Jak rozhodit kytaru do sterea

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
torst

Re: Jak rozhodit kytaru do sterea

Příspěvek od torst »

cherreda - nevím, asi jsem to zjednodušil, prostě stejná kytara se stejným zvukem na stejným dlouhým tónu - podle mě se tam to L-R projeví minimálně. Ale názor. někdy zkusim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
David Killer

Příspěvek od David Killer »

stejná kytara se stejným zvukem na stejným dlouhým tónu - podle mě se tam to L-R projeví minimálně.
Fakt sorry. Ale to by pak v případě, že se kytary nahrají dvakrát, v místech na "stejným dlouhým tónu" stereo kytara zmizela. Což je ale píčovina, protože i když nahráváš všecko unisono, každá jednotlivá stopa je prostě jedinečná. Proto se to přece dělá! Pluginy to taky reší, ale s pomocí delaye to zní opravdu úděsně, z čehož předpokládám vznikla tahle jistě dobře míněná demagogie, že v unisono pasážích letí stereo kytara do mono :D Nezlobte se. Je to prostě myšlenková perla :lol:
torst

Příspěvek od torst »

to jsem přeci nepsaal. myšleno to bylo tak, že stereo nejvíc vynikne v těch trsanejch, beglajtovejch věcech, v dozznívání méně, ale zbytečná hádka, večer zkusim. a jestli to je blbost, posypu hlavu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Torste, začínám se bát, že se ti večer nějak záhadně seběhne stereo doprostřed a budeš se o tom opravdu chtít dohadovat. :)
Je to fakt úplná trotlovina kurňa přece. :)
A nemusíš si nic sypat - ještě bys přišel o zbytek máničky a to bysme teda nechtěli, aby ses tak zhyzdil, co by tomu řekli fanoušci. ;)
torst

Příspěvek od torst »

já to nahraju a poskytnu.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Jo. Protoze to jeste nikdy nikdo neslysel. :)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Torste proč bys něco nahrával? Vždyť stačí poslechnout ty ukázky co už si sem dal. :wink:
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

na těch ukázkách nebyl dostatečně dlouhej neměnnej tón. Ale zpět na stromy - pravdu jste měli vy, já se mýlil a sypu popel na oba vlasy. Momentary Lapsure of Reason. NaHRÁL JSEM SI A POSLECH A STEREO JE NAPROSTO PLASTICKÉ A zřetelné i při sustainu na drženém powerchodu. Na svou obhajobu mohu uvést snad jen to, že se v současnosti vynacházím ve stavu hluboké psychické deprivace, neboť od začátku roku abstinuji.
Jesus

Příspěvek od Jesus »

-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:36, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Může to být tak a může to být úplně jinak - to záleží na tobě. Tady se nepracuje podle žádné šablony; jaký chceš mít výsledek, tak si to uděláš. Mě osobně vrstvení do pseudosterea na 4 stopy přijde moc overkill (IMHO se tak nashromáždí spíš víc fázových problémů než žádaného efektu, ale to záleží i případ od případu).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Jesus

Příspěvek od Jesus »

-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:35, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - já přece nenapsal, že je to úplně blbost. Jen je to sakra náročné na to, aby to člověk zahrál jen o ten kousíček jinak, aby to nedělalo bordel a přineslo to to žádané pozitivum. A zase, když bys to zahrál NAPROSTO stejně, tak ti to nic nepřinese. Je to prostě ošemetná věc :-D

Pokud tu vyhrávku chceš mít se širším dojmem, dávej 100/100. Cokoli menšího jí bude "zužovat". No a pal je tu ještě i otázka umístění L/R v mixu ;-) možností je prostě hromada.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 18.07.2020 8:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.

Bijec

Příspěvek od Bijec »

ANO! Neexistuje žádná šablona, jako přidej červenou barvu, protože - když ji přidáš do žluté, vznikne oranžová, a když do zelené, vznikne hnědá. Záleží, s jakými zdroji člověk pracuje a jaký chce mít výsledek. Já osobně též nepoužívám quadtracking, protože mi to přijde, jako jít s dělem na mouchu - ale pro moji tvorbu. Někdo může mít tvorbu takovou, že to udělá výsledek dobrý. Každopádně já dávám hard pan L/R a vyhrávky mám vždy v prostředku, ať jsou se dvěma kytarami (ty vedu pak do jedné sběrnice) nebo jednou a pak tu vyhrávkovou sběrnici upravím hlasitostně, aby tam sedla, protože dvě kytary mají více energie než jedna. Ale mám to uprostřed. Ale to je třeba vyzkoušet. Všude sedne něco jiného.
"Já chci hrát!" - já, 2021
Jesus

Příspěvek od Jesus »

-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:35, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Super :-)

P.

bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

Sice uz to mas hotove, ale ja jen prihodim svuj "cent" - kdyz mam nejakou melodii/lead/vyhravku, tak se to snazim drzet vic ve stredu - totez kdyz doplnuju treba tou harmonii o oktavu vys - rytmicke kytary jsou porad vsechny, i kdyz quad tracked, nejlepsi +-100% do sterea, melodie pak v tomhle pripade nechavam treba tak, ze ta "hlavni" je 20-30% na stranu, kde neni dominantni cinel, a tu co dela tu harmonii trochu vic (40-50%) na druhou stranu, ale trochu min hlasitostne-
https://bazdesh.bandcamp.com/track/12 - ja to mam tady udelane tak jak jsem psal - v partu co zacina s treti minutou - 4 kytary hrajou ty spodky, dve a dve ve stereu, kazda s trochu jinym zvukem (na jiny snimac a trochu jina ekvalizace), hlavni melodie je trochu nalevo (tech 20%) protoze dominantni cinel mi jede v pravem kanalu, pak je tam trochu vic zareverbovana vrstva o oktavu vys napravo . Jeste tam je teda to same v nejakych syntacich ruzne po oktavach, ale to je jen aby to melo vetsi prostor. Tyhle aranze jsou nejvetsi sranda :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj, paráda! Všechno má mít svoje místo - jak frekvenčně, tak i v prostoru.

P.

innerself

Příspěvek od innerself »

Jak se tu v minulosti řešilo to fake stereo (double mono), tak když jsem si to čet, hned mě napadnul Ola Englund, kdy jsem delší dobu řešil, jak je možný, že jemu to prostě zní tak roztáhle. Na první poslech pro mě zkrátka líp, než ostatní youtubeři. Využití na nahrávání přímo nahrávek to je k ničemu, ale pro nějaký to streamování, nebo tak, je to docela pěkný a určitě lepší než klasický mono nahrávky. Dneska přidal tohle video: https://youtu.be/lNaw4Gbuzm8?t=1030 ,kde řiká, že používá mikrofony, který vidíme plus Lewitt (LCT 640 TS), jako room mikrofon. Ten room mikrofon používal vlastně skoro u každýho videa. Jenom fakt vyloženě pár má nahraný čistě na mono a musim říct, že pro tohle využití to funguje docela dobře. Podobně to umí třebai amplitube 4, kde je taky room mic a dává to podobnej efekt, jako Ola. Jenom mě teď napadla otázka pro znalejší, protože jsem zvědavej. Je potřeba mít teda ten room mikrofon jako stereo mikrofon? Ten lewitt je vychytanej a samozřejmě stereo nahrávání umí taky, ale jestli tý roztaženosti jde dosáhnout i obyč mono mikrofonem, akorát je zkrátka dál, kam vlastně zvuk dorazí trošku pozdějš a dá nám to taky ten double mono efekt, kterej se tu řešil taky posunutim pár milisekund.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemusí nutně být. Jako z technické podstaty věci by room měl být stereo, protože room = prostor, takže něco, co je okolo tebe. Mono znamená jedno konkrétní místo. Nicméně room mikrofony se používají jak stereo (ať už stereo mic nebo pár mikrofonů), tak i mini (čili jen jeden mic).

Podstatné je, že ve spojení s tím nástrojovým nepotřebuješ zařazovat FX typu Reverb, protože ho nahradíš tím room audiem. Jde ale o to, jestli ten zvuk prostoru je takový, jaký chceš. Každopádně dalším posouváním té room stopy (stop) můžeš laborovat s "velikostí" prostoru.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 20.08.2020 13:18, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

mě třeba bavilo, do dvou stop, dát dynamiku k repro a kondík někam dál a máš to..
a když použiješ s kulovou char. budeš mít room, že nebudeš vědět co s ním : D
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“