Péče o akustiku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Japhy

Re: Péče o akustiku

Příspěvek od Japhy »

Schwifty píše: 28.11.2018 17:39 Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Předevčírem jsme byli na zpíváný v hospodě, kamarád vzal svojí Martin D-28 někdy z konce čtyřicátých let, tipuju pořizovačku tak někde kolem 200k. Mezi půllitry se v jednu chvíli válelo hrubým odhadem necelého půl míče, jen moje dobro stálo něco přes 70k, kámošová mandolína kolem cca 50, banjo Janišš taky tak nějak, nějaký Sigmy a Furchy se tam taky povalovaly. Myslím že to moc hrotíš, u Fendera se za relic vintage připlácí hříšné peníze, ty to můžeš mít během pár let skoro zadarmo.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
starypard

Příspěvek od starypard »

Japhy píše: 31.12.2018 23:57
Schwifty píše: 28.11.2018 17:39 Venknu jsou -4 stupne a ja se bojim kytaru prenest (v kufru) 15 minut pesky do hospody. Jsem paranoidni nebo je to opravnena obava?
Předevčírem jsme byli na zpíváný v hospodě, kamarád vzal svojí Martin D-28 někdy z konce čtyřicátých let, tipuju pořizovačku tak někde kolem 200k. Mezi půllitry se v jednu chvíli válelo hrubým odhadem necelého půl míče, jen moje dobro stálo něco přes 70k, kámošová mandolína kolem cca 50, banjo Janišš taky tak nějak, nějaký Sigmy a Furchy se tam taky povalovaly. Myslím že to moc hrotíš, u Fendera se za relic vintage připlácí hříšné peníze, ty to můžeš mít během pár let skoro zadarmo.
Nemám tak drahé kytary, ale také nemám úplně nejlevnější. Zmíněný přístup se mi velmi líbí, mé kytary občas padaly na zem, nocovaly ve vlhké trávě u ohniště, spadly i do vany. Nějak to přežily. Kytara je stroj na hraní, nikoliv socha do vitrínky. Pokud je dobře vyrobena, musí leccos vydržet. A mnoho se dá snadno spravit, beze změny zvuku. Před Vánocema jsem se potkal v místních hudebninách s týpkem, který tam přinesl evidentně dražší déčko Washburn (bylo přenádherné a kufr stál víc než mnoho kytar zde na foru) s "přelomeným" krkem (držel jen za hmatník, rozlouplo se napojení hlavy a krku). Doporučili jsme mu nikoliv kytaráře, alébrž prodejce stáčeného (tedy za babku) dobrého truhlářského lepidla (zřejmě tu slzu dostal zadarmo) a železáře (svěrky a nějaká ta brusná houbička). Nic víc tyhle šrámy a kytary nevyžadují. Myslím si, že ani nemusel sundavat struny, jen je povolit. A Vánoce i Silvestra jistě odehrál.
himself

Příspěvek od himself »

Přátelé, moje Matonka trpí ošoupáním přední desky v místě "mého podpaží". Nevadí mi patina, když to není ofrézované ala Tommy a navíc ta kytara má hodně tenký finish. Přesto - mám to řešit, resp. dá se to něčím namatlat? Zdálky to táhne trochu došeda a na věšáku to nevypadá moc hezky :)
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Poraďte mi, čím otírat satin finish u Taylora 110? Nevadil by líh? Nebo spíš jen navlhčený hadřík s mýdlovou vodou? A co používáte na ebenovej hmatník (čištění + nějakej pajc)?

Dík za rady :wink:
jastud

Příspěvek od jastud »

satin finish hadrem s vodou. hmatnik totez a po vycisteni lneny olej.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Dík
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Hmatník čistit vodou..? :shock: :shock: :shock:
José

Příspěvek od José »

vlhkout hadrou, jak jinak z toho chceš dostat ten bordel? Různý citrusový oleje jsou podle mě z hlediska agresivity daleko větší peklo
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

a) Základ je nezaprasit kytaru až tak, aby ten humus nešel dolů.

b) Osobně po pár blbých zkušenostech už nedám na žádné zaručené rady co čím ošetřit levně z drogerie, na to mám svoje kytary až moc rád. Myslím, že když má někdo peníze na kytaru, tak si může dovolit i základní "kytarovou kosmetiku", kterou si nástroj tak nějak spíš nezku*ví, než zku*ví. 8)

Voda na hmatník je asi v pohodě, jen z toho hadříku nesmí téct. :) Ale byl by pak po vyschnutí dobrý nějaký kondicioner (viz níže).

Na hmatníky používám toto:
čištění: https://kytary.cz/dunlop-formula-6524/HN021329/
plus napuštění: https://kytary.cz/dunlop-formula-6532/HN077265/

Na běžné čištění kytar toto (mám všechny kytary lakované):
https://kytary.cz/boss-bgd-01/HN168575/

Na nulté pražce toto:
https://kytary.cz/big-bends-lil-luber-u ... /HN112335/

Na struny toto: https://kytary.cz/music-nomad-premium-s ... /HN193987/
...nebo toto: https://kytary.cz/ghs-fast-fret/HN071771/

Na Taylora bych si prostě pořídil ten jejich pičifuk: :)
https://kytary.cz/taylor-satin-finish-g ... /HN203190/
(i když fungovat budou i jiná ošetřovadla)

PS:Za naprostý vrchol domácích rad pokládám, když jeden genius "ošetřoval" hmatníky WD40kou, to mi spadla brada.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

...nebo smradlavou Diavou, nábytek jako nábytek, žeáno

voda na hmatník není problém, akorát nemusí úplně rozpustit nějaké staré humunánosy, proto je dobrý třeba ten Dunlop anebo klidně po staru líh, ale obojí vysušuje, takže je vhodné tam plácnout trochu oleje (citrusového protože voní :), ty hoaxy které kolem toho za ty roky na netu nablily rozličné hovada (rozuměj fóroví znalci), už ani nejsou směšné.... jak ti např. zrezaví pražce, protože citrón je přece kyselina, víme? ;)
jedina vyjimka je javorový hmatník (není to útok proti josému, ten jenom klasicky těm kecům podlehl, protože neměl čas, chuť nebo energii si ty bláboly ověřovat).
Samozřejmě míry zaprasení se liší, protože se lišíme jako tvorové, někdo se potí jak agresivní prase a jiný tolik ne.
U satinových povrchů, tam je nutné se smířit s tím, že nějaké stopy užívání vzniknout můžou, je to cena za zvuk a na omak příjemnější povrch.... a taky proto se drtivá většina kytar dělá lakovaných.

Mám podobnou sadu jako Cherreda, a přestože pečuju pravoděpodobně o daleko větsí množství kytar než ostatní, tak mi jedna lahvička vydrží mnoho let. Pixla Diavy by mi tam tak smrděla dekády...

Ale díky za inspiraci, myslel jsem že tohle téma už je dávno passé, ale jak je vidět ne tak docela, takže připravím o tom zas nějaké praktické Laboratorní shrnutí.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Když už jsme u té kosmetiky, je nějak zásadní rozdíl mezi mazadly na nultý pražec? Mám teď v košíku nějaký s teflonem od Gewa, je třeba ten Big bends lil luber lepší, pokud někdo zkoušel více typů?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ani bych neřekl, jde spíš o ten aplikátor, namatlat to do těch tenkých drážek není úplně jednoduché.
Vyzkoušej GEWU, aspon bude srovnání. Mě Big Bends právě došel (0,5 ml asi po pěti letech :)
všechno bude operativnější a lepší než obligátní tužka (i když ta je samozřejme levnější, vivat hypermarket)
José

Příspěvek od José »

Jasně, není nad osobní zkušenost, kterou kupodivu však i mám. O pražce nejde (i když na jolaně jsem to netestoval), z mý zkušenosti dost narušuje strukturu dřeva, aneb vylila se ti někdy lahvička (čistého oleje) na poličku? Zlatý fleky pod květináčema. Je pravda, že v kytarový kosmetice, může být dost ředěný, složení neznám. Sice to není úplně košer test, ale zkoušel sis v tom někdy máchat prsty, neboli s tím dělat?
Jinak osobní zásah - korozi kovů mám vystudovanou a živím se s ní. :D To jen tak mimochodem. A ještě si mne docela pobavil podruhé tvrzením - není to osobní útok - sice o tobě nic nevím, ale podlehl jsi fórovým kecům a neověřoval si je. :D Možná, že když budem ve vyjadřování méně demagogičtí (i když jsme hrdí bojovníci proti demagogii, že?), nebudeme se vzájemně úplně zbytečně vytáčet, přispívat k neplodné polarizaci názorových odpůrců, a třeba i svět dopadne lépe než diskuze na novinkách..
Jessie

Příspěvek od Jessie »

Ja na čištění hmatníku používám nějaký minerální olejík od Big Bends, co se týká toho citronoveho, tak jsem podlehl kecům od nějakého Martina, který citronový olej na své kytary nedoporučuje. Myslim, že k vůli rychlejší korozi strun. Nevim, jaký nábytek má na mysli kolega v předchozím příspěvku, ale dubový stůl z masivu mám doma ošetřený taky nějakým olejem na masivní nábytek.
himself

Příspěvek od himself »

Dubovy stul mam osetreny vcelim.voskem, protoze se z nej papa :)
Jessie

Příspěvek od Jessie »

Hmmm.... jakou souvislost to má s hmatníkem? Jako že bude včelí vosk na hmatník lepší? Já jen reagoval na to, že olej nemůže být dobrý na údržbu hmatniku s odůvodněním na poškození nějakého nábytku. Asi tedy nemám jídelní stůl, co se týká kontaminace jídla, zřejmě lněným olejem, ošetřen úplně ideálně.... ale na svou omluvu musím napsat, že zase používáme talíře. To je pro toto téma důležitá informace 🙂 .
Naposledy upravil(a) Jessie dne 3.01.2020 14:26, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

José píše: 2.01.2020 18:06 Jasně, není nad osobní zkušenost, kterou kupodivu však i mám. O pražce nejde (i když na jolaně jsem to netestoval), z mý zkušenosti dost narušuje strukturu dřeva, aneb vylila se ti někdy lahvička (čistého oleje) na poličku? Zlatý fleky pod květináčema. Je pravda, že v kytarový kosmetice, může být dost ředěný, složení neznám. Sice to není úplně košer test, ale zkoušel sis v tom někdy máchat prsty, neboli s tím dělat?
Jinak osobní zásah - korozi kovů mám vystudovanou a živím se s ní. :D To jen tak mimochodem. A ještě si mne docela pobavil podruhé tvrzením - není to osobní útok - sice o tobě nic nevím, ale podlehl jsi fórovým kecům a neověřoval si je. :D Možná, že když budem ve vyjadřování méně demagogičtí (i když jsme hrdí bojovníci proti demagogii, že?), nebudeme se vzájemně úplně zbytečně vytáčet, přispívat k neplodné polarizaci názorových odpůrců, a třeba i svět dopadne lépe než diskuze na novinkách..
Neznám složení, ale je to peklo. Vylil se mi olej na poličku, takže citronový narušuje strukturu dřeva.
...tak vypadá školení arogantní Hyeny o nedemagogické debatě v praxi :roll: :shock: :D :lol:

Pro ostatní - citronový olej z kytarové kosmetiky hmatníku neškodí naopak pomáhá.
Jestli vám nestačí taková zkratka, tak si to nastudujte a ověřte 20 lety praxe (třeba jako demagogická Hyena)
Minerální olej je samozřejmě taky OK, stejně jako ten citronový, kterého je v té kosmetice jenom zlomek a primárně kvůli vůni. Ta omáčka jsou akorát marketingové kecy okolo jak "vyargumentovat" svoje USP
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Demagogie-nedemagogie, proč to pokoušet, že :wink:. Se slevičkou 100 Kč (umaštěná nálepka), jsem před časem koupil toto: https://kytary.cz/music-nomad-f-one-oil ... /HN185790/. Malé balení neměli, ale v porovnání s cenou nástrojů pořád pakatel a bude dost možná i pro vnoučata.

Hendrek: Při příležitosti výše uvedeného nákupu mi prodavač více-méně vnutil toto: https://kytary.cz/music-nomad-tune-it-n ... /HN185773/. Matlám tím při výměně strun všechny kytary i mando. Sloty v nulťáku a u elektriky ťuknu i na kameny. Porovnání s BB ani Gewou nemám, ale Tune-it je super. Cena připomíná drahotu, ale moc to neubývá.
José

Příspěvek od José »

@Hyenik znovu a snad lepe, treba se to podari bez osobnich napadani, neni potreba prilevat olej do ohne (ani ten citronovy) internetovych diskuzi. Moje zkusenost je, ze drevo (tusim nejaky smrk) pod oprasenou lahvickou citronoveho oleje krasne delaminovalo. Tim nerikam, ze palisandr se bude urcite chovat stejne, ani ze kdyz tim osetrite hmatnik, tak se vam hned rozpadne. Ale kolem prazcu se to muze krasne zakoncentrovat, trochu ty vlastnosti dreva zmenit a kdyz se treba zmeni okolni vlhkost (klidne mesice po osetreni), zmeni se i pnuti kolem prazcu a jeden muze na strane o desetinku, dve povyskocit. To se ti nikdy (jestli ho 20 let pouzivas) nestalo? Nebo si jen nehledal za tim osetrovani olejem, ktere pricinou byt muze a nemusi?
Jinak aby nedochzelo k dalsim informacnim sumum, ja celou dobu pisi o koncentrovanych olejich, ktere jsou k dostani v truhlarskych a lakyrnickych obchodech. Jestli ty pises o kytarove kosmetice, kde je lemon oil nazev produktu nedeterminujici jeho skutecny obsah, tak jsme se zcela minuli. A mimochodem ukazali proc je internet plny agresivnich komentaru.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Používám citronový olej na hmatník (eben, rosewood, na javor ne) víc jak 10 let a žádné špatné zkušenosti nemám. Ani náznak toho, co psal José. Nadruhou stranu ani nevím, že by se někde psalo, že škodí. Zřejmě v čtení fórových zkušeností značně zaostávám.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“