukové stopy, co tak (kromě maliného zpoždění) jednu z nich prohnat nějakým efektem, byť úplně neznatelným? To by pak mělo pozměnit průběh digitální křivky signálu natolik, aby nebyla totožná s původní... ne, že bych to měl vyzkoušené
torst

Příspěvek od torst »

v zásadě by to mělo fungovat. Kdybys dal delay s kraťounkým časem, krátkým feedbackem (1x repeat) a 100% wet, 0 dry, mělo by to být totéž. dobrej nápad.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm....začíná mi to připadat, jako když to místo pracovního "nafejkování" (což je v pořádku) začínáte myslet vážně (což je dost špatný teda, podle mě). No ale je to váš boj.

P.

EDIT: ale zase jako proč ne, někdy může být situace, kdy je třeba to nějak zachránit....Takže proč být tak přísný, žeano ;-)
Naposledy upravil(a) pavlii dne 1.01.2020 21:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

Čoveče, tak jsem to jen tak narychlo zkusil, s tim short delayem na jedné stopě, a funguje to překvapivě dobře, viz ukázky !!! Orign jsou 2 samostatně nahrané stopy, tak jak to má být, poctivé stereo 100% L/R a to druhé, delay, je jen 2x zkopírovaná jedna stopa, přečemž na jedné šavli je zapnutej ten delay. Jasně, orign je lepší, ale vzhledem k primitivnosti metody je to docela úspěch, ne?
kytara-orign.mp3
(751.88 KiB) Staženo 142 x
kytara-delay.mp3
(859.63 KiB) Staženo 137 x
capture_01012020_231824.jpg
filo01

Příspěvek od filo01 »

Zkoušel jsi ten dly ještě víc zkrátit nebo je to minimální možná hodnota, kdy to ještě zní přijatelně?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
José

Příspěvek od José »

Já ti nevím, mně to zní děsně, ten delayovaný zvuk má fakt mizerný atak. Ještě výrazně zkrátit (10ms?) a třeba zkusit analog, ať se to ještě malinko změní.
Za mne, zkusil bych to malinko posunout, tak 3-4 ms, pak nahodit kratší delay (kolem max těch 10ms) a nedávat plný wet..
torst

Příspěvek od torst »

Je to min. nastavitelný čas - 0,05 s (50 ms?). Kratší - zdvojení by už nevyniklo, delší - už by stopa byla nepřesná s rytmem. Analog? Nedávat wet max? Tim by se zrušil ten dojem dvou kytar. O to přeci jde, aby se do druhého kanalu dostalo totéž, jen malinko posunuté. Mě to nepřijde nijak strašný. Odpovídá to tomu fyzickýmu posunutí jedné zdvojené stopy. Ale samozřejmě, je to náhražka.
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Kromě klasického panningu, jak píše Pavlii, že se nahraje všechno ještě jednou a dá na opačnou stranu ve stereu je tu ještě jedna možnost. Pokud skladba obsahuje sloky a refrény se stejným doprovodem, tak se dá vzít nahrávka z druhé sloky a přihodit ji k první sloce na opačnou stranu sterea a pak naopak atd... a takhle promíchat v celé skladbě stopy a strany. Výsledek je pak prakticky stejný jako panning.
torst

Příspěvek od torst »

No tak to je jasný. Když nahráváš v HDR s pevným tempem, tak si nahraješ jedenkrát sloku, jedenkrát refren a pak jen CTRL-C, CTRL-V podle potřeby a máš celou skladbu poslepovanou ve vteřině. Já to tak dělám, když zdvojuju, a mám třeba 8x stejnej riff, nahraju jednou a pak při kopírování je střídám ve stopách, aby to bylo pocitově trochu bohatší (A+B, B+A, A+B, B+A ...).
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

pavlii píše: 1.01.2020 21:14 Hmm....začíná mi to připadat, jako když to místo pracovního "nafejkování" (což je v pořádku) začínáte myslet vážně (což je dost špatný teda, podle mě). No ale je to váš boj.
Jj... taky mě to napadlo, když to tak trochu nevěřícně čtu. :lol:
I pracovní predema automaticky nahrávám dvojmo, jinak se to pak nedá poslouchat, poněvadž... prostě není rok 1991. 8)

Pokud by šlo o problém záchrany pohnojeného partu/pasáže/tracku, který je k dispozici pouze mono, tak bych v roce 2020 striktně doporučoval raději jakékoli homodomo přehrání dvojmo do L/R, protože to pak vždycky bude lepší. Pokud není k dispozici původní hráč, sehnat náhradníka a přehrát.
Nějaká harakiri s přiznáním a polovičatým řešením bych udělal až opravdu v krajní situaci, kdy by šlo o nezopakovatelný záznam - o kterýžto jde málokdy.
torst

Příspěvek od torst »

100% souhlas, Také si myslím, že tahle diskuse je spíš akademická. Ale ten fígl s dealyem mě zaujal a zkusil jsem ho zrealizovat. Ale demáče budu dál nahrávat poctivě dvojmo.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

cherreda píše: 2.01.2020 17:07 Pokud by šlo o problém záchrany pohnojeného partu/pasáže/tracku, který je k dispozici pouze mono, tak bych v roce 2020 striktně doporučoval raději jakékoli homodomo přehrání dvojmo do L/R, protože to pak vždycky bude lepší. Pokud není k dispozici původní hráč, sehnat náhradníka a přehrát.
Nějaká harakiri s přiznáním a polovičatým řešením bych udělal až opravdu v krajní situaci, kdy by šlo o nezopakovatelný záznam - o kterýžto jde málokdy.
Zřejmě narážka na mě. :wink: Abych to uvedl trochu na pravou míru. Šlo o kytaru pouze do intra kde byly další ruchy, zvuky..... A kydž jsem si představil martyrium s dodáním druhé stopy tak jsem přimhouřil všechny oči i ty kuří a zvolil tuto metodu. Kdysi jsem toto zkoušel jen proto abych zjistil, že dvojí nahrání kytary to nenahradí. Jinka kdyby šlo o kytaru přímo do songu tak tam není o čem debatovat. Jinak sám si nahrávám základní kytary do 2 stop, ale pro každou stranu. :D
Torste souhlasím s tebou, že je to spíš akademická diskuze tak jsem to bral. Jinak když jsem poslouchal ten tvůj pokus s delayem tak mě to zase až tolik nenadchlo. Při tom dlouhém tónu je slyšet, že ten delay už nemá tak velký vliv a kytara zase míří do mona na prostředek.
torst

Příspěvek od torst »

"Při tom dlouhém tónu je slyšet, že ten delay už nemá tak velký vliv a kytara zase míří do mona na prostředek." Ale to přeci bude i při opravdovém zdvojení, ne? Stereo dělají ty artikulované pasáže. Ne dlouhej tón při sustainu . :-Z
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Lubosh: Snad jsem nebyl zlej? :) To jen, že jste na to narazili.

Torste, nadechni se, pomalu vydechni a znova se zamysli nad svými posledními dvěma větami. ;)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

cherreda píše: 3.01.2020 10:48 Lubosh: Snad jsem nebyl zlej? :) To jen, že jste na to narazili.
V pohodě :wink:
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“