Péče o akustiku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Péče o akustiku

Příspěvek od hyenik »

- koncentrované oleje se na kytaru nepouzivaji
- smrk se na hmatníky nepoužívá
- lemon oil je v kytarové kosmetice marketingově zavádějící pojmenování (je ho tam jenom pár procent)
- procházel jsem toho spoustu a proto narazil na masivně papouškovaný citrusový hoax (ukázkově vytržený z kontextu)
- marketingem okamžitě zneužito pro USP "argumentaci" (všichni používají ten zlý lemon, naše výrobky ho nemají)
- jediná prokazatelná lemon nevýhoda - javorový hmatník může černat
- jestli někdo při dnešní nabídce kosmetiky na hmatník namatlá WD40, tak je to dement se smradlavýma prstama
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Přísada citronového oleje do přípravku na ošetření hmatníku je hlavně kvůli jeho schopnosti ničit bakterie a příjemné vůni. Pokud toto oželíme, stačí přírodní neředěný lněný olej, levný a účinný prostředek na ošetření dřeva prověřený staletími. Hlavně proboha ne vodu...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Dotaz - předpokládám, že když javorové hmatníky jsou lakované, tak se jen čistí nějakým takovýmto univerzálním pičifukem na kytary?

Narazili jste někdo na javorový NElakovaný hmatník? Pokud se to dělá, dá se vůbec nějak čistit nebo ošetřovat, aby hmatník časem nevypadal moc moc fuj? :)

PS: Jinak mě docela pobavil popisek "Měl by to být Váš krok číslo jedna v údržbě" u lahvičky s velkým nápisem 02, která je skutečně druhým krokem údržby hmatníku. :) Možná jsem infantilní. ;)
jastud

Příspěvek od jastud »

Šimkojc píše: 3.01.2020 9:50 Přísada citronového oleje do přípravku na ošetření hmatníku je hlavně kvůli jeho schopnosti ničit bakterie a příjemné vůni. Pokud toto oželíme, stačí přírodní neředěný lněný olej, levný a účinný prostředek na ošetření dřeva prověřený staletími. Hlavně proboha ne vodu...
Otřít hmatník mokrým hadrem opravdu kytaře neublíží. Fakt ne. Se lněným olejem souhlasím (koneckonců jsem ho taky zmiňoval). Akorát je dobrý nepoužívat starý, žluklý - dost smrdí :-)
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

himself píše: 2.01.2020 21:12 Dubovy stul mam osetreny vcelim.voskem, protoze se z nej papa :)
Vy nemáte talíře?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

Mame. Taky mame male deti. Ano, rikame jim, ze se ji z taliru. Presto mi prijde dobre mit na stole neco, co muze prijit do styku s potravinou.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak tak, proč by měl kytaře ublížit vlhký hadřík? rozhodně míň než když se tam nechá radostně bujet náš žluklý pot ;)

nelakované javory se občas dělají, protože vintage, zvuk a mojo voe ;) navíc Relic, takže hodnota roste ;)

Obrázek
starypard

Příspěvek od starypard »

Je fakt, že ten pot je docela živý. Spolu s prachem vytváří takové docela lepivé vrstvy, které ale zas tuhnou a rostou, s každým hraním, nakonec se hmatník vznese o kus výš (mimo vyhmataných míst - v podstatě scalloped version :-) ), postupně jsou i pohřbívány pražce, ty, v závislosti na materiálu se začnou krásně probarvovat, většinou zelenat .... inu, relic. Pro fajnšmekry.
Jessie

Příspěvek od Jessie »

himself píše: 3.01.2020 12:54 Mame. Taky mame male deti. Ano, rikame jim, ze se ji z taliru. Presto mi prijde dobre mit na stole neco, co muze prijit do styku s potravinou.
Přiznám se, že to nevím, proto se ptám... Ten lněný olej je jedovatý? Nebo nějak jinak škodlivý oproti tomu vosku?
Jessie

Příspěvek od Jessie »

hyenik píše: 3.01.2020 9:11 - koncentrované oleje se na kytaru nepouzivaji
BIG BENDS Fretboard Juice je vyroben ze 100% čistého bílého minerálního oleje...
https://kytary.cz/big-bends-fret-board- ... /HN112339/
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

hyenik píše: 3.01.2020 13:37 nelakované javory se občas dělají, protože vintage, zvuk a mojo voe ;) navíc Relic, takže hodnota roste ;)
Obrázek
No tak to je vážně dost fuj. :)
Ale asi to má jednu pofiderní výhodu - nikdo cizí nemá chuť dotýkat se tvé kytary. :)
himself

Příspěvek od himself »

Ale ne, proste nekdo zminil dubovy stul, tak jsem napsal, co na nej davame my. Dokonce jsem dal vceli vosk.na jednu kutaru :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Jessie píše: 3.01.2020 14:36
hyenik píše: 3.01.2020 9:11 - koncentrované oleje se na kytaru nepouzivaji
BIG BENDS Fretboard Juice je vyroben ze 100% čistého bílého minerálního oleje...
https://kytary.cz/big-bends-fret-board- ... /HN112339/
Supr, a z čeho je teda koncentrovaný? Z minerálky?
Jessie

Příspěvek od Jessie »

A čo Ty si představuješ pod takým pojmom "koncentrovaný" ? Já, že není nijak naředěný. Pokud to tak není, tak mi slovní spojení "koncentrovaný olej" nedává moc smysl...
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Hlavně jde o čistý nebo jak říkáš neředěný (nikoliv koncentrovaný) lemon oil, viz např. zde: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Limonene. Podle všeho je to dost agresivní sajrajt resp. rozpouštědlo, které dřevo vysušuje a to může i praskat. Jak bylo uvedeno výše, v mnoha diskuzích je jeho účinek vytržen z kontextu v souvislosti s prostředky na údržbu hmatníků, kde je ho zřejmě minimum (rovněž vysvětleno výše). Nicméně, i tak jsem Dunlop s nápisem lemon oil a Planet Waves Hydrate bez udání ingrediencí věnoval méně citlivým kamarádům a hned se cítím lépe :).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Moje chyba, řeší se vždy pouze ty přírodní, organické oleje. Minerál je něco jiného. V mojí zaslepenosti me vubec nenapadlo, že někoho napadne, nějaký koncentrák plácat na kytaru (když jsou okolo desítky mnohem lepších, jednodušších, levnějších a ověřenějších možností).
Příště budou mít moje příspěvky vždy minimálně 50 řádků, aby náhodou nebyla dotčena politická korektnost, veškeré myslitelné extrémní detaily nebo etnické menšiny.
Jessie

Příspěvek od Jessie »

hyenik píše: 4.01.2020 10:43 Moje chyba, řeší se vždy pouze ty přírodní, organické oleje. Minerál je něco jiného. V mojí zaslepenosti me vubec nenapadlo, že někoho napadne, nějaký koncentrák plácat na kytaru (když jsou okolo desítky mnohem lepších, jednodušších, levnějších a ověřenějších možností).
Příště budou mít moje příspěvky vždy minimálně 50 řádků, aby náhodou nebyla dotčena politická korektnost, veškeré myslitelné extrémní detaily nebo etnické menšiny.
Moc tomu, co jsi napsal nerozumím... Ten minerální olej od Big Bends jsem uvedl jen jako příklad. Hodně kytarářů používá na hmatník čistý (tedy stoprocentní, nebo jak by možná napsal José, koncentrovaný) lněný olej. Je to naprosto běžná praxe.
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Jak velký vliv může mít vlhkost na vybouleni smrkové desky?
Mám doma trvale mírně přes 60pct a všiml jsem si, že je deska u kobylky mírně vypoukla, cca o 5mm oproti okraji, je to v normě? Jedná se o rok starý Taylor 110 (polomasiv), 12ky struny (kytara měla z výroby 13), tovární nastavení, kupováno v Kytarach. Nebo je to na reklamaci?
Naposledy upravil(a) Suchac cz dne 6.11.2020 13:03, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Pres 60 uz je skoro dost i na cloveka. Mrkni na jeden z odkazu ve vlakne bortici se vrchnibdeska, nebo tak nejak.
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Našel jsem vlákno akusticke-kytary/kytara-a-vlhkost-vzduchu-t20598.html, tak teď študuju. Kdyžtak se příspěvek může přesunout

edit: našel jsem dvě videa od Taylora, kde říkají, že mírné vyboulení přední desky je normálni, takže jsem o něco klidnější :)

http://www.youtube.com/watch?v=tB8tELj43RE
http://www.youtube.com/watch?v=bWcGdWFiv4M
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“